Документ скасований: Наказ ДМСУ (до 2012) № 240 від 23.03.2011

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

27.05.10 N 532


Про затвердження Положення про Управлiння нетарифних заходiв регулювання Державної митної служби України

     Вiдповiдно до вимог пункту 9 Положення про Державну митну службу України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.07.07 N 940, та у зв'язку з уведенням у дiю наказом Держмитслужби України вiд 07.04.2010 N 331 нового штатного розпису Державної митної служби України наказую:

     1. Затвердити Положення про Управлiння нетарифних заходiв регулювання Державної митної служби України, що додається.

     2. Уважати таким, що втратив чиннiсть, наказ Державної митної служби України вiд 24.01.09 N 47 "Про затвердження Положення про Управлiння заходiв торговельної полiтики Державної митної служби України".

     3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Голови Служби Гутника А.Є.

Голова Служби I.Г.Калєтнiк

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
27.05.10 N 532

ПОЛОЖЕННЯ
про Управлiння нетарифних заходiв регулювання Державної митної служби України

1. Загальнi положення

     1.1. Це Положення визначає правовий статус пiдроздiлу центрального апарату Державної митної служби України (далi - Держмитслужба) - Управлiння нетарифних заходiв регулювання (далi - Управлiння), а саме: його компетенцiю (права, завдання, функцiї) та органiзацiйну структуру.

     1.2. Управлiння є структурним пiдроздiлом Держмитслужби i пiдпорядковується заступнику Голови Держмитслужби вiдповiдно до Розподiлу основних функцiй структурних пiдроздiлiв Держмитслужби.

     1.3. У своїй дiяльностi Управлiння керується Конституцiєю та законами України, актами Верховної Ради України, Президента України, Кабiнету Мiнiстрiв України, наказами Держмитслужби України та цим Положенням.

     1.4. Управлiння при виконаннi покладених на нього завдань i функцiй взаємодiє з iншими структурними пiдроздiлами Держмитслужби, митними органами, спецiалiзованими митними установами i органiзацiями.

     1.5. Управлiння у межах своєї компетенцiї взаємодiє iз заiнтересованими мiнiстерствами, вiдомствами, органами мiсцевого самоврядування, мiсцевими державними адмiнiстрацiями, пiдприємствами, громадськими органiзацiями, iншими органiзацiями.

     1.6. Структура та штатний розпис Управлiння затверджуються Головою Держмитслужби в межах установленої штатної чисельностi й фонду заробiтної плати центрального апарату Держмитслужби.

     1.7. З методичних питань Управлiнню пiдпорядковуються структурнi пiдроздiли митних органiв в частинi застосування заходiв нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчних операцiй, захисту прав iнтелектуальної власностi, з питань пропуску через митний кордон України товарiв, що пiдлягають експортному контролю.

2. Основнi завдання Управлiння

     2.1. Участь у реалiзацiї державної полiтики у сферi застосування заходiв нетарифного регулювання, забезпечення дотримання встановлених вiдповiдно до законодавства України у сферi державного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi та мiжнародних договорiв України заборон та обмежень стосовно товарiв, що перемiщуються через митний кордон України.

     2.2. Участь у мiжвiдомчiй взаємодiї зi службами санiтарно-епiдемiологiчного, ветеринарного, фiтосанiтарного, радiологiчного, екологiчного контролю та контролю за перемiщенням культурних цiнностей з питань нормативно-правового забезпечення митного оформлення товарiв, що пiдлягають цим видам контролю.

     2.3. Розроблення процедур та координацiя дiяльностi митних органiв з питань контролю за перемiщенням через митний кордон України товарiв, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi, ведення митного реєстру об'єктiв права iнтелектуальної власностi, взаємодiя з правовласниками та правоохоронними органами з питань захисту прав iнтелектуальної власностi.

     2.4. Координацiя дiяльностi митних органiв з питань контролю за дотриманням порядку пропуску через митний кордон України товарiв, що пiдлягають експортному контролю.

     2.5. Здiйснення заходiв щодо адаптацiї нацiонального законодавства України до положень мiжнародних договорiв з питань митної справи вiдповiдно до компетенцiї Управлiння.

3. Функцiї Управлiння

     3.1. Управлiння вiдповiдно до покладених на нього завдань виконує регулятивну, нормотворчу, правозастосовчу, контрольну, органiзацiйну, координуючу, аналiтичну функцiї.

     3.2. Вiдповiдно до цього, у межах своєї компетенцiї Управлiння:

     3.2.1. Веде листування iз зовнiшнiми корреспондентами, збирає, обробляє та систематизує iнформацiю, необхiдну для виконання його основних завдань.

     3.2.2. Вносить на розгляд керiвництва Держмитслужби розробленi Управлiнням проекти нормативно-правових актiв, а також пропозицiї до проектiв законодавчих та iнших нормативно-правових актiв, розроблених iншими суб'єктами нормотворчої дiяльностi. Опрацьовує та надає пропозицiї до проектiв мiжнародних договорiв (угод) з питань, що належать до його компетенцiї.

     3.2.3. Бере участь у розробцi та удосконаленнi порядкiв здiйснення митних процедур, застосування митних режимiв пiд час митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України.

     3.2.4. Забезпечує мiжвiдомчу взаємодiю зi службами санiтарно-епiдемiологiчного, ветеринарного, фiтосанiтарного, радiологiчному, екологiчному контролю та контролю за перемiщенням культурних цiнностей з питань нормативно-правового забезпечення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що пiдлягають цим видам контролю.

     3.2.5. Доводить до вiдома митних органiв iнформацiю щодо передбачених законодавством кiлькiсних i якiсних обмежень зовнiшньоекономiчних операцiй, а також про технiчнi, фармакологiчнi, санiтарнi, фiтосанiтарнi, ветеринарнi та екологiчнi стандарти.

     3.2.6. Складає та актуалiзує перелiк дозвiльних документiв, якi, вiдповiдно до законодавчих актiв, видаються уповноваженими органами державної влади для здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України.

     3.2.7. Забезпечує погодження в Держмитслужбi розроблених уповноваженими органами державної влади перелiкiв товарiв (iз зазначенням кодiв згiдно УКТЗЕД), на якi видаються дозвiльнi документи цих органiв для здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України.

     3.2.8. Розробляє процедури та координує дiяльнiсть митних органiв з питань контролю за перемiщенням через митний кордон України товарiв, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi. Веде митний реєстр об'єктiв права iнтелектуальної власностi. Взаємодiє з правовласниками та правоохоронними органами з питань захисту прав iнтелектуальної власностi.

     3.2.9. Координує роботу митних органiв з питань контролю за дотриманням порядку пропуску через митний кордон України товарiв, що пiдлягають експортному контролю, з метою забезпечення нацiональної безпеки в галузi контролю за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання та виконання мiжнародних зобов'язань України.

     3.2.10. Здiйснює контроль за дотриманням митними органами вимог законодавства України з питань митної справи, що належать до компетенцiї Управлiння.

     3.2.11. Впроваджує та вдосконалює систему звiтностi митних органiв за напрямами дiяльностi, що належать до компетенцiї Управлiння.

     3.2.12. Надає методичну та практичну допомогу митним органам (у тому числi шляхом проведення семiнарiв, пiдвищення квалiфiкацiї та навчання працiвникiв митних органiв за напрямами дiяльностi Управлiння) з питань, що належать до компетенцiї Управлiння.

     3.2.13. Опрацьовує доручення Президента України, Верховної Ради України, Кабiнету Мiнiстрiв України, звернення народних депутатiв України, органiв державної влади.

     3.2.14. Розглядає звернення (заяви, пропозицiї, скарги, клопотання) пiдприємств та органiзацiй, органiв державної влади та управлiння, громадян.

     3.2.15. Здiйснює прийом представникiв пiдприємств та органiзацiй, громадян. Здiйснює облiк вхiдної та вихiдної кореспонденцiї Управлiння.

     3.2.16. У встановленому порядку представляє iнтереси Держмитслужби України в державних та iнших органах, у мiжнародних установах, органiзацiях та митних службах iноземних країн.

     3.2.17. Бере участь у забезпеченнi гласностi з питань дiяльностi митних органiв.

     3.2.18. Iнформує в установленому порядку пiдприємства, установи та органiзацiї, а також громадян щодо вимог законодавства України з питань митної справи, що належать до компетенцiї Управлiння.

     3.2.19. Бере участь у засiданнях експертних груп, конференцiях, семiнарах тощо з питань, що належать до компетенцiї Управлiння.

     3.2.20. Аналiзує досвiд дiяльностi митних служб зарубiжних країн, готує пропозицiї щодо його впровадження в Українi.

     3.2.21. Забезпечує захист вiдомостей, що становлять державну або iншу передбачену законодавством таємницю.

4. Права Управлiння

     Управлiння має право:

     4.1. Одержувати в установленому порядку вiд структурних пiдроздiлiв Держмитслужби, митних, iнших державних органiв i установ, пiдприємств та органiзацiй, фiзичних осiб, що беруть участь у процедурi митного оформлення товарiв, iнформацiю (документи, матерiали, вiдомостi тощо), необхiдну для виконання покладених на нього завдань i функцiй.

     4.2. Залучати за згодою керiвникiв структурних пiдроздiлiв Держмитслужби пiдпорядкованих їм фахiвцiв для вирiшення покладених на Держмитслужбу завдань.

     4.3. Вимагати в межах компетенцiї вiд керiвникiв митних органiв та їх структурних пiдроздiлiв дотримання вимог митного законодавства. Координувати та контролювати роботу митних органiв з питань, що належать до компетенцiї Управлiння.

     4.4. Давати доручення митним органам для вжиття заходiв чи здiйснення дiй, спрямованих на виконання завдань, що належать до компетенцiї Управлiння, та вимагати звiтiв про їх виконання.

     4.5. Брати участь у проведеннi комплексних перевiрок роботи митних органiв, здiйснювати тематичнi перевiрки митних органiв.

     4.6. Брати участь у проведеннi митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв у зонах митного контролю на всiй митнiй територiї України.

     4.7. Уносити на розгляд керiвництва Держмитслужби пропозицiї щодо застосування заохочень або стягнень до працiвникiв митних органiв України.

     4.8. Надавати роз'яснення з питань практичного застосування положень нормативно-правових актiв Держмитслужби.

     4.9. Залучати за погодженням з керiвництвом митних органiв пiдпорядкованих їм працiвникiв для пiдготовки проектiв законодавчих та iнших нормативно-правових актiв з питань митної справи, а також виконання iнших завдань, поставлених керiвництвом Держмитслужби.

     4.10. Проводити стажування працiвникiв митних органiв в Управлiннi за напрямами його дiяльностi.

     4.11. Скликати в установленому порядку наради для вирiшення поставлених керiвництвом Держмитслужби питань, якi виходять за межi компетенцiї Управлiння.

     4.12. Проводити органiзацiйно-методичну роботу з митними органами, спецiалiзованими митними установами та органiзацiями. Залучати до цiєї роботи, а також для проведення вiдповiдних дослiджень i методичних розробок спецiалiстiв Держмитслужби, митних органiв, науково-дослiдних органiзацiй та навчальних закладiв.

     4.13. Користуватися в установленому порядку програмно-iнформацiйними комплексами ЄАIС Держмитслужби, створювати та використовувати власнi iнформацiйнi бази даних.

5. Керiвництво та структура Управлiння

     5.1. Управлiння очолює начальник Управлiння, який призначається на посаду та звiльняється з посади наказом Держмитслужби.

     5.2. Начальник Управлiння:

     5.2.1. Здiйснює загальне керiвництво роботою Управлiння, визначає форми й методи взаємодiї вiддiлiв Управлiння.

     5.2.2. Забезпечує якiсне та своєчасне виконання покладених на Управлiння завдань та доручень керiвництва Держмитслужби України.

     5.2.3. Затверджує положення про структурнi пiдроздiли Управлiння та посадовi iнструкцiї його працiвникiв.

     5.2.4. Установлює органiзацiйнi принципи та схеми роботи Управлiння й видає вiдповiднi доручення та розпорядження в межах Управлiння. Визначає окремих посадових осiб з Управлiння для забезпечення дiї органiзацiйних схем роботи Управлiння та взаємодiї вiддiлiв Управлiння.

     5.2.5. Вносить в установленому порядку пропозицiї щодо призначення на посади або звiльнення з посад працiвникiв Управлiння, присвоєння їм спецiальних звань митної служби України, пропозицiї щодо застосування до них заходiв заохочення або притягнення до вiдповiдальностi.

     5.2.6. Вносить в установленому порядку пропозицiї про призначення на посади й звiльнення з посад, вiднесених до номенклатури посад Голови Служби, працiвникiв митних органiв, пропозицiї щодо застосування до них заходiв заохочення або притягнення до вiдповiдальностi.

     5.2.7. Забезпечує взаємодiю Управлiння з iншими структурними пiдроздiлами Держмитслужби.

     5.2.8. Надає доручення, вказiвки особовому складу Управлiння, направляє запити митним органам, спецiалiзованим митним установам i органiзацiям з питань, що належать до компетенцiї Управлiння, контролює їх виконання.

     5.2.9. Вiдповiдає, у межах своєї компетенцiї, на звернення, що надходять безпосередньо до Управлiння.

     5.2.10. Формує плани роботи Управлiння, органiзовує й контролює процес їх виконання.

     5.2.11. Здiйснює контроль за забезпеченням охорони державної таємницi, конфiденцiйної iнформацiї, що є власнiстю держави, а також службової iнформацiї в Управлiннi.

     5.2.12. Виконує iншi завдання, визначенi керiвництвом Держмитслужби, в межах компетенцiї Управлiння.

     5.3. Начальник Управлiння має право:

     5.3.1. Запитувати й одержувати в установленому порядку вiд структурних пiдроздiлiв Держмитслужби, митних органiв, спецiалiзованих митних установ i органiзацiй, громадян, пiдприємств, установ, органiзацiй необхiдну iнформацiю й документи для виконання завдань, покладених на Управлiння.

     5.3.2. Дiяти в межах компетенцiї Держмитслужби й за дорученням керiвництва Держмитслужби представляти Держмитслужбу в державних та iнших органах.

     5.3.3. Надавати вiдповiдно до своєї компетенцiї вiдомостi, зауваження, пропозицiї структурним пiдроздiлам Держмитслужби, митним органам, спецiалiзованим митним установам i органiзацiям.

     5.3.4. Самостiйно встановлювати органiзацiйнi принципи та схеми роботи Управлiння й видавати вiдповiдну органiзацiйну документацiю в межах Управлiння. Вимагати вiд особового складу Управлiння дотримання положень цiєї органiзацiйної документацiї.

     5.3.5. Надавати доручення, вказiвки особовому складу Управлiння та вимагати надання звiтiв про їх виконання.

     5.3.6. Направляти запити митним органам з питань, що належать до компетенцiї Управлiння, та вимагати надання звiтiв про їх виконання.

     5.3.7. Вимагати вiд працiвникiв Управлiння, митних органiв додержання вимог законодавства, своєчасного виконання доручень керiвництва Держмитслужби.

     5.3.8. Пiдписувати листи, якi готуються Управлiнням, та вiзувати документи в межах компетенцiї Управлiння.

     5.4. Начальник Управлiння несе вiдповiдальнiсть за:

     5.4.1. Незабезпечення виконання покладених на Управлiння завдань та функцiй, передбачених цим Положенням.

     5.4.2. Неналежний рiвень трудової та виконавської дисциплiни в Управлiннi.

     5.4.3. Незадовiльний стан професiйної пiдготовки особового складу Управлiння.

     5.4.4. Негативнi наслiдки своїх розпоряджень, доручень, самостiйно прийнятих рiшень пiд час виконання службових обов'язкiв та за бездiяльнiсть.

     5.4.5. Недодержання вимог законодавства України щодо забезпечення охорони державної таємницi, конфiденцiйної iнформацiї, що є власнiстю держави, а також службової iнформацiї.

     5.5. Начальник Управлiння має заступника - начальника вiддiлу нетарифного регулювання.

     5.6. До складу Управлiння входять три вiддiли:

     - вiддiл нетарифного регулювання;

     - вiддiл експортного контролю;

     - вiддiл захисту прав iнтелектуальної власностi.

     5.7. Працiвники Управлiння призначаються на посади та звiльняються з посад наказом Держмитслужби.

Начальник Управлiння нетарифних заходiв регулювання С.О.Джигалов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.