ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

16.12.09 N 11/6-10.09/12187-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


Про набрання чинностi Закону України

     Для керiвництва та врахування в роботi iнформуємо, що 08.12.2009 набрав чинностi Закон України вiд 05.12.2009 N 1710-VI "Про прикордонний контроль" (офiцiйне опублiкування: "Голос України", 2009, 12, 08.12.2009 N 232; "Офiцiйний вiсник України", 2009, N 93, 11.12.2009.

     Звертаємо увагу, що, вiдповiдно до пункту 2 статтi 25 цього Закону, органи охорони державного кордону розробляють технологiчнi схеми пропуску осiб, транспортних засобiв та вантажiв через державний кордон для кожного пункту пропуску через державний кордон. Зазначенi технологiчнi схеми затверджуються керiвником органу охорони державного кордону та погоджується з керiвником митного органу та керiвниками iнших контрольних органiв, що здiйснюють свої функцiї у пунктах пропуску, а також керiвниками пiдприємств, на територiї яких розмiщено пункти пропуску через державний кордон.

     При цьому, вiдповiдно до статтi 112 Митного кодексу України, митний контроль за мiжнародними перевезеннями товарiв здiйснюється митними органами у взаємодiї з iншими вiдповiдними контрольними службами за розробленими ними спiльними технологiчними схемами з визначенням часу та послiдовностi виконання кожною службою своїх безпосереднiх обов'язкiв. Зазначенi технологiчнi схеми затверджуються керiвниками митних органiв та погоджуються з керiвниками органiв охорони державного кордону та керiвниками iнших контрольних органiв, що здiйснюють свої функцiї у пунктах пропуску.

     Пропонуємо, у разi звернень керiвникiв органiв охорони державного кордону щодо погодження технологiчних схем, зазначених у абзацi другому цього листа, сприяти в межах своєї компетенцiї їх опрацюванню та погодженню, зазначивши в них, що митний контроль та митне оформлення товарiв i транспортних засобiв здiйснюється вiдповiдно до технологiчних схем, зазначених у абзацi третьому цього листа.

     Водночас, вважаємо за доцiльне зазначити, що погодження технологiчних схем пропуску осiб, транспортних засобiв та вантажiв через державний кордон для кожного пункту пропуску через державний кордон можливо за умови (пiсля) внесення вiдповiдних змiн до Типової технологiчної схеми пропуску через державний кордон автомобiльних, водних, залiзничних та повiтряних транспортних засобiв перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються ними, затвердженої постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.12.03 N 1989, оскiльки на цей час Типовою технологiчною схемою не передбачено розроблення технологiчних схем для кожного пункту пропуску, а у постановi Кабiнету Мiнiстрiв України немає посилання на Закон України "Про прикордонний контроль".

     У разi виникнення проблемних питань або непорозумiнь при розробленнi та погодженнi технологiчних схем, зазначених у абзацах другому та третьому цього листа, прошу iнформувати Департамент органiзацiї митного контролю.

Заступник Голови Служби О.О.Федоров
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.