Документ скасований: Наказ ДМСУ (до 2012) № 327 від 22.04.2011

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ

26.07.2005 N 703


Про затвердження Порядку надання митними органами роз'яснень окремих положень податкового законодавства

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
5 серпня 2005 р. за N 864/11144


     Вiдповiдно до пiдпункту 4.4.2 пункту 4.4 статтi 4 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" наказую:

     1. Затвердити Порядок надання митними органами роз'яснень окремих положень податкового законодавства, що додається.

     2. Департаменту митних платежiв (Джигалов С.О.) та Юридичному департаменту (Боженко I.Ф.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Начальникам митних органiв:

     3.1. Довести цей наказ до вiдома особового складу та забезпечити дотримання вимог Порядку надання митними органами роз'яснень окремих положень податкового законодавства.

     3.2. Iнформувати про вимоги наказу платникiв податкiв шляхом висвiтлення його в мiсцевих засобах масової iнформацiї та на наочних стендах у мiсцях розташування вiдповiдних пiдроздiлiв митних органiв i в пунктах пропуску через державний кордон України.

     4. Установити, що цей наказ набирає чинностi через 10 днiв з дня його офiцiйного опублiкування.

     Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Голова Державної митної служби України В.В.Скомаровський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
26.07.2005 N 703
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
5 серпня 2005 р. за N 864/11144

ПОРЯДОК
надання митними органами роз'яснень окремих положень податкового законодавства

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок розроблено вiдповiдно до Законiв України "Про систему оподаткування" та "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" i застосовується при здiйсненнi митними органами роз'яснень окремих положень податкового законодавства шляхом надання податкових роз'яснень та узагальнюючих податкових роз'яснень.

     1.2. Податковi роз'яснення та узагальнюючi податковi роз'яснення - це оприлюднення офiцiйного розумiння митними органами окремих положень законодавства з питань оподаткування в межах їх компетенцiї, щодо податкiв та зборiв, визначених пiдпунктом 2.1.1 пункту 2.1 статтi 2 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами".

     1.3. Податковi роз'яснення та узагальнюючi податковi роз'яснення не мають сили нормативно-правового акта.

     1.4. Податковi роз'яснення та узагальнюючi податковi роз'яснення надаються, виходячи з положень пiдпункту 4.4.2 пункту 4.4 статтi 4 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами", принципiв оподаткування, викладених у Законi України "Про систему оподаткування", економiчного змiсту податку, збору (обов'язкового платежу), положень законодавчих та iнших нормативно-правових актiв, що роз'яснюються.

     1.5. Податковi роз'яснення та узагальнюючi податковi роз'яснення мiстять посилання на основну статтю (пункт) нормативно-правового акта, щодо якої вони надаються.

     1.6. Податковим роз'ясненням уважаються будь-якi вiдповiдi митного органу з питань окремих положень податкового законодавства, наданi на запити заiнтересованих осiб.

     1.7. Узагальнюючi податковi роз'яснення надаються Державною митною службою України та затверджуються її наказом, який погоджується з Мiнiстерством фiнансiв України.

     1.8. Податковим роз'ясненням, наданим на запит платника податкiв, користується платник податкiв при обрахуваннi сум податкових зобов'язань та пiд час проведення апеляцiйних процедур.

     1.9. Узагальнюючими податковими роз'ясненнями мають право користуватися усi платники податкiв при обрахуваннi сум податкових зобов'язань та пiд час проведення апеляцiйних процедур.

     1.10. Митнi органи при пiдготовцi податкових роз'яснень та пiд час проведення апеляцiйних процедур користуються узагальнюючими податковими роз'ясненнями.

     1.11. Податковi роз'яснення та узагальнюючi податковi роз'яснення застосовуються протягом строку дiї вiдповiдної норми податкового законодавства.

2. Порядок установлення прiоритетностi податкового роз'яснення

     2.1. Податковi роз'яснення надаються Державною митною службою України та митницями.

     2.2. Податковi роз'яснення, наданi Державною митною службою України, мають прiоритет над податковими роз'ясненнями, наданими митницями.

     2.3. Узагальнюючi податковi роз'яснення мають прiоритет над податковими роз'ясненнями, наданими митними органами.

3. Узагальнення податкових роз'яснень

     3.1. Митницi проводять перiодичне щоквартальне узагальнення запитiв з питань оподаткування, що надiйшли на їхню адресу вiд платникiв податкiв, групуючи їх за нормами податкового законодавства.

     3.2. На пiдставi проведеного узагальнення митницi не пiзнiше останнього дня мiсяця, наступного за кожним календарним кварталом, надають iнформацiю Державнiй митнiй службi України про норму(и) податкового законодавства, застосування якої(их) потребує(ють) надання узагальнюючого роз'яснення. До цiєї iнформацiї додаються копiї запитiв щодо роз'яснення норми податкового законодавства та податковi роз'яснення (вiдповiдi) на цi запити, наданi вiдповiдною митницею.

     3.3. Державна митна служба України здiйснює узагальнення запитiв з питань оподаткування, що надiйшли на її адресу вiд платникiв податкiв, а також iнформацiї вiд пiдпорядкованих митниць щодо необхiдностi видання узагальнюючого податкового роз'яснення та, у разi потреби, видає узагальнююче податкове роз'яснення.

4. Пiдстави для надання та порядок надання податкових роз'яснень

     4.1. Податкове роз'яснення на запит, направлений до митного органу, надається у разi, коли:

     є необхiднiсть обґрунтування рiшення митного органу пiд час проведення апеляцiйних процедур;

     запроваджено новий вид податку, збору (обов'язкового платежу) або внесено змiни до правил оподаткування;

     нормами закону чи iншого нормативно-правового акта, виданого на пiдставi закону, або нормами рiзних законiв чи рiзних нормативно-правових актiв припускається неоднозначне (множинне) трактування прав та обов'язкiв платникiв податкiв або митних органiв.

     Податкове роз'яснення видається у тому разi, якщо з порушеного питання не iснує податкового роз'яснення, що має прiоритет. В iншому разi у вiдповiдi, що направляється митним органом платнику податкiв, посилаються на податкове роз'яснення, що має прiоритет.

     4.2. Пiдставами для надання узагальнюючих податкових роз'яснень є:

     4.2.1. Рiшення керiвника Державної митної служби України про необхiднiсть надання узагальнюючого податкового роз'яснення за результатами:

     щоквартального перiодичного узагальнення iнформацiї вiд митниць щодо необхiдностi видання узагальнюючого податкового роз'яснення;

     розгляду запитiв, що надiйшли до Державної митної служби України вiд платникiв податкiв;

     розгляду запитiв, що надiйшли до Державної митної служби України вiд митниць;

     проведення аналiзу законодавчих та iнших нормативно-правових актiв з питань оподаткування.

     4.2.2. Запровадження нового виду податку, збору (обов'язкового платежу) або внесення змiн до правил оподаткування.

     4.3. Структурний пiдроздiл Державної митної служби України, який готував узагальнююче податкове роз'яснення, одразу пiсля затвердження передає його структурному пiдроздiлу Державної митної служби України, вiдповiдальному за оприлюднення узагальнюючих податкових роз'яснень у засобах масової iнформацiї.

     Структурний пiдроздiл Державної митної служби України, вiдповiдальний за оприлюднення узагальнюючих податкових роз'яснень у засобах масової iнформацiї, у триденний строк вiд дня затвердження узагальнюючого податкового роз'яснення оприлюднює його у спосiб, доступний для ознайомлення з ним бiльшостi платникiв податкiв (друкованi засоби масової iнформацiї) та розмiщує на веб-сайтi Державної митної служби України в мережi Iнтернет.

     4.4. Податковi роз'яснення на запит платникiв податкiв надаються у строки, установленi Законом України "Про звернення громадян".

     4.5. У разi, якщо суд визнав податкове роз'яснення таким, що не вiдповiдає законодавству, митний орган, який його видав, у триденний строк вiд дня прийняття такого судового рiшення зобов'язаний привести таке податкове роз'яснення у вiдповiднiсть до законодавства або скасувати. Оприлюднення цiєї iнформацiї вiдбувається у порядку, визначеному в пунктi 4.3 цього Положення.

Директор Департаменту митних платежiв С.О.Джигалов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.