ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛIТИКИ ТА ПIДПРИЄМНИЦТВА

вiд 13.05.2005 р. N 3602


Про надання роз'яснень

     Державний комiтет України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва розглянув ваш лист вiд 11.03.2005 N 22 та повiдомляє наступне.

     Вiдповiдно до пункту 15 статтi 9 Закону України лiцензуванню пiдлягає такий вид господарської дiяльностi, як розроблення, виробництво, впровадження, сертифiкацiйнi випробування, ввезення, вивезення голографiчних захисних елементiв.

     У статтi 10 Закону України "Про лiцензування певних видiв господарської дiяльностi" передбачено документи, що подаються органу лiцензування для одержання лiцензiї. Згiдно з частиною 5 статтi 10 для окремих видiв господарської дiяльностi, що пiдлягають лiцензуванню, до заяви про видачу лiцензiї також додаються документи, вичерпний перелiк яких встановлюється Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Вiдповiдно до пункту 48 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.07.2001 р. N 756 "Про затвердження перелiку документiв, якi додаються до заяви про видачу лiцензiї для окремого виду господарської дiяльностi" суб'єкту господарювання для провадження господарської дiяльностi з розроблення, виробництва, впровадження, сертифiкацiйних випробувань, ввезення, вивезення голографiчних захисних елементiв, крiм заяви необхiдно подати, зокрема, засвiдчену в установленому порядку копiю документа, що пiдтверджує право власностi суб'єкта господарської дiяльностi або оренди ним виробничих площ.

     Лiцензiйнi умови провадження господарської дiяльностi з розроблення, виробництва, впровадження, сертифiкацiйних випробувань, ввезення, вивезення голографiчних захисних елементiв затвердженi наказом Держпiдприємництва та Служби безпеки України вiд 08.04.2003 р. N 42/132, зареєстрованим в Мiнiстерствi юстицiї України 23.04.2003 р. за N 323/7644 (далi - Лiцензiйнi умови).

     Вiдповiдно до пункту 4.3 роздiлу 4 Лiцензiйних умов суб'єкт господарювання повинен мати:

     - окремi примiщення та виробничi площi, необхiднi для провадження визначених у лiцензiї робiт iз голографiчного захисту (можливе використання примiщень та виробничих площ iнших пiдприємств, установ, органiзацiй на умовах оренди), якi вiдповiдають вимогам виробництва ГЗЕ;

     - та виробниче обладнання (в обсязi, що дає змогу виконувати всi роботи в межах господарської дiяльностi з голографiчного захисту), яке вiдповiдає стандарту або технiчнiй документацiї на обладнання (паспорт - формуляр, технiчнi умови тощо), повiрене (атестоване) або калiброване (для обладнання, що має метрологiчнi характеристики), укомплектоване експлуатацiйною документацiєю. Якщо зазначене обладнання пiдлягає обов'язковiй сертифiкацiї в Українi, воно повинно мати сертифiкат вiдповiдностi державної системи сертифiкацiї УкрСЕПРО.

     У статтi 4 Закону України "Про державну реєстрацiю речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" зазначається, що право користування нерухомим майном строком бiльше як один рiк пiдлягає обов'язковiй державнiй реєстрацiї та визначаються вiдповiднi органи державної реєстрацiї прав.

     В залежностi вiд призначення об'єктiв, якi пiдлягають захисту з використанням ГЗЕ, установлюються особливi умови провадження господарської дiяльностi з голографiчного захисту: з наданням права провадження господарської дiяльностi з розроблення, виробництва, впровадження, сертифiкацiйних випробувань, ввезення, вивезення голографiчних захисних елементiв, якi призначенi для державних потреб та (або) створенi на замовлення (для використання) державних органiв або без надання такого права.

     При здiйсненнi зазначеного виду дiяльностi для державних потреб та (або) створеннi на замовлення державних органiв суб'єкт господарювання повинен виконати всi вимоги згiдно з роздiлом 4.

     Крiм того, згiдно з пунктом 5.4 Лiцензiйних умов суб'єкт господарювання повинен мати, зокрема, власнi примiщення (оформленi за договором довгострокової оренди), виробничi площi, технiчне i технологiчне оснащення та виробниче обладнання та закiнчений виробничий цикл ГЗЕ (розмiщений в межах однiєї споруди або за схемою промислової кооперацiї).

     У Лiцензiйних умовах визначено вимоги до правової форми примiщень та виробничих площ. Аналогiчних вимог до технiчного i технологiчного оснащення та виробничого обладнання у Лiцензiйних умовах не встановлено.

     Вважаємо, що для здiйснення господарської дiяльностi з розроблення, виробництва, впровадження, сертифiкацiйних випробувань, ввезення, вивезення голографiчних захисних елементiв суб'єкт господарювання може мати технiчне i технологiчне оснащення та виробниче обладнання на правах власностi або заключити договiр оренди чи iншi цивiльно-правовi договори вiдповiдно до Цивiльного кодексу України.

Голова А. В. Дашкевич
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.