ДЕРЖАВНА СЛУЖБА ЕКСПОРТНОГО КОНТРОЛЮ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 4 квiтня 2008 року N 35


Про затвердження Змiн до Iнструкцiї про порядок надання юридичним особам повноважень на проведення недержавної експертизи товарiв у галузi державного експортного контролю, затвердженої наказом Державної служби експортного контролю України вiд 15.03.2006 N 82 (iз змiнами)

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
22 квiтня 2008 р. за N 348/15039


     Вiдповiдно до Закону України "Про державний контроль за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання", Положення про порядок проведення експертизи в галузi державного експортного контролю, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15.07.97 N 767 (iз змiнами), та з метою приведення Iнструкцiї про порядок надання юридичним особам повноважень на проведення недержавної експертизи товарiв у галузi державного експортного контролю у вiдповiднiсть до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.06.2007 N 830 "Про затвердження Положення про Державну службу експортного контролю України" наказую:

     1. Затвердити Змiни до Iнструкцiї про порядок надання юридичним особам повноважень на проведення недержавної експертизи товарiв у галузi державного експортного контролю, затвердженої наказом Державної служби експортного контролю України вiд 15.03.2006 N 82, зареєстрованої у Мiнiстерствi юстицiї України 29.03.2006 за N 345/12219, що додаються.

     2. Начальнику вiддiлу розробки нормативних актiв та забезпечення дiяльностi в мiжнародних режимах експортного контролю Вiдзiговськiй Т. В. забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України в установленому порядку.

     3. Начальнику вiддiлу iнформацiйних технологiй Горовому О. А. в 5-денний термiн з дня державної реєстрацiї наказу забезпечити оприлюднення зазначеного наказу на веб-сайтi Держекспортконтролю.

     4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Голови Держекспортконтролю Гришуткiна О. М. вiдповiдно до функцiональних обов'язкiв.

Голова Держекспортконтролю Ю. А. Петроченко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної служби експортного контролю України
вiд 4 квiтня 2008 р. N 35
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
22 квiтня 2008 р. за N 348/15039

Змiни до Iнструкцiї про порядок надання юридичним особам повноважень на проведення недержавної експертизи товарiв у галузi державного експортного контролю, затвердженої наказом Державної служби експортного контролю України вiд 15.03.2006 N 82, зареєстрованої у Мiнiстерствi юстицiї України 29.03.2006 за N 345/12219

     1. У текстi Iнструкцiї про порядок надання юридичним особам повноважень на проведення недержавної експертизи товарiв у галузi державного експортного контролю, затвердженої наказом Державної служби експортного контролю України вiд 15.03.2006 N 82, зареєстрованої у Мiнiстерствi юстицiї України 29.03.2006 за N 345/12219 (далi - Iнструкцiя), та додатках до Iнструкцiї слова "Держекспортконтроль України" в усiх вiдмiнках замiнити словом "Держекспортконтроль" у вiдповiдному вiдмiнку.

     2. Пункт 1.3 Iнструкцiї доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Для проведення недержавної експертизи товарiв керiвник юридичної особи або визначений ним заступник керiвника призначає експертiв, якi є висококвалiфiкованими спецiалiстами, мають вищу освiту, вiдповiдну квалiфiкацiю та спецiальнiсть за дипломом i професiйнi знання з питань, що дослiджуються, а також виконують посадовi обов'язки, пов'язанi з провадженням дiяльностi з вiдповiдними категорiями товарiв (далi - експерти)".

     3. Пункт 1.4 Iнструкцiї викласти в такiй редакцiї:

     "1.4. Контроль за використанням юридичними особами повноважень на проведення недержавної експертизи товарiв у галузi державного експортного контролю здiйснюється Держекспортконтролем шляхом здiйснення вибiркових перевiрок наданих юридичними особами висновкiв, а також за рахунок отримання вiд цих юридичних осiб щорiчного звiту, у якому зазначаються такi вiдомостi:

     а) про загальну кiлькiсть експертиз товарiв, проведених за звiтний перiод, у тому числi:

     за договорами з українськими суб'єктами пiдприємницької дiяльностi;

     на запити органiв виконавчої влади;

     на запити правоохоронних органiв;

     б) про претензiї замовникiв експертиз, що пред'являлися юридичнiй особi за звiтний перiод.

     Звiт пiдписується керiвником юридичної особи з проставлянням печатки цiєї юридичної особи. Звiт надається протягом 30 днiв пiсля закiнчення календарного року.

     Вибiрковi перевiрки наданих юридичними особами висновкiв здiйснюються шляхом отримання вiд цих юридичних осiб засвiдчених ними копiй зазначених висновкiв, а також на вимогу Держекспортконтролю технiчної та iншої документацiї, що використовувалася пiд час здiйснення iдентифiкацiї товару".

     4. У пунктi 2.1 Iнструкцiї:

     абзац п'ятий пiдпункту "г" виключити. У зв'язку з цим абзаци шостий та сьомий уважати вiдповiдно абзацами п'ятим та шостим;

     в абзацi п'ятому пiдпункту "г" слова "при цьому фах (освiта) визначених у перелiку експертiв повинен вiдповiдати за своєю спецiалiзацiєю категорiям товарiв, за якими планується здiйснення недержавної експертизи товарiв" замiнити словами "при цьому освiтньо-квалiфiкацiйний рiвень, спецiальнiсть та професiйнi знання експерта повиннi бути необхiдними для проведення зазначеної експертизи товарiв";

     абзац п'ятий пiдпункту "ґ" виключити. У зв'язку з цим абзац шостий уважати вiдповiдно абзацом п'ятим;

     в абзацi п'ятому пiдпункту "ґ" слова "при цьому фах (освiта) визначених у перелiку експертiв повинен вiдповiдати за своєю спецiалiзацiєю категорiям товарiв, за якими планується здiйснення недержавної експертизи товарiв" замiнити словами "при цьому освiтньо-квалiфiкацiйний рiвень, спецiальнiсть та професiйнi знання експерта повиннi бути необхiдними для проведення зазначеної експертизи товарiв";

     в абзацi четвертому пiдпункту "е" слова "пiдпунктами "а", "д", "е", абзацами два - п'ять пiдпункту "б" цього" замiнити словами "пiдпунктами "а", "б", "д" та "е" цього".

     5. Пункт 2.4 Iнструкцiї пiсля абзацу дев'ятого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "вiдповiднiсть напрямку дiяльностi юридичної особи та освiтньо-квалiфiкацiйних рiвнiв, спецiальностей за дипломами та професiйних знань її експертiв категорiям товарiв, за якими планується проведення недержавної експертизи".

     6. Абзац перший пункту 2.6 Iнструкцiї викласти в такiй редакцiї:

     "2.6. Держекспортконтроль з урахуванням наданих юридичною особою-заявником вiдомостей щодо напрямку дiяльностi юридичної особи, освiтньо-квалiфiкацiйних рiвнiв, спецiальностей за дипломами та професiйних знань її експертiв категорiй товарiв, за якими планується проведення недержавної експертизи, здiйснює розгляд поданих юридичною особою-заявником документiв та з урахуванням пропозицiй членiв Експертної комiсiї раз на квартал готує проект наказу про надання юридичним особам повноважень на проведення недержавної експертизи товарiв у галузi державного експортного контролю або про продовження строку дiї таких повноважень, у якому зазначається найменування цих юридичних осiб та строк дiї наданих їм повноважень. До проекту наказу додаються перелiки штатних (позаштатних) експертiв та категорiй товарiв, щодо яких передбачається проведення експертизи".

     7. Пункт 2.8 Iнструкцiї пiсля пiдпункту "б" доповнити пiдпунктом "в" такого змiсту:

     "в) невiдповiднiсть документiв, наданих юридичною особою до Держекспортконтролю, вимогам пунктiв 2.1 та 2.11 цiєї Iнструкцiї".

     8. У пунктi 2.10 Iнструкцiї:

     абзац шостий викласти в такiй редакцiї:

     "У разi змiни вiдомостей, що внесенi до Свiдоцтва або до перелiкiв штатних (позаштатних) експертiв та категорiй товарiв, щодо яких передбачається проведення експертизи, юридична особа подає в мiсячний строк до Держекспортконтролю вiдповiдну iнформацiю про такi змiни. У цьому випадку Свiдоцтво та перелiки штатних (позаштатних) експертiв та категорiй товарiв, щодо яких передбачається проведення експертизи, пiдлягають переоформленню";

     абзаци сьомий та восьмий виключити.

     9. Пункт 3.1 Iнструкцiї доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Недержавна експертиза щодо iдентифiкацiї товару проводиться призначеним експертом по категорiях товарiв за позицiями Спискiв, визначеними саме для цього експерта в доданому до Свiдоцтва перелiку штатних (позаштатних) експертiв та категорiй товарiв, щодо яких передбачається проведення експертизи".

     10. У додатку 1 до пункту 2.1 Iнструкцiї:

     графу 2.3 глави 2 виключити. У зв'язку з цим графи 2.4 та 2.5 уважати вiдповiдно графами 2.3 та 2.4;

     абзац п'ятий пункту 3.4 виключити. У зв'язку з цим абзаци шостий та сьомий уважати вiдповiдно абзацами п'ятим та шостим;

     в абзацi п'ятому пункту 3.4 слова "при цьому фах (освiта) визначених у перелiку експертiв повинен вiдповiдати за своєю спецiалiзацiєю категорiям товарiв, за якими планується здiйснення недержавної експертизи" замiнити словами "при цьому освiтньо-квалiфiкацiйний рiвень, спецiальнiсть та професiйнi знання експерта повиннi бути необхiдними для проведення зазначеної експертизи товарiв";

     абзац п'ятий пункту 3.5 виключити. У зв'язку з цим абзац шостий уважати вiдповiдно абзацом п'ятим;

     в абзацi п'ятому пункту 3.5 слова "при цьому фах (освiта) визначених у перелiку експертiв повинен вiдповiдати за своєю спецiалiзацiєю категорiям товарiв, за якими планується здiйснення недержавної експертизи" замiнити словами "при цьому освiтньо-квалiфiкацiйний рiвень, спецiальнiсть та професiйнi знання експерта повиннi бути необхiдними для проведення зазначеної експертизи товарiв".

     11. У додатку 4 до пункту 3.1 Iнструкцiї:

     графу 4 глави 9 виключити.

Завiдуюча сектором зв'язкiв з громадськiстю, засобами масової iнформацiї та пiдприємствами Л. В. Чечеюк
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.