ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

07.05.09 N 11/4-10.14/4320-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Про посилення контролю за заповненням графи 31 ВМД при митних оформленнях квiтiв

     На виконання пункту 1.11. Рiшень колегiї Державної митної служби України, уведених в дiю наказом Держмитслужби вiд 23.04.09 N 382, Департаментом митно-тарифного регулювання проведено вибiрковий порiвняльний аналiз iнформацiї, яка вноситься до графи 31 ВМД, оформлених рiзними митницями на товар "зрiзанi свiжi квiти…". При цьому було встановлено, зокрема, наступне.

     1. Митнi оформлення квiтiв, якi мають однаковi характеристики (експортер, виробник, країна походження, розмiр тощо) рiзними митницями здiйснюються за суттєво рiзними ваговими показниками одиницi товару. Тобто, при однiй i тiй самiй вазi товару, кiлькiсть його одиниць суттєво вiдрiзняється в залежностi вiд митницi, де здiйснюється його оформлення. А враховуючи, що митна вартiсть товару визначається в залежностi вiд кiлькостi його одиниць (штук квiтiв), то такi дiї однозначно вказують на наявнiсть в митницях системних порушень, якi направленi на заниження кiлькостi квiтiв, та на зменшення сум стягнутих митних платежiв. Так, вага однiєї троянди при оформленнi її рiзними митницями варiюється вiд 40 до 440 грам, вага однiєї орхiдеї вiд 49 до 939 грам, а вага однiєї гвоздики вiд 30 до 122 грам.

     2. Вага упаковки (картонних коробок) в якiй транспортуються квiти суттєво варiюється в залежностi вiд товарної партiї та митницi оформлення. Так, вага однiєї картонної коробки по рiзних митницях становить вiд 0,089 кг. до 10,79 кг. Має мiсце окремий випадок у Чернiвецькiй обласнiй (Кельменецькiй) митницi, коли виходячи з опису товару, наведеному у гр.31 ВМД вага однiєї картонної коробки складає бiльш як 40 кг. Такi дiї вказують на завищення окремими митницями ваги упаковки з метою заниження кiлькостi товару, та призводять до ненадходження вiдповiдних митних платежiв до Держбюджету України.

     Необхiдно зазначити, що в графi 31 ВМД, оформлених Хмельницькою митницею не вказується кiлькiсть пiддонiв, на яких перемiщуються картоннi коробки з квiтами, що є порушенням вимог наказу ДМСУ вiд 09.07.97 N 307, та унеможливлює визначення ваги упаковки.

     3. Загальна вага квiтiв, якi перемiщуються на одному автотранспортному засобi та оформлюються митними органами по ВМД, суттєво вiдрiзняється по рiзних митницях та варiюється вiд 708 кг. до 16071 кг. Це вказує на можливе заниження загальної ваги квiтiв, що оформлюються окремими митницями по ВМД.

     Враховуючи, що монiторинг, проведений Департаментом митно-тарифного регулювання носив вибiрковий характер, начальникам Київської регiональної, Київської обласної, Днiпропетровської, Львiвської, Схiдної, Кримської, Севастопольської, Вiнницької, Волинської, Херсонської, Рiвненської, Ужгородської, Хмельницької, Чернiвецької обласної та Тернопiльської митниць провести перевiрки правильностi заповнення графи 31 ВМД, оформлених на товар "зрiзанi свiжi квiти…" у перiод з 01.01.09 по 06.05.09, з урахуванням iнформацiї, наведеної у цьому листi.

     З метою забезпечення об'єктивного та всебiчного аналiзу пiд час проведення перевiрок, а також враховуючи, що оформлення квiтiв на митницях здiйснює обмежена кiлькiсть суб'єктiв ЗЕД - на регулярнiй основi та за однаковими характеристиками (асортимент, експортер, виробник, країна походження, розмiр тощо), залучати членiв комiсiї, що задiянi у перевiрцi, для участi у процедурi митного огляду товарiв "зрiзанi свiжi квiти…" якi будуть оформлюватись митницями по ВМД. При цьому складання "Акту про проведення митного огляду товарiв, що перемiщуються за ВМД" (далi - Акт), форма якого наведена в додатку 2 до "Порядку здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї", затвердженому наказом Держмитслужби України вiд 20.04.05 N 314, є обов'язковим. До Акту має бути внесена наступна iнформацiя: загальна вага (нетто/брутто) товару; вага одиницi товару (окремо за кожним асортиментом, сортом, розмiром тощо); загальна вага упаковки та вага одиницi кожного окремого типу (способу) упаковки; спосiб упаковки (картоннi коробки, баки (вiдра) з водою на троллях (телегах) тощо); кiлькiсть палетiв в автофургонi; кiлькiсть коробок (бакiв) на палетi; тип коробок (АА, РР тощо), кiлькiсть квiтiв у коробцi (баковi). В разi перевезення живих зрiзаних квiтiв з рослинами у горщиках, або при комбiнованому їх перевезеннi (i "сухим" i "мокрим" способом), вказувати кiлькiсть палет, зайнятих пiд "сухе", "мокре" завантаження, а також кiлькiсть палет зайнятих пiд рослини у горщиках. Також, забезпечити внесення окрiм назви сорту, iнформацiї про якiснi показники, якi є визначальними для вiдповiдних квiтiв (для троянд - довжина стеблини, для гвоздик та хризантем - "одноголовi" чи "кущевi" тощо). Акти мають бути пiдписанi, окрiм спiвробiтникiв задiяних у митному оглядi, також i членами комiсiї якi були залученi до цiєї процедури. Один екземпляр Акту має бути доданий до матерiалiв перевiрки.

     Звертаю увагу керiвникiв митниць на неприпустимiсть формального пiдходу до органiзацiї перевiрок. Попереджаю начальникiв митниць, а також спiвробiтникiв залучених до перевiрки про особисту вiдповiдальнiсть за достовiрнiсть та об'єктивнiсть перевiрки. Прошу також врахувати, що матерiали перевiрок усiх митниць будуть в подальшому звiренi мiж собою та узагальненi Департаментом митно-тарифного регулювання. Начальникам Схiдної, Кримської, Рiвненської та Хмельницької митниць у разi виявлення порушень забезпечити з'ясування обставин, що призвели до формального пiдходу при проведеннi перевiрок призначених листом Держмитслужби вiд 01.04.09 N 11/4-10.34/2965-ЕП.

     Про результати перевiрок доповiсти письмово в термiн до 05.06.09. Окремо, в якостi додаткiв, надiслати завiренi копiї Актiв перевiрок та вищзгаданих "Актiв про проведення митного огляду товарiв, що перемiщуються за ВМД", якi були залученi до матерiалiв перевiрки. У разi неможливостi завершення перевiрок по окремим ВМД, у зв'язку iз не здiйсненням митницями оформлень товарiв з аналогiчними характеристиками до закiнчення визначеного термiну перевiрки, начальникам митниць забезпечити виконання вимог цього листа на момент подання митницi для оформлення ВМД на такi товари. Про результати перевiрок, у таких випадках, доповiдати окремо - одразу ж по їх завершенню.

Заступник Голови Служби С.Д.Дериволков
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.