ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

15.09.2006 N 11/2-9/10246-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць
(крiм Енергетичної регiональної митницi)


Щодо вивезення громадянами за межi митної територiї України сiльськогосподарської продукцiї

     Розглянувши Ваше звернення вiд 21.08.06 б/н щодо порядку вивезення громадянами, якi не є суб'єктами пiдприємницької дiяльностi, за межi митної територiї України продуктiв харчування та сiльськогосподарської продукцiї, повiдомляємо.

     Вiдповiдно до статтi 250 Кодексу вивезення громадянами (далi - громадяни) товарiв (в тому числi сiльськогосподарської продукцiї) за межi митної територiї України здiйснюється у порядку та на умовах, встановлених законодавством України для пiдприємств, за винятком тих, зокрема, сукупна вартiсть яких не перевищує суму, еквiвалентну 200 євро.

     При цьому, законодавством України не визначено порядку вивезення громадянами за межi митної територiї України продуктiв харчування, призначених для власного споживання.

     Водночас постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.12.2001 N 1652 "Про обсяги та порядок ввезення громадянами на митну територiю України продуктiв харчування для власного споживання та перелiк предметiв, що не можуть бути вiднесенi до особистих речей громадян" установлено обсяги продуктiв харчування, що можуть ввозитися в Україну для власного споживання. Цi продукти харчування декларуються усно чи письмово за бажанням їх власника або на вимогу посадової особи митницi.

     У зв'язку з цим повiдомляємо, що за загальним правилом у разi якщо тi чи iншi правовiдносини не врегульовано актами законодавства, то вони регулюються нормами тих актiв законодавства, якi регулюють подiбнi за змiстом правовiдносини (аналогiя закону). А у разi неможливостi використання аналогiї закону правовiдносини регулюються вiдповiдно до загальних засад законодавства (аналогiя права).

     З огляду на це, вважаємо за можливе застосовувати положення вищевказаної постанови Кабiнету Мiнiстрiв України при вивезеннi громадянами за межi митної територiї України продуктiв харчування для власного споживання.

     При цьому митний контроль та митне оформлення товарiв, що пiдпадають пiд визначення сiльськогосподарської продукцiї (або продуктiв харчування), i вивозяться громадянами з митної територiї України, в межах, що перевищують обсяги, визначенi вказаною постановою Кабiнету Мiнiстрiв України, але не перевищують норм передбачених статтею 250 Кодексу, проводяться пiсля проведення встановлених законодавством для цих товарiв державних видiв контролю, вiдповiдно до статтi 27 Кодексу.

     Вiдповiдно до пункту 7 Типової технологiчної схеми пропуску через державний кордон автомобiльних, водних, залiзничних та повiтряних транспортних засобiв перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються ними, затвердженої постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.12.03 N 1989, факт здiйснення санiтарного, ветеринарного, фiтосанiтарного, радiологiчного, екологiчного та iнших видiв контролю транспортних засобiв i товарiв засвiдчується шляхом проставлення посадовими особами контролюючих органiв вiдмiток про результати контролю у вiдповiдних товаросупровiдних (товаротранспортних) документах.

     Оскiльки в переважнiй бiльшостi випадкiв при перемiщеннi зазначених товарiв такi документи вiдсутнi, для здiйснення контролю у громадян вимагається заповнення та подання митної декларацiї, форму якої затверджено постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15.07.97 N 748 "Про перелiк вiдомостей, що оголошуються громадянами за встановленою формою у разi перемiщення ними через митний кордон України товарiв та iнших предметiв".

     При цьому, iнформацiя про перемiщення зазначеної категорiї товарiв зазначається у пунктах 3.8 та 4.1 митної декларацiї, а вiдмiтки про проведення iнших, крiм митного, державних видiв контролю цих товарiв проставляються у графi "Для службових позначок" цiєї декларацiї.

     Крiм того також звертаємо увагу, що митне оформлення зазначених вище товарiв здiйснюється з урахуванням обмежень щодо ввезення громадянами цих товарiв на територiю сумiжних держав.

Перший заступник Голови Служби Р.А.Черкасський
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.