ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
КОМАНДИТНЕ ТОВАРИСТВО "ДОНТРАНСГАРАНТ I КОМПАНIЯ"

ГЕНЕРАЛЬНА УГОДА
про надання митним органам фiнансових гарантiй щодо обов'язкової доставки товарiв до митниць призначення у виглядi фiнансової гарантiї незалежного фiнансового посередника

вiд 18 квiтня 2007 року N 7


     Державна митна служба України (далi - Служба) в особi Голови Служби Єгорова Олександра Борисовича, який дiє на пiдставi Положення про Державну митну службу України, з однiєї сторони, та Командитне товариство "Донтрансгарант i компанiя" (далi - Товариство) в особi Директора Лiннiка Володимира Петровича, який дiє на пiдставi Меморандуму, з iншої сторони (далi - Сторони), уклали цю Генеральну угоду (далi - Угода) про наступне.

1. ПРЕДМЕТ УГОДИ

     1.1. Предметом цiєї Угоди є дiяльнiсть iз надання фiнансових гарантiй митним органам щодо обов'язкової доставки товарiв у митницi призначення, визначена Положенням про надання фiнансових гарантiй митним органам незалежними фiнансовими посередниками щодо обов'язкової доставки товарiв до митниць призначення (далi - Положення), затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.10.96 N 1216, а також iншими нормативно-правовими актами з цього питання.

     1.2. Вiдповiдно до цiєї Угоди Товариство визнається незалежним фiнансовим посередником (гарантом), уповноваженим Службою на надання фiнансових гарантiй щодо обов'язкової доставки товарiв у митницю призначення з їх фiнансовим забезпеченням у виглядi укладення договорiв страхування вiдповiдальностi перевiзника, або отримання вiд перевiзника застави у розмiрi фiнансової гарантiї, чи отримання гарантiйного листа уповноваженого банку на суму фiнансової гарантiї.

     1.3. Термiни, що вживаються у цiй Угодi:

     вантажна митна декларацiя (ВМД) - застосовується у значеннi, визначеному в Положеннi про вантажну митну декларацiю, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.97 N 574 (iз змiнами);

     вимога про сплату коштiв за гарантiйним документом - належним чином оформлений митним органом України лист визначеної цiєю Угодою форми на адресу Товариства щодо необхiдностi сплатити грошовi кошти за наданим гарантiйним документом;

     гарантiйний випадок - факт порушення перевiзником узятих на себе зобов'язань щодо обов'язкової доставки товару до митницi призначення без змiни його кiлькостi, найменування, на умовах та у строк, визначений митним органом України, з додержанням установленого порядку перевезення товарiв мiж митними органами України, у зв'язку з настанням якого у Товариства виникає зобов'язання сплатити грошовi кошти у сумi митного боргу за вiдповiдним гарантiйним документом;

     гарантiйний документ - документ визначеної цiєю Угодою форми, вiдповiдно до якого Товариство бере на себе зобов'язання сплатити у разi настання гарантiйного випадку на визначений Службою рахунок грошовi кошти у розмiрi митного боргу;

     документ контролю за доставкою товарiв - застосовується у значеннi, визначеному нормативно-правовими актами Держмитслужби України;

     митний борг - визначена митним органом України пiсля настання гарантiйного випадку сума податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), яка пiдлягає сплатi до Державного бюджету України. Митний борг може вiдповiдати сумi фiнансової гарантiї або становити частину вiд суми фiнансової гарантiї, вiдповiдну частинi товару, яка не була доставлена у митницю призначення;

     митниця вiдправлення - будь-який митний орган України, з якого починається перевезення усiєї кiлькостi товарiв або їх частини територiєю України;

     митниця призначення - будь-який митний орган України, в якому для усiєї кiлькостi товарiв або їх частини закiнчується перевезення товарiв територiєю України;

     обставини непереборної сили (форс-мажорнi обставини) - обставини та подiї (природного характеру: землетрус, ураган, шторм, повiнь, зсув ґрунту тощо; вiйна та воєннi дiї, блокада; техногенного характеру: радiацiйне, хiмiчне, бiологiчне зараження; запровадження надзвичайного стану), якi не можуть бути передбаченi Сторонами пiд час надання фiнансових гарантiй, у разi виникнення яких неможливо вжити вiдповiдних заходiв щодо їх усунення для забезпечення своєчасної i в повному обсязi доставки товарiв у митний орган призначення;

     сума фiнансової гарантiї - сума розмiру всiх податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), нарахованих щодо конкретного товару згiдно з порядком, установленим чинним законодавством України для його оподаткування у разi ввезення в Україну з метою вiльного використання;

     фiнансова гарантiя - спосiб забезпечення виконання зобов'язань перевiзника щодо доставки товару у митний орган призначення;

     iншi термiни, що вживаються за текстом цiєї Угоди, визначаються у Митному кодексi України та Положеннi.

2. ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ СТОРIН

     2.1. З метою органiзацiї виконання умов цiєї Угоди та забезпечення взаємодiї Сторiн Служба зобов'язується:

     2.1.1. Забезпечити iнформування Товариства про настання гарантiйного випадку з наданням Акта про настання гарантiйного випадку (далi - Акт) (Додаток 1) та Вимоги про сплату коштiв за гарантiйним документом (далi - Вимога) (Додаток 2).

     2.1.2. За умови надання Товариством документiв, що пiдтверджують настання обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин), перерахувати на рахунок Товариства протягом п'яти банкiвських днiв пiсля отримання цих документiв та проведення їх перевiрки суми митного боргу, отриманi/стягненi у разi недоставки товарiв, якi потрапили пiд дiю цих обставин. У разi зарахування суми митного боргу до Державного бюджету України повернення коштiв здiйснюється в установленому чинним законодавством порядку.

     2.1.3 У разi настання гарантiйного випадку сприяти уповноваженим представникам Товариства в ознайомленнi з документами митницi, якi мають вiдношення до цього випадку.

     2.1.4. В установленому порядку дозволити доступ уповноважених представникiв Товариства на територiю митних об'єктiв, де вони здiйснюють дiяльнiсть з надання фiнансових гарантiй.

     2.1.5. В установленому порядку визначити дiлянки для обладнання представництв Товариства на територiї митних органiв, через якi здiйснюється ввезення на митну територiю України товарiв з наданням Товариством фiнансових гарантiй.

     Умови розрахункiв за засоби та послуги, якi надаються цими митними органами, визначаються окремими договорами мiж ними i Товариством.

     2.1.6. У визначеному Службою порядку приймати, зберiгати, передавати митним органам електроннi копiї гарантiйних документiв.

     2.2. Служба та пiдпорядкованi їй митнi органи мають право:

     2.2.1. Приймати гарантiйнi документи як свiдчення про зобов'язання Товариства сплатити у разi настання гарантiйного випадку на визначений Службою рахунок грошовi кошти у розмiрi митного боргу.

     2.2.2. Перевiряти данi, зазначенi у гарантiйному документi Товариства, та вiдмовляти у його прийняттi, якщо вiн не вiдповiдає формi, зазначенiй у Додатку 3 до цiєї Угоди, або мiстить недостовiрнi чи неповнi данi.

     2.2.3. Перевiряти фiнансове забезпечення наданої фiнансової гарантiї у виглядi укладення договорiв страхування вiдповiдальностi перевiзника, або отримання вiд перевiзника застави у розмiрi фiнансової гарантiї, чи отримання гарантiйного листа уповноваженого банку на суму фiнансової гарантiї.

     2.2.4. Виставляти Товариству Вимогу за формою, наведеною у Додатку 2 до цiєї Угоди, для подальшого перерахування належної суми митного боргу на рахунок, зазначений у цiй Вимозi.

     2.3. З метою надання фiнансових гарантiй митним органам України та забезпечення взаємодiї Сторiн Товариство зобов'язується:

     2.3.1. Надавати митним органам України фiнансовi гарантiї щодо обов'язкової доставки товарiв до митницi призначення, фiнансово забезпеченi вiдповiдно до чинних законодавчих та нормативно-правових актiв України, з видачею гарантiйного документа у формi, наведенiй у Додатку 3 до Угоди. Фiнансовi гарантiї мають надаватися до або на момент митного оформлення товарiв митницею вiдправлення.

     2.3.2. Надавати гарантiйний документ тiльки на одну партiю товарiв, якi будуть декларуватися митницi вiдправлення для здiйснення їх перемiщення митною територiєю України на адресу одного одержувача за одним товарно-транспортним документом (накладною, коносаментом тощо) з оформленням одного документа контролю за доставкою товарiв.

     2.3.3. У разi настання гарантiйного випадку сплатити суму митного боргу вiдповiдно до наданого гарантiйного документа.

     Гарантiйний документ уважається чинним з дати його видачi, якщо у ньому не зазначене iнше.

     Строк дiї гарантiйного документа i фiнансової гарантiї закiнчується:

     у разi виконання перевiзником свого зобов'язання щодо доставки товарiв у митницю призначення - днем здiйснення митного оформлення товарiв у митницi призначення;

     у разi порушення перевiзником свого зобов'язання щодо доставки товарiв у митницю призначення - днем повної сплати митного боргу до державного бюджету України.

     2.3.4. Не пiзнiше трьох банкiвських днiв, починаючи з наступного за днем отримання вiд вiдповiдного митного органу України Акта та Вимоги, перерахувати належну суму митного боргу за вказаними у Вимозi реквiзитами.

     2.3.5. Щомiсячно звiтувати Службi про дiяльнiсть з надання фiнансових гарантiй за формою, наведеною у Додатку 4, у порядку, погодженому Службою.

     2.3.6. На вимогу Служби надавати статистичну й аналiтичну iнформацiю з питань надання фiнансових гарантiй митним органам України.

     2.3.7. Забезпечити наявнiсть уповноважених представникiв Товариства у пунктах пропуску через митний кордон, пiдпорядкованих митним органам, через якi здiйснюватиметься ввезення товарiв з наданням фiнансових гарантiй, створити належнi матерiально-технiчнi умови для їх ефективного функцiонування.

     2.3.8. Створити, погодити зi Службою в установленому порядку та ввести в експлуатацiю електронну систему обмiну даними мiж Товариством та митними органами України. Забезпечити захист iнформацiї, яка передаватиметься та накопичуватиметься у цiй системi, вiд несанкцiонованого використання, копiювання та модифiкацiї.

     2.3.9. Забезпечувати конфiденцiйнiсть iнформацiї, яка стосується дiяльностi Товариства, митних органiв, їх взаємодiї, процесу перемiщення товарiв, надання фiнансових гарантiй тощо, а також належне зберiгання документацiї з питань надання фiнансових гарантiй.

     2.3.10. Забезпечувати сумлiнне ставлення представникiв Товариства до виконання своїх обов'язкiв а також дотримання ними режиму перебування на територiї вiдповiдних митних органiв.

     2.4. Для забезпечення виконання умов цiєї Угоди Товариство має право:

     2.4.1. На вiдповiднi письмовi запити одержувати вiд митних органiв України роз'яснення з питань надання фiнансових гарантiй митним органам.

     2.4.2. У разi настання гарантiйного випадку ознайомлюватися з документами митницi, якi мають вiдношення до цього випадку, а також з iншими матерiалами, що стосуються надання i повернення фiнансових гарантiй.

     2.4.3. В установленому порядку одержати дозвiл на доступ уповноважених представникiв Товариства на територiю митних об'єктiв, де вони здiйснюють дiяльнiсть з надання фiнансових гарантiй.

     2.4.4. На визначених в установленому порядку дiлянках для обладнання представництв Товариства органiзовувати дiяльнiсть цих представництв на власний розсуд, за умови дотримання у необхiдних випадках внутрiшнього режиму, режиму зони митного контролю тощо.

     2.4.5. За умови надання Товариством документiв, що пiдтверджують настання обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин), вимагати перерахувати на рахунок Товариства протягом п'яти банкiвських днiв пiсля отримання цих документiв та проведення їх перевiрки суми митного боргу, отриманi/стягненi у разi недоставки товарiв, якi потрапили пiд дiю цих обставин. У разi зарахування суми митного боргу до Державного бюджету України повернення коштiв здiйснюється в установленому чинним законодавством порядку.

3. ВIДПОВIДАЛЬНIСТЬ СТОРIН

     3.1. За невиконання чи неналежне виконання своїх зобов'язань за цiєю Угодою Сторони несуть вiдповiдальнiсть, установлену чинним законодавством України.

     3.2. За недотримання строкiв розрахункiв, визначених цiєю Угодою, винна Сторона сплачує на користь iншої Сторони пеню у розмiрi подвiйної облiкової ставки Нацiонального банку України вiд простроченої суми за кожний день прострочення.

4. ПОРЯДОК ВИПЛАТИ МИТНОГО БОРГУ

     4.1. У разi настання гарантiйного випадку посадова особа митного органу складає Акт у двох оригiнальних примiрниках. Цей Акт затверджується начальником митницi (особою, яка його замiщує). Один оригiнальний примiрник Акта залишається у справах митницi, другий надсилається до Товариства. До Акта мають бути доданi копiї документiв, що свiдчать про настання гарантiйного випадку.

     Разом з Актом начальником митницi (особою, яка його замiщує) пiдписується i надсилається на адресу Товариства оригiнал Вимоги. Копiя Вимоги залишається у справах митницi.

     4.2. Не пiзнiше третього банкiвського дня пiсля дати отримання вiд митницi оригiналiв Акта i Вимоги Товариство перераховує належну суму митного боргу за вказаними у Вимозi реквiзитами.

     У випадку неперерахування повної суми митного боргу у визначений термiн Служба одержує право на стягнення зазначеної суми вiдповiдно до норм чинного законодавства України.

5. ОБСТАВИНИ НЕПЕРЕБОРНОЇ СИЛИ

     5.1. Сторони звiльняються вiд вiдповiдальностi за часткове або повне невиконання зобов'язань за цiєю Угодою, якщо воно сталося внаслiдок дiї обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин). Строк виконання зобов'язань продовжується на перiод дiї таких обставин.

     5.2. Сторона, яка зазнала дiї обставин непереборної сили, що призвело до неможливостi виконання зобов'язань нею за цим Договором, повинна протягом одного робочого дня, що слiдує за днем настання такої подiї, повiдомити про це iншу Сторону, а у разi, якщо цей день припадає на вихiдний або святковий день, у наступний за ним робочий день.

     5.3. Факт наявностi та термiн дiї обставин непереборної сили повиннi пiдтверджуватись уповноваженим на те державним органом або особою, уповноваженою на це згiдно з чинним законодавством України.

6. КОНФIДЕНЦIЙНIСТЬ

     6.1. Сторони зобов'язуються забезпечувати конфiденцiйнiсть iнформацiї, яка стосується їх дiяльностi щодо здiйснення процедур надання фiнансових гарантiй у виглядi гарантiї незалежного фiнансового посередника перед третiми особами.

7. ЗАКЛЮЧНI ПОЛОЖЕННЯ

     7.1. У процесi виконання цiєї Угоди та у разi виникнення питань, якi не врегульованi її умовами, але з неї випливають, Сторони зобов'язуються керуватися чинними нормативними актами, якi регламентують митну справу та правовiдносини у галузi надання фiнансових гарантiй митним органам.

     7.2. Усi спори, якi можуть виникнути в процесi виконання цiєї Угоди або у зв'язку з нею, вирiшуються Сторонами шляхом переговорiв або пiдлягають розгляду та остаточному вирiшенню у судовому порядку.

     7.3. Будь-якi змiни до цiєї Угоди, додатки до неї та iншi документи вважатимуться дiйсними, якщо вони складенi у письмовiй формi та пiдписанi уповноваженими представниками Сторiн. Кожна зi Сторiн зобов'язується у мiсячний строк розглянути письмову пропозицiю iншої Сторони щодо змiн до цiєї Угоди та пiдписати вiдповiдний документ або у письмовiй формi надiслати вiдмову.

     7.4. Ця Угода укладається на невизначений строк та набирає чинностi з дня виконання Товариством вимог, зазначених у пунктах 2.3.7, 2.3.8 цiєї Угоди.

     7.5. Кожна зi Сторiн залишає за собою право розiрвати цю Угоду в односторонньому порядку у разi систематичного невиконання або неналежного виконання iншою Стороною умов цiєї Угоди.

     У такому випадку Сторона, яка виявила бажання припинити дiю Угоди, повинна не пiзнiше нiж за мiсяць повiдомити про це iншу Сторону з мотивованим обґрунтуванням причин припинення дiї Угоди.

     Пiсля цього повноваження, наданi п. 1.2 Угоди, припиняються, але її дiя закiнчується тiльки пiсля остаточного завершення сторонами всiх розрахункiв, пов'язаних з цiєю Угодою.

     7.6. Ця Угода укладена у двох оригiнальних примiрниках, по одному для кожної iз Сторiн.

8. ЮРИДИЧНI АДРЕСИ, БАНКIВСЬКI ТА ПОШТОВI РЕКВIЗИТИ СТОРIН

Державна митна служба України

04119, Київ, вул. Дегтярiвська, 11-г
код ЄДРПОУ 00033005,
р/рах. 35309305101,
отримувач-Держмитслужба, банк НБУ м. Київ,
МФО 300001

Командитне товариство "Донтрансгарант i компанiя"

01032, Київ, вул. Саксаганського, 84/86, к. 7
код ЄДРПОУ 34820485
р/рах. 2600270161
в Шевченкiвському вiддiленнi N 1 "Райффайзен Банк Аваль",
МФО 380805

9. ПIДПИСИ СТОРIН

 

Голова Державної митної служби України О. Б. Єгоров
Директор Командитного товариства "Донтрансгарант i компанiя" В. П. Лiннiк

 

Додаток 1

АКТ
про настання гарантiйного випадку

Товар (найменування, код за УКТЗЕД)  
 
у кiлькостi   ,
який повинен був бути доставлений у митницю призначення (назва)  
перевiзником (назва)  
за маршрутом  

у строк до "___" ____________ 200_ р. без змiни його кiлькостi, вартостi i найменування, не доставлений у митницю призначення в установлений строк/ доставлений не у повному обсязi/ iнше (пiдкреслити необхiдне).
Вартiсть товару, що не прибула до митницi призначення, становить ___________ грн. _______ коп.

 
(сума прописом)

Сума податкiв та зборiв (обов'язкових платежiв), що повиннi бути сплаченi за митне оформлення цих товарiв складає ___________ грн. _____ коп.

 
(сума прописом)
Особливi вiдмiтки:  
 

До Акта додаються документи:
- копiя гарантiйного документа Командитного товариства "Донтрансгарант i компанiя" вiд "___" ____________ 200_ р. N _____________;
- копiя ВМД (або копiя документа контролю доставки товарiв)
вiд "___" ____________ 200_ р. N _______________________; (копiя повинна бути засвiдчена штампом "Пiд митним контролем" та особистою митною печаткою посадової особи митницi вiдправлення, яка здiйснювала митне оформлення зазначеного товару);
- копiї товаротранспортних документiв на товар, згiдно з перелiком:

 
 
Посадова особа митного органу  
(посада, пiдпис, iм'я, по батьковi, особиста номерна печатка)

 

Додаток 2

БЛАНК МИТНИЦI

    Командитному товариству
"Донтрансгарант i компанiя"
___________________________
01032, м. Київ,
вул. Саксаганського, 84/86, к. 7

Вимога
про сплату коштiв за гарантiйним документом

На пiдставi гарантiйного документа вiд "___" ____________ 200_ р. N ___________________, виданого Командитним товариством "Донтрансгарант i компанiя", сума митного боргу (сума податкiв та зборiв (обов'язкових платежiв)), який пiдлягає сплатi вiдповiдно до чинного законодавства України за недоставлений у митницю призначення товар, зазначений в Актi про настання гарантiйного випадку вiд "___" ____________ 200_ р. N _________ у розмiрi _______ грн. ______ коп.

 
 
(сума прописом)

пiдлягає перерахуванню на користь митних органiв України за реквiзитами:

Начальник митницi
(пiдпис)

 

Додаток 3

 

КОМАНДИТНЕ ТОВАРИСТВО
"ДОНТРАНСГАРАНТ I КОМПАНIЯ"
01032, м. Київ
вул. Саксаганського, 84/86 к. 7

ГАРАНТIЙНИЙ ДОКУМЕНТ N ________ код

     Вiдповiдно до цього Гарантiйного документа Державнiй митнiй службi України надається гарантiя щодо сплати суми митного боргу у разi порушення перевiзником зобов'язання про доставлення товару в митницю призначення.

ПЕРЕВIЗНИК

Найменування  
Адреса, телефон  
Керiвник  
Товар  
Номер i дата договору поставки  

ТРАНСПОРТНА ОРГАНIЗАЦIЯ

Назва транспортної органiзацiї  
Адреса, телефон  
Керiвник  
Марка i номер транспортного засобу номер
Прiзвище, iм'я, по батьковi водiя, данi документа, що посвiдчує його особу паспорт
Марка i номер транспортного засобу перевантаження номер
Прiзвище, iм'я, по батьковi водiя транспортного засобу перевантаження, данi документа, що посвiдчує його особу паспорт
Номер i дата товарно-транспортної накладної  

ДЕКЛАРАНТ

Прiзвище, iм'я, по батьковi декларанта, данi документа, що посвiдчує його особу  
Митниця вiдправлення Митниця призначення
Номер i дата ВМД або документа контролю за доставкою  
Маршрут транзиту  
Термiн транзиту  

ФIНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГАРАНТIЇ

Гарантiю митним органам забезпечено договором вiд
Укладеним з  

СУМА ФIНАНСОВОЇ ГАРАНТIЇ

 

IНШI ТА ОСОБЛИВI УМОВИ

МИТНИЦЯ ВIДПРАВЛЕННЯ

Представник НФП
Дата ввезення ___ _____________ 200_ р.
М. П.
Представник митницi
Дата ввезення ___ ____________ 200_ р.
М. П.

МИТНИЦЯ ПРИЗНАЧЕННЯ

Представник НФП
Дата вивезення ___ ____________ 200_ р.
код виїзду Представник митницi
Дата вивезення ___ ____________ 200_ р.
     
М. П.   М. П.

 

Додаток 4

ЗВIТ
Командитного товариства "Донтрансгарант i компанiя" про надання фiнансових гарантiй

N з/п N гарантiйного документа Суб'єкт ЗЕД, якому надано гарантiйний документ Митниця вiдправлення Митниця призначення Сума гарантiї (грн.) Iнформацiя про доставку товару або сплату по гарантiйному документу Примiтка
               
               
               
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.