ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

03.03.2009 N 11/1-10.10/1845-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць

ТЕРМIНОВО!!!


     У зв'язку iз запитами митних органiв та суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi щодо застосування положень Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї зi змiнами, внесеними наказом Держмитслужби вiд 16.12.2008 N 1414 (далi - Iнструкцiя), повiдомляємо наступне.

     1. Щодо оформлення окремих вантажних митних декларацiй (далi - ВМД) на товари, що входять до однiєї партiї товарiв

     Згiдно з абзацом десятим пункту 9.1 Iнструкцiї, окремi ВМД на товари, що входять до однiєї партiї, обов'язково оформлюються незалежно вiд їх фактурної вартостi за наявностi в партiї складових комплектного об'єкта, у тому числi таких, що належать рiзним комплектним об'єктам.

     Тобто, за наявностi у партiї товарiв складових комплектного об'єкта, митне оформлення якого здiйснюється iз застосуванням Порядку прийняття рiшення про класифiкацiю комплектного об'єкта згiдно з УКТЗЕД, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 12.12.2005 N 1219 (зi змiнами), та iнших товарiв, складовi комплектного об'єкта повиннi декларуватись за окремою ВМД.

     2. Щодо використання типу ВМД IМ74ТЕО

     Згiдно з пунктом 4 Iнструкцiї, консолiдований вантаж - вантаж, що перевозиться одним транспортним засобом i складається з двох i бiльше партiй товарiв для рiзних одержувачiв або для одного одержувача вiд рiзних вiдправникiв.

     Пунктом 5.9 Iнструкцiї встановлено, що викладенi в цiй Iнструкцiї правила декларування консолiдованих вантажiв поширюються лише на консолiдованi вантажi, що перемiщуються транспортною (транспортно-експедицiйною) органiзацiєю - резидентом з використанням митного лiцензiйного складу, який належить цiй органiзацiї.

     Для декларування консолiдованих вантажiв у митний режим митного складу використовується тип декларацiї IМ74ТЕО згiдно з Класифiкатором типiв декларацiй, затвердженим наказом Держмитслужби вiд 27.02.2009 N 159.

     Звертаємо увагу, що зазначений тип ВМД не застосовується для декларування вантажiв, що перемiщуються транспортною (транспортно-експедицiйною) органiзацiєю, але не є консолiдованими.

     3. Щодо зазначення у графi 2 ВМД вiдомостей про вiдправника при ввезеннi товарiв в Україну у змiшаному (комбiнованому) сполученнi за декiлькома товарно-транспортними документами на перевезення

     Згiдно з абзацами першим, другим правил заповнення графи 2 "Вiдправник/Експортер" ВМД, викладених у пунктi 2 глави 2 роздiлу II Iнструкцiї, якщо описом цiєї графи не передбачено iнше, у графi зазначаються вiдомостi про вiдправника.

     Якщо вiдповiдно до умов зовнiшньоекономiчного договору (контракту) або iншого документа, що використовується в мiжнароднiй практицi замiсть договору (контракту), нерезидент - сторона зовнiшньоекономiчного договору (контракту) не є вiдправником, у графi зазначаються вiдомостi про вiдправника i вчиняється запис "Див. доп.", а в доповненнi наводяться вiдомостi про нерезидента - сторону зовнiшньоекономiчного договору (контракту) або iншого документа, що використовується в мiжнароднiй практицi замiсть договору (контракту).

     Таким чином, незалежно вiд необхiдностi подання до митного оформлення всiх товарно-транспортних документiв (або їх копiй) та зазначення реквiзитiв цих документiв у графi 44 ВМД, у графi 2 ВМД зазначаються вiдомостi про особу, яка є вiдправником згiдно з першим з таких документiв.

     4. Про внесення до графи 9 ВМД вiдомостей про громадянина, на адресу якого ввозяться товари iншим громадянином на пiдставi нотарiально посвiдченого доручення (довiреностi)

     Абзацами першим, четвертим правил заповнення графи 9 "Особа, вiдповiдальна за фiнансове врегулювання" ВМД, викладених у пунктi 2 глави 2 роздiлу II Iнструкцiї, встановлено, що, якщо описом цiєї графи не передбачено iнше, у графi зазначаються вiдомостi про резидента, що уклав зовнiшньоекономiчний договiр (контракт) або iнший документ, що використовується в мiжнароднiй практицi замiсть договору (контракту).

     При декларуваннi товарiв, що перемiщуються за зовнiшньоекономiчним договором (контрактом) та пов'язаним з ним договором доручення (агентським договором), укладеним мiж резидентами, у графi зазначаються вiдомостi про довiрителя (суб'єкта, якого представляє агент).

     Отже, при ввезеннi на митну територiю України товарiв громадянином, який є вповноваженою особою iншого громадянина i дiє на пiдставi нотарiально посвiдченого доручення (довiреностi), у графi 9 ВМД зазначаються вiдомостi про такого iншого громадянина - довiрителя. В iнших випадках при декларуваннi товарiв, що ввозяться громадянами, у графi зазначаються вiдомостi про одержувача (при пересиланнi) або громадянина, який безпосередньо ввозить їх на митну територiю України.

     5. Щодо наведення торговельного найменування товару у графi 31 ВМД (напрямки перемiщення "вивезення" та "ввезення")

     Правилами заповнення графи 31 "Вантажнi мiсця та опис товарiв - Маркування та кiлькiсть - Номери контейнерiв - Кiлькiсть та розпiзнавальнi особливостi" ВМД, викладеними в Iнструкцiї, встановлено, що кожен вид вiдомостей, позначених арабськими цифрами, починається з нового рядка iз зазначенням порядкового номера.

     Зазначене не стосується пiдпунктiв "а", "б", "в" (напрямок перемiщення "ввезення"), якi використанi в описi цiєї графи виключно для зручностi викладення. Пiд номером 1 зазначаються точнi вiдомостi про товар, якi є в наявностi.

     Таким чином, у графi 31 ВМД для зручностi сприйняття iнформацiї вiдомостi про торговельне найменування товару мають передувати iншим вiдомостям про товар, що наводяться в цiй графi.

     6. Щодо внесення до графи 31 ВМД iнформацiї про товари в залежностi вiд її наявностi (напрямки перемiщення "вивезення" та "ввезення")

     Правилами заповнення графи 31 "Вантажнi мiсця та опис товарiв - Маркування та кiлькiсть - Номери контейнерiв - Кiлькiсть та розпiзнавальнi особливостi" ВМД, викладеними в Iнструкцiї, встановлено, що до графи вносяться передбаченi правилами заповнення вiдомостi про товар, що є в наявностi.

     Звертаємо увагу, що за вiдсутностi iнформацiї про вiдповiднi характеристики товару, вiдомостi про них до графи 31 не вносяться, а вiдповiднi поля "електронного iнвойсу" (митний режим iмпорту) мають бути незаповненими.

     7. Щодо внесення вiдомостей до "електронного iнвойсу"

     Абзацом тридцять третiм правил заповнення графи 31 ВМД при ввезеннi товарiв установлено, що змiст та кiлькiсть iнших полiв "електронного iнвойсу" (крiм однакових для всiх товарiв) визначається Класифiкатором додаткової iнформацiї, яка вноситься до графи 31 ВМД, необхiдної для iдентифiкацiї товарiв при їх класифiкацiї згiдно з УКТЗЕД.

     До затвердження нової редакцiї зазначеного Класифiкатора, заповнення додаткових полiв "електронного iнвойсу" обов'язково здiйснюється вiдносно товарiв груп 02 - 21 згiдно з УКТЗЕД (для продовольчих товарiв i продукцiї сiльського господарства, щодо яких не встановлено додаткову одиницю вимiру - тiльки вага нетто товарiв з урахуванням ваги розсолiв, соусiв тощо, без урахування упаковки, в тому числi первинної тари (упаковки), невiддiльної вiд товару до його споживання, в якiй товар подається для роздрiбного продажу), товарної позицiї 2710 (важкi дистиляти (дизельне паливо), ставки акцизного збору на якi встановлено залежно вiд вмiсту масової частки сiрки), а також транспортних засобiв, що ввозяться в Україну та пiдлягають реєстрацiї в реєстрацiйних державних органах.

     З метою створення умов для забезпечення сумiсностi програмного забезпечення, що використовується декларантами та митними органами, до 10.03.2009 при прийняттi електронних копiй ВМД автоматизованою системою митного оформлення "Iнспектор - 2006" не застосовуватиметься жорсткий форматний контроль вiдомостей, наведених у полях "електронного iнвойсу".

     Прошу довести зазначенi роз'яснення до вiдома громадян та суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

Голова Служби А.В.Макаренко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.