ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 19.12.2006 р. N 14267/6/15-0716


     Державна податкова адмiнiстрацiя України розглянула лист <...> щодо сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища суб'єктом господарювання, який виконує перевезення автомобiльним транспортом за кордоном (виходячи з обсягiв пального, використаного за межами України), i повiдомляє таке.

     Законом України "Про охорону навколишнього природного середовища" вiд 25.06.91 р. N 1264-XII запроваджено збiр за забруднення навколишнього природного середовища. Згiдно зi статтею 44 цього Закону вказаний збiр установлюється на пiдставi фактичних обсягiв викидiв, лiмiтiв скидiв забруднюючих речовин у навколишнє природне середовище та розмiщення вiдходiв. Поряд з цим вiдповiдно до статтi 14 Закону України "Про систему оподаткування" вiд 25.06.91 р. N 1251-XII збiр за забруднення навколишнього природного середовища є загальнодержавним i обов'язковим для сплати.

     Збiр за забруднення навколишнього природного середовища справляється у порядку, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України "Про затвердження Порядку встановлення нормативiв збору за забруднення навколишнього природного середовища i стягнення цього збору" вiд 01.03.99 р. N 303 (iз змiнами i доповненнями). Постановою визначенi об'єкти обчислення збору, основнi положення щодо його обчислення i сплати, а також затверджено нормативи збору i коефiцiєнти коригування до них.

     Вiдповiдно до цiєї постанови наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки, Державної податкової адмiнiстрацiї України за погодженням з Мiнiстерством фiнансiв i Мiнiстерством економiки України вiд 19.07.99 р. N 162/379 (iз змiнами i доповненнями), зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 09.08.99 р. за N 544/3837, затверджено Iнструкцiю про порядок обчислення та сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища (далi - Iнструкцiя N 162), яка визначає єдиний порядок обчислення, сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища та подання податкових розрахункiв зi збору.

     Так, вiдповiдно до вимог чинного законодавства платниками збору є суб'єкти господарювання, незалежно вiд форм власностi, включаючи їх об'єднання, фiлiї, вiддiлення та iншi вiдокремленi пiдроздiли, що не мають статусу юридичної особи, розташованi на територiї iншої територiальної громади; бюджетнi, громадськi та iншi пiдприємства, установи i органiзацiї; постiйнi представництва нерезидентiв, якi отримують доходи в Українi; громадяни, якi здiйснюють на територiї України i в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економiчної зони викиди i скиди забруднюючих речовин у навколишнє природне середовище та розмiщення вiдходiв.

     Об'єктами обчислення збору для пересувних джерел забруднення є обсяги фактично використаних видiв пального, у результатi спалення яких утворюються забруднюючi речовини.

     З метою правильного обчислення сум збору за забруднення навколишнього природного середовища суб'єкт господарювання веде аналiтичний облiк закупiвлi та витрачання паливно-мастильних матерiалiв.

     Таким чином, якщо суб'єкт господарювання здiйснює на територiї України i в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економiчної зони експлуатацiю автотранспорту, на пробiг якого використовуються рiзнi види пального, у результатi спалення яких утворюються забруднюючi речовини, то такий суб'єкт є платником збору за забруднення навколишнього природного середовища, i вiдповiдно до вимог чинного законодавства, у т. ч. до пп. 7.1 i 7.3 Iнструкцiї N 162, повинен подавати податковi розрахунки зi збору та сплачувати збiр за мiсцем податкової реєстрацiї (мiсцем перебування на податковому облiку в органах державної податкової служби). Якщо суб'єкт господарювання здiйснює експлуатацiю автотранспорту за межами територiї України (виходячи з обсягiв пального, використаного за межами України), то збiр за забруднення навколишнього природного середовища не сплачується.

Заступник Голови Л. Боєнко

"Все про бухгалтерський облiк", N 6, 22 сiчня 2007 р.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.