ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

17.09.07 N 11/2-10/9428-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


Про спiльний наказ Адмiнiстрацiї Держприкордонслужби та Держмитслужби

     На запити митних органiв з питань облiку транспортних засобiв вiдповiдно до Технологiї прикордонного та митного контролю у пунктах пропуску через державний кордон, затвердженої наказом Адмiнiстрацiї Держприкордонслужби та Держмитслужби вiд 24.11.03 N 297/793 i зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї 09.12.03 за N 1133/8454, у редакцiї наказу вiд 27.04.07 N 291/369 (далi - Технологiя), повiдомляємо наступне.

     Вiдповiдно до положень пункту 4.2 Технологiї облiк транспортних засобiв особистого користування, що ввозяться громадянами-нерезидентами та перебувають на постiйному облiку в реєстрацiйних органах iноземних держав, здiйснюється посадовими особами митного органу в електронному виглядi на пiдставi окремого Протоколу до Угоди про iнформацiйний обмiн мiж Адмiнiстрацiю Державної прикордонної служби України та Державною митною службою України.

     27.08.07 Адмiнiстрацiєю Держприкордонслужби та Держмитслужбою затверджено Протокол N 1 погодження реквiзитiв форми та строкiв обмiну iнформацiєю мiж Адмiнiстрацiєю Державної прикордонної служби України та Державною митною службою України до Угоди про iнформацiйне спiвробiтництво мiж Державною митною службою та Державним комiтетом у справах охорони державного кордону України (далi - Протокол).

     Зазначений Протокол був надiсланий до митних органiв листом Регiональної iнформацiйної митницi вiд 03.09.07 N 31/22-30-4747-ЕП. У згаданому листi митницi також було надано роз'яснення про порядок розмiщення iнформацiї про транспортнi засоби та порядок доступу до цiєї iнформацiї посадових осiб митних органiв.

     Крiм того, iнформуємо, що Держмитслужбою спiльно з Мiнiстерством внутрiшнiх справ опрацьовується питання iнформацiйного обмiну даними про транспортнi засоби, якi були тимчасово ввезенi на митну територiю України громадянами-нерезидентами та термiн зворотного вивезення яких за межi цiєї територiї закiнчився. Зокрема опрацьовується проект внесення змiн до Протоколу про обмiн iнформацiєю мiж Держмитслужбою України та Мiнiстерством внутрiшнiх справ України, в якому буде передбачено передачу до Мiнiстерства внутрiшнiх справ iнформацiї про транспортнi засоби, якi тимчасово ввозяться в Україну громадянами-нерезидентами.

     Також звертаємо увагу на положення останнього абзацу пункту 4.2 Технологiї, вiдповiдно до якого у разi виявлення факту порушення громадянином митних правил уповноважена посадова особа митного органу складає протокол про порушення митних правил та вживає заходiв, передбачених законодавством України. У разi отримання вiд посадової особи пiдроздiлу прикордонного контролю iнформацiї щодо факту невивезення громадянином-нерезидентом ранiше ввезеного на митну територiю України транспортного засобу вповноважена посадова особа митного органу вживає заходiв для з'ясування причин i обставин невивезення цього транспортного засобу, а також вивчає питання щодо можливої наявностi ознак порушень митних правил.

     Враховуючи викладене, прошу:

     забезпечити внесення змiн i доповнень до технологiчних схем пропуску товарiв i транспортних засобiв через державний кордон України;

     забезпечити належну взаємодiю з органами прикордонного контролю на мiсцях;

     здiйснювати контроль за транспортними засобами особистого користування, що ввозяться громадянами-нерезидентами та перебувають на постiйному облiку в реєстрацiйних органах iноземних держав, на пiдставi iнформацiї про такi транспортнi засоби, яка мiститься в ЄАIС Держмитслужби;

     визначити коло посадових осiб, уповноважених на взаємодiю мiж органами охорони державного кордону й митними органами та прийняття вiдповiдних рiшень;

     вживати заходiв, передбачених законодавством України, у випадках виявлення фактiв порушення митних правил громадянами, згаданими в Технологiї.

Перший заступник Голови Служби Р.А.Черкасський
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.