ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

24.12.09 N 11/6-10.10/12550-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Про застосування митного режиму переробки на митнiй територiї України

     У зв'язку з набранням чинностi новою редакцiєю Порядку застосування митних режимiв переробки на митнiй територiї України та переробки за межами митної територiї України, затвердженою наказом Держмитслужби вiд 06.08.09 N 727 (далi - Порядок), Держмитслужбою отримано запити суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi щодо особливостей помiщення товарiв у митний режим переробки на митнiй територiї України.

     З метою уникнення непорозумiнь та безпiдставного ускладнення дiяльностi українських пiдприємств, якi виконують операцiї з переробки товарiв на митнiй територiї України звертаємо увагу на наступне.

     Поняття та вимоги до митного режиму переробки на митнiй територiї України регламентовано главою 38 Митного кодексу України (далi - Кодекс).

     Порядок застосування митних режимiв переробки на митнiй територiї України та переробки за межами митної територiї України, затверджений наказом Держмитслужби вiд 13.09.03 N 609 (зi змiнами), розроблено з метою практичної реалiзацiї вимог законодавства України з питань митної справи вiдносно помiщення товарiв у митнi режими переробки.

     Ввезення та переробка на митнiй територiї України товарiв здiйснюються з дозволу митного органу (стаття 230 Кодексу).

     Умови та порядок надання дозволу визначено положеннями роздiлу II Порядку.

     Новою редакцiєю Порядку вдосконалено процедуру надання дозволу. Зокрема, якщо зовнiшньоекономiчний договiр на переробку передбачає ввезення товарiв з метою переробки окремими партiями, Порядком передбачена можливiсть надання дозволу на обсяг товарiв, визначений зовнiшньоекономiчним договором вiдповiдно до вимог статтi 234 Кодексу. Строк дiї такого дозволу не повинен перевищувати один рiк.

     У Порядку також практично реалiзовано вимоги статтi 231 Кодексу стосовно необхiдностi одержання дозволу митного органу на переробку товарiв на митнiй територiї України пiдприємствами, якi виконують окремi операцiї з переробки товарiв.

     Порядком передбачено, що дозвiл на виконання окремих операцiй з переробки товарiв кожний переробник повинен отримати до моменту звернення заявника режиму щодо надання йому дозволу на ввезення та переробку товарiв у режимi переробки.

     При цьому, якщо заявник режиму та переробники розмiщенi у зонi дiяльностi одного митного органу, не виключається можливiсть одночасного подання ними вiдповiдних заяв.

     Якщо заявник режиму та переробники розмiщенi у зонi дiяльностi рiзних митних органiв, згiдно з пунктом 2.1 Порядку дозвiл на виконання окремих операцiй з переробки надається митним органом, у зонi дiяльностi якого розташований переробник. Погодження отримання цього дозволу мiж митними органами, в зонi дiяльностi яких розташованi заявник режиму та переробник, Порядком не передбачено.

     Повiдомляємо також, що облiкова картка суб'єкта зовнiшньоекономiчної дiяльностi, зазначена у пунктi 7 перелiку документiв, необхiдних для здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.02.06 N 80, вiдноситься до документiв, необхiднiсть подання яких визначається нормативно-правовими актами Держмитслужби з урахуванням мети перемiщення, виду транспорту, характеру товару, способiв розрахунку та iнших факторiв, що впливають на митнi процедури.

     На теперiшнiй час законодавством України з питань митної справи не встановлено вимог щодо обов'язкового облiку в митних органах пiдприємств, що здiйснюють окремi операцiї з переробки товарiв на митнiй територiї України та не приймають участi у зовнiшньоекономiчнiй дiяльностi.

     У зв'язку з цим, перемiщення товарiв мiж пiдприємствами, що беруть участь у переробцi цих товарiв i не знаходяться на облiку в митних органах, здiйснюється за письмовою заявою пiдприємства вiдповiдно до пунктiв 4.3 i 4.4 Порядку. Така заява може подаватися заявником режиму разом iз заявою для отримання дозволу на переробку.

     Дозвiл на перемiщення товарiв мiж переробниками може бути наданий митним органом при розглядi питання щодо надання дозволу заявнику режиму на переробку шляхом внесення запису "Дозволено перемiщення мiж переробниками" у роздiлi " Рiшення митного органу " заяви на помiщення товарiв у митний режим переробки.

     Приймаючи до уваги унiверсальний характер Порядку, вимагаю вiд керiвникiв митних органiв забезпечити його виконання з урахуванням особливостей операцiй з переробки конкретних видiв товарiв.

Заступник Голови Служби О.О.Федоров
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.