МIНIСТЕРСТВО ЮСТИЦIЇ УКРАЇНИ

19.01.09 N 9468-0-26-08-20

 

Державна митна служба


Щодо надання роз'яснення

     Вiдповiдно до листа Держмитслужби вiд 17 грудня 2008 року N 11/2-15/13783 стосовно надання роз'яснення щодо визначення органу який має право здiйснювати подовження строку тимчасового ввезення товарiв на митну територiю України, Мiнiстерством юстицiї, в межах компетенцiї, повiдомляється.

     Згiдно iз Положенням про Мiнiстерство юстицiї України, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14 листопада 2006 року N 1577, Мiнiстерство юстицiї вiдповiдно до покладених на нього завдань, зокрема, дає роз'яснення законодавства державним органам, пiдприємствам, установам та органiзацiям з питань, що належать до його компетенцiї i пов'язанi з роботою управлiнь юстицiї, з питань органiзацiї виконання рiшень судiв та iнших органiв (посадових осiб) вiдповiдно до законiв України, експертного забезпечення правосуддя, органiзацiї роботи нотарiату та органiв реєстрацiї актiв громадянського стану.

     Разом з цим, при вирiшеннi порушеного питання слiд враховувати наступне.

     Вiдповiдно до статтi 204 Митного кодексу України (далi - Кодекс) тимчасове ввезення (вивезення) - це митний режим, вiдповiдно до якого товари можуть ввозитися на митну територiю України чи вивозитися за межi митної територiї України з обов'язковим наступним поверненням цих товарiв без будь-яких змiн, крiм природного зношення чи втрат за нормальних умов транспортування.

     Статтею 206 Кодексу визначено перелiк товарiв щодо яких може надаватися дозвiл на тимчасове ввезення (вивезення) з умовним повним звiльненням вiд оподаткування.

     Згiдно зi статтею 208 Кодексу загальний строк тимчасового ввезення (вивезення) товарiв становить один рiк з дня ввезення на митну територiю України (вивезення з митної територiї України).

     З урахуванням мети ввезення (вивезення) товарiв та iнших обставин строк, зазначений у частинi першiй цiєї статтi, може бути продовжений вiдповiдним митним органом.

     Вiдповiдно до статтi 209 Кодексу звiльнення вiд сплати податкiв пiд час перемiщення товарiв у режимi тимчасового ввезення (вивезення) регулюється виключно податковими законами України.

     Згiдно з частиною третьою статтi 1 Закону України "Про систему оподаткування" ставки, механiзм справляння податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) i пiльги щодо оподаткування не можуть встановлюватися або змiнюватися iншими законами України, крiм законiв про оподаткування.

     Статтею 5 Закону України "Про податок на додану вартiсть" визначено операцiї, що звiльненi вiд оподаткування.

     Так, вiдповiдно до пункту 5.17 цiєї статтi Закону звiльняються вiд оподаткування операцiї з тимчасового ввезення на митну територiю України та подальшого вивезення з митної територiї України (а також з ввезення на митну територiю України ранiше вивезеного з митної територiї України) товарiв за перелiком, визначеним статтею 206 Митного кодексу України, та повiтряних суден, якi ввозяться на митну територiю України за договорами оперативного лiзингу. Строк тимчасового ввезення визнається статтею 208 Митного кодексу України. Кабiнет Мiнiстрiв України має право продовжувати строк, визначений Митним кодексом України.

     Враховуючи вищенаведене, на нашу думку, положення пункту 5.17 статтi 5 Закону України "Про податок на додану вартiсть" щодо права Кабiнету Мiнiстрiв України продовжувати строк тимчасового ввезення, визначений Кодексом, стосується товарiв, визначених статтею 206 Кодексу та повiтряних суден, якi ввозяться на митну територiю України за договорами оперативного лiзингу, та застосовується виключно в рамках звiльнення вiд оподаткування податком на додану вартiсть операцiй з тимчасового ввезення та подальшого вивезення з митної територiї України таких товарiв.

     При цьому, вiдповiдно до пiдпункту "а" пiдпункту 4.4.2 пункту 4.4 статтi 4 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" (далi - Закон) роз'яснення окремих положень податкового законодавства надаються контролюючими органами у порядку, визначеному вiдповiдним центральним (керiвним) органом контролюючого органу, виходячи iз положень пiдпункту 4.4.1 цього пункту, принципiв оподаткування, викладених у Законi України "Про систему оподаткування", та економiчного змiсту податку, збору (обов'язкового платежу), який розглядається.

     Митнi органи є контролюючими органами стосовно акцизного збору та податку на додану вартiсть (з урахуванням випадкiв, коли законом обов'язок з їх стягнення або контролю покладається на податковi органи), ввiзного та вивiзного мита, iнших податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), якi вiдповiдно до законiв справляються при ввезеннi (пересиланнi) товарiв i предметiв на митну територiю України або вивезеннi (пересиланнi) товарiв i предметiв з митної територiї України (пiдпункт 2.1.1 пункту 2.1 статтi 2 Закону).

Заступник Мiнiстра Л.В. Єфiменко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.