ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

23.03.11 N 240


Про затвердження Положення про Департамент органiзацiї митного контролю та оформлення Державної митної служби України

     Вiдповiдно до вимог пункту 9 Положення про Державну митну службу України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.07.2007 N 940, наказую:

     1. Затвердити Положення про Департамент органiзацiї митного контролю та оформлення Державної митної служби України, що додається.

     2. Уважати такими, що втратили чиннiсть, накази Державної митної служби України:

     вiд 14.07.2009 N 652 "Про затвердження Положення про Департамент органiзацiї митного контролю Державної митної служби України";

     вiд 06.05.2010 N 441 "Про затвердження Положення про Управлiння контролю за перемiщенням товарiв Державної митної служби України";

     вiд 27.05.2010 N 532 "Про затвердження Положення про Управлiння нетарифних заходiв регулювання Державної митної служби України";

     вiд 28.05.2010 N 545 "Про затвердження Положення про Департамент митних режимiв та органiзацiї митного оформлення".

     Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Голова Служби I.Г.Калєтнiк

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
23.03.2011 N 240

ПОЛОЖЕННЯ
про Департамент органiзацiї митного контролю та оформлення Державної митної служби України

1. Загальнi положення

     1.1. Це Положення визначає правовий статус пiдроздiлу Державної митної служби України - Департаменту органiзацiї митного контролю та оформлення (далi - Департамент), а саме його компетенцiю (завдання, функцiї, права) та органiзацiйну структуру.

     1.2. Департамент є структурним пiдроздiлом Держмитслужби.

     1.3. Загальне керiвництво Департаментом здiйснює Голова Держмитслужби. Спрямування та координацiю дiяльностi Департаменту здiйснює заступник Голови Держмитслужби вiдповiдно до функцiональних повноважень.

     1.4. У своїй дiяльностi Департамент керується Конституцiєю та законами України, актами Верховної Ради України, Президента України й Кабiнету Мiнiстрiв України, наказами Держмитслужби та цим Положенням.

     1.5. Департамент здiйснює свою дiяльнiсть вiдповiдно до планiв роботи Держмитслужби й Департаменту.

     1.6. Дiловодство в Департаментi ведеться централiзовано вiдповiдно до вимог Iнструкцiї з дiловодства в митнiй службi України, затвердженої наказом Держмитслужби вiд 28.12.2002 N 747 (зi змiнами).

2. Завдання Департаменту

     Основними завданнями Департаменту є:

     2.1. Участь у реалiзацiї державної полiтики у сферi митної справи вiдповiдно до компетенцiї Департаменту.

     2.2. Захист економiчних iнтересiв України в межах компетенцiї Департаменту.

     2.3. За рiшенням керiвництва Держмитслужби представлення її iнтересiв у державних органах, установах i органiзацiях з питань, що належать до компетенцiї Департаменту, шляхом участi в робочих групах, комiсiях тощо.

     2.4. Органiзацiя та реалiзацiя заходiв з розвитку структури митної служби, iнфраструктури та мережi пунктiв пропуску через державний кордон України.

     2.5. Сприяння виконанню зобов'язань за мiжнародними договорами України з питань органiзацiї здiйснення митного контролю товарiв i транспортних засобiв.

     2.6. Адаптацiя нацiонального законодавства в частинi митного контролю та митного оформлення транспортних засобiв перевiзникiв та товарiв, що перемiщуються ними через митний кордон України, до положень мiжнародних нормативно-правових актiв з питань митної справи.

     2.7. Вдосконалення:

     порядкiв i технологiчних схем здiйснення митного контролю та митного оформлення рiзних видiв транспортних засобiв перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються ними через митний кордон України, а також засобами трубопровiдного транспорту та лiнiями електропередач;

     порядку й умов здiйснення митного контролю товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон у мiжнародних поштових та експрес-вiдправленнях;

     правил митного контролю та митного оформлення предметiв дипломатичних представництв, консульських установ, представництв мiжнародних органiзацiй, а також їх персоналу та членiв сiмей персоналу, якi користуються на територiї України митними пiльгами.

     Контроль за їх впровадженням i виконанням у митних органах.

     2.8. Вжиття заходiв з метою створення сприятливих умов для прискорення товарообiгу та пасажиропотоку через державний кордон України шляхом удосконалення, спрощення та пiдвищення оперативностi й ефективностi здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв.

     2.9. Контроль та органiзацiя дiяльностi митних лiцензiйних складiв, складiв тимчасового зберiгання, митних брокерiв, а також забезпечення ведення облiку товарiв, якi перемiщуються через митнi лiцензiйнi склади та склади тимчасового зберiгання.

     2.10. Забезпечення нормативно-правового регулювання створення та функцiонування зон митного контролю.

     2.11. Органiзацiя та контроль за впровадженням у митних органах технiчних засобiв митного контролю, сучасних засобiв iдентифiкацiї та митного забезпечення, а також здiйснення контролю за їх ефективним використанням.

     2.12. Визначення порядкiв застосування митних режимiв, установлених Митним кодексом України.

     2.13. Визначення порядку здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв вiдповiдно до заявленого митного режиму.

     2.14. Визначення порядку заповнення митних декларацiй, якi складаються iз використанням форм єдиного адмiнiстративного документа.

     2.15. Участь у реалiзацiї державної полiтики у сферi застосування заходiв нетарифного регулювання, забезпечення дотримання встановлених вiдповiдно до законодавства України у сферi державного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi та мiжнародних договорiв України заборон та обмежень стосовно товарiв, що перемiщуються через митний кордон України.

     2.16. Участь у мiжвiдомчiй взаємодiї зi службами санiтарно-епiдемiологiчного, ветеринарного, фiтосанiтарного, радiологiчного, екологiчного контролю та контролю за перемiщенням культурних цiнностей з питань нормативно-правового забезпечення митного оформлення товарiв, що пiдлягають цим видам контролю.

     2.17. Розроблення процедур та координацiя дiяльностi митних органiв з питань контролю за перемiщенням через митний кордон України товарiв, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi, ведення митного реєстру об'єктiв права iнтелектуальної власностi, взаємодiя з правовласниками та правоохоронними органами з питань захисту прав iнтелектуальної власностi.

     2.18. Координацiя дiяльностi митних органiв з питань контролю за дотриманням порядку пропуску через митний кордон України товарiв, що пiдлягають експортному контролю.

     2.19. Органiзацiя контролю за виконанням митними органами актiв законодавства, наказiв i доручень керiвництва Держмитслужби з питань контролю за перемiщенням товарiв, аналiз причин порушень їх вимог, внесення пропозицiй щодо їх усунення.

     2.20. Координацiя дiяльностi митних органiв зi здiйснення митного контролю за перемiщенням товарiв митною територiєю України, впровадження системи заходiв гарантування доставки товарiв у митницi призначення, контролю за дiяльнiстю перевiзникiв.

     2.21. Розробка проектiв нормативно-правових актiв з питань:

     застосування митних режимiв, органiзацiї митного оформлення, заповнення митних декларацiй, якi складаються iз використанням форм єдиного адмiнiстративного документа;

     контролю за перемiщенням товарiв, гарантiйного забезпечення доставки товарiв у митницi призначення, дiяльностi перевiзникiв тощо.

     2.22. Взаємодiя з iншими державними органами, органами мiсцевого самоврядування, громадськими, неурядовими, мiжнародними органiзацiями та установами з питань, що належать до компетенцiї Департаменту.

     2.23. Координацiя та спрямування роботи вiдповiдних пiдроздiлiв митних органiв; надання їм практичної та методичної допомоги (в межах компетенцiї Департаменту) з питань взаємодiї з органами державної влади на мiсцях, органами мiсцевого самоврядування, установами й органiзацiями, а з питань здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України, - з правоохоронними органами та контрольними державними службами.

     2.24. Контроль за дiяльнiстю вiдповiдних пiдроздiлiв митних органiв щодо виконання вимог законодавства України з питань митної справи вiдповiдно до компетенцiї Департаменту.

     2.25. Забезпечення, у межах компетенцiї Департаменту, виконання Держмитслужбою зобов'язань за мiжнародними договорами України.

     2.26. Сприяння розвитковi мiжнародного спiвробiтництва у сферi митної справи.

3. Функцiї Департаменту

     Вiдповiдно до покладених на нього завдань Департамент виконує регулятивну, нормотворчу, правозастосовчу, контрольну, органiзацiйну, координуючу та аналiтичну функцiї.

     Згiдно з цим Департамент:

     3.1. Готує та подає керiвництву Держмитслужби пропозицiї щодо вдосконалення нормативно-правових актiв з питань митної справи, унесення змiн до проектiв мiжнародних договорiв (угод).

     3.2. Уносить на розгляд керiвництва Держмитслужби проекти нормативно-правових актiв, розроблених iншими суб'єктами нормотворчого процесу.

     3.3. Забезпечує нормативно-правове регулювання застосування окремих процедур та форм митного контролю.

     3.4. Органiзовує розроблення, проводить аналiз i вдосконалення технологiчних схем пропуску через митний кордон України, порядкiв здiйснення митного контролю та митного оформлення:

     повiтряних, водних, залiзничних, автомобiльних транспортних засобiв перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються ними;

     товарiв, що перемiщуються засобами трубопровiдного транспорту та лiнiями електропередач;

     предметiв, що належать громадянам;

     предметiв дипломатичних представництв, консульських установ, представництв мiжнародних органiзацiй, а також їх персоналу та членiв сiмей персоналу, якi користуються на територiї України митними пiльгами;

     товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються (пересилаються) в мiжнародних поштових та експрес-вiдправленнях.

     3.5. Органiзовує обмiн електронною iнформацiєю мiж Укрзалiзницею, Державiаадмiнiстрацiєю, морськими агентами та Держмитслужбою про товари, прийнятi до перевезення на митну територiю України; розробляє, аналiзує ефективнiсть та удосконалює порядок використання митними органами такої iнформацiї.

     3.6. Веде Реєстр центральних сортувальних станцiй, регiональних сортувальних станцiй; облiк мiсць мiжнародного поштового обмiну.

     3.7. Розробляє, координує, удосконалює й аналiзує ефективнiсть впровадження режиму сприяння суб'єктам зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     3.8. Вносить пропозицiї керiвництву Держмитслужби щодо перелiкiв пунктiв пропуску на митному кордонi України, через якi здiйснюється перемiщення окремих категорiй товарiв.

     3.9. Здiйснює контроль органiзацiї митними органами митного контролю в пунктах пропуску, аналiзує її ефективнiсть та в разi необхiдностi вносить пропозицiї щодо вдосконалення. Органiзовує взаємодiю з контрольними державними службами.

     3.10. Органiзовує взаємодiю з органами охорони державного кордону щодо пiдтримання режиму в пунктах пропуску через державний кордон України.

     3.11. Здiйснює планування разом з митними органами iнших держав заходiв щодо удосконалення процедури пропуску через державний кордон товарiв i транспортних засобiв, їх митного контролю та митного оформлення у пунктах пропуску.

     3.12. Органiзовує роботу щодо надання рiшень про можливiсть розмiщення пiдприємств, що здiйснюють господарську дiяльнiсть, та пiдприємств сфери обслуговування, а також дозволiв на вiдкриття магазинiв безмитної торгiвлi у пунктах пропуску через державний кордон України.

     3.13. Бере участь в контрольних заходах за дотриманням посадовими особами митних органiв законодавства України в частинi здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв, що перемiщуються в пунктах пропуску через державний кордон України.

     3.14. Органiзовує роботу з видачi, переоформлення, перереєстрацiї дозвiльних документiв на: вiдкриття магазинiв безмитної торгiвлi у пунктах пропуску через державний кордон України; пiдприємницьку дiяльнiсть щодо надання послуг з декларування товарiв i транспортних засобiв (митних брокерiв та їх представникiв); право вiдкриття та експлуатацiї складiв тимчасового зберiгання, митних лiцензiйних складiв, вантажних митних комплексiв. Забезпечення виконання законодавства вiдносно цих видiв господарської дiяльностi.

     3.15. Здiйснює контроль за дотриманням законодавства з питань митної справи власниками складiв тимчасового зберiгання, митних лiцензiйних складiв та вантажних митних комплексiв, а також посадовими особами митних органiв пiд час видачi дозволiв на право використання складського примiщення, резервуара, майданчика як складiв тимчасового зберiгання, пiд час розмiщення та випуску товарiв зi складiв тимчасового зберiгання.

     3.16. Забезпечує нормативно-правове регулювання та функцiонування зон митного контролю.

     3.17. Органiзовує розроблення та впровадження сучасних видiв митного забезпечення, засобiв iдентифiкацiї товарiв i транспортних засобiв, здiйснення контролю за їх застосуванням митними органами.

     3.18. Узагальнює та проводить аналiз даних з практики використання технiчних засобiв митного контролю пiдроздiлами митного оформлення з метою пiдвищення ефективностi їх використання.

     3.19. Надає пропозицiї керiвництву Держмитслужби щодо оснащення, оптимального розподiлу та перерозподiлу технiчних засобiв митного контролю мiж митними органами. Узгоджує технiчну документацiю щодо оснащення митних органiв технiчними засобами.

     3.20. Бере участь у проведеннi випробувань нових зразкiв технiчних засобiв митного контролю, надає пропозицiї щодо можливостi подальшого їх використання митними органами.

     3.21. Вивчає та узагальнює досвiд з використання технiчних засобiв митного контролю митними органами.

     3.22. Визначає та вдосконалює порядок здiйснення митних процедур щодо товарiв, якi перемiщуються через митний кордон України пiдприємствами.

     3.23. Визначає та вдосконалює порядок та умови електронного декларування (використання електронної вантажної митної декларацiї для здiйснення декларування, митного контролю та оформлення товарiв i транспортних засобiв).

     3.24. Визначає та вдосконалює порядки застосування митних режимiв до товарiв, якi перемiщуються через митний кордон України пiдприємствами. Надає роз'яснення щодо застосування митних процедур з питань, що належать до компетенцiї Департаменту.

     3.25. Визначає та вдосконалює порядок заповнення митних декларацiй, якi складаються iз використанням форм єдиного адмiнiстративного документа.

     3.26. Визначає та вдосконалює порядок митного оформлення товарiв, що перемiщуються через митний кордон з використанням книжок (карнетiв) А.Т.А.

     3.27. Визначає та вдосконалює перелiк документiв, подання яких є необхiдним для здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв, що розмiщуються у митнi режими (крiм документiв, якi вiдповiдно до законодавчих актiв видаються державними органами для здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв).

     3.28. Визначає та вдосконалює порядок визначення мiсця здiйснення митного оформлення товарiв, якi перемiщуються через митний кордон України пiдприємствами.

     3.29. Визначає та вдосконалює порядок проведення iдентифiкацiйного огляду товарiв декларантом, а також оформлення й використання картки вiдмови в прийняттi митної декларацiї, митному оформленнi чи пропуску товарiв через митний кордон України.

     3.30. Визначає та вдосконалює спрощений порядок здiйснення митного оформлення товарiв та застосування спецiальних митних процедур.

     3.31. Визначає та вдосконалює порядок здiйснення митних процедур при перемiщеннi через митний кордон України товарiв у розiбраному чи незiбраному виглядi, якщо за виробничими чи транспортними умовами їх перевезення одним транспортним засобом є неможливим.

     3.32. Органiзовує роботу в митних органах з питань застосування положень Конвенцiї про тимчасове ввезення.

     3.33. Органiзовує взаємодiю з розробниками програмного забезпечення для митних брокерiв.

     3.34. Забезпечує ведення реєстру пiдприємств, допущених до електронного декларування.

     3.35. Забезпечує ведення Перелiку суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi, якi реалiзують iнвестицiйнi проекти в спецiальних (вiльних) економiчних зонах.

     3.36. Забезпечує мiжвiдомчу взаємодiю зi службами санiтарно-епiдемiологiчного, ветеринарного, фiтосанiтарного, радiологiчного, екологiчного контролю та контролю за перемiщенням культурних цiнностей з питань нормативно-правового забезпечення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що пiдлягають цим видам контролю.

     3.37. Доводить до вiдома митних органiв iнформацiю щодо передбачених законодавством кiлькiсних i якiсних обмежень зовнiшньоекономiчних операцiй, а також про технiчнi, фармакологiчнi, санiтарнi, фiтосанiтарнi, ветеринарнi та екологiчнi стандарти.

     3.38. Складає та актуалiзує перелiк дозвiльних документiв, якi, вiдповiдно до законодавчих актiв, видаються уповноваженими органами державної влади для здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України.

     3.39. Забезпечує погодження в Держмитслужбi розроблених уповноваженими органами державної влади перелiкiв товарiв (iз зазначенням кодiв згiдно з УКТЗЕД), на якi видаються дозвiльнi документи цих органiв для здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України.

     3.40. Розробляє процедури та координує дiяльнiсть митних органiв з питань контролю за перемiщенням через митний кордон України товарiв, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi. Веде митний реєстр об'єктiв права iнтелектуальної власностi. Взаємодiє з правовласниками та правоохоронними органами з питань захисту прав iнтелектуальної власностi.

     3.41. Координує роботу митних органiв з питань контролю за дотриманням порядку пропуску через митний кордон України товарiв, що пiдлягають експортному контролю, з метою забезпечення нацiональної безпеки в галузi контролю за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання та виконання мiжнародних зобов'язань України.

     3.42. Вiдстежує дiяльнiсть митних органiв щодо забезпечення дотримання митного законодавства з питань, що належать до компетенцiї Департаменту, контролює виконанням ними актiв законодавства у цiй галузi. Аналiзує причини порушень їх вимог, вносить пропозицiї щодо усунення недолiкiв.

     3.43. Координує дiяльнiсть пiдроздiлiв митних органiв з питань контролю за перемiщенням товарiв, що належать до компетенцiї Департаменту.

     3.44. Пiдтримує взаємодiю митних органiв з iншими державними органами, органами мiсцевого самоврядування, громадськими, неурядовими, мiжнародними органiзацiями й установами з питань, що належать до компетенцiї Департаменту.

     3.45. Розробляє та супроводжує нормативно-правовi акти щодо здiйснення контролю за перемiщенням товарiв, застосування заходiв гарантування доставки товарiв, дiяльностi перевiзникiв; вiдстежує й аналiзує ефективнiсть цих актiв.

     3.46. Опрацьовує питання щодо використання вiдповiдних комп'ютерних мереж i баз даних пiд час здiйснення контролю за перемiщенням товарiв, застосування заходiв гарантування доставки товарiв та у ходi контролю за дiяльнiстю перевiзникiв.

     3.47. За дорученням керiвництва Держмитслужби у межах компетенцiї Департаменту вирiшує питання оперативного характеру.

     3.48. Розробляє та бере участь у розробцi проектiв нормативно-правових актiв з питань здiйснення митного контролю i митного оформлення, контролю за перемiщенням товарiв, гарантiйного забезпечення доставки товарiв у митницi призначення, дiяльностi перевiзникiв.

     3.49. Бере участь у пiдготовцi та опрацюваннi проектiв мiжнародних договорiв з питань, що належать до компетенцiї Департаменту.

     3.50. Забезпечує дотримання митними органами вимог Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки МДП 1975 року (Конвенцiї МДП). Готує нормативно-правовi акти, роз'яснення та iншi матерiали, спрямованi на забезпечення належного функцiонування Конвенцiї МДП в Українi.

     3.51. У межах компетенцiї Департаменту готує матерiали щодо застосування передбачених законодавством санкцiй до суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi та громадян, якi надають послуги з мiжнародних перевезень товарiв i пасажирiв, iнформує про це центральнi органи виконавчої влади, iншi заiнтересованi установи й органiзацiї.

     3.52. Координує та пiдтримує взаємодiю митних органiв з органiзацiями й об'єднаннями перевiзникiв та експедиторiв, незалежними фiнансовими посередниками, страховими органiзацiями, банками, фiнансово-кредитними установами тощо з питань, якi належать до компетенцiї Департаменту.

     3.53. Надає методичну та практичну допомогу митним органам (у тому числi шляхом проведення семiнарiв, пiдвищення квалiфiкацiї та навчання працiвникiв митних органiв за напрямами дiяльностi Департаменту) з питань, що належать до компетенцiї Департаменту.

     3.54. Представляє iнтереси Держмитслужби в державних органах, установах i органiзацiях з питань, що належать до компетенцiї Департаменту.

     3.55. Збирає, обробляє, узагальнює й аналiзує iнформацiю з питань, що належать до компетенцiї Департаменту; iнформує керiвництво Держмитслужби про стан реалiзацiї вимог нормативно-правових актiв iз зазначених питань; готує за дорученням керiвництва Держмитслужби iнформацiйнi, довiдковi та iншi матерiали з питань, що належать до компетенцiї Департаменту.

     3.56. Здiйснює координацiю та спрямування роботи вiдповiдних пiдроздiлiв митних органiв, а також надає практичну та методичну допомогу у вирiшеннi питань оперативного характеру вiдповiдно до компетенцiї Департаменту. Готує та проводить семiнари, конференцiї, iншi навчально-методичнi заходи з питань, що належать до компетенцiї Департаменту.

     3.57. Розглядає звернення органiв державної влади, мiсцевого самоврядування, пiдприємств, установ, органiзацiй та громадян в межах компетенцiї Департаменту.

     3.58. Здiйснює прийом представникiв пiдприємств та органiзацiй, громадян.

     3.59. Забезпечує неухильне додержання вимог нормативно-правових актiв з питань охорони державної таємницi, конфiденцiйної iнформацiї, що є власнiстю держави, та службової iнформацiї, а також правил поводження з документами з обмеженим доступом.

     Реєструє, веде облiк документiв з грифом "Для службового користування".

     3.60. Виконує iншi завдання, визначенi керiвництвом Держмитслужби.

4. Права Департаменту

     Департамент має право:

     4.1. Брати участь у розробцi Держмитслужбою проектiв нормативно-правових актiв.

     4.2. Брати участь у розглядi проектiв нормативно-правових актiв, розроблених iншими структурними пiдроздiлами Держмитслужби, а також пiдготовцi та реалiзацiї здiйснюваних ними заходiв.

     4.3. За дорученням керiвництва Держмитслужби представляти її iнтереси в державних та iнших органах, мiжнародних установах, органiзацiях та митних службах iноземних країн.

     4.4. Отримувати в установленому порядку вiд структурних пiдроздiлiв Держмитслужби, митних органiв iнформацiю та матерiали, необхiднi для виконання покладених на нього завдань.

     4.5. Залучати фахiвцiв структурних пiдроздiлiв Держмитслужби та митних органiв для вирiшення завдань, що належать до компетенцiї Департаменту.

     4.6. Давати доручення митним органам для вжиття заходiв чи здiйснення дiй, спрямованих на виконання завдань, що належать до компетенцiї Департаменту, та вимагати звiтiв про їх виконання.

     4.7. Здiйснювати контроль за дiяльнiстю митних органiв у межах компетенцiї Департаменту. Вимагати вiд керiвникiв митних органiв та їх структурних пiдроздiлiв дотримання вимог законодавства України з питань митної справи в межах компетенцiї Департаменту.

     4.8. У встановленому порядку брати участь у перевiрках дiяльностi митних органiв (їх пiдроздiлiв), службових розслiдуваннях, здiйснювати перевiрки дiяльностi митних органiв з питань, що належать до компетенцiї Департаменту.

     4.9. Вести службове листування.

     4.10. У межах компетенцiї Департаменту вносити пропозицiї щодо вдосконалення митної справи, структури та штатної чисельностi пiдроздiлiв митних органiв, запровадження мiжнародного досвiду в роботi митних органiв, а також до плану дiяльностi Держмитслужби.

     4.11. Готувати та подавати на розгляд керiвництву Держмитслужби пропозицiї щодо призначення, перемiщення, пiдвищення квалiфiкацiї керiвникiв митних постiв, пiдроздiлiв митного оформлення, пiдроздiлiв органiзацiї митного контролю, а також щодо їх заохочення або накладання на них стягнень.

     4.12. Проводити наради, семiнари з працiвниками митних органiв. Залучати в установленому порядку до цiєї роботи, а також для проведення вiдповiдних дослiджень i методичних розробок спецiалiстiв Держмитслужби, митних органiв, науково-дослiдних органiзацiй та навчальних закладiв.

     4.13. Користуватися в установленому порядку службовою iнформацiєю Держмитслужби, митних органiв, у тому числi шляхом доступу до Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби, мiжнародних iнформацiйних мереж i мiжнародних каналiв зв'язку. Створювати та використовувати власнi iнформацiйнi бази даних.

5. Керiвництво та структура Департаменту

     5.1. Департамент очолює директор, який призначається на посаду та звiльняється з посади наказом Держмитслужби в установленому порядку.

     5.2. Директор Департаменту:

     5.2.1. Здiйснює безпосереднє керiвництво роботою Департаменту.

     5.2.2. Затверджує положення про управлiння, вiддiли Департаменту, а також посадовi iнструкцiї посадових осiб Департаменту.

     5.2.3. Уносить пропозицiї керiвництву Держмитслужби про призначення на посади й звiльнення з посад працiвникiв Департаменту.

     5.2.4. Забезпечує процес виконання завдань, покладених на Департамент. Координує процес планування дiяльностi управлiнь, вiддiлiв Департаменту та забезпечує контроль за своєчасним та якiсним виконанням планiв.

     5.2.5. Здiйснює координацiю з питань взаємодiї Департаменту з iншими структурними пiдроздiлами Держмитслужби.

     5.2.6. Вiзує проекти нормативно-правових актiв, листiв, iнших розпорядчих документiв Держмитслужби, проекти рiшень за результатами опрацювання вхiдної кореспонденцiї.

     5.2.7. Розглядає вхiднi документи, що надходять до Департаменту в установленому порядку або поданi начальниками Управлiнь, вiддiлiв Департаменту, та проставляє на них резолюцiї.

     5.2.8. Пiдписує вихiдну кореспонденцiю.

     5.2.9. Направляє запити митним органам з питань, що належать до компетенцiї Департаменту, надає доручення особовому складу Департаменту, органiзовує контроль за їх виконанням.

     5.2.10. Органiзовує контроль виконання особовим складом Департаменту вимог Закону України "Про державну таємницю" та iнших нормативно-правових актiв з питань охорони державної таємницi.

     5.2.11. Погоджує призначення на посади начальникiв митних постiв, пiдроздiлiв митного оформлення, пiдроздiлiв органiзацiї митного контролю.

     5.2.12. Виконує iншi завдання, визначенi керiвництвом Держмитслужби.

     5.3. Директор Департаменту має право:

     5.3.1. Самостiйно встановлювати органiзацiйнi пiдходи та схеми роботи Департаменту, взаємодiї управлiнь, вiддiлiв Департаменту; видавати вiдповiдну органiзацiйну документацiю в межах Департаменту. Вимагати вiд особового складу Департаменту дотримання положень цiєї органiзацiйної документацiї.

     5.3.2. Давати доручення, розпорядження особовому складу Департаменту та вимагати надання звiтiв про їх виконання.

     5.3.3. Вимагати вiд особового складу Департаменту додержання вимог законодавства, своєчасного виконання доручень керiвництва Держмитслужби.

     5.3.4. Уносити пропозицiї керiвництву Держмитслужби про заохочення працiвникiв Департаменту чи накладення на них стягнень.

     5.3.5. За дорученням керiвництва Держмитслужби представляти iнтереси Держмитслужби в державних та iнших органах.

     5.3.6. Запитувати й одержувати в установленому порядку вiд структурних пiдроздiлiв Держмитслужби, митних органiв, фiзичних та юридичних осiб необхiдну iнформацiю й довiдковi матерiали для виконання завдань, покладених на Департамент.

     5.3.7. Надавати вiдомостi, пропозицiї, зауваження структурним пiдроздiлам Держмитслужби, митним органам, iншим державним та недержавним органам, громадянам вiдповiдно до законодавства та в порядку, встановленому Головою Держмитслужби.

     5.3.8. Направляти запити митним органам з питань, що належать до компетенцiї Департаменту, та вимагати надання звiтiв про їх виконання. Вимагати вiд митних органiв додержання вимог законодавства.

     5.3.9. Уносити пропозицiї керiвництву Держмитслужби про заохочення керiвникiв митних органiв, митних постiв, пiдроздiлiв митного оформлення, органiзацiї митного контролю чи накладення на них стягнень.

     5.4. Директор Департаменту несе вiдповiдальнiсть за:

     5.4.1. Незабезпечення виконання покладених на Департамент завдань i функцiй, передбачених цим Положенням.

     5.4.2. Неналежну органiзацiю дiяльностi Департаменту.

     5.4.3. Невиконання Урочистого зобов'язання посадових осiб митної служби України, порушення Присяги державних службовцiв.

     5.4.4. Невиконання або неналежне виконання своїх службових обов'язкiв.

     5.4.5. Перевищення повноважень, порушення обмежень i заборон, установлених законодавством з питань проходження служби в митних органах, або вчинення дiй, якi дискредитують не тiльки посадову особу, а й митну службу України.

     5.4.6. Порушення правил внутрiшнього трудового розпорядку, норм професiйної етики та iншi порушення службової дисциплiни.

     5.4.7. Низький рiвень трудової та виконавської дисциплiни в Департаментi.

     5.4.8. Недодержання вимог законодавства щодо забезпечення охорони державної таємницi, конфiденцiйної iнформацiї, що є власнiстю держави, а також службової iнформацiї.

     5.4.9. Негативнi наслiдки особистих розпоряджень, самостiйно прийнятих рiшень пiд час виконання службових обов'язкiв, а також за бездiяльнiсть.

     5.5. Директор Департаменту має трьох заступникiв, мiж якими розподiляє функцiональнi обов'язки.

     5.6. У разi вiдсутностi директора Департаменту його обов'язки виконує один iз заступникiв директора Департаменту або iнша посадова особа, визначена керiвництвом Держмитслужби.

     5.7. До складу Департаменту входять:

     Управлiння органiзацiї та технологiй митного контролю, що складається iз вiддiлiв:

     органiзацiї митного контролю в пунктах пропуску;

     митної iнфраструктури;

     органiзацiї роботи митних посередникiв;

     митного контролю транспортних засобiв i товарiв громадян;

     Управлiння декларування та митних режимiв, що складається iз вiддiлiв:

     органiзацiї митного оформлення;

     декларування товарiв;

     застосування митних режимiв;

     спецiальних митних процедур;

     вiддiл нетарифних заходiв регулювання;

     вiддiл контролю за перемiщенням товарiв.

     5.8. Посадовi особи Департаменту призначаються на посади та звiльняються з посад наказом Держмитслужби.

Директор Департаменту органiзацiї митного контролю та роботи митних посередникiв А.I.Сербайло
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.