ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

30.06.2009 р. N 11/1-10.10/6151-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


     У зв'язку iз запитами митних органiв щодо застосування положень Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженої наказом Держмитслужби 09.07.97 N 307 (зi змiнами, далi - Iнструкцiя), у разi змiни пункту пропуску, через який передбачається вивезення товарiв, зокрема, перемiщуваних у мiжнародних поштових та експрес-вiдправленнях, повiдомляємо.

     1. Щодо зазначення вiдомостей про пункт пропуску, через який передбачається вивезення товарiв та iнших предметiв у мiжнародних поштових чи експрес-вiдправленнях

     При вивезеннi за межi митної територiї України товарiв та iнших предметiв у мiжнародних поштових чи експрес-вiдправленнях (далi - вiдправлення), посадова особа вiддiлу контролю за перемiщенням товарiв (далi - ВКПТ) або iнша уповноважена особа митного органу, в зонi дiяльностi якого розташоване мiсце мiжнародного поштового обмiну (центральна сортувальна станцiя) i найменування якого зазначено в графi 27 вантажної митної декларацiї (далi - ВМД), без попереднього запиту до митного органу, яким поставлено на контроль ВМД, на пiдставi наданих оператором поштового зв'язку (експрес-перевiзником) вiдомостей про пункт пропуску, через який передбачається вивезення вiдправлень, учиняє в графi G аркуша з позначенням "4/5" ВМД запис "Погоджено змiну митного органу призначення на ххххххххх", де ххххххххх - дев'ятизначний код пункту пропуску через митний кордон України згiдно з Класифiкатором митних органiв та їх структурних пiдроздiлiв, спецiалiзованих митних установ та органiзацiй, затвердженим наказом Держмитслужби вiд 26.04.06 N 335 (зi змiнами, далi - Класифiкатор митних органiв), i засвiдчує його проставленням своїх пiдпису, прiзвища та вiдбитка особистої номерної печатки.

     Особою, яка прийняла товари до перевезення, у доповненнi до аркуша з позначенням "4/5" ВМД з посиланням на графу 50 ВМД (якщо доповнення до ВМД не оформлювалось митним органом, яким оформлено ВМД, - у графi 56 аркуша з позначенням "4/5" ВМД) наводиться передбачене Iнструкцiєю для напрямку перемiщення "вивезення" письмове зобов'язання про доставку товарiв у митницю призначення. Зобов'язання про доставку засвiдчується особистим пiдписом такої особи i вiдбитком особистої номерної печатки посадової особи митного органу. Cтрок доставки товарiв у митницю призначення визначається в порядку, встановленому Держмитслужбою.

     Вiдомостi про дев'ятизначний код пункту пропуску через митний кордон України вносяться посадовою особою ВКПТ або iншою уповноваженою особою митного органу, найменування якого зазначено в графi 27 ВМД, до графи G електронної копiї ВМД i програмно-iнформацiйного комплексу (далi - ПIК) "Контроль за доставкою товарiв / Оформлення експортних ВМД" для надання можливостi внесення до ПIК пiдроздiлом митного органу, розташованим у пунктi пропуску через митний кордон України, iнформацiї про пропуск вiдправлення за межi митної територiї України. При цьому код пункту пропуску заноситься окремо без змiни вiдомостей у графi 27 ВМД, заявлених при декларуваннi.

     2. Щодо змiни пункту пропуску при прибуттi товарiв до структурного пiдроздiлу митного органу, код якого зазначений у графi 29 або 53 ВМД

     При прибуттi товарiв до структурного пiдроздiлу митного органу, код якого зазначений у графi 29 або 53 ВМД, за наявностi обґрунтованої причини в перенаправленнi товарiв до iншого пункту пропуску (наявнiсть черг, обмеження щодо пунктiв пропуску, через якi здiйснюється перемiщення окремих товарiв, тощо) особа, що прийняла товари до перевезення, звертається до такого митного органу iз заявою довiльної форми у двох примiрниках щодо надання дозволу на змiну пункту пропуску через митний кордон, в якiй стисло викладає обставини, з якими пов'язана необхiднiсть змiни пункту пропуску через митний кордон.

     За вiдсутностi пiдстав для вiдмови у змiнi пункту пропуску (обмеження щодо пунктiв пропуску, через якi здiйснюється перемiщення окремих товарiв, складання протоколу про порушення митних правил, яке передбачає вилучення товарiв, тощо), на пiдставi зазначеної заяви не пiзнiше нiж через 3 години пiсля її одержання уповноваженою особою митного органу надається дозвiл на змiну пункту пропуску через митний кордон шляхом проставлення на обох її примiрниках вiдповiдної резолюцiї. Перший примiрник оформленої таким чином заяви передається до ВКПТ або iншiй уповноваженiй особi митного органу, другий примiрник повертається особi, що прийняла товари до перевезення.

     Пiсля надання такого дозволу, особою, яка прийняла товари до перевезення, заповнюється графа 56 ВМД у порядку, передбаченому Iнструкцiєю. В доповненнi до аркуша з позначенням "4/5" ВМД з посиланням на графу 50 ВМД (якщо доповнення до ВМД не оформлювалось митним органом, яким оформлено ВМД, - у графi 56 аркуша з позначенням "4/5" ВМД) наводиться її письмове зобов'язання про доставку товарiв у митницю призначення у визначений митним органом строк, передбачене Iнструкцiєю для вiдповiдного напрямку перемiщення, яке засвiдчується особистим пiдписом такої особи та особистою номерною печаткою посадової особи митного органу. Визначення строку доставки товарiв у митницю призначення здiйснюється в порядку, встановленому Держмитслужбою. Посадовою особою ВКПТ або iншою уповноваженою особою митного органу в графi G "Пiдтвердження компетентних органiв" ВМД учиняється запис "Погоджено змiну митного органу призначення на ххххххххх", де ххххххххх - дев'ятизначний код згiдно з Класифiкатором митних органiв пункту пропуску через митний кордон України, через який передбачається вивезення товарiв, що засвiдчується такою особою шляхом проставленням своїх прiзвища, пiдпису й вiдбитку особистої номерної печатки.

     Вiдомостi граф G та 56 ВМД уносяться посадовою особою ВКПТ або iншою уповноваженою особою митного органу, найменування якого зазначено в графi 29 або 53 ВМД, в електронну копiю ВМД, а вiдомостi про дев'ятизначний код пункту пропуску через митний кордон України без попереднього запиту до митного органу, яким поставлено на контроль ВМД, уносяться до ПIК щодо контролю за доставкою товарiв для надання можливостi внесення до ПIК iнформацiї про пропуск товарiв за межi митної територiї України. При цьому новий код пункту пропуску заноситься окремо без змiни вiдомостей у графi 29 або 53 ВМД, заявлених при декларуваннi.

     Перший примiрник заяви особи, яка прийняла товари до перевезення, а також оформлена згiдно з цим пунктом копiя аркуша ВМД з позначенням "4/5" зберiгаються структурним пiдроздiлом митного органу в пунктi пропуску через митний кордон України.

     3. Щодо змiни пункту пропуску митним органом, через який передбачається вивезення товарiв, при прибуттi товарiв до iншого митного органу (структурного пiдроздiлу митного органу) нiж той, код якого зазначений у графi 29 або 53 ВМД

     У разi прибуття товарiв до iншого митного органу (структурного пiдроздiлу митного органу) нiж той, код якого зазначений у графi 29 або 53 ВМД, особа, що прийняла товари до перевезення, звертається до митного органу фактичного прибуття, через який передбачається вивезення товарiв, iз заявою довiльної форми у двох примiрниках щодо надання дозволу на вивезення товарiв через такий митний орган (структурний пiдроздiл митного органу), в якiй стисло викладає обставини з якими пов'язана необхiднiсть змiни пункту пропуску через митний кордон (наявнiсть черг, обмеження щодо пунктiв пропуску, через якi здiйснюється перемiщення окремих товарiв тощо).

     За вiдсутностi пiдстав для вiдмови у змiнi пункту пропуску (обмеження щодо пунктiв пропуску, через якi здiйснюється перемiщення окремих товарiв, складання протоколу про порушення митних правил, яке передбачає вилучення товарiв, тощо), на пiдставi зазначеної заяви не пiзнiше нiж через 3 години пiсля її одержання уповноваженою особою митного органу надається дозвiл на змiну пункту пропуску через митний кордон шляхом проставлення на обох її примiрниках вiдповiдної резолюцiї. Один примiрник оформленої таким чином заяви передається до ВКПТ або iншiй уповноваженiй особi митного органу, другий примiрник повертається особi, що прийняла товари до перевезення.

     Пiсля надання такого дозволу, особою, яка прийняла товари до перевезення, заповнюється графа 56 ВМД у порядку, передбаченому Iнструкцiєю. Посадовою особою ВКПТ або iншою уповноваженою особою митного органу в графi G "Пiдтвердження компетентних органiв" ВМД учиняється запис "Погоджено змiну митного органу призначення на ххххххххх", де ххххххххх - дев'ятизначний код згiдно з Класифiкатором митних органiв пункту пропуску через митний кордон України, через який передбачається вивезення товарiв, що засвiдчується такою особою шляхом проставленням своїх прiзвища, пiдпису й вiдбитку особистої номерної печатки.

     Вiдомостi граф G та 56 ВМД уносяться посадовою особою ВКПТ або iншою уповноваженою особою митного органу фактичного прибуття товарiв в електронну копiю ВМД, а вiдомостi про дев'ятизначний код пункту пропуску через митний кордон України без попереднього запиту до митного органу, яким поставлено на контроль ВМД, уносяться до ПIК щодо контролю за доставкою товарiв. При цьому новий код пункту пропуску заноситься окремо без змiни вiдомостей у графi 29 або 53 ВМД, заявлених при декларуваннi.

     Перший примiрник заяви особи, яка прийняла товари до перевезення, а також оформлена згiдно з цим пунктом копiя аркуша ВМД з позначенням "4/5" зберiгаються структурним пiдроздiлом митного органу в пунктi пропуску через митний кордон України.

     4. У випадках, визначених пунктами 1 - 3 цього листа, при вiдображеннi в електроннiй копiї ВМД вiдомостей про новий митний орган призначення, вiдомостi про митний орган у графi 29 або 53 електронної копiї ВМД залишаються незмiнними, а вiдомостi про пункт пропуску, через який передбачається вивезення товарiв, заносяться до ЄАIС Держмитслужби окремо та вiдображаються в окремому полi графи G електронної копiї цiєї ВМД.

     Зазначенi роз'яснення набирають чинностi з 14.07.2009. У зв'язку з цим з 14.07.2009 уважати такими, що втратили чиннiсть, листи Держмитслужби вiд 03.07.2000 N 09/4-2404-ЕП i вiд 21.03.2008 N 11/5-19/3230-ЕП.

     У термiн до 13.07.2009 керiвникам митних органiв наказом митного органу уповноважити посадових осiб структурних пiдроздiлiв митних органiв у пунктах пропуску через митний кордон України на розгляд заяв щодо змiни пункту пропуску та внести вiдповiднi змiни до номенклатури справ, а Регiональнiй iнформацiйнiй митницi допрацювати програмне забезпечення, передбачивши видiлення в електроннiй копiї ВМД окремих полiв графи G ВМД: "Змiнений код пункту пропуску", "Посадова особа, якою заповнено графу", та графи 56 ВМД: "Причини" та надати право:

     перегляду реєстру ВМД у ПIК "Контроль за доставкою товарiв / Оформлення експортних ВМД" та внесення вiдомостей про пункт пропуску, через який передбачається вивезення товарiв, перемiщуваних у мiжнародних поштових та експрес-вiдправленнях, митному органу, зазначеному в графi 27 ВМД;

     у разi змiни коду пункту пропуску, через який передбачається вивезення товарiв, крiм перемiщуваних у мiжнародних поштових та експрес-вiдправленнях, внесення вiдомостей до граф G та 56 ВМД електронної копiї ВМД митним органом фактичного прибуття товарiв у пунктi пропуску через митний кордон України, а в разi вивезення товарiв у мiжнародних поштових та експрес-вiдправленнях - до графи G електронної копiї ВМД митним органом, у зонi дiяльностi якого розташовано мiсце мiжнародного поштового обмiну (центральна сортувальна станцiя);

     внесення митним органом, найменування якого зазначено в графi 29 або 53 ВМД, у ПIК щодо контролю за доставкою товарiв вiдомостей про новий митний орган i код пункту пропуску, через який передбачається вивезення товарiв;

     внесення митним органом фактичного прибуття у пунктi пропуску через митний кордон України, через який передбачається вивезення товарiв, найменування якого не зазначено в графi 29 або 53 ВМД, i яким заповнено графу G ВМД, вiдомостей про такий митний орган та код пункту пропуску, через який передбачається вивезення товарiв, до ПIК щодо контролю за доставкою товарiв.

Голова Служби А.В.Макаренко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.