Документ скасований: Постанова КМУ № 107 від 13.02.2013

КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 6 грудня 2000 р. N 1782


Про затвердження Порядку лiцензування окремих видiв дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 9 серпня 2001 року N 1006,
вiд 12 вересня 2002 року N 1362,
вiд 4 лютого 2004 року N 125

     Вiдповiдно до Закону України "Про дозвiльну дiяльнiсть у сферi використання ядерної енергiї" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок лiцензування окремих видiв дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї (додається).

     2. Уповноважити Державний комiтет ядерного регулювання проводити лiцензування окремих видiв дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї згiдно з перелiком, визначеним у пунктi 1 Порядку лiцензування окремих видiв дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї, затвердженого цiєю постановою.

(пункт 2 в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.08.2001 р. N 1006, iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.09.2002 р. N 1362)

     3. Державному комiтетовi ядерного регулювання в установленому порядку розробити та затвердити нормативно-правовi акти, що визначають вимоги та умови безпеки (лiцензiйнi умови) пiд час провадження окремих видiв дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї, якi пiдлягають лiцензуванню, а також привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цiєю постановою.

(пункт 3 в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.09.2002 р. N 1362)
 
Перший вiце-прем'єр-мiнiстр України
Ю. ЄХАНУРОВ

Iнд. 33

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 6 грудня 2000 р. N 1782

ПОРЯДОК
лiцензування окремих видiв дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї

Загальнi положення

     1. Цей Порядок визначає процедуру лiцензування таких видiв дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї:

     проектування ядерної установки або сховища для захоронення радiоактивних вiдходiв;

     переробка уранових руд;

     перевезення радiоактивних матерiалiв;

     переробка, зберiгання та захоронення радiоактивних вiдходiв;

     виробництво, використання джерел iонiзуючого випромiнювання;

     пiдготовка персоналу для експлуатацiї ядерної установки (за перелiком посад i спецiальностей, що затверджується Кабiнетом Мiнiстрiв України);

     проектування систем фiзичного захисту ядерних установок, ядерних матерiалiв, радiоактивних вiдходiв, iнших джерел iонiзуючого випромiнювання;

(абзац восьмий пункту 1 в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.02.2004 р. N 125)

     проектування iнженерно-технiчних засобiв охорони ядерних установок, ядерних матерiалiв, радiоактивних вiдходiв, iнших джерел iонiзуючого випромiнювання;

(абзац дев'ятий пункту 1 в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.02.2004 р. N 125)

     монтаж, налагодження, технiчне обслуговування, ремонт iнженерно-технiчних засобiв охорони ядерних установок, ядерних матерiалiв, радiоактивних вiдходiв, iнших джерел iонiзуючого випромiнювання;

(абзац десятий пункту 1 в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.02.2004 р. N 125)

     пiдготовка, перепiдготовка та пiдвищення квалiфiкацiї фахiвцiв з фiзичного захисту ядерних установок, ядерних матерiалiв, радiоактивних вiдходiв, iнших джерел iонiзуючого випромiнювання.

(абзац одинадцятий пункту 1 в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.02.2004 р. N 125)

     2. Порядок не поширюється на лiцензування дiяльностi експлуатуючих органiзацiй на етапах життєвого циклу ядерних установок i сховищ для захоронення радiоактивних вiдходiв.

     3. Лiцензiї у сферi використання ядерної енергiї (далi - лiцензiї) видають орган державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки, його територiальнi органи вiдповiдно до повноважень i розподiлу обов'язкiв.

     З цiєю метою вони створюють лiцензiйнi комiсiї - постiйно дiючi колегiальнi органи, якi готують пропозицiї щодо прийняття рiшення про видачу, вiдмову у видачi, переоформлення, продовження чи зупинення дiї, анулювання i поновлення дiї лiцензiї, а також про видачу її дублiката.

     Персональний склад лiцензiйної комiсiї затверджується керiвником органу державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки або його територiального органу, в якому вона створюється. Права, обов'язки i порядок роботи комiсiї визначаються Положенням про лiцензiйну комiсiю, яке затверджується наказом органу державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки.

Умови видачi лiцензiї

     4. Суб'єкт дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї (далi - заявник) для отримання лiцензiї на провадження вiдповiдного виду дiяльностi у цiй сферi подає до органу державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки або його територiального органу, який видає лiцензiї, заяву за формою згiдно з додатком 1.

     5. У заявi мiстяться такi данi:

     вiдомостi про заявника - для юридичної особи (пiдприємство, установа або органiзацiя будь-якої форми господарювання) - найменування, мiсцезнаходження, прiзвище, iм'я та по батьковi керiвника, органiзацiйно-правова форма господарювання, iдентифiкацiйний код, банкiвськi реквiзити; для фiзичної особи - прiзвище, iм'я та по батьковi, паспортнi данi, мiсце проживання, iдентифiкацiйний номер фiзичної особи - платника податкiв та iнших обов'язкових платежiв;

     вид дiяльностi, на провадження якого заявник має намiр отримати лiцензiю;

     мiсце провадження дiяльностi.

     6. До заяви мають бути доданi:

     копiї засвiдчених у встановленому порядку засновницьких документiв (для юридичних осiб);

     документи, що пiдтверджують спроможнiсть заявника дотримуватися умов i правил провадження заявленого виду дiяльностi, перелiк яких наведено у додатку 2;

     документ про оплату послуг щодо здiйснення дозвiльних процедур.

     Поданi заявником документи формуються в окрему лiцензiйну справу з перелiком цих документiв. Якщо заявник подає документи для отримання лiцензiй на декiлька видiв дiяльностi, можливе подання документiв в одному примiрнику iз зазначенням про це у вiдповiднiй лiцензiйнiй справi.

     7. За наявностi у заявника - юридичної особи фiлiалiв, iнших вiдокремлених пiдроздiлiв, якi провадитимуть такий само вид дiяльностi, у заявi зазначається мiсцезнаходження цих пiдроздiлiв та додаються документи, що пiдтверджують їх спроможнiсть дотримуватися умов i правил провадження заявленого виду дiяльностi.

     8. Органом державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки або його територiальним органом, який видає лiцензiї, проводиться попереднiй розгляд заяви та доданих до неї документiв з метою оцiнки виконання заявником вимог до номенклатури i складу поданих документiв. Термiн розгляду заяви не може перевищувати 10 робочих днiв вiд дати її отримання. У разi виявлення невiдповiдностi документiв установленим вимогам орган державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки або його територiальний орган, який видає лiцензiї, письмово повiдомляє заявника про результати попереднього розгляду заяви iз зазначенням невiдповiдностi.

     9. Перевiрка повноти i достовiрностi поданих документiв та їх оцiнка здiйснюються органом державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки або його територiальним органом у разi потреби шляхом проведення вiдповiдної державної експертизи цих документiв та iнспекцiйного обстеження заявника. Рiшення про проведення державної експертизи з ядерної та радiацiйної безпеки приймається залежно вiд виду дiяльностi та складностi поданих документiв.

     10. Термiн перевiрки та оцiнки поданих документiв, прийняття рiшення про видачу (вiдмову у видачi) лiцензiї не повинен перевищувати двох мiсяцiв з дня отримання заяви, включаючи проведення державної експертизи поданих документiв та iнспекцiйного обстеження.

     11. Рiшення про видачу лiцензiї приймається вiдповiдальною за видачу посадовою особою органу державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки або його територiального органу на пiдставi пропозицiй лiцензiйної комiсiї, а у разi проведення державної експертизи та iнспекцiйного обстеження - також на пiдставi їх результатiв.

     12. Рiшення про видачу лiцензiї надсилається заявниковi у триденний термiн пiсля його прийняття. Лiцензiя видається вiдповiдальнiй особi заявника.

Вiдмова у видачi лiцензiї

     13. Заявниковi може бути вiдмовлено у видачi лiцензiї у разi:

     виявлення неспроможностi заявника забезпечити дотримання встановлених для провадження заявленого виду дiяльностi умов i правил;

     вiдсутностi чи недостатностi документiв, що пiдтверджують дотримання норм i правил з ядерної та радiацiйної безпеки пiд час провадження заявленого виду дiяльностi;

     виявлення в документах, поданих заявником для отримання лiцензiї, недостовiрної iнформацiї.

     14. Рiшення про вiдмову у видачi лiцензiї надсилається заявниковi у триденний термiн пiсля його прийняття iз зазначенням пiдстав вiдмови.

     15. Рiшення про вiдмову у видачi лiцензiї може бути оскаржено заявником у судовому порядку.

Вiдомостi, що мiстяться у лiцензiї, порядок внесення змiн до неї та переоформлення лiцензiї

     16. У лiцензiї зазначається:

     найменування органу, що видав лiцензiю;

     найменування, мiсцезнаходження юридичної особи або прiзвище iм'я та по батьковi громадянина-пiдприємця, мiсце його проживання;

     вид дiяльностi, на право провадження якої видається лiцензiя;

     мiсце провадження дiяльностi;

     перелiк документiв, на пiдставi яких видано лiцензiю;

     особливi умови та правила провадження виду дiяльностi, що лiцензується;

     пiдроздiл або орган, що має здiйснювати контроль за дотриманням умов i правил провадження виду дiяльностi, що лiцензується;

     данi про внесення змiн до лiцензiї;

     дата видачi i термiн дiї.

     17. Лiцензiя пiдписується вiдповiдальною за видачу посадовою особою органу державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки або його територiального органу i скрiплюється печаткою цього органу.

     18. Якщо вид дiяльностi, який пiдлягає лiцензуванню, провадиться у кiлькох територiально вiдокремлених пiдроздiлах заявника, у лiцензiї зазначаються їх адреси. 

     19. Термiн дiї лiцензiї встановлюється органом державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки або його територiальним органом, але не повинен бути меншим нiж три роки i у разi потреби може продовжуватися за заявою лiцензiата з дотриманням вимог, установлених пунктами 22 - 25 цього Порядку.

     20. Лiцензiя видається за формою згiдно з додатком 3. Бланки лiцензiї є документами суворої звiтностi, мають облiкову серiю i номер.

     21. Протягом термiну дiї лiцензiї орган державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки або його територiальний орган, який її видав, можуть вносити до неї змiни. Пiдставами для внесення змiн до лiцензiї є:

     змiна найменування або мiсцезнаходження лiцензiата (без змiни мiсця провадження дiяльностi);

     намiр лiцензiата поширити дiю лiцензiї на додатковi джерела iонiзуючого випромiнювання, поводження з якими регулюється умовами та правилами дiючої лiцензiї;

     набрання чинностi новими нормативно-правовими актами з питань ядерної та радiацiйної безпеки;

     виявлення у процесi провадження дiяльностi або пiд час здiйснення державного контролю за виконанням умов i правил провадження дiяльностi обставин, внаслiдок яких виникає потреба у переглядi та змiнi особливих умов лiцензiї.

     Змiни до лiцензiї вносяться органом, що її видав, на пiдставi заяви лiцензiата (форма заяви довiльна) або за поданням органу, що здiйснює державний контроль за дотриманням умов лiцензiй. Лист про рiшення щодо внесення змiн до лiцензiї надсилається лiцензiату в термiн не бiльш як 20 робочих днiв вiд дати отримання заяви або подання. Змiна вноситься до вiдповiдного роздiлу оригiналу лiцензiї iз зазначенням реєстрацiйного номера заяви або подання i засвiдчується пiдписом вiдповiдальної за видачу лiцензiй посадової особи органу державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки або його територiального органу.

     22. Лiцензiя пiдлягає переоформленню у разi:

     реорганiзацiї лiцензiата;

(абзац другий пункту 22 в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.02.2004 р. N 125)

     намiру лiцензiата продовжити термiн дiї лiцензiї;

     намiру лiцензiата внести змiни до лiцензiї, якi вимагають перегляду спроможностi заявника дотримуватися умов i правил провадження заявленого виду дiяльностi.

     23. У разi виникнення пiдстав для переоформлення лiцензiї лiцензiат подає до органу державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки або його територiального органу, який видав лiцензiю:

     заяву про переоформлення лiцензiї за зразком згiдно з додатком 1 разом з лiцензiєю, що пiдлягає переоформленню;

     документи, якi обгрунтовують пiдстави для переоформлення лiцензiї;

     документи, що пiдтверджують спроможнiсть заявника дотримуватися умов i правил провадження заявленого виду дiяльностi. Якщо такi документи подавалися до органу, який видав лiцензiю, i є чинними на момент подання заяви, заявниковi достатньо посилатися на цi документи;

     акти iнспекцiйних обстежень, що проводилися органом державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки або його територiальним органом у перiод дiї лiцензiї;

     документ про оплату послуг щодо здiйснення дозвiльних процедур.

     24. У разi переоформлення лiцензiї органом державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки або його територiальним органом, що видав лiцензiю, повиннi бути врахованi результати попереднiх державних експертиз та iнспекцiйних перевiрок, що проводилися з метою здiйснення контролю за дотриманням умов лiцензiї, а також результати аналiзу стану ядерної та радiацiйної безпеки за звiтною документацiєю, що була подана лiцензiатом.

     25. Розгляд заяви лiцензiата про переоформлення лiцензiї та доданих до неї документiв здiйснюється у тому ж порядку, що i видача вiдповiдної лiцензiї, при цьому термiн розгляду документiв i прийняття рiшення про видачу лiцензiї не може перевищувати одного мiсяця вiд дати отримання всiх необхiдних документiв.

     26. Рiшення про вiдмову у внесеннi змiн до лiцензiї або в її переоформленнi може бути оскаржене лiцензiатом у судовому порядку.

Зупинення дiї та анулювання лiцензiї

     27. Орган державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки та його територiальний орган, який видав лiцензiю, мають право зупинити дiю або анулювати лiцензiю у разi:

     подання суб'єктом дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї вiдповiдної заяви;

     лiквiдацiї юридичної особи за рiшенням суду або внаслiдок iнших обставин, скасування державної реєстрацiї суб'єкта дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї;

     порушення умов лiцензiї;

     припинення дiї або фактичного невиконання вимог документiв, що були поданi у складi заявних документiв i на пiдставi яких зроблено висновок про спроможнiсть заявника провадити дiяльнiсть вiдповiдно до встановлених вимог;

     виявлення недостовiрних вiдомостей у документах, поданих заявником для отримання лiцензiї;

     передачi лiцензiї iншому суб'єкту дiяльностi.

     Орган державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки та територiальний орган, який видав лiцензiю, мають право анулювати лiцензiю, якщо лiцензiат продовжує провадити дiяльнiсть, що пiдлягає лiцензуванню, пiсля зупинення дiї лiцензiї, а також якщо вiн грубо порушує норми i правила з ядерної та радiацiйної безпеки.

     28. Про зупинення дiї або анулювання лiцензiї орган державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки або його територiальний орган, який видав лiцензiю, сповiщає лiцензiата у письмовiй формi iз зазначенням причин зупинення її дiї або анулювання. У разi зупинення дiї лiцензiї мають бути зазначенi умови, за яких дiя лiцензiї може бути вiдновлена.

     29. У разi отримання рiшення органу державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки або його територiального органу про зупинення дiї або анулювання лiцензiї суб'єкт дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї зобов'язаний негайно припинити провадження ранiше дозволеної дiяльностi, вживши заходiв для запобiгання опромiненню людей i забрудненню довкiлля.

     Якщо отримано рiшення органу державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки або його територiального органу про анулювання лiцензiї, лiцензiат зобов'язаний протягом 10 днiв з дня отримання рiшення надiслати органу державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки або його територiальному органу, який видав лiцензiю, перший примiрник лiцензiї та повiдомлення про припинення дозволеної дiяльностi.

     30. Рiшення про зупинення дiї або анулювання лiцензiї може бути оскаржене суб'єктом дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї в судовому порядку.

Облiк виданих лiцензiй

     31. Орган державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки веде облiк виданих ним та його територiальними органами лiцензiй вiдповiдно до встановленого ним порядку.

     32. Iнформацiя про виданi (зупиненi, продовженi, анульованi) лiцензiї подається до Єдиного лiцензiйного реєстру в установленому порядку.

     33. Пiсля закiнчення термiну дiї лiцензiї чи у разi її анулювання лiцензiйнi справи передаються в установленому порядку на зберiгання. Термiн зберiгання лiцензiйних справ - 5 рокiв з дати закiнчення термiну дiї лiцензiї.

Контроль за дотриманням умов лiцензiї

     34. Контроль за дотриманням умов лiцензiї здiйснюють орган державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки та його територiальнi органи шляхом проведення iнспекцiйних перевiрок i аналiзу стану ядерної та радiацiйної безпеки за звiтною документацiєю, що подається лiцензiатом.

     Порядок проведення таких перевiрок i надання звiтностi за ними, їх перiодичнiсть визначаються органом державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки.

     35. Iнспекцiйнi перевiрки не повиннi перешкоджати дiяльностi лiцензiата.

Вiдповiдальнiсть

     36. Орган державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки або його територiальний орган, який видає лiцензiї, є вiдповiдальним за дотримання порядку їх видачi, а також за достовiрнiсть i повноту iнформацiї про виданi лiцензiї.

     37. Заявник є вiдповiдальним за достовiрнiсть вiдомостей, викладених у заявi на видачу лiцензiй, та у доданих до неї документах. 

     38. Лiцензiат є вiдповiдальним за дотримання умов лiцензiї, а також вiдповiдних норм, правил i стандартiв ядерної та радiацiйної безпеки пiд час провадження дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї.

 

Додаток 1
до Порядку лiцензування окремих видiв дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї
Зразок

ЗАЯВА
на видачу (переоформлення) лiцензiї на провадження дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї

Суб'єкт дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї  
(для юридичної особи -
 
найменування, мiсцезнаходження, прiзвище, iм'я та по батьковi керiвника; для фiзичної особи - прiзвище,
 
iм'я та по батьковi громадянина, серiя i номер паспорта, ким i коли виданий, мiсце проживання)
органiзацiйно-правова форма господарювання  
iдентифiкацiйний код  
(юридичної особи)
iдентифiкацiйний номер  
(фiзичної особи)
номер розрахункового рахунка   в  
(найменування кредитної установи)
номер валютного рахунка   в  
(найменування кредитної установи)
просить видати (переоформити) у зв'язку з  
лiцензiю на провадження  
(вид дiяльностi)
Мiсце провадження дiяльностi  
З порядком видачi лiцензiї, умовами та правилами провадження дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї ознайомлений i зобов'язуюсь їх виконувати.
Документи, що додаються  
Дата подання заяви "___" _______________ 200_ р. Пiдпис заявника  
Дата реєстрацiї заяви "___" _______________ 200_ р. N  
     
(посада особи, яка прийняла заяву) (пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)

 

Додаток 2
до Порядку лiцензування окремих видiв дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї

ПЕРЕЛIК
документiв, що пiдтверджують спроможнiсть заявника - суб'єкта дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї дотримуватися умов i правил провадження заявленого виду дiяльностi

     1. Проектування ядерної установки або сховища для захоронення радiоактивних вiдходiв (РАВ):

     1) копiя наказу про введення в дiю норм i правил з ядерної та радiацiйної безпеки вiдповiдно до виду заявленої дiяльностi;

     2) довiдка про квалiфiкацiю персоналу суб'єкта дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї згiдно з додатком 4 до Порядку;

     3) копiя протоколу перевiрки знання персоналом заявника норм i правил з ядерної та радiацiйної безпеки вiдповiдно до перелiку питань, узгодженого з органом державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки;

     4) настанова з якостi, розроблена вiдповiдно до стандартiв серiї ДСТУ ISO 9000;

     5) копiя виданого в установленому порядку наказу про надання допуску до особливих робiт персоналу заявника.

(пункт 1 доповнено пiдпунктом 5 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.02.2004 р. N 125)

     2. Переробка уранових руд:

     1) звiт про аналiз безпеки провадження дiяльностi з переробки уранових руд*;

____________
     * Вимоги щодо форми та змiсту звiту визначаються органом державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки у вiдповiдних нормативних актах.

     2) довiдка про квалiфiкацiю персоналу суб'єкта дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї;

     3) копiї висновкiв державної експертизи з ядерної та радiацiйної безпеки, екологiчної експертизи та iнших видiв експертизи проекту, пiдготовлених згiдно iз законодавством;

     4) настанова з якостi, розроблена вiдповiдно до стандартiв серiї ДСТУ ISO 9000;

     5) затверджена заявником Програма поводження з РАВ, яка мiстить загальнi положення щодо поводження з РАВ (нормативна база), вiдомостi про стан поводження з РАВ (аналiз джерел їх утворення, характеристика накопичених РАВ, динамiка їх надходження, аналiз вiдповiдностi проектної та фактичної кiлькостi РАВ, опис технологiчних систем поводження з РАВ та їх потужнiсть, органiзацiйна структура пiдприємства, дiяльнiсть якого пов'язана з поводженням з РАВ, система контролю за РАВ, заходи, спрямованi на вдосконалення системи поводження з РАВ (мiнiмiзацiї утворення РАВ);

     6) копiя акта прийняття об'єкта з переробки уранових руд в експлуатацiю;

     7) план аварiйних заходiв згiдно з НРБУ-97;

     8) довiдка про фiнансовi можливостi вiдшкодування збиткiв, завданих радiацiйною аварiєю, або про страхування ризику можливої радiацiйної аварiї.

     3. Перевезення радiоактивних матерiалiв:

     1) звiт про аналiз безпеки провадження дiяльностi з перевезення радiоактивних матерiалiв*;

     2) довiдка про квалiфiкацiю персоналу суб'єкта дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї;

     3) настанова з якостi, розроблена вiдповiдно до стандартiв серiї ДСТУ ISO 9000;

     4) план аварiйних заходiв згiдно з НРБУ-97;

     5) довiдка про фiнансовi можливостi вiдшкодування збиткiв, завданих радiацiйною аварiєю, що може статися пiд час перевезення, або про страхування ризику можливої радiацiйної аварiї;

     6) копiя виданого в установленому порядку наказу про надання допуску до особливих робiт персоналу заявника. 

(пункт 3 доповнено пiдпунктом 6 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.02.2004 р. N 125)

     4. Переробка, зберiгання та захоронення радiоактивних вiдходiв:

     1) звiт про аналiз безпеки провадження дiяльностi з переробки, зберiгання та захоронення РАВ *;

     2) довiдка про квалiфiкацiю персоналу суб'єкта дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї;

     3) настанова з якостi, розроблена вiдповiдно до стандартiв серiї ДСТУ ISO 9000;

     4) копiї складених згiдно iз законодавством висновкiв експертизи з ядерної та радiацiйної безпеки, екологiчної та iнших видiв експертизи проекту об'єкта, призначеного для поводження з радiоактивними вiдходами, на якому повинна провадитись дiяльнiсть з переробки, зберiгання та захоронення РАВ;

     5) iнформацiя про критерiї прийнятностi радiоактивних вiдходiв, що передаються на об'єкт, призначений для поводження з радiоактивними вiдходами, на якому повинна провадитися дiяльнiсть з переробки, зберiгання та захоронення РАВ. Зазначенi критерiї повиннi бути узгодженi органом державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки;

     6) план аварiйних заходiв згiдно з НРБУ-97;

     7) довiдка про фiнансовi можливостi вiдшкодування збиткiв, завданих радiацiйною аварiєю, або про страхування ризику можливої радiацiйної аварiї;

     8) копiя виданого в установленому порядку наказу про надання допуску до особливих робiт персоналу заявника.

(пункт 4 доповнено пiдпунктом 8 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.02.2004 р. N 125)

     5. Виробництво, використання джерел iонiзуючого випромiнювання (ДIВ):

     1) звiт про аналiз безпеки провадження дiяльностi з виробництва, використання ДIВ*;

____________
     * Вимоги щодо форми та змiсту звiту визначаються органом державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки у вiдповiдних нормативних актах.

     2) довiдка про квалiфiкацiю персоналу суб'єкта дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї;

     3) настанова з якостi, розроблена вiдповiдно до стандартiв серiї ДСТУ ISO 9000;

     4) перелiк ДIВ, що заявник має намiр виробляти або використовувати, в якому надається iнформацiя про ДIВ згiдно з додатком 5 до Порядку;

     5) копiї пiдготовлених згiдно iз законодавством висновкiв державної екологiчної експертизи та державної експертизи з радiацiйної безпеки проектiв на виробництво, налагодження та випробування ДIВ;

     6) узгодженi в установленому порядку з органами державного нагляду технiчнi умови на ДIВ, що виготовляються;

     7) копiї дозволiв (санiтарних паспортiв), виданих органами державної санiтарно-епiдемiологiчної служби (додаються за наявностi);

     8) копiї висновкiв державної екологiчної експертизи щодо видiв дiяльностi та об'єктiв, якi згiдно iз статтями 13 i 14 Закону України "Про екологiчну експертизу" пiдлягають екологiчнiй експертизi;

     9) план аварiйних заходiв згiдно з НРБУ-97;

     10) довiдка про фiнансовi можливостi вiдшкодування збиткiв, завданих радiацiйною аварiєю, що може статися пiд час провадження дiяльностi з ДIВ, власними коштами, в тому числi за рахунок спецiальних фондiв, або засвiдчена копiя договору iз страховою компанiєю про вiдшкодування збиткiв за рахунок коштiв страхової компанiї.

     6. Пiдготовка персоналу для експлуатацiї ядерної установки (за перелiком посад i спецiальностей, який визначено Кабiнетом Мiнiстрiв України)*:

     1) положення про навчально-тренувальний пiдроздiл;

     2) довiдка про запланованi потреби заявника в пiдготовцi персоналу в цьому навчально-тренувальному пiдроздiлi на два наступних роки (окремо за роками) за кожною посадою персоналу вiдповiдно до заяви;

     3) довiдка про квалiфiкацiю персоналу суб'єкта дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї;

     4) довiдка про технiчну бiблiотеку, кiлькiсть обладнаних примiщень для здiйснення теоретичної пiдготовки, проведення комп'ютерних i тренажерних занять;

     5) довiдка (за кожною заявленою посадою) про наявнiсть узгоджених у встановленому порядку типових програм пiдготовки, а також комплекту експлуатацiйної документацiї та навчально-методичних матерiалiв, що вiдповiдають лiцензiйним вимогам.

____________
     * Форма та змiст документiв повиннi вiдповiдати Положенню про лiцензування пiдготовки персоналу АЕС України НД 306.209-97, зареєстрованому в Мiн'юстi 3 липня 1998 р. за N 419/2859, i Лiцензiйним вимогам до пiдготовки персоналу АЕС України НД 3096.210-97, зареєстрованим в Мiн'юстi 3 липня 1998 р. за N 418/2858.

     7. Проектування систем фiзичного захисту ядерних установок, ядерних матерiалiв, радiоактивних вiдходiв, iнших джерел iонiзуючого випромiнювання:

(абзац перший пункту 7 в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.02.2004 р. N 125)

     1) копiя спецiального дозволу СБУ на провадження дiяльностi, пов'язаної з державною таємницею;

(пiдпункт 1 пункту 7 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.02.2004 р. N 125)

     2) довiдка про квалiфiкацiю персоналу суб'єкта дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї;

     3) настанова з якостi, розроблена вiдповiдно до стандартiв серiї ДСТУ ISO 9000;

     4) копiя виданого в установленому порядку наказу про надання допуску до особливих робiт персоналу заявника;

(пiдпункт 4 пункту 7 в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.02.2004 р. N 125)

     5) довiдка про наявнiсть у фахiвцiв з фiзичного захисту ядерних установок, ядерних матерiалiв, радiоактивних вiдходiв, iнших джерел iонiзуючого випромiнювання допускiв до iнформацiї та робiт, вiднесених до державної таємницi;

(пiдпункт 5 пункту 7 в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.02.2004 р. N 125)

     6) копiя протоколу перевiрки знання персоналом заявника норм i правил з фiзичного захисту, ядерної та радiацiйної безпеки вiдповiдно до перелiку питань, погодженого з органом державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки.

(пункт 7 доповнено пiдпунктом 6 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.02.2004 р. N 125)

     8. Проектування iнженерно-технiчних засобiв охорони ядерних установок, ядерних матерiалiв, радiоактивних вiдходiв, iнших джерел iонiзуючого випромiнювання:

(абзац перший пункту 8 в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.02.2004 р. N 125)

     1) пiдпункт 1 пункту 8 виключено

(згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.02.2004 р. N 125)

     2) довiдка про квалiфiкацiю персоналу суб'єкта дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї;

     3) настанова з якостi, розроблена вiдповiдно до стандартiв серiї ДСТУ ISO 9000;

     4) копiя виданого в установленому порядку наказу про надання допуску до особливих робiт персоналу заявника;

(пiдпункт 4 пункту 8 в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.02.2004 р. N 125)

     5) копiя протоколу перевiрки знання персоналом заявника норм i правил з фiзичного захисту, ядерної та радiацiйної безпеки вiдповiдно до перелiку питань, погодженого з органом державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки.

(пiдпункт 5 пункту 8 в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.02.2004 р. N 125)

     9. Монтаж, налагодження, технiчне обслуговування, ремонт iнженерно-технiчних засобiв охорони ядерних установок, ядерних матерiалiв, радiоактивних вiдходiв, iнших джерел iонiзуючого випромiнювання:

(абзац перший пункту 9 в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.02.2004 р. N 125)

     1) копiя спецiального дозволу СБ на провадження дiяльностi, пов'язаної з державною таємницею;

(пiдпункт 1 пункту 9 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.02.2004 р. N 125)

     2) довiдка про квалiфiкацiю персоналу суб'єкта дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї;

     3) настанова з якостi, розроблена вiдповiдно до стандартiв серiї ДСТУ ISO 9000;

     4) копiя лiцензiї, виданої в установленому порядку, на право провадження будiвельної дiяльностi;

(пiдпункт 4 пункту 9 в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.02.2004 р. N 125)

     5) довiдка про наявнiсть у фахiвцiв з фiзичного захисту ядерних установок, ядерних матерiалiв, радiоактивних вiдходiв, iнших джерел iонiзуючого випромiнювання допускiв до iнформацiї та робiт, вiднесених до державної таємницi;

(пiдпункт 5 пункту 9 в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.02.2004 р. N 125)

     6) копiя виданого в установленому порядку наказу про надання допуску до особливих робiт персоналу заявника;

(пiдпункт 6 пункту 9 в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.02.2004 р. N 125)

     7) копiя протоколу перевiрки знання персоналом заявника норм i правил з фiзичного захисту, ядерної та радiацiйної безпеки вiдповiдно до перелiку питань, погодженого з органом державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки.

(пункт 9 доповнено пiдпунктом 7 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.02.2004 р. N 125)

     10. Пiдготовка, перепiдготовка та пiдвищення квалiфiкацiї фахiвцiв з фiзичного захисту ядерних установок, ядерних матерiалiв, радiоактивних вiдходiв, iнших джерел iонiзуючого випромiнювання:

(абзац перший пункту 10 в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.02.2004 р. N 125)

     1) перелiк курсiв з вiдповiдними програмами навчання, погодженими з державним органом регулювання ядерної та радiацiйної безпеки;

(пiдпункт 1 пункту 10 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.02.2004 р. N 125)

     2) довiдка про квалiфiкацiю персоналу суб'єкта дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї;

     3) настанова з якостi, розроблена вiдповiдно до стандартiв серiї ДСТУ ISO 9000;

     4) довiдка про технiчну бiблiотеку, кiлькiсть обладнаних примiщень для здiйснення теоретичної пiдготовки, проведення комп'ютерних i тренажерних занять (у довiльнiй формi);

     5) копiя виданого в установленому порядку наказу про надання допуску до особливих робiт персоналу заявника;

(пiдпункт 5 пункту 10 в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.02.2004 р. N 125)

     6) копiя лiцензiї МОН на надання освiтнiх послуг.

(пункт 10 доповнено пiдпунктом 6 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.02.2004 р. N 125)

 

Додаток 3
до Порядку лiцензування окремих видiв дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї
Зразок

ЛIЦЕНЗIЯ

Серiя N
 
(найменування, iдентифiкацiйний код органу, який видав лiцензiю)
Видана  
(найменування, мiсцезнаходження юридичної особи або прiзвище, iм'я та по батьковi
 
громадянина-пiдприємця, мiсце проживання)
iдентифiкацiйний код юридичної особи  
iдентифiкацiйний номер фiзичної особи - платника податкiв та iнших обов'язкових платежiв
 
на право провадження  
(вид дiяльностi)
мiсце провадження дiяльностi  
(адреса мiсця провадження дiяльностi суб'єкта
 
або адреси його територiально вiдокремлених пiдроздiлiв, за якими провадиться дiяльнiсть)
Особливi умови та правила провадження даного виду дiяльностi  
Найменування пiдроздiлу або органу, що повинен здiйснювати контроль за дотриманням умов та правил провадження виду дiяльностi, що лiцензується,
 
Внесення змiн до лiцензiї  
Змiну внесено "___" _______________ 200_ р.
     
(посада) (пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)
Дата видачi "___" _______________ 200_ р.
Термiн дiї лiцензiї "___" _______________ 200_ р.
     
(посада) (пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)
М. П.

 

Додаток 4
до Порядку лiцензування окремих видiв дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї
Зразок

ДОВIДКА
про квалiфiкацiю персоналу суб'єкта дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї

N п/п Посада працiвника Прiзвище, iм'я та по батьковi Освiта (навчальний заклад, квалiфiкацiя, спецiальнiсть) Стаж роботи у сферi використання ядерної енергiї Навчальний заклад i термiн пiдвищення квалiфiкацiї (спецiальнiсть, номер свiдоцтва) Перевiрка знань норм, правил i стандартiв з радiацiйної безпеки або фiзичного захисту (дата перевiрки, номер протоколу) Iнформацiя про комiсiю з перевiрки знань норм, правил i стандартiв з радiацiйної безпеки або фiзичного захисту (номер наказу про створення комiсiї, навчальний заклад, пiдприємство тощо, при якому вона створена) Примiтка
     
(керiвник пiдприємства) (пiдпис) (прiзвище, iм'я та по батьковi)
М. П.

 

Додаток 5
до Порядку лiцензування окремих видiв дiяльностi у сферi використання ядерної
енергiї

ПЕРЕЛIК
ДIВ, якi заявник буде використовувати або виробляти

N
п/п
Вид ДIВ Змiст документiв, що додаються
1. Закритi ДIВ тип або найменування приладу (установки), марка, модель (якщо ДIВ зберiгається або використовується - пiдприємство, що виготовило прилад (установку), рiк виготовлення i закiнчення термiну експлуатацiї ДIВ, вiдомостi щодо продовження термiну експлуатацiї ДIВ, заводський номер i номер технiчного паспорта, дата придбання), постачальник, найменування та максимальна активнiсть (у Бк) на час виготовлення радiонуклiда, що використовується у приладi (установцi), тип закритого джерела, тип контейнера (капсули), що використовується у приладi (установцi)
2. Вiдкритi ДIВ найменування радiонуклiда, фiзичний стан, хiмiчне сполучення, максимальна активнiсть радiонуклiда, що в будь-який момент може знаходитися на пiдприємствi заявника (у МБк), постачальник (окремо щодо кожного радiонуклiда)
3. Пристрої, що генерують iонiзуюче випромiнювання (неiзотопнi ДIВ) тип або найменування пристрою (установки) (якщо ДIВ зберiгається або використовується - пiдприємство, що виготовило пристрiй (установку), рiк виготовлення, заводський номер i номер технiчного паспорта, дата придбання), постачальник, прискорювальна напруга (для рентгенiвських установок), енергiя, струм та тип частинок (для прискорювачiв), щiльнiсть та енергiя потоку нейтронiв (для генераторiв нейтронiв)
     
(керiвник пiдприємства) (пiдпис) (прiзвище, iм'я та по батьковi)
М. П.
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.