ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ ЯДЕРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 7 квiтня 2005 року N 38


Про затвердження Положення щодо планування заходiв та дiй на випадок аварiй пiд час перевезення радiоактивних матерiалiв

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
22 квiтня 2005 р. за N 431/10711


     Вiдповiдно до статтi 56 Закону України "Про використання ядерної енергiї та радiацiйну безпеку" наказую:

     1. Затвердити та ввести в дiю з 1 червня 2005 року Положення щодо планування заходiв та дiй на випадок аварiй пiд час перевезення радiоактивних матерiалiв (далi - Положення), що додається.

     2. Управлiнню регулювання безпеки радiацiйних технологiй (Голубєв В. С.), Юридичному управлiнню (Новак Н. Ю.) забезпечити подання цього наказу у п'ятиденний термiн на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Управлiнню регулювання безпеки радiацiйних технологiй (Голубєв В. С.) забезпечити доведення до вiдома зацiкавлених органiзацiй iнформацiї про набрання чинностi Положення та надання роз'яснень щодо його застосування.

     4. Державному пiдприємству "Державний науково-технiчний центр з ядерної та радiацiйної безпеки" (Васильченко В. М.) у мiсячний термiн пiсля державної реєстрацiї забезпечити тиражування Положення.

     5. Визнати таким, що втратило чиннiсть, Положення щодо аварiйних заходiв при перевезеннi радiоактивних матерiалiв, затверджене наказом Державного комiтету ядерного регулювання України вiд 23.05.2001 N 18, зареєстроване Мiн'юстом України 13.07.2001 за N 592/5783.

     6. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Бикова В. О.

Голова О. А. Миколайчук

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державного комiтету ядерного регулювання України
вiд 7 квiтня 2005 року N 38
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
22 квiтня 2005 р. за N 431/10711

ПОЛОЖЕННЯ
щодо планування заходiв та дiй на випадок аварiй пiд час перевезення радiоактивних матерiалiв

     Положення розроблене вiдповiдно до статтi 56 Закону України "Про використання ядерної енергiї та радiацiйну безпеку".

     Положення встановлює вимоги до змiсту, порядку розробки та затвердження аварiйних заходiв пiд час перевезення радiоактивних матерiалiв (небезпечних речовин класу 7).

     Положення поширюється на суб'єктiв дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї.

1. Загальнi положення

     1.1. У Положеннi термiн "аварiя" вживається в такому значеннi:

     аварiя - подiя пiд час перевезення, внаслiдок якої втрачено контроль над радiоактивним матерiалом i яка призводить або може призвести до радiацiйного впливу на людей та навколишнє природне середовище, що перевищує допустимi межi, встановленi нормами, правилами i стандартами з безпеки.

     Iншi термiни та визначення вживаються у значеннях, наведених у Законi України "Про використання ядерної енергiї та радiацiйну безпеку" та в Правилах ядерної та радiацiйної безпеки при перевезеннi радiоактивних матерiалiв, затверджених наказом Держатомрегулювання України вiд 23.05.2001 N 18, зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 13.07.2001 за N 591/5782.

     1.2. Лiквiдацiю наслiдкiв аварiї в залежностi вiд її категорiї здiйснюють спецiально уповноважений центральний орган виконавчої влади та вантажовiдправник iз залученням МОЗ України, Мiнтрансзв'язку України, МВС України, iнших центральних та мiсцевих органiв виконавчої влади, а також вiдповiдних пiдприємств, установ та органiзацiй в установленому порядку.

     1.3. У процесi лiквiдацiї наслiдкiв аварiї пiд час перевезення радiоактивних матерiалiв проводиться її класифiкацiя вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.03.2004 N 368 "Про затвердження Порядку класифiкацiї надзвичайних ситуацiй техногенного та природного характеру за їх рiвнями", Державного класифiкатора надзвичайних ситуацiй ДК 019-2001, затвердженого наказом Держстандарту України вiд 19.11.2001 N 552, Плану реагування на радiацiйнi аварiї, затвердженого спiльним наказом Державного комiтету ядерного регулювання України та Мiнiстерства України з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи вiд 17.05.2004 N 87/211, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 10.06.2004 за N 720/9319.

     1.4. У разi аварiї перевiзник зобов'язаний забезпечити iнформування вантажовiдправника, МНС України, Державтоiнспекцiю МВС України (при перевезеннi автомобiльним транспортом) або Мiнтрансзв'язку України (при перевезеннi iншими видами транспорту) про аварiю та вжити заходiв, що дозволяють максимально обмежити її наслiдки, вiдповiдно до аварiйних карток на випадок аварiї. Вантажовiдправник повинен заздалегiдь розробити вiдповiднi аварiйнi картки згiдно з додатком 1 та додати їх до перевiзних документiв.

     1.5. Перевiзник повинен забезпечити наявнiсть аварiйної картки на транспортному засобi, її збереження в разi виникнення аварiї та доступнiсть аварiйної картки для iнших осiб у разi, коли водiй i супроводжуючi вантаж особи постраждали та не спроможнi дiяти.

     1.6. Для вжиття заходiв у випадку аварiй пiд час перевезення радiоактивних матерiалiв вантажовiдправники та перевiзники зобов'язанi розробити й затвердити плани аварiйних заходiв.

     1.7. Планування аварiйних заходiв повинне здiйснюватись з урахуванням:

     властивостей радiоактивних матерiалiв та типiв упаковок, якi використовуються для перевезення;

     схем транспортування радiоактивних матерiалiв (у залежностi вiд виду транспорту);

     прогнозування наслiдкiв аварiй.

     1.8. План аварiйних заходiв повинен передбачати такi безпосереднi дiї учасникiв перевезення вiдповiдно до їх обов'язкiв:

     порятунок i надання термiнової медичної допомоги постраждалим;

     боротьба з вогнем та iншими загальними наслiдками транспортних аварiй;

     боротьба з будь-якими радiацiйними небезпеками й запобiгання поширенню радiоактивного забруднення;

     евакуацiя населення у разi необхiдностi;

     дезактивацiя та вiдновлення транспортних шляхiв, споруд i засобiв транспортування, позначення меж iнших забруднених дiлянок;

     санiтарна обробка персоналу.

     1.9. При плануваннi аварiйних заходiв та дiях пiд час лiквiдацiї аварiї опромiнення аварiйного персоналу, зайнятого на аварiйних роботах, повинне обмежуватись таким чином, щоб не були перевищенi встановленi Нормами радiацiйної безпеки України (НРБУ-97), затвердженими наказом МОЗ України вiд 14.07.97 N 208, значення регламентiв першої групи для категорiї А.

     1.10. Проведення спецiального навчання та iнструктажу учасникiв перевезення радiоактивних матерiалiв (небезпечних вантажiв) та пiдготовка до дiй у разi виникнення аварiй здiйснюється вiдповiдно до чинного законодавства.

     1.11. Дезактивацiя прилеглої територiї та приведення її в безпечний стан не є складовими планування безпосереднiх аварiйних заходiв вантажовiдправникiв i в Положеннi не розглядаються.

2. Прогнозування наслiдкiв транспортних аварiй

     2.1. При плануваннi аварiйних заходiв необхiдно правильно оцiнити наслiдки аварiй. Характер, особливостi та наслiдки аварiй залежать вiд типу упаковки, фiзичної та хiмiчної форми матерiалу, радiотоксичностi та кiлькостi вмiсту упаковки, засобу перевезення й ступеня серйозностi аварiї, що впливає на цiлiснiсть упаковки. Наслiдки також визначаються iншими чинниками, такими як мiсце аварiї та метеорологiчнi умови.

     2.2. Пiд час перевезення радiоактивних матерiалiв можуть статися рiзнi аварiї: вiд малонебезпечних iз високою ймовiрнiстю виникнення до дуже небезпечних iз низькою ймовiрнiстю виникнення. Малонебезпечнi аварiї можуть бути пов'язанi з усiма типами упаковок. Дуже небезпечнi аварiї в основному пов'язанi лише з упаковками типу B(U), B(M) i C, оскiльки iншi упаковки мiстять радiоактивнi матерiали у формi або в кiлькостях, що не створюють безпосередньої значної радiацiйної небезпеки для населення або навколишнього середовища.

     Загальнi характеристики небезпек залежно вiд типу вантажу з радiоактивними матерiалами наведенi в додатку до Плану реагування на радiацiйнi аварiї, затвердженому спiльним наказом Державного комiтету ядерного регулювання України та Мiнiстерства України з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд Чорнобильської катастрофи вiд 17.05.2004 N 87/211, зареєстрованим в Мiнiстерствi юстицiї України вiд 10.06.2004 за N 720/9319.

     2.3. Ризик розсiювання пiд час перевезення радiоактивних матерiалiв є дуже низьким. При пiдготовцi планiв аварiйних заходiв необхiдно враховувати можливi випадки запроектних вiдмов упаковок, якi можуть виникнути внаслiдок:

     сильного удару, який може порушити систему герметизацiї упаковки;

     потужного вогню, який може призвести до втрати бiологiчного захисту та/або розгерметизацiї упаковки;

     дефекту упаковки, який може понизити її спроможнiсть витримувати проектнi навантаження.

     2.4. При плануваннi аварiйних дiй необхiдно враховувати здатнiсть радiоактивних матерiалiв до розсiювання.

     2.5. Фiзичний стан радiоактивних матерiалiв може бути рiзним, а саме: здатнi до розсiювання та витiкання (порошки, рiдини, гази), наприклад, радiофармацевтичнi препарати для використання в медичнiй дiагностицi або при лiкуваннi, урановi концентрати; не здатнi до розсiювання або з обмеженою здатнiстю до розсiювання, наприклад, матерiали SCO i радiоактивнi матерiали особливого виду.

     2.6. У разi перевезення радiоактивних матерiалiв, не здатних до розсiювання, малоймовiрнi значнi забруднення, проте можуть виникнути обмеженi зони з радiацiйними полями, якi становлять небезпеку. Це може бути зумовлене порушенням або перемiщенням захисного матерiалу всерединi упаковки. Також такi матерiали у деяких випадках можуть розсiюватися внаслiдок аварiйних умов, наприклад, в екстремальних умовах пожежi.

     2.7. У разi виникненнi аварiї, пов'язаної з радiоактивними матерiалами, здатними до розсiювання, умови, в яких опиняється персонал аварiйних бригад, можуть супроводжуватися:

     наявнiстю радiацiйних полiв;

     наявнiстю осiб, транспортних засобiв, уламкiв, поверхонь дорiг, ґрунту, повiтря та водних поверхонь, якi зазнали радiоактивного забруднення;

     потенцiйними додатковими небезпеками, пов'язаними з вибуховими матерiалами, займистими матерiалами, каустиками, окислювачами та iншими.

     2.8. Пряме опромiнення в межах радiацiйного поля може виникнути пiд час аварiй з присутнiстю як радiоактивних матерiалiв, що розсiюються, так i матерiалiв, що знаходяться у зв'язанiй формi.

     2.9. Вогонь i повiтрянi потоки, якi ним утворюються, а також використання води або хiмiчних засобiв для гасiння пожежi можуть призвести до поширення радiоактивних матерiалiв у зонi аварiї. У тих випадках, коли мiсце аварiї забруднене, поширенню забруднення може сприяти також працюючий на аварiйному майданчику персонал.

     2.10. Здатнi до розсiювання радiоактивнi матерiали можуть призвести до забруднення мiсцевих сiльськогосподарських продуктiв i джерел питної води.

     2.11. Втрата або розкрадання з транспортного засобу радiоактивних матерiалiв може становити дуже серйозну загрозу для людей навiть у разi вiдсутностi аварiї.

     2.12. Якщо при падiннi з навантажувальної платформи, навантажувального обладнання або з транспортного засобу порушується захист упаковки або радiоактивний матерiал згодом виймається з упаковки стороннiми особами, якi можуть його виявити i не знають про характер вмiсту, цi особи можуть зазнати опромiнення, яке iснує в межах декiлькох метрiв вiд незахищених джерел, i одержати дози опромiнення iз серйозними наслiдками.

     2.13. Наслiдки аварiй, пов'язаних iз подiльними матерiалами, залежать вiд активностi вмiсту упаковок, здатностi до подiлу та умов аварiї. При цьому видi аварiї може iснувати небезпека, пов'язана з критичнiстю.

     2.14. Радiацiйнi наслiдки аварiй, пов'язаних iз подiльними матерiалами, крiм аварiй, пов'язаних iз критичнiстю, можуть бути такими, як зазначено в пунктах 2.5 - 2.12. Радiацiйна небезпека свiжого ядерного палива не дуже значна, в той час як потенцiйна радiацiйна небезпека, що виникає при руйнуваннi контейнера з вiдпрацьованим ядерним паливом, може вимагати негайних вiдповiдних дiй.

     2.15. Iмовiрнiсть виникнення аварiй, пов'язаних iз критичнiстю, дуже незначна з урахуванням вимог до безпеки, що накладаються Правилами ядерної та радiацiйної безпеки пiд час перевезення радiоактивних матерiалiв на конструкцiю упаковки, розмiр вантажу i його розмiщення. Крiм радiацiйних наслiдкiв, аварiї, пов'язанi з критичнiстю, призводять до сплеску енергiї та одночасно до значного миттєвого пiдвищення рiвнiв радiацiї поблизу упаковки. Пiсля подiї, пов'язаної з критичнiстю, також спостерiгається пiдвищення загального фону випромiнювання. Конкретнi небезпеки й наслiдки аварiй, пов'язаних iз критичнiстю, залежать вiд наявних подiльних матерiалiв, типу пакувальних комплектiв i вiд умов аварiй. Аварiя, пов'язана з критичнiстю, може також призвести до фiзичного руйнування упаковки.

     2.16. Крiм небезпек, пов'язаних iз випромiнюванням i критичнiстю, радiоактивнi матерiали можуть мати iншi небезпечнi властивостi. У деяких випадках такi додатковi небезпеки можуть перевищити небезпеки, пов'язанi з радiацiєю, i повиннi враховуватися при плануваннi аварiйних заходiв.

3. Планування заходiв на випадок аварiй пiд час перевезення радiоактивних матерiалiв автомобiльним транспортом

     Планом аварiйних заходiв повиннi бути передбаченi поетапнi дiї, якi необхiдно вживати у випадку аварiї. Такi дiї повиннi бути роздiленi на три етапи: початковий етап, етап лiквiдацiї аварiї та пiсляаварiйний етап.

3.1. Планування дiй на початковому етапi

     3.1.1. Перевiзник i вантажовiдправник iнформують про аварiю вiдповiдно до пунктiв 1.4 та 3.1.5 Положення та здiйснюють першi необхiднi аварiйнi дiї.

     3.1.2. Пiсля виникнення аварiї водiй або супроводжуючi вантаж особи, або особи, якi прибули на мiсце аварiї, розпочинають дiї для порятунку людей, надання допомоги пораненим, запобiгання або гасiння пожеж, а також визначають прiоритет необхiдних подальших дiй для запобiгання загрози життю людей, майну та навколишньому середовищу.

     Порятунок людей та боротьба з пожежею є головними завданнями на початковому етапi.

     3.1.3. При здiйсненнi перших аварiйних заходiв необхiдно користуватись аварiйними картками, розробленими вантажовiдправником.

     3.1.4. У разi виникнення аварiї водiй або особи, якi супроводжують вантаж, негайно сповiщають вантажовiдправника, МНС України та Державтоiнспекцiю МВС України про час, мiсце та загальнi характеристики аварiї.

     За можливостi необхiдно надати таку iнформацiю:

     про наявнiсть будь-яких тiлесних ушкоджень людей, якi опинилися в зонi аварiї;

     про наявнiсть осередку пожежi поблизу упаковок;

     про наявнiсть великих кiлькостей займистих рiдин або газiв безпосередньо бiля мiсця аварiї;

     про наявнiсть вибухонебезпечних, токсичних матерiалiв або матерiалiв, що окислюються, безпосередньо бiля мiсця аварiї;

     про радiацiйну ситуацiю;

     про метеорологiчнi умови (враховуючи напрям вiтру);

     про мiсце аварiї, вiдстань до населених пунктiв, водоймищ, можливiсть доступу до мiсця аварiї та наявнiсть альтернативних дорiг.

     3.1.5. Пiсля одержання повiдомлення про аварiю вантажовiдправник негайно сповiщає МНС України, Державтоiнспекцiю МВС України, Мiнтрансзв'язок України, МОЗ України, Держатомрегулювання України, а також мiсцевi державнi адмiнiстрацiї та органи мiсцевого самоврядування.

     3.1.6. При аварiях водiєм та особами, що супроводжують вантаж, працiвниками Державтоiнспекцiї МВС України проводяться такi першочерговi роботи:

     видалення людей iз можливо небезпечної зони на безпечну вiдстань вiдповiдно до аварiйної картки i вказiвок особи, яка супроводжує вантаж;

     надання першої медичної допомоги постраждалим;

     установлення попереджувальних знакiв i сигналiв зупинки транспортних засобiв;

     органiзацiя оточення зони аварiї i у разi необхiдностi органiзацiя додаткової охорони вантажу;

     забезпечення суспiльного порядку на мiсцi аварiї;

     передача iнформацiї про аварiю вiдповiдно до пункту 1.4;

     прийняття першочергових негайних заходiв з усунення наслiдкiв аварiї i запобiгання поглибленню її наслiдкiв.

     3.1.7. Водiй або особи, що супроводжують вантаж, огороджують безпосереднє мiсце аварiї пiдручними засобами та додатковим обладнанням транспортного засобу (конусами iз свiтловiдбивною поверхнею, миготливими лiхтарями жовтого кольору з автономним живленням, знаками аварiйної зупинки) радiусом не менше 10 метрiв вiд її зовнiшньої межi, зважаючи на ситуацiю. Пiсля прибуття до мiсця аварiї спiвробiтникiв Державтоiнспекцiї МВС України вони забезпечують неможливiсть доступу населення на вiдстань вiд 100 до 200 м вiд мiсця аварiї, якщо iншi небезпеки або обставини не потребують бiльших вiдстаней. Надалi, пiсля оцiнки радiацiйної ситуацiї, ця вiдстань може бути змiнена.

     3.1.8. Для зведення до мiнiмуму можливого поширення забруднення доступ до iзольованої зони дозволяється тiльки тим особам, якi беруть участь у рятувальних роботах i в дiях для порятунку життя. Працiвники Державтоiнспекцiї МВС України або iнший аварiйний персонал повиннi записати прiзвища й адреси осiб, присутнiх на мiсцi аварiї, для можливостi зв'язку з ними, якщо надалi буде виявлена наявнiсть радiоактивного забруднення.

     3.1.9. Попередня оцiнка аварiї здiйснюється водiєм або особами, що супроводжують вантаж, i повинна бути спрямована на з'ясування цiлiсностi упаковок та оцiнку радiацiйної небезпеки у разi її наявностi за допомогою вимiрювання вiдповiдними приладами.

     3.1.10. Для оцiнки радiацiйної небезпеки у разi аварiї вантажовiдправнику необхiдно забезпечити перевiзника можливiстю проводити дозиметричний контроль (квалiфiкованим персоналом i вiдповiдними дозиметричними приладами) враховуючи характер радiоактивних матерiалiв, що перевозяться. Кiлькiсть i тип приладiв необхiдно визначати враховуючи потенцiйну радiацiйну небезпеку.

     3.1.11. У разi недiєздатностi водiя або осiб, що супроводжують вантаж, визначення наявностi радiоактивних матерiалiв особами, якi прибули на мiсце аварiї, здiйснюється за iнформацiєю, що мiститься в перевiзних документах, а також за допомогою наявного маркування та/або етикеток на зовнiшнiй поверхнi упаковок, а для певних перевезень - за допомогою iнформацiйних таблиць небезпечного вантажу та знакiв небезпеки на транспортному засобi.

     3.1.12. У разi вiдсутностi маркування, етикеток i знакiв (якi можуть бути втраченi в результатi аварiї) характернi контейнери, такi як металевi ящики, балони, бочки або контейнери iз сильним захистом необхiдно розглядати як упаковки, що мiстять або радiоактивнi, або iншi небезпечнi матерiали.

3.2. Планування дiй на етапi лiквiдацiї аварiї

     3.2.1. Якщо пiд час аварiї не вiдбулось пошкодження упаковок iз радiоактивним матерiалом, потужнiсть дози гамма-випромiнювання або щiльнiсть потоку нейтронiв вiдповiдає категорiї упаковки, що свiдчить про наявнiсть в упаковцi радiоактивного матерiалу, вантажовiдправник здiйснює лiквiдацiю загальних (нерадiацiйних) наслiдкiв аварiї.

     3.2.2. У разi пiдтвердження розсiяння радiоактивного матерiалу iз упаковки вантажовiдправник може залучати за необхiдностi органiзацiї, якi мають служби радiацiйної безпеки, з належним чином пiдготовленим, досвiдченим i вiдповiдно оснащеним персоналом. Необхiдно, щоб такий персонал був здатний проводити вiдповiдний дозиметричний контроль, оцiнку фактичної небезпеки та давати рекомендацiї.

     3.2.3. Метою дозиметричного контролю є надання своєчасної iнформацiї, на пiдставi якої можуть бути прийнятi правильнi рiшення про початок захисних або вiдновлювальних дiй. Для досягнення цiєї мети проводяться такi види вимiрювань:

     рiвнiв випромiнювання та мiсцевого забруднення;

     аерозольної радiоактивностi та забруднення ґрунту навколо мiсця аварiї;

     оцiнка опромiнення населення в зонi аварiї, транспортних робiтникiв i аварiйного персоналу (враховуючи в необхiдних випадках внутрiшнє опромiнення).

     3.2.4. При проведеннi дозиметричного контролю необхiдно використовувати типи приладiв, що внесенi до Державного реєстру засобiв вимiрювальної технiки, який ведеться вiдповiдно до статтi 26 Закону України "Про метрологiю та метрологiчну дiяльнiсть".

     3.2.5. На пiдставi результатiв вимiрювань особи, якi здiйснюють дозиметричний контроль, проводять оцiнку радiацiйної небезпеки та надають вантажовiдправнику рекомендацiї щодо подальших дiй.

     3.2.6. На основi оцiнки аварiйної ситуацiї вантажовiдправник повинен прийняти рiшення щодо заходiв поводження з упаковкою та подальших дiй. У разi наявностi подiльного матерiалу вiн розглядає питання щодо вжиття заходiв для забезпечення безпеки з критичностi.

     3.2.7. При проведеннi робiт iз лiквiдацiї наслiдкiв аварiї необхiдно застосовувати такi захиснi заходи:

     контроль доступу;

     захиснi дiї в межах блокованої зони;

     iндивiдуальнi захиснi заходи;

     укриття та евакуацiя;

     санiтарна обробка та дезактивацiя;

     контроль харчових продуктiв i водопостачання;

     забезпечення захисту мiсцевої системи водовiдведення.

     3.2.8. Контроль доступу

     3.2.8.1. Контроль доступу до мiсця аварiї здiйснюється Державтоiнспекцiєю МВС України. Крiм блокування дорiг, мiсце аварiї огороджується будь-яким наявним матерiалом, таким як жорсткi огородження, мотузки та стрiчки, а також додатковим обладнанням транспортного засобу (конусами iз свiтловiдбивною поверхнею, миготливими лiхтарями жовтого кольору з автономним живленням, знаками аварiйної зупинки). Розмiр i форма контрольованої зони залежать вiд рельєфу мiсцевостi та iнших мiсцевих умов i в процесi аварiйних дiй можуть змiнюватися. Чинниками, що впливають на форму та розмiр контрольованої зони, є погоднi умови, напрям вiтру та результати дозиметрiї.

     3.2.8.2. Доступ у контрольовану зону та вихiд iз неї здiйснюються тiльки через установлений пропускний пункт. Цей пропускний пункт розташовується з навiтряної сторони i служить мiсцем радiацiйного контролю людей, обладнання, матерiалiв та збору аварiйного персоналу. Бiля пропускного пункту органiзовується пункт попередньої санiтарної обробки персоналу та дезактивацiї транспорту.

     3.2.8.3. Дорожнiй рух через забруднену зону закривається. Це перешкодить забрудненню транспортних засобiв i осiб, якi в них знаходяться, i зменшить подальше поширення забруднення.

     3.2.9. Захиснi дiї в межах блокованої зони

     3.2.9.1. Аварiйний персонал повинен завершити свою роботу в блокованiй зонi якнайшвидше. Осiб, якi одержали поранення й потребують госпiталiзацiї, необхiдно вкрити ковдрами або iншим наявним матерiалом, що допоможе контролювати поширення забруднення, та негайно перевезти в медичнi установи з iнформацiєю про те, що вони можуть мати радiоактивне забруднення. Медичну установу, яка приймає таких осiб, вiдповiдальнi особи, якi приймають участь у лiквiдацiї аварiї, заздалегiдь iнформують якнайшвидше по радiо або по телефону про прибуття цих поранених осiб. Евакуйованi особи, якi не мають критичних або серйозних поранень, проходять дозиметричний контроль на пунктi дозиметричного контролю, який вважається частиною блокованої зони.

     3.2.9.2. Упаковки або контейнери з радiоактивними матерiалами, якi в результатi аварiї були викинутi з транспортного засобу, огороджуються аварiйним персоналом до прибуття квалiфiкованого персоналу для їх перевiрки та проведення дозиметричного контролю.

     3.2.9.3. Всю воду, яка використовувалася для гасiння пожежi або витекла з пошкоджених контейнерiв чи упаковок, аварiйний персонал утримує в межах блокованої зони спорудженням тимчасових перепон за допомогою лопат або iнших наявних засобiв.

     3.2.9.4. Працiвники Державтоiнспекцiї МВС України забороняють перемiщення з контрольованої зони транспортних засобiв (за винятком автомобiлiв швидкої допомоги з пораненими людьми). Не дозволяється перемiщення з контрольованої зони матерiалiв, обладнання або iнших предметiв, якщо дозиметричний контроль не здiйснюється квалiфiкованим персоналом.

     3.2.9.5. У контрольованiй зонi забороняється приймання їжi, води й палiння.

     3.2.9.6. З метою зведення до мiнiмуму надходження в органiзм через органи дихання будь-яких аерозольних радiоактивних матерiалiв персонал аварiйних бригад пiдходить до мiсця аварiї, де могло вiдбутися витiкання радiоактивних матерiалiв, iз навiтряної сторони з обов'язковим використанням засобiв захисту органiв дихання. Для локалiзацiї матерiалiв, що виявилися поза упаковкою, з метою зведення до мiнiмуму їх поширення шляхом впливу вiтру або дощу використовуються пластикова плiвка або брезент.

     3.2.10. Iндивiдуальнi захиснi заходи

     3.2.10.1. З метою зведення до мiнiмуму опромiнення iндивiдуальнi захиснi заходи є обов'язковими пiд час роботи в умовах транспортних аварiй, пов'язаних iз витоком радiоактивних матерiалiв або втратою бiологiчного захисту. Такими заходами є:

     зведення до мiнiмуму часу перебування в зонi радiацiї;

     перебування на максимальнiй вiдстанi вiд радiоактивних матерiалiв;

     використання захисних екранiв, якщо є така можливiсть;

     використання засобiв захисту органiв дихання;

     використання захисного одягу з наступним ретельним миттям шкiри для зниження можливостi забруднення або надходження забруднення через харчовий ланцюжок.

     3.2.10.2. Персонал бригад пожежогасiння й дозиметричного контролю належним чином оснащується стандартним захисним одягом i захисними респiраторами (iншими засобами захисту органiв дихання за необхiдностi).

     3.2.10.3. Аварiйний персонал використовує прилади iндивiдуальної дозиметрiї, такi як кишеньковi дозиметри або нагруднi (плiвковi або термолюмiнесцентнi) дозиметри з метою контролю опромiнення.

     3.2.11. Укриття та евакуацiя

     3.2.11.1. Якщо радiоактивнi матерiали, здатнi до розсiювання, переносяться мiсцевими потоками пару або вiтром, людей необхiдно розмiстити в укриттi, яким можуть бути будинки та iншi будiвлi iз зачиненими дверима та вiкнами, що забезпечують належний захист вiд забруднення, а також середнiй та низький ступiнь захисту вiд проникаючого випромiнювання.

     3.2.11.2. Надзвичайним захисним заходом є евакуацiя iз зони, що знаходиться пiд загрозою забруднення радiоактивними матерiалами, проте такий захiд буде потрiбний лише за виняткових обставин. Рiшення про евакуацiю населення приймається в установленому законодавством порядку.

     3.2.12. Санiтарна обробка та дезактивацiя

     Особи, якi зазнали забруднення або можуть бути забрудненi, проходять первинну санiтарну обробку на мiсцi аварiї. Значною мiрою забруднення буде видалене разом iз знятими верхнiм одягом i взуттям. Для санiтарної обробки шкiри необхiдно застосовувати душовi та мийнi установки. Пiсля цього вони проходять ретельний дозиметричний контроль i санiтарну обробку у вiдповiдному закладi.

     Транспорт та обладнання, якi зазнали радiоактивного забруднення, що перевищує встановленi межi, проходять дезактивацiю. Одяг та засоби iндивiдуального захисту збираються аварiйним персоналом та направляються для прання або захоронення.

3.3. Планування дiй на пiсляаварiйному етапi

     3.3.1. При плануваннi аварiйних заходiв на цьому етапi вантажовiдправник повинен передбачити залучення органiзацiй, що мають досвiд i обладнання, необхiднi для проведення дезактивацiї та вiдновлювальних робiт.

     3.3.2. Можна використовувати декiлька методiв дезактивацiї та проведення вiдновлювальних робiт, наприклад, таких:

     миття або вакуумне чищення дорiг та iнших об'єктiв i поверхонь. Це може бути зроблено за допомогою протипожежного або промислового обладнання. Використана вода повинна бути зiбрана;

     "фiксацiя" забруднень шляхом використання фарб, що тверднуть, i пластикiв, якi згодом видаляються, та матерiалiв дорожнього покриття, таких як асфальт. Залежно вiд типу радiоактивностi фiксуючий агент пiсля затвердiння може бути видалений або залишений на мiсцi;

     миття i чищення твердих поверхонь i обладнання з використанням води i вiдповiдних мийних засобiв або iнших хiмiчних матерiалiв iз наступним збором використаних рiдин;

     зняття забруднених поверхневих прошаркiв дорiг або ґрунту з наступним захороненням. Необхiдно порiвняти вартiсть замiни покриття з iншими можливими варiантами;

     оранка сiльськогосподарських та iнших земель. Цей метод не видаляє забруднення, проте послаблює його i, принаймнi тимчасово, перемiщує в бiльш глибокi шари ґрунту. Використання сiльськогосподарської землi в майбутньому пiсля такої оранки залежить вiд рiзноманiтних чинникiв, таких як радiотоксичнiсть, кiлькiсть i перiод напiврозпаду забруднювачiв.

     3.3.3. При наявностi забруднення в обмеженiй зонi сiльськогосподарськi продукти з цiєї зони забороняються для споживання. У разi знаходження в зонi забруднення джерел водопостачання питна вода контролюється органами Держсанепiдслужби МОЗ України.

4. Планування заходiв на випадок аварiй пiд час перевезення радiоактивних матерiалiв iншими видами транспорту

4.1. Рiчковий, морський та повiтряний транспорт

     4.1.1. При плануваннi заходiв у разi аварiї при перевезеннi радiоактивних матерiалiв на рiчковому транспортi, в морському порту, в аеропорту або у випадку аварiї, що сталася в результатi катастрофи лiтака, необхiдно дотримуватись загальної концепцiї дiй, якi визначенi в роздiлi 3 Положення.

     4.1.2. Для лiквiдацiї аварiї на морi екiпажу судна необхiдно мати детальний план аварiйних заходiв, який враховує специфiку вантажу. План як мiнiмум повинен мiстити:

     процедури, яких повинен дотримуватись капiтан, або iншi особи, якi вiдповiдальнi за судно;

     список органiв, яким необхiдно повiдомляти про аварiю;

     детальний опис дiй, якi повиннi негайно вживатися екiпажем судна для запобiгання, зменшення або контролю витiкання;

     процедури i контактнi адреси на суднi для координацiї судових дiй з нацiональними та мiсцевими органами.

     Екiпажу необхiдно мати у своєму розпорядженнi належнi прилади дозиметричного контролю, засоби iндивiдуального захисту та бути вiдповiдним чином пiдготовленим для їх використання. У необхiдних випадках вантаж може супроводжуватись технiчним персоналом вантажовiдправника, який надає квалiфiковану допомогу при виникненнi аварiї.

     4.1.3. Органам управлiння морським транспортом, з якими може пiдтримувати зв'язок капiтан судна пiд час плавання, необхiдно мати iнструкцiю щодо встановлення зв'язку у разi надзвичайних обставин. Пiд час плавання в морi рекомендацiї щодо заходiв пiд час лiквiдацiї аварiї можуть передаватися на судно по радiо.

4.2. Залiзничний транспорт

     Плани заходiв у випадку аварiй з радiоактивними матерiалами на залiзничному транспортi можуть бути об'єднанi з планами, якi розробляються на випадок аварiй з iншими небезпечними вантажами. Аварiйнi заходи при перевезеннi радiоактивних матерiалiв залiзничним транспортом здiйснюються вiдповiдно до Положення, Правил безпеки та порядку лiквiдацiї наслiдкiв аварiйних ситуацiй з небезпечними вантажами при перевезеннi їх залiзничним транспортом, затверджених наказом Мiнiстерства транспорту України вiд 16.10.2000 N 567, зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 23.11.2000 за N 857/5078, планiв аварiйних заходiв вантажовiдправникiв та аварiйних карток.

5. Аварiйнi бригади

     5.1. Для проведення аварiйних дiй та заходiв вантажовiдправник повинен створити аварiйнi бригади.

     5.2. З метою пiдготовки персоналу до дiй в умовах можливої аварiї проводяться навчання та тренування персоналу аварiйних бригад з питань можливих варiантiв лiквiдацiї аварiйних ситуацiй при перевезеннi радiоактивних матерiалiв.

     5.3. Аварiйна бригада повинна бути належним чином оснащена, у тому числi засобами iндивiдуального захисту, радiометричними й дозиметричними приладами, засобами дезактивацiї. Склад оснащення аварiйної бригади наведено у додатку 2.

     5.4. У складi аварiйних бригад повиннi бути спецiально пiдготовленi й оснащенi групи або особи для належної оцiнки будь-яких наслiдкiв аварiї, пов'язаної з викидом радiоактивних матерiалiв. Особам, якi входять до складу груп, необхiдно мати досвiд i пройти професiйне або технiчне навчання в галузi радiацiйної безпеки.

     5.5. Необхiдно забезпечити цiлодобовий зв'язок для термiнового та надiйного оповiщення членiв аварiйної бригади i можливiсть швидкої доставки аварiйної бригади та її обладнання на мiсце аварiї.

     5.6. Необхiдно, щоб аварiйна бригада була готова та оснащена для:

     оперативного проїзду на мiсце з необхiдним обладнанням;

     оцiнки радiацiйної небезпеки;

     зведення до мiнiмуму опромiнення персоналу;

     зведення до мiнiмуму поширення радiоактивного забруднення;

     надання вiдповiдним органам технiчної iнформацiї та рекомендацiй, що будуть кориснi пiд час лiкування людей, якi зазнали опромiнення в забрудненiй зонi;

     проведення iнших необхiдних загальних аварiйних заходiв.

     5.7. З метою здiйснення первинної оцiнки на мiсцi аварiї прилади аварiйної бригади повиннi знаходитись в робочому станi i бути вiдкалiброваними для дозиметричного контролю.

6. Зв'язок i оповiщення

     Вантажовiдправнику необхiдно розробити схему оповiщення, що застосовується пiсля з'ясування наявностi факту аварiї, пов'язаної з перевезенням радiоактивних матерiалiв, та забезпечити засобами зв'язку аварiйнi бригади, якi ним створенi.

7. Поновлення планiв аварiйних заходiв

     Для перiодичного розгляду та поновлення планiв аварiйних заходiв учасниками перевезення призначаються вiдповiдальнi особи. Плани аварiйних заходiв переглядаються та поновлюються у разi змiни чинного законодавства чи iнформацiї, що мiститься в планi.

8. Затвердження планiв аварiйних заходiв та аварiйних карток

     Плани аварiйних заходiв затверджуються керiвником пiдприємства та погоджуються з Держатомрегулювання України, МОЗ України та територiальним органом спецiально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань цивiльного захисту.

9. Взаємодiя центральних та мiсцевих органiв виконавчої влади пiд час лiквiдацiї аварiї

     9.1. Пiсля одержання iнформацiї про аварiю вiдповiдно до пункту 3.1.5 до її мiсця повиннi бути негайно направленi представники МВС України, МНС України, вiдповiдних органiв Держсанепiдслужби МОЗ України, Мiнтрансзв'язку України (у залежностi вiд виду транспорту).

     9.2. Органами Держсанепiдслужби МОЗ України, МНС України, мiсцевими органами МВС України з особами, якi супроводжують вантаж, та iншими представниками вантажовiдправника (вантажоодержувача) повиннi бути проведенi такi заходи:

     заходи вiдповiдно до пункту 3.1.6, якщо вони ще не були проведенi;

     визначення радiацiйної обстановки;

     уточнення i встановлення меж радiацiйно-небезпечної зони та огородження її попереджувальними знаками;

     визначення рiвнiв радiоактивного забруднення мiсцевостi, транспортних засобiв, iнших споруд та iнше;

     виявлення людей, якi зазнали впливу опромiнення i радiоактивного забруднення. Направлення осiб, якi одержали дози опромiнення, що перевищують допустимi на медичне обстеження, а осiб, якi одержали забруднення радiоактивними матерiалами, на санiтарну обробку;

     направлення одягу, взуття й особистих речей осiб, якi зазнали радiоактивного забруднення, на дезактивацiю або захоронення.

     9.3. Вiдповiдальними посадовими особами МНС України, Мiнтрансзв'язку України, Державтоiнспекцiї МВС України (при перевезеннi автомобiльним транспортом) разом з представниками мiсцевих органiв Держсанепiдслужби МОЗ України, вантажовiдправника (вантажоодержувача) повиннi бути проведенi:

     розроблення плану першочергових вiдбудовних робiт, що можуть бути виконанi до прибуття спецiальних аварiйних бригад, вiдповiдно до аварiйної картки i конкретної оцiнки аварiйної ситуацiї;

     формування робочих бригад;

     уточнення порядку використання вiдбудовних сил i засобiв транспортних органiзацiй, а також iнших сил i засобiв, що залучаються до аварiйних робiт;

     iнструктаж робiтникiв, якi допускаються до проведення аварiйних робiт, iз радiацiйної небезпеки цих робiт з урахуванням iнших небезпек.

     9.4. Керiвник аварiйної бригади пiсля прибуття на мiсце аварiї i пiсля ознайомлення з обстановкою зобов'язаний разом iз вiдповiдальними посадовими особами МНС України, Мiнтрансзв'язку України, Державтоiнспекцiї МВС України, за участю вiдповiдальної особи, яка супроводжує вантаж, представниками органiв Держсанепiдслужби МОЗ України, скласти остаточний план лiквiдацiї наслiдкiв аварiї i розпочати його здiйснення. У цьому планi у залежностi вiд масштабiв аварiї повиннi бути передбаченi такi заходи:

     забезпечення ядерної безпеки;

     забезпечення радiацiйного контролю;

     додаткове притягнення сил i засобiв МНС України та iнших сил i засобiв;

     локалiзацiя дiлянки радiацiйної аварiї для того, щоб забезпечити проведення вiдбудовних робiт;

     дезактивацiя дiлянки аварiї, транспортних засобiв, вантажiв, обладнання, спецодягу. При цьому спецiалiзованими формуваннями цивiльного захисту на мiсцi аварiї проводиться дезактивацiя забруднених дiлянок територiї, дорiг, великогабаритних предметiв i транспортних засобiв. Iншi радiоактивно забрудненi предмети, речi, обмундирування, а також вiдходи дезактивацiйних робiт повиннi бути старанно упакованi й вiдправленi в пункти дезактивацiї або захоронення;

     вирiшення питання про евакуацiю населення.

     9.5. У разi пошкодження упаковок умови їх подальшого перевезення повиннi бути узгодженi з Держатомрегулювання України.

     9.6. Результати робiт iз лiквiдацiї наслiдкiв радiацiйної аварiї оформляють актом, до якого додаються протоколи дозиметричних i радiометричних вимiрiв. Акт пiдписується керiвниками пiдроздiлiв органiзацiй та органiв державної влади, якi брали участь у лiквiдацiї аварiї, затверджується керiвником робiт i надсилається органiзацiям, якi брали участь у лiквiдацiї аварiї, та на вимогу центральним, мiсцевим органам державної влади та органам мiсцевого самоврядування.

     9.7. Щодо причин радiацiйної аварiї вантажовiдправником складається докладний звiт, до якого додається акт згiдно з пунктом 9.6, по одному примiрнику якого направляється до Держатомрегулювання України та МОЗ України.

Начальник вiддiлу безпеки перевезень Управлiння регулювання безпеки радiацiйних технологiй Державного комiтету ядерного регулювання України В. В. Сакало

 

Додаток 1
до пункту 1.4 Положення щодо планування заходiв та дiй на випадок аварiй пiд час перевезення радiоактивних матерiалiв
Затверджено
 
(керiвник пiдприємства-вантажовiдправника)
 
(пiдпис, прiзвище, iм'я, по батьковi)
 
(дата)

АВАРIЙНА КАРТКА N 7-1

     ВАНТАЖ

     РАДIОАКТИВНИЙ МАТЕРIАЛ, клас 7

Належне транспортне найменування
(вказати необхiдне)
N ООН
РАДIОАКТИВНИЙ МАТЕРIАЛ, ЗВIЛЬНЕНА УПАКОВКА - ОБМЕЖЕНА КIЛЬКIСТЬ МАТЕРIАЛУ ООН 2910
РАДIОАКТИВНИЙ МАТЕРIАЛ, ЗВIЛЬНЕНА УПАКОВКА - ПРИЛАДИ або ВИРОБИ ООН 2911
РАДIОАКТИВНИЙ МАТЕРIАЛ, ЗВIЛЬНЕНА УПАКОВКА - ВИРОБИ, ВИГОТОВЛЕНI З ПРИРОДНОГО УРАНУ або ЗБIДНЕНОГО УРАНУ, або ПРИРОДНОГО ТОРIЮ ООН 2909
РАДIОАКТИВНИЙ МАТЕРIАЛ, ЗВIЛЬНЕНА УПАКОВКА - ПОРОЖНIЙ ПАКУВАЛЬНИЙ КОМПЛЕКТ ООН 2908
Характеристика вантажу На упаковках вiдсутнi знаки небезпеки "I-БIЛА", "II-ЖОВТА", "III-ЖОВТА".
На деяких упаковках може бути напис "РАДIОАКТИВНО", нанесений на внутрiшню поверхню упаковки.
Знаки небезпеки на транспортному засобi вiдсутнi.
Мiцнiсть пакувального комплекту може бути незначною (за винятком порожнiх пакувальних комплектiв).
Низькi рiвнi випромiнювання на поверхнi упаковки.
Фiзичний та хiмiчний стан радiоактивного матерiалу:*
  .

     ХАРАКТЕР НЕБЕЗПЕКИ

Небезпека для здоров'я Дуже низький радiологiчний ризик для людей у разi витiкання з упаковки.
Якщо вiдбувається будь-яке радiацiйне забруднення, воно буде дуже незначне.
Особи, якi контактували iз радiоактивним матерiалом, становлять незначну небезпеку зараження для iнших осiб, обладнання, апаратури.
Додатково:*   .
Пожежа чи вибух Радiоактивнi матерiали в основному не займистi. Можуть горiти елементи упаковки.
Додатково:*  
  .

     ЗАСОБИ IНДИВIДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ
     (у разi витiкання радiоактивних матерiалiв iз упаковки)

Захист Засоби захисту
Органiв дихання Необхiдно знаходитися з навiтряного боку, застосовувати респiраторнi маски
Очей Захиснi окуляри
Рук Рукавички
Шкiри Захисний одяг

     ПЕРШОЧЕРГОВI ДIЇ

     ПОРЯТУНОК ЛЮДЕЙ,
     БОРОТЬБА З ПОЖЕЖЕЮ,
     ЛIКВIДАЦIЯ НАСЛIДКIВ АВАРIЇ

     ЗАХОДИ ЗАГАЛЬНОГО ХАРАКТЕРУ*

     Для автомобiльного транспорту

     Вимкнути двигун.

     Не використовувати вiдкритi джерела свiтла, не палити.

     Розставити попереджувальнi знаки на дорозi та попередити iнших учасникiв дорожнього руху.

     Сповiстити людей, якi знаходяться поблизу, про небезпеку та рекомендувати їм не заходити з пiдвiтряної сторони.

     Для iнших видiв транспорту

 
  .

Повiдомити про аварiю за телефонами*

Вантажовiдправник Державтоiнспекцiя МВС України МНС України
     

     ДОДАТКОВI ТА СПЕЦIАЛЬНI ЗАХОДИ

Дiї у разi розсiяння радiоактивного матерiалу

     Огородити дiлянку розсiяння або витiкання на 10 - 15 м в усiх напрямках.

     Не торкатися пошкоджених упаковок або розсипаного вмiсту.

     Прикрити розсипаний вмiст будь-яким наявним матерiалом (пластиковим листом, тканиною, непромокаючим брезентом та iнше), щоб мiнiмiзувати поширення.

     У разi витiкання рiдини засипати пiском, землею або iншим негорючим абсорбуючим матерiалом.

Додатково:*   .

     ПОЖЕЖА

     Прибрати неушкодженi контейнери iз зони вогню, якщо це можливо зробити без ризику.

     Не рухати пошкодженi упаковки.

     У разi значної пожежi провести евакуацiю людей з пiдвiтряної сторони щонайменше на 100 м.

     Для гасiння вогню застосовувати порошковi вогнегасники, вуглекислоту, воду або пiну.

Додатково:*  
  .

     ПЕРША ДОПОМОГА

     Надати першу медичну допомогу вiдповiдно до характеру ушкодження.

     Застосовувати штучне дихання, якщо жертва не дихає.

     Органiзувати вiдправлення людей iз серйозними пораненнями до медичного закладу.

     Попередити медичний персонал про можливе незначне радiоактивне забруднення.

     У разi контакту з радiоактивним матерiалом негайно промити шкiру або очi проточною водою протягом не менше 20 хв.

     При потрапляннi радiоактивних матерiалiв у органiзм випити велику кiлькiсть води, викликати блювоту.

Додатково:*  
  .

     ДОДАТКОВА IНФОРМАЦIЯ*

 
  .

____________
     * Заповнюється вантажовiдправником.

 

Затверджено
 
(керiвник пiдприємства-вантажовiдправника)
 
(пiдпис, прiзвище, iм'я, по батьковi)
 
(дата)

АВАРIЙНА КАРТКА N 7-2

     ВАНТАЖ

     РАДIОАКТИВНИЙ МАТЕРIАЛ, клас 7

Належне транспортне найменування
(вказати необхiдне)
N ООН
РАДIОАКТИВНИЙ МАТЕРIАЛ, НИЗЬКА ПИТОМА АКТИВНIСТЬ (LSA-I), неподiльний або подiльний-звiльнений ООН 2912
РАДIОАКТИВНИЙ МАТЕРIАЛ, НИЗЬКА ПИТОМА АКТИВНIСТЬ (LSA-II), неподiльний або подiльний-звiльнений ООН 3321
РАДIОАКТИВНИЙ МАТЕРIАЛ, НИЗЬКА ПИТОМА АКТИВНIСТЬ (LSA-III), неподiльний або подiльний-звiльнений ООН 3322
РАДIОАКТИВНИЙ МАТЕРIАЛ, ОБ'ЄКТИ З ПОВЕРХНЕВИМ РАДIОАКТИВНИМ ЗАБРУДНЕННЯМ (SCO-I або SCO-II), неподiльний або подiльний-звiльнений ООН 2913
Характеристика вантажу На упаковки нанесенi знаки небезпеки "I-БIЛА", "II-ЖОВТА",
"III-ЖОВТА".
На упаковках можуть бути знаки додаткової небезпеки. Додаткова небезпека, як правило, бiльша нiж радiацiйна небезпека.
На транспортний засiб нанесено попереджувальний знак "РАДIОАКТИВНО" (або iнформацiйнi таблицi небезпечного вантажу).
Радiоактивнi матерiали, якi вивiльнилися, або забрудненi об'єкти, як правило, будуть видимi, якщо упаковка пошкоджується.
Непошкодженi упаковки є безпечними. Вмiст пошкоджених упаковок може призвести до зовнiшнього та/або внутрiшнього радiацiйного опромiнення.
Мiцнiсть упаковок обмежена, упаковка може зруйнуватися пiд час аварiй.
Фiзичний та хiмiчний стан радiоактивного матерiалу:*
  .

 

     ХАРАКТЕР НЕБЕЗПЕКИ

Небезпека для здоров'я Мiнiмальний радiологiчний ризик для людей у разi витiкання з упаковки.
Якщо вiдбувається будь-яке радiацiйне забруднення, воно буде незначне.
Особи, якi контактували iз радiоактивним матерiалом, становлять незначну небезпеку зараження для iнших осiб, обладнання, апаратури.
Додатково:*   .
Пожежа чи вибух Деякi з цих матерiалiв можуть горiти, але бiльшiсть не є легкозаймистими.
Додатково:*  
  .

     ЗАСОБИ IНДИВIДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ
     (у разi витiкання радiоактивних матерiалiв iз упаковки)

Захист Засоби захисту
Органiв дихання Необхiдно знаходитися з навiтряного боку, застосовувати респiраторнi маски
Очей Захиснi окуляри
Рук Рукавички
Шкiри Захисний одяг

     ПЕРШОЧЕРГОВI ДIЇ

     ПОРЯТУНОК ЛЮДЕЙ,
     БОРОТЬБА З ПОЖЕЖЕЮ,
     ЛIКВIДАЦIЯ НАСЛIДКIВ АВАРIЇ

     ЗАХОДИ ЗАГАЛЬНОГО ХАРАКТЕРУ*

     Для автомобiльного транспорту

     Вимкнути двигун.

     Не використовувати вiдкритi джерела свiтла, не палити.

     Розставити попереджувальнi знаки на дорозi та попередити iнших учасникiв дорожнього руху.

     Сповiстити людей, якi знаходяться поблизу, про небезпеку та рекомендувати їм не заходити з пiдвiтряної сторони.

     Для iнших видiв транспорту

 
  .

Повiдомити про аварiю за телефонами*

Вантажовiдправник Державтоiнспекцiя МВС України МНС України
     

     ДОДАТКОВI ТА СПЕЦIАЛЬНI ЗАХОДИ

Дiї у разi розсiяння радiоактивного матерiалу

     Огородити область розсiяння або витiкання на 20 - 25 м в усiх напрямках.

     Не торкатися пошкоджених упаковок або розсипаного вмiсту.

     Прикрити розсипаний вмiст будь-яким наявним матерiалом (пластиковим листом, тканиною, непромокаючим брезентом та iнше), щоб мiнiмiзувати поширення.

     У разi витiкання рiдини засипати пiском, землею або iншим негорючим абсорбуючим матерiалом. Звести насип, щоб зiбрати великi об'єми розлитої рiдини.

Додатково:*  
  .

     ПОЖЕЖА

     Прибрати неушкодженi контейнери iз зони вогню, якщо це можливо зробити без ризику.

     Не рухати пошкодженi упаковки.

     У разi значної пожежi провести евакуацiю людей з пiдвiтряної сторони щонайменше на 100 м.

     Для гасiння вогню застосовувати порошковi вогнегасники, вуглекислоту, воду або пiну. Стiчну воду, що використовувалася для гасiння пожежi, у подальшому необхiдно зiбрати.

Додатково:*  
  .

     ПЕРША ДОПОМОГА

     Надати першу медичну допомогу вiдповiдно до характеру ушкодження.

     Застосовувати штучне дихання, якщо жертва не дихає.

     Органiзувати вiдправлення людей iз серйозними пораненнями до медичного закладу.

     Попередити медичний персонал про можливе незначне радiоактивне забруднення.

     У разi контакту з радiоактивним матерiалом негайно промити шкiру або очi проточною водою протягом не менше 20 хв.

     При потрапляннi радiоактивних матерiалiв у органiзм випити велику кiлькiсть води, викликати блювоту.

Додатково:*   .

     ДОДАТКОВА IНФОРМАЦIЯ*

  .

____________
     * Заповнюється вантажовiдправником.

 

Затверджено
 
(керiвник пiдприємства-вантажовiдправника)
 
(пiдпис, прiзвище, iм'я, по батьковi)
 
(дата)

АВАРIЙНА КАРТКА N 7-3

     ВАНТАЖ

     РАДIОАКТИВНИЙ МАТЕРIАЛ, клас 7

Належне транспортне найменування
(вказати необхiдне)
N ООН
РАДIОАКТИВНИЙ МАТЕРIАЛ, УПАКОВКА ТИПУ А, неособливого виду, неподiльний або подiльний-звiльнений ООН 2915
РАДIОАКТИВНИЙ МАТЕРIАЛ, УПАКОВКА ТИПУ А, ОСОБЛИВОГО ВИДУ, неподiльний або подiльний-звiльнений ООН 3332
Характеристика вантажу На упаковки нанесенi знаки небезпеки "I-БIЛА", "II-ЖОВТА",
"III-ЖОВТА".
На упаковках можуть бути знаки додаткової небезпеки.
На транспортний засiб нанесено попереджувальний знак "РАДIОАКТИВНО" (або iнформацiйнi таблицi небезпечного вантажу).
Упаковки типу А (коробки, ящики, бочки та iн.) мiстять кiлькiсть радiоактивного матерiалу, яка не загрожує життю.
Упаковка розрахована на незначнi механiчнi впливи. Упаковка може бути пошкоджена пiд час аварiй.
Незначнi пошкодження зовнiшнiх поверхонь упаковки не призводять до впливу на радiоактивний матерiал, оскiльки бiльшiсть упаковок мають внутрiшнiй захисний контейнер.
Якщо радiоактивний матерiал знаходиться в герметичнiй капсулi ("ОСОБЛИВИЙ ВИД"), дуже малоймовiрно, що капсула буде пошкоджена та станеться забруднення.
Фiзичний та хiмiчний стан радiоактивного матерiалу:*
  .

     ХАРАКТЕР НЕБЕЗПЕКИ

Небезпека для здоров'я Неушкодженi упаковки є безпечними.
Пошкодження упаковок може призвести до зовнiшнього радiацiйного опромiнення.
Зовнiшнє та внутрiшнє радiацiйне забруднення можливе лише у разi наявностi радiоактивного матерiалу, який не знаходиться в капсулi, пiсля руйнування упаковки.
Додатково:*   .
Пожежа чи вибух Деякi з цих матерiалiв можуть горiти, але бiльшiсть не є легкозаймистими.
Упаковки можуть повнiстю згорiти без ризику втрати радiоактивного вмiсту iз герметичної капсули. Капсули залишаються герметичними при температурi 800° C протягом 30 хв.
Малоймовiрно, що вода, яка використовувалася для гасiння пожежi, може спричинити забруднення.
Додатково:*  
  .

     ЗАСОБИ IНДИВIДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ
     (у разi витiкання радiоактивних матерiалiв iз упаковки)

Захист Засоби захисту
Органiв дихання Необхiдно знаходитися з навiтряного боку, застосовувати респiраторнi маски
Очей Захиснi окуляри
Рук Рукавички
Шкiри Захисний одяг

     ПЕРШОЧЕРГОВI ДIЇ

     ПОРЯТУНОК ЛЮДЕЙ,
     БОРОТЬБА З ПОЖЕЖЕЮ,
     ЛIКВIДАЦIЯ НАСЛIДКIВ АВАРIЇ

     ЗАХОДИ ЗАГАЛЬНОГО ХАРАКТЕРУ*

     Для автомобiльного транспорту

     Вимкнути двигун.

     Не використовувати вiдкритi джерела свiтла, не палити.

     Розставити попереджувальнi знаки на дорозi та попередити iнших учасникiв дорожнього руху.

     Сповiстити людей, якi знаходяться поблизу, про небезпеку та рекомендувати їм не заходити з пiдвiтряної сторони.

     Для iнших видiв транспорту

 
  .

Повiдомити про аварiю за телефонами*

Вантажовiдправник Державтоiнспекцiя МВС України МНС України
     

     ДОДАТКОВI ТА СПЕЦIАЛЬНI ЗАХОДИ

Дiї у разi розсiяння радiоактивного матерiалу

     Огородити область розсiяння або витiкання на 20 - 25 м в усiх напрямках.

     Не торкатися пошкоджених упаковок або розсипаного вмiсту.

     Якщо джерело знаходиться поза упаковкою, триматися подалi i чекати вказiвок вiд вантажовiдправника та компетентних органiв.

     У разi витiкання рiдини засипати пiском, землею або iншим негорючим абсорбуючим матерiалом.

Додатково:*  
  .

     ПОЖЕЖА

     Прибрати неушкодженi контейнери iз зони вогню, якщо це можливо зробити без ризику.

     Не рухати пошкодженi упаковки.

     У разi значної пожежi провести евакуацiю людей з пiдвiтряної сторони щонайменше на 100 м.

     Для гасiння вогню застосовувати порошковi вогнегасники, вуглекислоту, воду або пiну.

Додатково:*  
  .

     ПЕРША ДОПОМОГА

     Надати першу медичну допомогу вiдповiдно до характеру ушкодження.

     Застосовувати штучне дихання, якщо жертва не дихає.

     Органiзувати вiдправлення людей iз серйозними пораненнями до медичного закладу.

     Попередити медичний персонал про можливе незначне радiоактивне забруднення.

     У разi контакту з радiоактивним матерiалом негайно промити шкiру або очi проточною водою протягом не менше 20 хв.

     При потрапляннi радiоактивних матерiалiв в органiзм випити велику кiлькiсть води, викликати блювоту.

Додатково:*  
  .

     ДОДАТКОВА IНФОРМАЦIЯ*

 
  .

____________
     * Заповнюється вантажовiдправником.

 

Затверджено
 
(керiвник пiдприємства-вантажовiдправника)
 
(пiдпис, прiзвище, iм'я, по батьковi)
 
(дата)

АВАРIЙНА КАРТКА N 7-4

     ВАНТАЖ

     РАДIОАКТИВНИЙ МАТЕРIАЛ, клас 7

Належне транспортне найменування
(вказати необхiдне)
N ООН
РАДIОАКТИВНИЙ МАТЕРIАЛ, УПАКОВКА ТИПУ B(U), неподiльний або подiльний-звiльнений ООН 2916
РАДIОАКТИВНИЙ МАТЕРIАЛ, УПАКОВКА ТИПУ B(M), неподiльний або подiльний-звiльнений ООН 2917
РАДIОАКТИВНИЙ МАТЕРIАЛ, УПАКОВКА ТИПУ C, неподiльний або подiльний-звiльнений ООН 3323
Характеристика вантажу На упаковки нанесенi знаки небезпеки "I-БIЛА", "II-ЖОВТА",
"III-ЖОВТА".
На упаковках можуть бути знаки додаткової небезпеки.
На транспортний засiб нанесено попереджувальний знак "РАДIОАКТИВНО" (або iнформацiйнi таблицi небезпечного вантажу).
Упаковки, як правило, важкi й не можуть бути перемiщенi без механiзмiв.
Упаковки мiстять велику кiлькiсть радiоактивних матерiалiв i, у разi виходу їх iз упаковки, становлять загрозу життю.
Проте малоймовiрно, що упаковки типу B(U), B(M), C будуть пошкодженi пiд час аварiй. Упаковки розробленi й випробуванi так, щоб витримати умови аварiї.
Фiзичний та хiмiчний стан радiоактивного матерiалу:*
  .

     ХАРАКТЕР НЕБЕЗПЕКИ

Небезпека для здоров'я Неушкодженi упаковки безпечнi.
Пошкодження упаковок в умовах запроектної аварiї може призвести до зовнiшнього та внутрiшнього радiацiйного опромiнення.
Додатково:*  
  .
Пожежа чи вибух Деякi з цих матерiалiв можуть горiти, але бiльшiсть не є легкозаймистими.
Упаковки не пошкоджуються у вогнi при температурi 800° C протягом 30 хв.
Вода, яка використовувалась для гасiння пожежi, не спричинить забруднення.
Додатково:*   .

     ЗАСОБИ IНДИВIДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ
     (у разi витiкання радiоактивних матерiалiв iз упаковки)

Захист Засоби захисту
Органiв дихання Необхiдно знаходитися з навiтряного боку, застосовувати респiраторнi маски
Очей Захиснi окуляри
Рук Рукавички
Шкiри Захисний одяг

     ПЕРШОЧЕРГОВI ДIЇ

     ПОРЯТУНОК ЛЮДЕЙ,
     БОРОТЬБА З ПОЖЕЖЕЮ,
     ЛIКВIДАЦIЯ НАСЛIДКIВ АВАРIЇ

     ЗАХОДИ ЗАГАЛЬНОГО ХАРАКТЕРУ*

     Для автомобiльного транспорту

     Вимкнути двигун.

     Не використовувати вiдкритi джерела свiтла, не палити.

     Розставити попереджувальнi знаки на дорозi та попередити iнших учасникiв дорожнього руху.

     Сповiстити людей, якi знаходяться поблизу, про небезпеку та рекомендувати їм не заходити з пiдвiтряної сторони.

     Для iнших видiв транспорту

 
  .

Повiдомити про аварiю за телефонами*

Вантажовiдправник Державтоiнспекцiя МВС України МНС України
     

     ДОДАТКОВI ТА СПЕЦIАЛЬНI ЗАХОДИ

Дiї у разi розсiяння радiоактивного матерiалу

     Огородити область розсiяння або витiкання на 100 м в усiх напрямках.

     Не торкатись пошкоджених упаковок або розсипаного вмiсту.

     Якщо джерело знаходиться поза упаковкою, триматися подалi й чекати вказiвок вiд вантажовiдправника та компетентних органiв.

     У разi витiкання рiдини засипати пiском, землею або iншим негорючим абсорбуючим матерiалом.

Додатково:*   .

     ПОЖЕЖА

     Прибрати неушкодженi контейнери iз зони вогню, якщо це можливо зробити без ризику.

     Не рухати пошкодженi упаковки.

     У разi значної пожежi провести евакуацiю людей з пiдвiтряної сторони щонайменше на 300 м.

     Для гасiння вогню застосовувати порошковi вогнегасники, вуглекислоту, воду або пiну.

Додатково:*   .

     ПЕРША ДОПОМОГА

     Надати першу медичну допомогу вiдповiдно до характеру ушкодження.

     Застосовувати штучне дихання, якщо жертва не дихає.

     Органiзувати вiдправлення людей з серйозними пораненнями до медичного закладу.

     Попередити медичний персонал про можливе незначне радiоактивне забруднення.

     У разi контакту з радiоактивним матерiалом негайно промити шкiру або очi проточною водою протягом не менше 20 хв.

     При потрапляннi радiоактивних матерiалiв у органiзм випити велику кiлькiсть води, викликати блювоту.

Додатково:*   .

     ДОДАТКОВА IНФОРМАЦIЯ*

  .

____________
     * Заповнюється вантажовiдправником.

 

Затверджено
 
(керiвник пiдприємства-вантажовiдправника)
 
(пiдпис, прiзвище, iм'я, по батьковi)
 
(дата)

АВАРIЙНА КАРТКА N 7-5

     ВАНТАЖ

     РАДIОАКТИВНИЙ МАТЕРIАЛ, клас 7

Належне транспортне найменування
(вказати необхiдне)
N ООН
РАДIОАКТИВНИЙ МАТЕРIАЛ, НИЗЬКА ПИТОМА АКТИВНIСТЬ (LSA-II), ПОДIЛЬНИЙ ООН 3324
РАДIОАКТИВНИЙ МАТЕРIАЛ, НИЗЬКА ПИТОМА АКТИВНIСТЬ (LSA-III), ПОДIЛЬНИЙ ООН 3325
РАДIОАКТИВНИЙ МАТЕРIАЛ, ОБ'ЄКТИ З ПОВЕРХНЕВИМ РАДIОАКТИВНИМ ЗАБРУДНЕННЯМ (SCO-I або SCO-II), ПОДIЛЬНИЙ ООН 3326
РАДIОАКТИВНИЙ МАТЕРIАЛ, УПАКОВКА ТИПУ A, ПОДIЛЬНИЙ, неособливого виду ООН 3327
РАДIОАКТИВНИЙ МАТЕРIАЛ, УПАКОВКА ТИПУ A, ОСОБЛИВОГО ВИДУ, ПОДIЛЬНИЙ ООН 3333
РАДIОАКТИВНИЙ МАТЕРIАЛ, УПАКОВКА ТИПУ B(U), ПОДIЛЬНИЙ ООН 3328
РАДIОАКТИВНИЙ МАТЕРIАЛ, УПАКОВКА ТИПУ B(M), ПОДIЛЬНИЙ ООН 3329
РАДIОАКТИВНИЙ МАТЕРIАЛ, УПАКОВКА ТИПУ C, ПОДIЛЬНИЙ ООН 3330
РАДIОАКТИВНИЙ МАТЕРIАЛ, ЩО ТРАНСПОРТУЄТЬСЯ В СПЕЦIАЛЬНИХ УМОВАХ, ПОДIЛЬНИЙ ООН 3331
Характеристика вантажу На упаковки нанесенi знаки небезпеки "I-БIЛА", "II-ЖОВТА",
"III-ЖОВТА".
На упаковки нанесенi знаки небезпеки "ПОДIЛЬНИЙ" ("FISSILE").
На упаковках можуть бути знаки додаткової небезпеки.
На транспортний засiб нанесено попереджувальний знак "РАДIОАКТИВНО" (або iнформацiйнi таблицi небезпечного вантажу).
Упаковки "Тип AF" або "Тип IF" (коробки, бочки) мiстять радiоактивнi матерiали у кiлькостях, якi не загрожують життю у випадках вивiльнення. Упаковки попереджають розсiювання та ланцюгову реакцiю розпаду в умовах аварiй, за винятком запроектних.
Упаковки "Тип B(U)F" або "Тип B(M)F" (металевi, як правило, дуже важкi) мiстять радiоактивнi матерiали у кiлькостях, якi потенцiйно загрожують життю. Упаковки попереджають розсiювання та ланцюгову реакцiю розпаду в умовах тяжких транспортних аварiй, за винятком запроектних.
Фiзичний та хiмiчний стан радiоактивного матерiалу:*
  .

     ХАРАКТЕР НЕБЕЗПЕКИ

Небезпека для здоров'я Непошкодженi упаковки безпечнi.
Пошкодження упаковок в умовах запроектної аварiї може призвести до зовнiшнього та внутрiшнього радiацiйного опромiнення.
Додатково:*   .
Пожежа чи вибух Упаковки розробленi й випробуванi так, щоб витримувати цiлiснiсть у вогнi при температурi 800° C протягом 30 хв.
Деякi з цих матерiалiв можуть горiти, але бiльшiсть не є легкозаймистими.
Малоймовiрно, що вода, яка використовувалась для гасiння пожежi, може спричинити забруднення.
Додатково:*   .

     ЗАСОБИ IНДИВIДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ
     (у разi витiкання радiоактивних матерiалiв iз упаковки)

Захист Засоби захисту
Органiв дихання Необхiдно знаходитися з навiтряного боку, застосовувати респiраторнi маски
Очей Захиснi окуляри
Рук Рукавички
Шкiри Захисний одяг

     ПЕРШОЧЕРГОВI ДIЇ

     ПОРЯТУНОК ЛЮДЕЙ,
     БОРОТЬБА З ПОЖЕЖЕЮ,
     ЛIКВIДАЦIЯ НАСЛIДКIВ АВАРIЇ

     ЗАХОДИ ЗАГАЛЬНОГО ХАРАКТЕРУ*

     Для автомобiльного транспорту

     Вимкнути двигун.

     Не використовувати вiдкритi джерела свiтла, не палити.

     Розставити попереджувальнi знаки на дорозi та попередити iнших учасникiв дорожнього руху.

     Сповiстити людей, якi знаходяться поблизу, про небезпеку та рекомендувати їм не заходити з пiдвiтряної сторони.

     Для iнших видiв транспорту

 
  .

Повiдомити про аварiю за телефонами*

Вантажовiдправник Державтоiнспекцiя МВС України МНС України
     

     ДОДАТКОВI ТА СПЕЦIАЛЬНI ЗАХОДИ

Дiї у разi розсiяння радiоактивного матерiалу

     Огородити область розсiяння або витiкання на 100 м в усiх напрямках.

     Не торкатися пошкоджених упаковок або розсипаного вмiсту.

     Якщо джерело знаходиться поза упаковкою, триматися подалi й чекати вказiвок вiд вантажовiдправника та компетентних органiв.

     У разi витiкання рiдини засипати пiском, землею або iншим негорючим абсорбуючим матерiалом.

Додатково:*  
  .

     ПОЖЕЖА

     Прибрати непошкодженi контейнери iз зони вогню, якщо це можливо зробити без ризику.

     Не рухати пошкодженi упаковки.

     У разi значної пожежi провести евакуацiю людей з пiдвiтряної сторони щонайменше на 300 м.

     Для гасiння вогню застосовувати порошковi вогнегасники, вуглекислоту, воду або пiну.

Додатково:*  
  .

     ПЕРША ДОПОМОГА

     Надати першу медичну допомогу вiдповiдно до характеру ушкодження.

     Застосовувати штучне дихання, якщо жертва не дихає.

     Органiзувати вiдправлення людей з серйозними пораненнями до медичного закладу.

     Попередити медичний персонал про можливе незначне радiоактивне забруднення.

     У разi контакту з радiоактивним матерiалом негайно промити шкiру або очi проточною водою протягом не менше 20 хв.

     При потрапляннi радiоактивних матерiалiв у органiзм випити велику кiлькiсть води, викликати блювоту.

Додатково:*  
  .

     ДОДАТКОВА IНФОРМАЦIЯ*

 
  .

____________
     * Заповнюється вантажовiдправником.

 

Затверджено
 
(керiвник пiдприємства-вантажовiдправника)
 
(пiдпис, прiзвище, iм'я, по батьковi)
 
(дата)

АВАРIЙНА КАРТКА N 7-6

     ВАНТАЖ

     РАДIОАКТИВНИЙ МАТЕРIАЛ, клас 7

Належне транспортне найменування
(вказати необхiдне)
N ООН
РАДIОАКТИВНИЙ МАТЕРIАЛ, ГЕКСАФТОРИД УРАНУ, ПОДIЛЬНИЙ ООН 2977
РАДIОАКТИВНИЙ МАТЕРIАЛ, ГЕКСАФТОРИД УРАНУ, неподiльний або подiльний-звiльнений ООН 2978
Характеристика вантажу На упаковки нанесенi знаки небезпеки "I-БIЛА", "II-ЖОВТА",
"III-ЖОВТА".
На упаковки нанесенi знаки небезпеки "ПОДIЛЬНИЙ" ("FISSILE").
На упаковки нанесенi знаки 8-го класу небезпеки.
На транспортний засiб нанесено попереджувальний знак "РАДIОАКТИВНО" (або iнформацiйнi таблицi небезпечного вантажу).
Хiмiчна небезпека (корозiйна) набагато перевищує радiацiйну небезпеку.
Матерiал вступає в реакцiю з водою i водяна пара в повiтрi формує токсичний та їдкий фтористоводневий газ, а також надзвичайно подразнюючий та їдкий бiлого кольору розчинний у водi залишок.
Мiцнiсть упаковки вiдноситься до потенцiйних ризикiв матерiалiв.
Фiзичний та хiмiчний стан радiоактивного матерiалу:*
  .

     ХАРАКТЕР НЕБЕЗПЕКИ

Небезпека для здоров'я Мiнiмальний радiологiчний ризик для людей у разi витiкання з упаковки.
Непошкодженi упаковки безпечнi.
Якщо вiдбувається будь-яке радiацiйне забруднення, воно буде незначне.
Особи, якi контактували iз радiоактивним матерiалом, становлять незначну небезпеку зараження для iнших осiб, обладнання, апаратури.
Висока хiмiчна небезпека.
Вдихання фтористоводневого газу може призвести до фатальних наслiдкiв.
Прямий контакт викликає хiмiчнi опiки шкiри, очей та дихального тракту.
Додатково:*   .
Пожежа чи вибух Упаковки розробленi й випробуванi так, щоб витримувати цiлiснiсть у вогнi при температурi 800° C протягом 30 хв.
Деякi з цих матерiалiв можуть горiти, але бiльшiсть не є легкозаймистими.
Малоймовiрно, що вода, яка використовувалась для гасiння пожежi, може спричинити забруднення.
Додатково:*   .

     ЗАСОБИ IНДИВIДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ
     (у разi витiкання радiоактивних матерiалiв iз упаковки)

Захист Засоби захисту
Органiв дихання Необхiдно знаходитися з навiтряного боку, застосовувати респiраторнi маски
Очей Захиснi окуляри
Рук Рукавички
Шкiри Захисний одяг

     ПЕРШОЧЕРГОВI ДIЇ

     ПОРЯТУНОК ЛЮДЕЙ,
     БОРОТЬБА З ПОЖЕЖЕЮ,
     ЛIКВIДАЦIЯ НАСЛIДКIВ АВАРIЇ

     ЗАХОДИ ЗАГАЛЬНОГО ХАРАКТЕРУ*

     Для автомобiльного транспорту

     Вимкнути двигун.

     Не використовувати вiдкритi джерела свiтла, не палити.

     Розставити попереджувальнi знаки на дорозi та попередити iнших учасникiв дорожнього руху.

     Сповiстити людей, якi знаходяться поблизу, про небезпеку та рекомендувати їм не заходити з пiдвiтряної сторони.

     Для iнших видiв транспорту

 
  .

Повiдомити про аварiю за телефонами*

Вантажовiдправник Державтоiнспекцiя МВС України МНС України
     

     ДОДАТКОВI ТА СПЕЦIАЛЬНI ЗАХОДИ

Дiї у разi розсiяння радiоактивного матерiалу

     Огородити область розсiяння або витiкання на 100 м в усiх напрямках.

     Не торкатися пошкоджених упаковок або розсипаного вмiсту.

     Якщо джерело знаходиться поза упаковкою, триматися подалi й чекати вказiвок вiд вантажовiдправника та компетентних органiв.

     У разi витiкання рiдини засипати пiском, землею або iншим негорючим абсорбуючим матерiалом.

Додатково:*  
  .

     ПОЖЕЖА

     Прибрати непошкодженi контейнери iз зони вогню, якщо це можливо зробити без ризику.

     Не рухати пошкодженi упаковки.

     У разi значної пожежi провести евакуацiю людей з пiдвiтряної сторони щонайменше на 300 м.

     Для гасiння вогню застосовувати порошковi вогнегасники, вуглекислоту, воду або пiну.

Додатково:*  
  .

     ПЕРША ДОПОМОГА

     Надати першу медичну допомогу вiдповiдно до характеру ушкодження.

     Застосовувати штучне дихання, якщо жертва не дихає.

     Органiзувати вiдправлення людей з серйозними пораненнями до медичного закладу.

     Попередити медичний персонал про можливе незначне радiоактивне забруднення.

     У разi контакту з радiоактивним матерiалом негайно промити шкiру або очi проточною водою протягом не менше 20 хв.

     При потрапляннi радiоактивних матерiалiв у органiзм випити велику кiлькiсть води, викликати блювоту.

Додатково:*   .

     ДОДАТКОВА IНФОРМАЦIЯ*

 
 
  .

____________
     * Заповнюється вантажовiдправником.

Начальник вiддiлу безпеки перевезень Управлiння регулювання безпеки радiацiйних технологiй Державного комiтету ядерного регулювання України В. В. Сакало

 

Додаток 2
до пункту 5.3 Положення щодо планування заходiв та дiй на випадок аварiй пiд час перевезення радiоактивних матерiалiв

Склад оснащення аварiйної бригади

N
з/п
Найменування
1 Великi прозорi пластиковi мiшки
2 Пластиковi мiшки для смiття (об'ємом 4 л)
3 Пластиковi пакети (20 х 20 см)
4 Полiетиленовi чоботи
5 Полiетиленовi рукавички (одноразового використання)
6 Пластиковi комбiнезони
7 Пластиковi бахiли
8 Знаки та таблицi попередження про радiацiйну небезпеку
9 Шнур для обгородження мiсця аварiї
10 Резиновi рукавички
11 Губка
12 Рiдкий дезинфiкуючий мийний засiб
13 Щипцi дистанцiйнi (1 - 1,5 м)
14 Щипцi дистанцiйнi (0,5 м)
15 Щипцi дистанцiйнi (0,25 м)
16 Респiраторнi маски з фiльтруючим пристроєм
17 Пiнцети (10 - 15 см)
18 Щiтка iз жорсткої щетини
19 Пластикове вiдро
20 Лопата
21 Резиновi бандажi
22 Захисна стрiчка (шириною 3 см)
23 Кольоровi олiвцi
24 Освинцьований фартух i рукавички
25 Папiр письмовий
26 Фотоапарат, плiвка
27 Паперовi рушники
28 Вода, iншi очищувальнi розчини
29 Засоби iндивiдуального захисту органiв дихання
 
Начальник вiддiлу безпеки перевезень Управлiння регулювання безпеки радiацiйних технологiй Державного комiтету ядерного регулювання України
В. В. Сакало
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.