ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ТЕХНIЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА СПОЖИВЧОЇ ПОЛIТИКИ

Кабiнет Мiнiстрiв України


На доручення Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.04.2009 N 6706/3/1-09

     На виконання доручення Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.04.2009 N 6706/3/1-09 до листа Держспоживстандарту вiд 13.04.2009 N 3716-1-2/17 щодо внесення змiн до Перелiку продукцiї, що пiдлягає обов'язковiй сертифiкацiї в Українi, повiдомляємо.

     Українська класифiкацiя товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (УКТЗЕД) є товарною номенклатурою Митного тарифу України, який встановлює перелiк ставок ввiзного мита, що справляється з товарiв, якi ввозяться на митну територiю України. Класифiкацiя товарiв здiйснюється iз врахуванням основних правил iнтерпретацiї класифiкацiї товарiв та застосуванням вiдповiдних примiток до роздiлiв та груп УКТЗЕД, а також вiдповiдних роз'яснень до Гармонiзованої системи опису та кодування товарiв.

     Тому Митний Тариф України в редакцiї Закону України вiд 31.05.2007 N 1109 та Перелiк продукцiї, що пiдлягає обов'язковiй сертифiкацiї в Українi, затверджений наказом Держспоживстандарту вiд 01.02.2005 N 28, зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 04.05.2005 за N 466/10746 (далi - Перелiк) залежно вiд виду продукцiї встановлює класифiкацiю товарiв нарiвнi:

     - товарної позицiї - 4 цифри коду;

     - товарної пiдпозицiї - 6 цифр коду;

     - товарної категорiї - 8 цифр коду;

     - товарної пiдкатегорiї - 10 цифр коду.

     Вiднесення товарiв до контрольованих тiльки на рiвнi товарної пiдкатегорiї автоматично виключає iз контрольованих тi товари, якi є в Митному тарифi України та Перелiку продукцiї, що пiдлягає обов'язковiй сертифiкацiї в Українi, що класифiкованi на рiвнi 4-8 цифр коду УКТЗЕД. Товарна ж пiдкатегорiя УКТЗЕД включає тiльки окремi назви товарiв (продукцiї) до яких встановленi вiдповiднi ставки мита, а бiльшiсть продукцiї класифiкується пiд назвою iншi".

     Крiм того, постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.05.2009 N 492 "Про внесення змiн до Порядку митного оформлення товарiв, що ввозяться на митну територiю України та пiдлягають обов'язковiй сертифiкацiї в Українi" визначено, що "Контрольованi товари-товари, що пiдлягають обов 'язковiй сертифiкацiї в Українi, назва (опис) та код класифiкацiї згiдно з УКТЗЕД яких збiгаються з назвою продукцiї та кодом УКТЗЕД, зазначеними в перелiку продукцiї, що пiдлягає обов 'язковiй сертифiкацiї в Українi. В разi коли збiгається лише назва або код, товар вважається таким, що не пiдлягає обов'язковiй сертифiкацiї".

     Зазначення тiльки товарної пiдкатегорiї УКТЗЕД (10 знакiв) дає можливiсть для декларанта манiпулювати назвами та кодами продукцiї пiд час вiднесення товарiв до неконтрольованих. Наприклад, згiдно з Перелiком: "Апарати та пристрої для рентгенологiї" заявляються (перекладаються з iнвойсу) як: "мамограф рентгенiвський"; "комплекси рентгенiвськi дiагностичнi"; "апарат дентальний рентгенiвський"; "стоматологiчний панорамний рентгенiвський апарат"; "iнтраоральний рентгенiвський апарат".

     Також слiд зазначити, що пiдставою для включення продукцiї до Перелiку є вимоги Закону України "Про захист прав споживачiв", а також iнших законiв, якими передбачено пiдтвердження вiдповiдностi окремих груп (видiв) продукцiї (товарiв, послуг) шляхом проведення її сертифiкацiї на вiдповiднiсть обов'язковим вимогам щодо забезпечення безпеки для життя i здоров'я споживачiв, їх майна та довкiлля. Тому пiд час розроблення Перелiку та наказу вiд 20.02.2009 N 80 "Про внесення змiн до Перелiку продукцiї, що пiдлягає обов'язковiй сертифiкацiї в Українi", затвердженого наказом Держспоживстандарту вiд 01.02.2005 N 28, Держспоживстандарт як нацiональний орган України з сертифiкацiї керувався чинним законодавством України, з урахуванням вимог Закону України "Про внесення змiн до Закону України "Про Митний тариф України" та вимог постанови Кабiнету Мiнiстрiв України "Про перелiк документiв, необхiдних для здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України".

     Враховуючи, що питання вiднесення продукцiї (товарiв) до контрольованих врегульовано на розширеному засiданнi Уряду вiд 21.05.2009 з питань розгляду i затвердження антикризових заходiв, спрямованих на пiдтримку i розвиток пiдприємництва, проведеного пiд головуванням Прем'єр-мiнiстра України (постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.05.2009 N 492), просимо зняти доручення вiд 18.04.2009 N 6706/3/1-09 з контролю.

Голова Л.В.Лосюк
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.