ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

15.07.2009 р. N 11/8-10.15/6807-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


     У Державну митну службу надходять запити вiд митних органiв та суб'єктiв господарювання стосовно правомiрностi застосування пiльги по сплатi податку на додану вартiсть при ввезеннi на митну територiю України виробiв медпризначення, якi зазначенi у додатках до свiдоцтва про державну реєстрацiю.

     Iнформуємо, що вiдповiдно до пiдпункту 5.1.7 пункту 5.1 статтi 5 Закону України "Про податок на додану вартiсть" вiд 03.04.97 N 168/97-ВР звiльняються вiд оподаткування податком на додану вартiсть операцiї з ввезення на митну територiю України зареєстрованих та допущених до застосування в Українi лiкарських засобiв та виробiв медичного призначення за перелiком, що щорiчно визначається Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України "Про перелiк лiкарських засобiв та виробiв медичного призначення, операцiї з продажу яких звiльняються вiд обкладення податком на додану вартiсть" вiд 17.12.03 N 1949 затверджено перелiк звiльнених вiд обкладення податком на додану вартiсть виробiв медичного призначення.

     Держмитслужба листом вiд 07.12.06 N 11/4-15/13879-ЕП iнформувала митнi органи, що митне оформлення виробiв медичного призначення iз звiльненням вiд оподаткування ПДВ здiйснюється за умови вiдповiдностi коду та текстового опису, визначених в вищезазначеному Перелiку, коду та текстовому опису товарiв згiдно УКТЗЕД.

     Пiдставою для звiльнення вiд сплати ПДВ є пiдтвердження державної реєстрацiї виробiв медичного призначення та їх наявнiсть в Перелiку.

     Державна служба лiкарських засобiв i виробiв медичного призначення Мiнiстерства охорони здоров'я України листом вiд 31.03.06 N 18.2760/18-06, який був доведений до митних органiв листом Держмитслужби вiд 17.04.06 N 18/18-368-ЕП, надала роз'яснення з питання реєстрацiї виробiв медичного призначення.

     Вiдповiдно до цих роз'яснень питання державної реєстрацiї та перереєстрацiї виробiв медичного призначення врегульовано Порядком державної реєстрацiї медичної технiки та виробiв медичного призначення (далi - Порядок), затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.11.04 N 1497.

     Вiдповiдно до пункту 12 цього Порядку на пiдставi рiшення про державну реєстрацiю медичнi вироби включаються до Державного реєстру медичної технiки та виробiв медичного призначення, а заявнику видається свiдоцтво про державну реєстрацiю медичних виробiв (далi - свiдоцтво). Свiдоцтво може мати додатки, у яких зазначаються модифiкацiї медичних виробiв та комплектувальнi вироби, що пiдтверджується результатами експертизи та випробувань (технiчна експертиза, доклiнiчнi та клiнiчнi випробування), на якi складається протокол (звiт, висновок). На пiдставi висновкiв експертизи визначаються:

     - комплектувальнi вироби, що є виробами та пристроями, призначеними як складовi частини для безпосереднього застосування в комплексi з певними медичними виробами вiдповiдно до їх функцiонального призначення,

     - модифiкацiї медичних виробiв, що є рiзновидами медичних виробiв, що мають спiльнi конструктивнi ознаки, розробленi на базi основного виробу з метою розширення та/або спецiалiзацiї сфери його використання.

     Тобто, вищезгаданi додатки є невiд'ємною частиною свiдоцтва i свiдчать про державну реєстрацiю вказаних у них виробiв медпризначення та комплектувальних виробiв.

     Враховуючи вищевикладене, якщо вироби медпризначення та комплектувальнi вироби, зазначенi у додатках до свiдоцтва про державну реєстрацiю, входять до перелiку звiльнених вiд оподаткування ПДВ виробiв медичного призначення, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.12.03 N 1949, їх митне оформлення має здiйснюватись iз звiльненням вiд сплати ПДВ.

Заступник Голови Служби П.В.Онопенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.