Документ скасований: Наказ ДМСУ (до 2012) № 25 від 11.01.2012

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

14.12.05 N 1233


Про вдосконалення органiзацiї контролю за перемiщенням через митний кордон України товарiв, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi

     Вiдповiдно до Положення про Державну митну службу України, затвердженого Указом Президента України вiд 24.08.00 N 1022/2000 (зi змiнами та доповненнями), наказу Держмитслужби України вiд 24.11.05 N 1150 i з метою вдосконалення системи управлiння митними органами України та пiдвищення ефективностi роботи регiональних митниць, митниць наказую:

     1. Затвердити Примiрне положення про сектор з питань захисту прав iнтелектуальної власностi регiональної митницi, митницi (далi - Положення) та Примiрну посадову iнструкцiю головного iнспектора з питань захисту прав iнтелектуальної власностi регiональної митницi, митницi (далi - Iнструкцiя), що додаються.

     2. Начальникам регiональних митниць, митниць до 01.01.06:

     2.1. Розробити на пiдставi Положення та Iнструкцiї й погодити з Департаментом заходiв торговельної полiтики проекти вiдповiдного положення та iнструкцiї й затвердити їх у встановленому порядку.

     2.2. Укомплектувати сектор з питань захисту прав iнтелектуальної власностi регiональної митницi, митницi досвiдченими фахiвцями за посадами не нижче головного iнспектора та з обов'язковим досвiдом користування ПЕОМ та програмно-iнформацiйними комплексами Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи (далi - ПIК ЄАIС) Держмитслужби.

     2.3. Провести за потреби перерозподiл мiж пiдроздiлами регiональної митницi, митницi матерiально-технiчного забезпечення, засобiв комп'ютерної технiки та каналiв зв'язку вiдповiдно до визначених у Положеннi та Iнструкцiї завдань i функцiй.

     2.4. Направити до Департаменту iнформацiйних технологiй та митної статистики списки посадових осiб, вiдповiдальних за контроль за перемiщенням товарiв, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi, включивши до них як працiвникiв сектору, так i вповноважених на виконання зазначених функцiй працiвникiв пiдроздiлiв митного оформлення, для надання їм прав доступу до ЄАIС згiдно з вимогами Порядку регламентованого доступу користувачiв до Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби України, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 20.08.02 N 452 ДСК, з вiдмiткою коду задачi 12 та коду ролi 4 до ПIК "Перегляд реєстру товарiв, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi".

     3. Департаменту iнформацiйних технологiй та митної статистики (Копосов С. А.) забезпечити надання доступу, працiвникам, вiдповiдальним за контроль за перемiщенням товарiв, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi, до ПIК ЄАIС згiдно з наданими списками.

     4. Уважати таким, що втратив чиннiсть, наказ Держмитслужби України вiд 15.11.01 N 735 "Про органiзацiю контролю за перемiщенням через митний кордон України товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi".

     Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

Голова Державної митної служби України О.Б.Єгоров

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
вiд 14.12.2005р. N 1233

Примiрне положення про сектор з питань захисту прав iнтелектуальної власностi регiональної митницi, митницi

1. Загальнi положення

     1.1. Це Примiрне положення визначає правовий статус пiдроздiлу з питань захисту прав iнтелектуальної власностi регiональної митницi, митницi (далi - митниця), а саме його компетенцiю (права, завдання, функцiї).

     1.2. Пiд пiдроздiлом з питань захисту прав iнтелектуальної власностi в цьому Положеннi слiд розумiти сектор з питань захисту прав iнтелектуальної власностi (далi - сектор).

     1.3. Структура та чисельнiсть сектору формуються з урахуванням обсягiв робiт та мiсця розташування пiдроздiлiв митного оформлення i в межах граничної чисельностi й фонду заробiтної плати митницi, але не менше 2 осiб.

     1.4. Сектор очолює начальник, який призначається на посаду та звiльняється з посади наказом митницi за письмовим погодженням iз Департаментом заходiв торговельної полiтики Держмитслужби України.

     1.5. Сектор вiдповiдно до розподiлу обов'язкiв мiж начальником митницi та його заступниками пiдпорядковується начальнику митницi.

     1.6. Посадовi особи сектору призначаються на посади та звiльняються з посад наказом митницi за поданням начальника сектору.

     1.7. Положення про сектор, змiни й доповнення до нього затверджуються наказом митницi пiсля погодження з Департаментом заходiв торговельної полiтики Держмитслужби України.

     1.8. Функцiональнi обов'язки посадових осiб сектору визначаються їх посадовими iнструкцiями, якi затверджуються начальником митницi.

     1.9. У своїй дiяльностi сектор керується Конституцiєю України, Митним кодексом України, iншими законами України, постановами Верховної Ради України, актами Президента України й Кабiнету Мiнiстрiв України, нормативно-правовими актами Держмитслужби України, митницi, а також цим Положенням.

     1.10. Сектор здiйснює свою дiяльнiсть у взаємодiї з iншими структурними пiдроздiлами митницi.

     1.11. Забороняється покладати на сектор виконання завдань i функцiй, не передбачених цим Положенням.

     1.12. У разi вiдсутностi начальника сектору його обов'язки виконує посадова особа сектору, уповноважена на це наказом митницi.

2. Основнi завдання сектору

     2.1. Участь у забезпеченнi реалiзацiї державної полiтики у сферi регулювання зовнiшньої торгiвлi.

     2.2. Захист економiчних iнтересiв України та сприяння розвитку зовнiшньої торгiвлi.

     2.3. Контроль за ефективним використанням у практичнiй роботi вимог законодавства в частинi застосування механiзму захисту прав iнтелектуальної власностi.

3. Функцiї сектору

     Сектор вiдповiдно до покладених на нього завдань виконує такi функцiї:

     3.1. Виконує доручення керiвництва митницi в частинi, що належить до його компетенцiї.

     3.2. За дорученням керiвництва митницi бере участь в опрацюваннi проектiв нормативно-правових актiв i в реалiзацiї заходiв, що проводяться Держмитслужбою України з питань, якi належать до компетенцiї сектору.

     3.3. Проводить аналiз ефективностi застосування iснуючих порядкiв контролю за перемiщенням через митний кордон України товарiв, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi. Готує для подання до Держмитслужби України пропозицiї щодо вдосконалення дiючих нормативно-правових актiв iз зазначених питань.

     3.4. Здiйснює контроль за дотриманням посадовими особами митниць законодавства України з питань митної справи, технологiчних схем митного контролю й митного оформлення товарiв у частинi, що належить до компетенцiї сектору.

     3.5. Здiйснює контроль за дотриманням суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi вимог законодавства України в галузi прав iнтелектуальної власностi в зонi дiяльностi митницi.

     3.6. Бере участь у здiйсненнi митного контролю товарiв у зонах митного контролю митницi в частинi, що належить до компетенцiї сектору.

     3.7. Здiйснює аналiз ефективностi проведення митних процедур у частинi захисту прав iнтелектуальної власностi.

     3.8. Готує та подає керiвництву митницi пропозицiї щодо впровадження в дiяльнiсть пiдроздiлiв митницi передових методiв роботи, ужиття заходiв до пiдвищення ефективностi митного контролю за перемiщенням через митний кордон України товарiв, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi.

     3.9. Узагальнює пропозицiї пiдроздiлiв митницi щодо вдосконалення порядку контролю за перемiщенням через митний кордон України товарiв, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi, та подає їх на розгляд керiвництву митницi.

     3.10. Аналiзує iнформацiю щодо дiяльностi пiдроздiлiв митного оформлення митницi при здiйсненнi контролю за перемiщенням через митний кордон України товарiв, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi, готує та подає до Держмитслужби України необхiдну звiтнiсть з цих питань.

     3.11. Здiйснює взаємодiю митницi з правоохоронними органами та iншими органами державної влади, уповноваженими у сферi захисту прав iнтелектуальної власностi, з питань, що належить до компетенцiї сектору.

     3.12. Подає методичну допомогу посадовим особам пiдроздiлiв митного оформлення, уповноваженим на здiйснення контролю за дотриманням прав iнтелектуальної власностi, з питань, що належать до компетенцiї сектору.

     3.13. За дорученням керiвництва митницi бере участь у розглядi звернень, скарг, запитiв i пропозицiй органiв державної влади, мiсцевого самоврядування, установ i органiзацiй, суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi та громадян iз питань, що належать до компетенцiї сектору.

     3.14. За потреби органiзує заходи для прийняття керiвництвом митницi рiшення про призупинення митного оформлення товарiв, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi.

     3.15. Iнформує правовласникiв (або їх уповноважених представникiв), декларантiв та Держмитслужбу України про призупинення митного оформлення товарiв, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi.

     3.16. Надає дозволи на здiйснення митного оформлення товарiв, якi не порушують права власникiв на об'єкти права iнтелектуальної власностi i внесенi до Реєстру товарiв, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi, який ведеться Держмитслужбою України.

     3.17. Забезпечує захист вiдомостей, що становлять державну або iншу передбачену законодавством таємницю.

     3.18. За дорученням керiвництва митницi бере участь у засiданнях експертних груп, конференцiях, семiнарах тощо з питань, що належать до компетенцiї сектору.

     3.19. За дорученням керiвництва митницi представляє iнтереси митницi в державних органах та iнших установах i органiзацiях з питань, що належать до компетенцiї сектору.

4. Права сектору

     Сектор має право:

     4.1. Вимагати в установленому порядку вiд пiдроздiлiв митницi, суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi, якi перемiщують через митний кордон України товари, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi, надання iнформацiї й матерiалiв, необхiдних для виконання завдань, покладених на сектор.

     4.2. Залучати за погодженням iз керiвництвом митницi фахiвцiв iнших пiдроздiлiв митницi для вирiшення завдань, вiднесених до компетенцiї сектору.

     4.3. За дорученням керiвництва митницi перевiряти дiяльнiсть пiдроздiлiв з питань, вiднесених до компетенцiї сектору.

     4.4. Брати участь у перевiрках дiяльностi суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi, якi перемiщують через митний кордон України товари, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi, iз питань, що належать до компетенцiї сектору.

     4.5. Брати участь у проведеннi службових перевiрок та службових розслiдувань з питань, якi належать до компетенцiї сектору.

     4.6. У межах своєї компетенцiї користуватися Єдиною автоматизованою iнформацiйною системою Держмитслужби України, створювати та використовувати власнi iнформацiйно-аналiтичнi бази даних.

     4.7. Здiйснювати заходи щодо проведення професiйного навчання та пiдвищення квалiфiкацiї посадових осiб митницi.

     4.8. Виносити на розгляд керiвництва митницi та Держмитслужби України пропозицiї з питань, що належать до компетенцiї сектору.

5. Вiдповiдальнiсть

     Посадовi особи сектору несуть вiдповiдальнiсть за:

     неналежне виконання своїх посадових обов'язкiв, доручень керiвництва митницi та порушення законодавства України;

     недотримання вимог Закону України "Про державну таємницю" та iнших нормативно-правових актiв України з питань охорони державної таємницi;

     порушення трудової дисциплiни, правил внутрiшнього трудового розпорядку та норм професiйної етики.

Директор Департаменту заходiв торговельної полiтики О.I.Пашинний

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
вiд 14.12.2005р. N 1233

Примiрна посадова iнструкцiя головного iнспектора з питань захисту прав iнтелектуальної власностi регiональної митницi, митницi

1. Загальнi положення

     1.1. Головний iнспектор з питань захисту прав iнтелектуальної власностi регiональної митницi, митницi (далi - головний iнспектор) призначається на посаду та звiльняється з неї наказом регiональної митницi, митницi (далi - митниця) за письмовим погодженням iз Департаментом заходiв торговельної полiтики Держмитслужби України.

     1.2. Головний iнспектор вiдповiдно до розподiлу обов'язкiв мiж начальником митницi та його заступниками пiдпорядковується начальнику митницi.

     1.3. На посаду головного iнспектора призначається особа, яка має вищу освiту за освiтньо-квалiфiкацiйним рiвнем магiстра, спецiалiста за фахом "економiка", "правознавство" або за фахом гуманiтарного, соцiального, технiчного профiлю, стаж роботи за фахом у митних органах на посадi не нижче провiдного iнспектора не менше 2 рокiв або стаж роботи за фахом в iнших сферах економiки не менше 4 рокiв.

     1.5. У своїй дiяльностi головний iнспектор керується Конституцiєю України, Митним кодексом України, iншими законами України, постановами Верховної Ради України, актами Президента України й Кабiнету Мiнiстрiв України, нормативно-правовими актами Держмитслужби України, митницi, а також цiєю посадовою iнструкцiєю.

     1.6. Головний iнспектор здiйснює свою дiяльнiсть у взаємодiї з iншими структурними пiдроздiлами митницi.

     1.7. Забороняється покладати на головного iнспектора виконання завдань i функцiй, не передбачених цiєю посадовою iнструкцiєю.

     1.8. У разi вiдсутностi головного iнспектора його обов'язки виконують посадовi особи пiдроздiлiв митного оформлення, уповноваженi на це наказом митницi.

2. Посадовi обов'язки

     Головний iнспектор з питань захисту прав iнтелектуальної власностi:

     2.1. Бере участь в опрацюваннi проектiв нормативно-правових актiв i в реалiзацiї заходiв, що проводяться Держмитслужбою України з питань, якi належать до його компетенцiї.

     2.2. Проводить аналiз ефективностi застосування iснуючих порядкiв контролю за перемiщенням через митний кордон України товарiв, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi. Готує для подання до Держмитслужби України пропозицiї щодо вдосконалення дiючих нормативно-правових актiв iз зазначених питань.

     2.3. Здiйснює контроль за дотриманням посадовими особами митниць законодавства України з питань митної справи, технологiчних схем митного контролю й митного оформлення товарiв у частинi, що належить до його компетенцiї.

     2.4. Здiйснює контроль за дотриманням суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi вимог законодавства України в галузi прав iнтелектуальної власностi в зонi дiяльностi митницi.

     2.5. Бере участь у здiйсненнi митного контролю товарiв у зонах митного контролю митницi в частинi, що належить до його компетенцiї.

     2.6. Узагальнює пропозицiї пiдроздiлiв митницi щодо вдосконалення порядку контролю за перемiщенням через митний кордон України товарiв, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi, та подає їх на розгляд керiвництву митницi.

     2.7. Аналiзує iнформацiю щодо дiяльностi пiдроздiлiв митного оформлення митницi при здiйсненнi контролю за перемiщенням через митний кордон України товарiв, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi, готує та подає до Держмитслужби України необхiдну звiтнiсть з цих питань.

     2.8. Здiйснює взаємодiю митницi з правоохоронними органами та iншими органами державної влади, уповноваженими у сферi захисту прав iнтелектуальної власностi з питань, що належить до його компетенцiї.

     2.9. Подає методичну допомогу посадовим особам пiдроздiлiв митного оформлення, уповноваженим на здiйснення контролю за дотриманням прав iнтелектуальної власностi, з питань, що належать до його компетенцiї.

     2.10. За дорученням керiвництва митницi бере участь у розглядi звернень, скарг, запитiв i пропозицiй органiв державної влади, мiсцевого самоврядування, установ i органiзацiй, суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi та громадян iз питань, що належать до його компетенцiї.

     2.11. За потреби органiзує заходи для прийняття керiвництвом митницi рiшення про призупинення митного оформлення товарiв, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi.

     2.12. Iнформує правовласникiв (або їх уповноважених представникiв), декларантiв та Держмитслужбу України про призупинення митного оформлення товарiв, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi.

     2.13. Надає дозволи на здiйснення митного оформлення товарiв, якi не порушують права власникiв на об'єкти права iнтелектуальної власностi i внесенi до Реєстру товарiв, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi, який ведеться Держмитслужбою України.

     2.14. Забезпечує захист вiдомостей, що становлять державну або iншу передбачену законодавством таємницю.

     2.15. Здiйснює ведення номенклатури справ, необхiдних журналiв, забезпечує збереження документацiї з питань захисту прав iнтелектуальної власностi.

     2.16. Зберiгає технiчнi засоби та iнше майно митницi в належному станi.

3. Права

     Головний iнспектор з питань захисту прав iнтелектуальної власностi має право:

     3.1. Вимагати в установленому порядку вiд пiдроздiлiв митницi, суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi, якi перемiщують через митний кордон України товари, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi, надання iнформацiї й матерiалiв, необхiдних для виконання завдань, покладених на нього.

     3.2. Залучати за погодженням iз керiвництвом митницi фахiвцiв iнших пiдроздiлiв митницi для вирiшення завдань, вiднесених до його компетенцiї.

     3.3. За дорученням керiвництва митницi брати участь у перевiрках дiяльностi пiдроздiлiв митницi з питань, вiднесених до йог компетенцiї.

     3.4. Брати участь у перевiрках дiяльностi суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi, якi перемiщують через митний кордон України товари, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi, iз питань, що належать до його компетенцiї.

     3.5. У межах своєї компетенцiї користуватися Єдиною автоматизованою iнформацiйною системою Держмитслужби України, створювати та використовувати власнi iнформацiйно-аналiтичнi бази даних.

     3.6. Виносити на розгляд керiвництва митницi та Держмитслужби України пропозицiї з питань, що належать до його компетенцiї.

4. Вiдповiдальнiсть

     Головний iнспектор з питань захисту прав iнтелектуальної власностi несе вiдповiдальнiсть за:

     неналежне виконання своїх посадових обов'язкiв, доручень керiвництва митницi та порушення законодавства України;

     недотримання вимог Закону України "Про державну таємницю" та iнших нормативно-правових актiв України з питань охорони державної таємницi;

     порушення трудової дисциплiни, правил внутрiшнього трудового розпорядку та норм професiйної етики.

Директор Департаменту заходiв торговельної полiтики О.I.Пашинний
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.