ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

14.07.2008 р. N 11/5-15/7768-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Про справляння плати при митному оформленнi гуманiтарної допомоги

     У зв'язку з запитами митних органiв з питання правомiрностi справляння плати за митне оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, встановленим для митних органiв, при митному оформленнi гуманiтарної допомоги, повiдомляємо про наступне.

     Правовi, органiзацiйнi, соцiальнi засади отримання, надання, оформлення й розподiлу гуманiтарної допомоги визначає Закон України "Про гуманiтарну допомогу" вiд 22.10.99 N 1192-XIV.

     У вiдповiдностi до статтi 6 цього Закону гуманiтарна допомога, яка надається, ввозиться, пересилається в Україну, звiльняється вiд оподаткування.

     Крiм того, статтею 8 цього ж Закону встановлено, що митне оформлення гуманiтарної допомоги здiйснюється митними органами України без сплати митних зборiв.

     Зi вступом України до Свiтової органiзацiї торгiвлi були скасованi митнi збори. При цьому, було запроваджено справляння плати за митне оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, встановленим для митних органiв, за ставками, визначеними постановою Кабiнету Мiнiстрiв України "Про справляння плати за митне оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, установленим для митних органiв" вiд 18.01.03 N 93.

     В той же час, листом вiд 05.06.08 N 11/2-15/6250-ЕП Держмитслужба iнформувала митнi органи про те, що плата за митне оформлення товарiв не вiдноситься до податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) та є неподатковим надходженням до бюджету.

     На пiдставi вищевикладеного у разi митного оформлення гуманiтарної допомоги поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, встановленим для митних органiв, плата за здiйснення такого митного оформлення справляється на загальних пiдставах.

     Прошу довести цю iнформацiю до вiдома декларантiв та iнших зацiкавлених осiб.

Заступник Голови Служби П.В.Пашко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.