ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

30.12.08 N 11/2-15/14384-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Щодо оподаткування ПДВ виробiв медичного призначення

     У зв'язку з запитами митних органiв стосовно надання роз'яснень з питання правомiрностi звiльнення вiд оподаткування податком на додану вартiсть при ввезеннi на митну територiю України виробiв медичного призначення, в свiдоцтвi державної реєстрацiї яких зазначено код товару, що не вiдповiдає коду, визначеному митним органом, повiдомляємо.

     Вiдповiдно до пiдпункту 5.1.7 пункту 5.1 статтi 5 Закону України "Про податок на додану вартiсть" вiд 03.04.97 N 168/97-ВР звiльняються вiд оподаткування ПДВ операцiї з ввезення на митну територiю України зареєстрованих та допущених до застосування в Українi лiкарських засобiв та виробiв медичного призначення за перелiком, що щорiчно визначається Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України "Про перелiк лiкарських засобiв та виробiв медичного призначення, операцiї з продажу яких звiльняються вiд обкладення податком на додану вартiсть" вiд 17.12.03 N 1949 затверджено перелiк звiльнених вiд обкладення ПДВ виробiв медичного призначення.

     Держмитслужба листом вiд 07.12.06 N 11/4-15/13879-ЕП iнформувала митнi органи, що митне оформлення виробiв медичного призначення iз звiльненням вiд оподаткування ПДВ здiйснюється за умови вiдповiдностi коду та текстового опису, визначених в вищезазначеному Перелiку, коду та текстовому опису товарiв згiдно УКТЗЕД.

     Пiдставою для звiльнення вiд сплати ПДВ є пiдтвердження державної реєстрацiї виробiв медичного призначення та їх наявнiсть в Перелiку.

     При цьому, одним iз пiдтверджень державної реєстрацiї виробiв медичного призначення є свiдоцтво про їх державну реєстрацiю, яке у вiдповiдностi до Порядку державної реєстрацiї виробiв медичного призначення в Українi, затвердженого наказом Мiнiстерства охорони здоров'я України вiд 26.09.2000 N 229, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 17.01.01 за N 35/5226, видається для можливостi реалiзацiї та використання виробiв медичного призначення на територiї України, а не для їх класифiкацiї згiдно з УКТ ЗЕД.

     Вiдповiдно до статтi 313 Митного кодексу України митнi органи класифiкують товари, тобто вiдносять товари до класифiкацiйних групувань, зазначених в УКТЗЕД. Рiшення митних органiв щодо класифiкацiї товарiв для митних цiлей є обов'язковими для пiдприємств i громадян.

     Враховуючи викладене, невiдповiднiсть коду товару в свiдоцтвi про державну реєстрацiю виробу медичного призначення дiйсному коду згiдно УКТЗЕД не є пiдставою для вiдмови в наданнi пiльги по ПДВ, за умови наявностi цього виробу медичного призначення в Перелiку звiльнених вiд оподаткування ПДВ виробiв медичного призначення.

Перший заступник Голови Служби А.Є.Гутник
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.