ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 21.11.2007 р. N 23697/7/16-1517-04


Про розгляд листа

     Державна податкова адмiнiстрацiя України розглянула <...> лист <...> стосовно надання роз'яснення щодо застосування норм пiдпункту 3.2.1 пункту 3.2 статтi 3 Закону України "Про податок на додану вартiсть" в частинi оподаткування податком на додану вартiсть операцiй з цiнними паперами, зокрема векселями, i повiдомляє.

     Вiдповiдно до статтi 4 Закону України "Про обiг векселiв в Українi" видавати переказнi i простi векселi можна лише для оформлення грошового боргу за фактично поставленi товари, виконанi роботи, наданi послуги.

     Податковий облiк операцiй з розрахунками простими векселями визначено у пунктi 4.8 статтi 4 Закону України "Про податок на додану вартiсть".

     У разi коли платник податку здiйснює операцiї з поставки товарiв (послуг), якi є об'єктом оподаткування згiдно з пунктом 3.1 статтi 3 цього Закону, пiд забезпечення боргових зобов'язань покупця, надане такому платнику податку у формi простого або переказного векселя або iнших боргових iнструментiв (далi - вексель), випущених таким покупцем або третьою особою, базою оподаткування є договiрна вартiсть таких товарiв (послуг), але не нижче за звичайнi цiни без врахування дисконтiв або iнших знижок з номiналу такого векселя, а за процентними векселями - договiрна вартiсть таких товарiв (послуг), але не нижче за звичайнi цiни, збiльшена на суму процентiв, нарахованих або таких, що мають бути нарахованi на суму номiналу такого векселя.

     Для цiлей оподаткування згiдно з цим Законом векселi (крiм податкових векселiв), виданi або отриманi, не вважаються засобом платежу та не змiнюють суму податкового кредиту або податкового зобов'язання з цього податку, крiм податкових векселiв.

     У разi якщо векселi виступають окремим предметом договору купiвлi-продажу, мiни чи iнших договорiв, порядок оподаткування податком на додану вартiсть таких операцiй визначається з урахуванням таких норм.

     Вiдповiдно до пiдпункту 3.2.1 пункту 3.2 статтi 3 зазначеного Закону не є об'єктом оподаткування операцiї з випуску (емiсiї), розмiщення у будь-якi форми управлiння та продажу (погашення, викупу) за кошти цiнних паперiв, що випущенi в обiг (емiтованi) суб'єктами пiдприємницької дiяльностi, Нацiональним банком України, Мiнiстерством фiнансiв України, органами мiсцевого самоврядування вiдповiдно до закону, обмiну зазначених цiнних паперiв та корпоративних прав, виражених в iнших, нiж цiннi папери, формах на iншi цiннi папери; розрахунково-клiрингової, реєстраторської та депозитної дiяльностi на ринку цiнних паперiв.

     Також окремим пунктом Закону виключено з об'єкта оподаткування операцiї з торгiвлi за грошовi кошти або цiннi папери борговими зобов'язаннями, за винятком операцiй з iнкасацiї боргових вимог та факторингу (факторингових) операцiй, крiм факторингових операцiй, якщо об'єктом боргу є валютнi цiнностi, цiннi папери, у тому числi компенсацiйнi папери (сертифiкати), iнвестицiйнi сертифiкати, iпотечнi сертифiкати з фiксованою дохiднiстю, житловi чеки, земельнi бони та деривативи (пiдпункт 3.2.5 пункту 3.2 статтi 3 Закону).

     Згiдно з положенням пiдпункту 3.2.4 пункту 3.2 статтi 3 Закону не є об'єктом оподаткування операцiї з обiгу валютних цiнностей. Вiдповiдно до статтi 1 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 р. N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" цiннi папери (у тому числi i векселi), вираженi у валютi України, є валютними цiнностями.

     Таким чином, при здiйсненнi операцiй з векселями, податок на додану вартiсть на номiнальну вартiсть векселя не нараховується i вiдповiдно отримувач векселя не має права на формування податкового кредиту по придбаному (отриманому) векселю.

Заступник Голови Л. Боєнко

"Баланс", N 75, 17 грудня 2007 р.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.