Документ скасований: Наказ Мінфіну № 731 від 15.06.2012

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

вiд 15 червня 2009 року N 552


Про затвердження Порядку проведення розрахункiв сум витрат у справах про порушення митних правил та їх вiдшкодування

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
18 серпня 2009 р. за N 780/16796

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказом Державної митної служби України
вiд 25 травня 2010 року N 512


     Вiдповiдно до статей 384 та 385 Митного кодексу України та з метою встановлення механiзму здiйснення розрахункiв сум витрат, пов'язаних з iнвентаризацiєю, зберiганням, перевезенням (пересиланням), експертизою товарiв, зазначених у пунктi 3 статтi 322 Митного кодексу України, а також iнших витрат, понесених митним органом на провадження або розгляд справи про порушення митних правил, наказую:

     1. Затвердити Порядок проведення розрахункiв сум витрат у справах про порушення митних правил та їх вiдшкодування, що додається.

     2. Департаменту фiнансiв, бухгалтерського облiку та звiтностi (Околiта М. В.) i Юридичному департаменту (Бабюк В. Л.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Начальникам митних органiв довести цей наказ до вiдома особового складу.

     4. Установити, що цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування.

     5. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Державної митної служби України Федорова О. О.

Голова Державної митної служби України А. В. Макаренко
ПОГОДЖЕНО:
Перший заступник Мiнiстра фiнансiв України I. I. Уманський
Голова Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва О. Кужель

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної митної служби України
вiд 15 червня 2009 р. N 552
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
18 серпня 2009 р. за N 780/16796

Порядок проведення розрахункiв сум витрат у справах про порушення митних правил та їх вiдшкодування

I. Загальнi положення

     1. Цей Порядок встановлює механiзм здiйснення розрахункiв сум витрат у справах про порушення митних правил, що пiдлягають вiдшкодуванню.

     2. До витрат у справi про порушення митних правил належать:

     витрати на iнвентаризацiю, зберiгання, перевезення (пересилання) товарiв, безпосереднiх предметiв порушення митних правил, товарiв iз спецiально виготовленими сховищами (тайниками), що використовувалися для приховування безпосереднiх предметiв порушення митних правил вiд митного контролю, транспортних засобiв, що використовувалися для перемiщення безпосереднiх предметiв порушення митних правил через митний кордон України (далi - товари i транспортнi засоби, вилученi в справi про порушення митних правил);

     витрати на залучення спецiалiстiв та експертiв у справi про порушення митних правил;

     iншi понесенi митними органами витрати на провадження або розгляд справи про порушення митних правил.

II. Визначення сум витрат у справi про порушення митних правил

     1. Визначення сум витрат у справi про порушення митних правил здiйснюється вiдповiдно до цього Порядку й оформлюється шляхом заповнення довiдки про витрати митного органу в справi про порушення митних правил (далi - Довiдка) за формою, встановленою в додатку до цього Порядку.

     До Довiдки додаються розрахунки та документи, що пiдтверджують понесенi витрати в справi про порушення митних правил, або належним чином завiренi їх копiї (далi - Документи).

(абзац другий пункту 1 роздiлу II iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 25.05.2010р. N 512)

     2. Довiдка готується службою фiнансiв, бухгалтерського облiку та звiтностi митного органу на запит посадової особи митного органу, у провадженнi якої перебуває справа про порушення митних правил.

     3. Запит на отримання Довiдки направляється посадовою особою митного органу, у провадженнi якої перебуває справа про порушення митних правил, до служби фiнансiв, бухгалтерського облiку та звiтностi митного органу завчасно, але не пiзнiше нiж за п'ять робочих днiв до дати направлення матерiалiв у цiй справi до суду або дати розгляду справи митним органом.

     Дата направлення матерiалiв справи про порушення митних правил до суду чи дата розгляду цiєї справи митним органом зазначається у запитi посадовою особою митного органу, у провадженнi якої перебуває справа.

     4. Довiдка та Документи надаються посадовiй особi митного органу, у провадженнi якої перебуває справа про порушення митних правил, службою фiнансiв, бухгалтерського облiку та звiтностi митного органу не пiзнiше нiж за добу до дати направлення матерiалiв у цiй справi до суду або дати розгляду справи митним органом.

     5. Розрахунок суми витрат на iнвентаризацiю, перевезення (пересилання) товарiв i транспортних засобiв, вилучених у справi про порушення митних правил, здiйснюється посадовою особою служби фiнансiв, бухгалтерського облiку та звiтностi митного органу на пiдставi первинних документiв, якi пiдтверджують такi витрати.

     6. Витрати на зберiгання товарiв i транспортних засобiв, вилучених у справi про порушення митних правил та розмiщених на складах, що належать митним органам, розраховуються з дня їх фактичного розмiщення на цих складах у розмiрах, наведених у додатку до Порядку справляння плати за зберiгання товарiв i транспортних засобiв на складах митних органiв, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 29.07.2008 N 821, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 18.08.2008 за N 760/15451.

     Витрати на зберiгання товарiв i транспортних засобiв, вилучених у справi про порушення митних правил та розмiщених на складах, якi використовуються митними органами за договорами оренди чи зберiгання, обраховуються на пiдставi калькуляцiї витрат за добу зберiгання на вiдповiдних складах згiдно з договором з дня їх фактичного розмiщення на цих складах.

(пункт 6 роздiлу II у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 25.05.2010р. N 512)

     7. Розрахунок суми витрат на залучення спецiалiстiв та експертiв у справi про порушення митних правил здiйснюється посадовою особою служби фiнансiв, бухгалтерського облiку та звiтностi митного органу на пiдставi первинних документiв, якi пiдтверджують такi витрати, з урахуванням вимог Порядку вiдшкодування витрат, пов'язаних iз залученням митними органами спецiалiстiв та експертiв для участi в здiйсненнi митного контролю, та у справi про порушення митних правил, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23.04.2003 N 574.

     8. Щодо iнших понесених митним органом витрат на провадження або розгляд справи про порушення митних правил розрахунок суми здiйснюється посадовою особою служби фiнансiв, бухгалтерського облiку та звiтностi митного органу на пiдставi первинних документiв, якi пiдтверджують такi витрати.

     9. За вiдсутностi понесених витрат за будь-якою складовою видаткiв митного органу на провадження та розгляд справи про порушення митних правил вiдповiднi графи Довiдки не заповнюються.

     10. Довiдка та Документи додаються до справи про порушення митних правил посадовою особою митного органу, у провадженнi якої перебуває ця справа, з метою врахування вiдповiдних витрат, що пiдлягають вiдшкодуванню, у постановi митного органу або суду по цiй справi.

     11. При розглядi справи про порушення митних правил судом або митним органом у разi необхiдностi подається додатково iнформацiя Нацiонального банку України про офiцiйний курс євро щодо гривнi на день розгляду справи.

(роздiл II доповнено пунктом 11 згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 25.05.2010р. N 512)

III. Вiдшкодування витрат у справi про порушення митних правил

     1. Витрати в справi про порушення митних правил вiдшкодовуються особою, щодо якої винесено постанову про накладення стягнення (далi - винна особа). Суми витрат, що пiдлягають вiдшкодуванню, зазначаються у постановi про накладення стягнення.

     2. Вiдшкодування витрат винною особою здiйснюється шляхом перерахування вiдповiдної суми в безготiвковiй формi на вiдповiдний рахунок митного органу або шляхом унесення готiвки до каси митного органу чи до вiддiлення вповноваженого банку.

Директор Департаменту фiнансiв, бухгалтерського облiку та звiтностi М. В. Околiта

 

Додаток
до Порядку проведення розрахункiв сум витрат у справах про порушення митних правил та їх вiдшкодування
(у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 25.05.2010 N 512)

ДОВIДКА

про витрати митного органу в справi про
порушення митних правил N __________________
(вiдповiдно до статтi 384 Митного кодексу України)

У справi про порушення митних правил N   вiдповiдно до статтi 384
Митного кодексу України витрати   становлять:
(найменування митного органу)
Витрати на зберiгання майна:
Розмiщеного на власному складi митного органу з   ,
(дата фактичного розмiщення)
обрахована вартiсть за добу зберiгання становить -  
Розмiщеного на складах пiдприємств, органiзацiй за договорами оренди чи зберiгання
з   , обрахована вартiсть за добу зберiгання становить -  
(дата)
 
(реквiзити розрахункiв та документiв, що пiдтверджують зазначенi витрати)
Витрати на iнвентаризацiю - ________ грн.
 
(реквiзити документiв, що пiдтверджують зазначенi витрати)
Витрати на перевезення майна - ________ грн.
 
(реквiзити документiв, що пiдтверджують зазначенi витрати)
Витрати на пересилання - _________ грн.
 
(реквiзити документiв, що пiдтверджують зазначенi витрати)
Витрати на залучення експерта та/або спецiалiста - _______ грн.
 
(реквiзити документiв, що пiдтверджують зазначенi витрати)
Додатки: на __________ арк.
Начальник митного органу /______________/ /_________________/
(пiдпис) (П.I.Б.)
М.П.
Головний бухгалтер /______________/ /_________________/
(пiдпис) (П.I.Б.)
 
(форма довiдки у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 25.05.2010р. N 512)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.