АДМIНIСТРАЦIЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 27 квiтня 2007 року N 291/369


Про внесення змiн до Технологiї прикордонного та митного контролю у пунктах пропуску через державний кордон

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
26 червня 2007 р. за N 734/14001


     З метою приведення нормативно-правового акта у вiдповiднiсть до вимог чинного законодавства наказуємо:

     1. Унести такi змiни до Технологiї прикордонного та митного контролю у пунктах пропуску через державний кордон, затвердженої наказом Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України, Державної митної служби України вiд 24.11.2003 N 297/793, зареєстрованої у Мiнiстерствi юстицiї України 09.12.2003 за N 1133/8454 (далi - Технологiя):

     1.1. Пункт 1.3 Технологiї викласти в такiй редакцiї:

     "1.3. Iншi елементи прикордонного та форми митного контролю, що не визначенi в цiй Технологiї, застосовуються вiдповiдно до iнших актiв законодавства".

     1.2. Пункт 4.1 Технологiї доповнити абзацом третiм такого змiсту:

     "Пiд час перевiрки документiв громадянин подає посадовiй особi пiдроздiлу прикордонного контролю паспортнi документи, передбаченi законодавством України та мiжнародними угодами".

     1.3. Пункт 4.2 Технологiї викласти у такiй редакцiї:

     "4.2. Транспортний засiб зупиняється один раз на лiнiї паспортного контролю.

     Пiсля проведення посадовою особою Державної прикордонної служби України перевiрки документiв посадова особа митного органу iнформує громадянина-нерезидента, який ввозить на територiю України транспортний засiб особистого користування, що перебуває на постiйному облiку в реєстрацiйних органах iноземних держав, про необхiднiсть ознайомлення з умовами тимчасового ввезення транспортних засобiв на митну територiю України, вiдомостi про що розмiщенi на iнформацiйних стендах, наявнiсть яких перед зоною митного контролю та безпосередньо у цiй зонi передбачена пунктом 9.6 цiєї Технологiї, а також з вiдомостями на таких стендах, зокрема про:

     необхiднiсть обов'язкової реєстрацiї транспортних засобiв в органах Державної автомобiльної iнспекцiї Мiнiстерства внутрiшнiх справ України (для транспортних засобiв за кодами 87.01 - 87.05 Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, якщо строк їх тимчасового ввезення для власного користування перевищуватиме два мiсяцi);

     необхiднiсть обов'язкового вивезення транспортного засобу за межi України в строк, визначений законодавством, або оформлення цього транспортного засобу з метою вiльного обiгу на митнiй територiї України в порядку, установленому законодавством України;

     вiдповiдальнiсть за порушення визначених законодавством умов тимчасового ввезення на митну територiю України транспортних засобiв особистого користування, що перебувають на постiйному облiку в реєстрацiйних органах iноземних держав, передбачену Митним кодексом України.

     Громадянин-нерезидент, який тимчасово ввозить транспортний засiб особистого користування, що перебуває на постiйному облiку в реєстрацiйних органах iноземних держав, не надає письмового зобов'язання про зворотне вивезення транспортного засобу.

     Недотримання громадянами-нерезидентами визначених законодавством умов увезення на митну територiю України транспортних засобiв особистого користування, що перебувають на постiйному облiку в реєстрацiйних органах iноземних держав, тягне за собою вiдповiдальнiсть, передбачену Митним кодексом України.

     Митний контроль здiйснюється посадовою особою митного органу шляхом вiзуального огляду транспортного засобу, перевiрки документiв, що пiдтверджують право власностi на транспортний засiб (або користування ним), реєстрацiйних (технiчних) документiв, а також документiв, що пiдтверджують постiйне мiсце проживання особи.

     У разi виявлення предметiв, якi пiдлягають письмовому декларуванню i перемiщуються громадянином, який обрав проходження митного контролю в зонах спрощеного митного контролю, посадова особа митницi виводить транспортний засiб на смугу руху для товарiв i транспортних засобiв, якi пiдлягають письмовому декларуванню, i вживає передбачених законодавством заходiв у зв'язку з виявленням ознак порушень митних правил.

     Транспортний засiб, який пройшов передбаченi законодавством види контролю, може бути зупинений i пiдданий контролю в будь-який час у межах територiї пункту пропуску через державний кордон у випадку, якщо виникнуть обставини щодо можливого порушення громадянином вимог законодавства України. У цьому разi за рiшенням керiвника митного органу або його заступника транспортний засiб повертається на смугу руху для товарiв i транспортних засобiв, якi пiдлягають письмовому декларуванню, або до мiсць, передбачених для здiйснення поглибленого огляду, i пiдлягає огляду спiльною спецiальною оглядовою групою.

     Унесення вiдомостей про транспортнi засоби особистого користування, що перетинають державний кордон України, до вiдповiдних баз даних Державної прикордонної служби здiйснюється посадовими особами пiдроздiлу прикордонного контролю в пунктах пропуску пiд час паспортного контролю у порядку, установленому Адмiнiстрацiєю Державної прикордонної служби України.

     Облiк транспортних засобiв особистого користування, що ввозяться громадянами-нерезидентами та перебувають на постiйному облiку в реєстрацiйних органах iноземних держав, здiйснюється посадовими особами митного органу в електронному виглядi на пiдставi окремого Протоколу до Угоди про iнформацiйний обмiн мiж Адмiнiстрацiєю Державної прикордонної служби України та Державною митною службою України.

     Органи охорони державного кордону та митнi органи України з метою забезпечення виконання законодавства України громадянами, якi ввозять в Україну транспортнi засоби особистого користування, взаємодiють мiж собою.

     У разi виявлення факту порушення громадянином митних правил уповноважена посадова особа митного органу складає протокол про порушення митних правил та вживає заходiв, передбачених законодавством України. У разi отримання вiд посадової особи пiдроздiлу прикордонного контролю iнформацiї щодо факту невивезення громадянином-нерезидентом ранiше ввезеного на митну територiю України транспортного засобу вповноважена посадова особа митного органу вживає заходiв для з'ясування причин i обставин невивезення цього транспортного засобу, а також вивчає питання щодо можливої наявностi ознак порушень митних правил".

     1.4. Пункт 9.5 Технологiї викласти в такiй редакцiї:

     "9.5. Митнi органи у випадках i в порядку, передбачених законодавством, користуються iнформацiєю вiдповiдних баз даних перетинання державного кордону транспортними засобами Державної прикордонної служби України, а Державна прикордонна служба України користується iнформацiєю вiдповiдних баз даних оформлення транспортних засобiв i товарiв Державної митної служби України в установленому порядку".

     1.5. Виключити додаток 2 до пункту 9.5 Технологiї.

     1.6. Пункт 9.6 Технологiї викласти в такiй редакцiї:

     "9.6. Iнформацiйнi матерiали, що розмiщуються у пунктi пропуску та ведуться контрольними службами, в обов'язковому порядку повиннi мiстити iнформацiю, потрiбну для перетинання державного кордону України громадянами та особами без громадянства, зокрема щодо їх прав та обов'язкiв пiд час перебування у пунктi пропуску та проходження того чи iншого видiв контролю. Iнформацiйнi стенди щодо порядку перетинання державного кордону України в спрощеному порядку мають бути викладенi державною мовою, мовою сумiжної держави та англiйською мовою.

     Iнформацiйнi стенди з iнформацiєю про митнi правила, потрiбною громадянам-нерезидентам для тимчасового ввезення транспортних засобiв, що перебувають на постiйному облiку в реєстрацiйних органах iноземних держав, розмiщуються перед зоною митного контролю та безпосередньо в цiй зонi й повиннi мiстити:

     визначення можливостi проходження митного контролю в зонах спрощеного митного контролю;

     попередження про вiдповiдальнiсть за порушення митних правил;

     вимоги законодавства України про необхiднiсть обов'язкового вивезення транспортного засобу за межi України у визначений законодавством України строк або оформлення цього транспортного засобу з метою вiльного обiгу на митнiй територiї України;

     вимоги законодавства України про необхiднiсть обов'язкової реєстрацiї в органах Державної автомобiльної iнспекцiї Мiнiстерства внутрiшнiх справ України (для транспортних засобiв за кодами 87.01, 87.02, 87.03, 87.04, 87.05 Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, якщо строк їх тимчасового ввезення для власного користування перевищуватиме два мiсяцi)".

     2. Управлiнню прикордонного контролю та реєстрацiї Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України, Департаменту декларування та митних режимiв i Департаменту органiзацiї митного контролю Державної митної служби України забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Управлiнню мiжнародного спiвробiтництва та європейської iнтеграцiї Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України та Департаменту мiжнародного митного спiвробiтництва Державної митної служби України iнформувати Мiнiстерство закордонних справ України та прикордоннi й митнi органи сумiжних з Україною держав про вимоги цього наказу пiсля його державної реєстрацiї.

     4. Установити, що цей наказ набирає чинностi через 10 днiв пiсля його офiцiйного опублiкування.

     5. Начальникам регiональних управлiнь, начальникам органiв охорони державного кордону Державної прикордонної служби України та начальникам регiональних митниць, митниць Державної митної служби України визначити коло посадових осiб, уповноважених на взаємодiю мiж органами охорони державного кордону й митними органами та прийняття вiдповiдних рiшень.

     6. Заступнику директора Департаменту - начальнику управлiння зв'язку та iнформатизацiї i начальнику Регiональної iнформацiйної митницi розробити та протягом 10 днiв з дня затвердження цього наказу подати на затвердження Протокол до Угоди про iнформацiйне спiвробiтництво мiж Державною митною службою та Державним комiтетом у справах охорони державного кордону України.

     7. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Голови Державної прикордонної служби України Шишолiна П. А. та першого заступника Голови Державної митної служби України Черкасського Р. А.

Голова Державної прикордонної служби України М. М. Литвин
Голова Державної митної служби України О. Б. Єгоров
ПОГОДЖЕНО:
Перший заступник Мiнiстра фiнансiв України В. А. Копилов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.