ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

24.03.2005 р. N 16/16-1513-ЕП

 

Т.в.о. заступника Голови Служби - начальника Київської регiональної митницi
Соболю I.М.


     В Управлiннi технологiй митного контролю Департаменту органiзацiї митного контролю розглянуто лист Київської регiональної митницi вiд 10.03.05 N 25/1.4-10/3032-ЕП.

     1. Повiдомляємо, що згiдно зi статтею 99 Митного кодексу України вiд 11.07.02 N 92-IV (далi - Кодекс) товари i транспортнi засоби з моменту пред'явлення митному органу i до їх випуску вiдповiдно до обраного митного режиму можуть перебувати на тимчасовому зберiганнi пiд митним контролем. Такi товари i транспортнi засоби до завершення митного оформлення з дозволу вiдповiдного митного органу розмiщуються на складах тимчасового зберiгання. Митний режим щодо зазначених товарiв i транспортних засобiв обирається пiд час передачi цих товарiв i транспортних засобiв на тимчасове зберiгання i не може змiнюватися їх власником або уповноваженою ним особою без погодження з вiдповiдним митним органом до закiнчення строку тимчасового зберiгання.

     Як склади тимчасового зберiгання можуть використовуватися вiдповiдним чином облаштованi складськi примiщення, резервуари, критi чи вiдкритi майданчики, призначенi для зберiгання товарiв i транспортних засобiв. Дозвiл на їх використання як складiв тимчасового зберiгання надається митними органами, в зонi дiяльностi яких розташованi такi примiщення, резервуари, майданчики, у порядку, встановленому спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузi митної справи.

     Допускається розмiщення товарiв i транспортних засобiв, що перебувають на тимчасовому зберiганнi пiд митним контролем, на складах митних органiв.

     При цьому зазначаємо, що Кодексом не передбачено iнших випадкiв зберiгання товарiв i транспортних засобiв пiд митним контролем нiж їх зберiгання на територiях i примiщеннях складiв тимчасового зберiгання, митних лiцензiйних складiв, спецiальних митних зон, магазинiв безмитної торгiвлi та складах митних органiв.

     2. На виконання статей 99 - 109 Кодексу Державною митною службою України розроблено наказ вiд 07.10.03 N 674, зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 19.11.03 за N 1061/8382 (зi змiнами й доповненнями), яким по-перше затверджено Положення про склади тимчасового зберiгання; по-друге втрачено чиннiсть наказу вiд 05.01.99 N 4 "Про затвердження Порядку зберiгання пiдприємствами товарiв та iнших предметiв, увезених на митну територiю України, пiд митним контролем" (зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 27.01.99 за N 45/3338), зi змiнами й доповненнями.

     Таким чином, Порядок зберiгання пiдприємствами товарiв та iнших предметiв, увезених на митну територiю України, пiд митним контролем з набранням чинностi Положенням про склади тимчасового зберiгання втратив свою дiю.

     3. На даний час вiдсутнi законодавчi пiдстави для розроблення порядку аналогiчного Порядку зберiгання пiдприємствами товарiв та iнших предметiв, увезених на митну територiю України, пiд митним контролем, оскiльки положення статтi 85 Митного кодексу України вiд 12.12.91 N 1970-XII в частинi зберiгання товарiв i транспортних засобiв пiд митим контролем на складах пiдприємств не суперечать положенням статтi 99 Кодексу щодо тимчасового зберiгання пiд митним контролем товарiв i транспортних засобiв на складах тимчасового зберiгання.

З повагою
Заступник начальника Управлiння технологiй митного контролю
I.Г.Ляденко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.