ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

09.11.2010 р. N 11/7-10.10/13754-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


Про порядок митного оформлення обладнання для дiагностики газопроводiв

     У зв'язку iз запитами митних органiв i суб'єктiв господарювання та вiдповiдно до статтi 187 Митного кодексу України (далi - Кодекс) надаємо роз'яснення щодо органiзацiї митного контролю за перемiщенням через митний кордон України спецiального обладнання, що використовується для виконання робiт з дiагностики та очистки засобiв трубопровiдного транспорту України (далi - обладнання) з урахуванням специфiчного характеру операцiй з дiагностики й очистки засобiв трубопровiдного транспорту для утримання їх у належному станi, повiдомляємо.

     Вiдповiдно до положення Додатку В.2 (Додаток щодо професiонального устаткування) до Конвенцiї про тимчасове ввезення, учиненої у м. Стамбулi 26.06.1990 (далi - Конвенцiя), дозвiл на тимчасове ввезення з умовним повним звiльненням вiд оподаткування пiд зобов'язання про зворотне вивезення може надаватися щодо професiонального обладнання, необхiдного для виконання роботи чи професiйних обов'язкiв особою, яка прибуває на територiю iншої країни з метою виконати там визначену роботу. При цьому, для цiлей Додатку В.2 до Конвенцiї, термiн "професiональне устаткування" означає зокрема, будь-яке устаткування, необхiдне для виконання роботи чи професiйних обов'язкiв особою, яка прибуває на територiю iншої країни з метою виконати там визначену роботу. Iлюстративний перелiк такого устаткування наведено у Додатку III до Додатка В.2 Конвенцiї.

     Згiдно зi статтею 3 Додатку В.2. до Конвенцiї для того, щоб можна було скористатись правами на пiльги, якi надаються цим Додатком, професiональне устаткування повинне належати особi, яка зареєстрована чи проживає за межами територiї тимчасового ввезення, бути ввезеним особою, яка зареєстрована чи проживає за межами територiї тимчасового ввезення та використовуватись виключно особою, яка прибуває на територiю тимчасового ввезення, або пiд її особистим наглядом.

     При цьому зазначаємо, що вiдповiдно до пункту 2.6 наказу Держмитслужби вiд 30.09.2004 N 714 "Про затвердження Перелiку товарiв, митний контроль та митне оформлення яких здiйснюються пiдроздiлами Енергетичної регiональної митницi" (зi змiнами), митний контроль та митне оформлення обладнання, що перемiщується через митний кордон України з метою обслуговування трубопроводiв (ультразвуковий або магнiтний дефектоскопи, шкребок-калiбр, очисний поршень, калiбрувальна пластина, профiлемiр тощо), здiйснюються Енергетичною регiональною митницею або iншим митним органом без погодження з Енергетичною регiональною митницею.

     Якщо вiдповiдно до плану-графiку проведення дiагностичних (очисних) робiт при проведеннi таких робiт вiдбуватиметься перемiщення обладнання через митний кордон України, то вiдповiдно пункту 7.3 Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженої наказом Державної митної служби України вiд 09.07.97 N 307 (зi змiнами), митним органом здiйснюється оформлення додаткового набору копiй аркушiв вантажної митної декларацiї (далi - ВМД) з позначенням "3/8" комплектiв бланкiв форм МД-2 i МД-3, вiдповiдних їм доповнень i специфiкацiй.

     У межах термiну тимчасового ввезення контроль за перемiщенням обладнання через митний кордон України здiйснюється посадовими особами митних органiв у пунктах пропуску через державний кордон по товарно - транспортним документам i вищезазначенiй копiї ВМД, та вiдповiдно до плану - графiку проведення дiагностичних (очисних) робiт.

     При кожному перетинi обладнанням митного кордону України чи помiщеннi або вилученнi з трубопроводу посадова особа митного органу, яка здiйснює його пропуск (оформлення), проставляє на зворотнiй сторонi зазначеної копiї декларацiї вiдбиток особистої номерної печатки.

     Копiя ВМД з вiдмiтками про перетин митного кордону України обладнанням пiдлягає поверненню митному органу, в якому зазначене обладнання перебуває на контролi.

     Контроль за зворотним вивезенням за межi митної територiї України обладнання, оформленого в режимi тимчасового ввезення, здiйснюється митницею оформлення вiдповiдно до Порядку застосування митного режиму тимчасового ввезення (вивезення), затвердженого наказом Держмитслужби вiд 28.03.2000 N 173 (зi змiнами).

Заступник Голови Служби С.М.Сьомка
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.