МIНIСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛIТИКИ УКРАЇНИ
ГОЛОВНА ДЕРЖАВНА IНСПЕКЦIЯ З КАРАНТИНУ РОСЛИН УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 17 червня 2010 року N 132


Про впровадження Порядку органiзацiї вiдбору зразкiв об'єктiв регулювання для проведення фiтосанiтарної експертизи

     На виконання статтi 13 Закону України "Про карантин рослин" та в зв'язку з введенням в дiю Положення про Центральну науково-дослiдну карантинну лабораторiю, зональнi карантиннi лабораторiї, обласнi та мiськi карантиннi лабораторiї, затвердженого наказом вiд 18.05.2010 р. N 97, наказую:

     1. Затвердити Порядок органiзацiї вiдбору зразкiв об'єктiв регулювання для проведення фiтосанiтарної експертизи, що додається.

     2. Начальникам державних iнспекцiй з карантину рослин АР Крим, областей, мiст Києва та Севастополя:

     2.1. Довести наказ до державних iнспекторiв з карантину рослин пiд розпис.

     2.2. Забезпечити державних iнспекторiв з карантину рослин сейф-пакетами (конверт - пакетами) та пломбiраторами для упаковування зразкiв.

     3. Завiдувачам Центральної науково-дослiдної карантинної лабораторiї, зональних, обласних та мiських карантинних лабораторiй, державним iнспекторам з карантину рослин взяти даний наказ для керiвництва та використання в роботi.

     4. Визнати такими, що втратили чиннiсть, накази Укрголовдержкарантину: вiд 13.12.2005 р. N 306 "Про затвердження порядку вiдбору та доставки до лабораторiї зразкiв пiдкарантинної продукцiї для проведення фiтосанiтарної експертизи", вiд 04.05.2007 р. N 74 "Про впровадження Порядку вiдбору та доставки до лабораторiї зразкiв об'єктiв регулювання для проведення фiтосанiтарної експертизи" та вiд 12.08.2009 р. N 172 "Про внесення змiн до Порядку вiдбору та доставки до лабораторiї зразкiв об'єктiв регулювання для проведення фiтотосанiтарної експертизи".

     5. Вiддiлу документацiйного забезпечення та контролю (Мельник О. В.) забезпечити вiдправлення наказу в Державнi iнспекцiї з карантину рослин для керiвництва та використання в роботi.

     6. Контроль за виконанням наказу покладаю на заступника начальника В. В. Сiдляренко.

В. о. начальника О. I. Борзих

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ начальника Головної державної iнспекцiї з карантину рослин України
17.06.2010 N 132

Порядок
органiзацiї вiдбору зразкiв об'єктiв регулювання для проведення фiтосанiтарної експертизи

1. Загальнi положення

     1.1. Даний Порядок розроблений згiдно Закону України "Про карантин рослин", та постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.05.2007 р. N 705 "Порядок проведення огляду, обстеження, аналiзу, фумiгацiї (знезараження) та iнспектування (оформлення фiтосанiтарного та карантинного сертифiкатiв) об'єктiв регулювання у сферi карантину рослин".

     1.2. Фiтосанiтарна експертиза об'єктiв регулювання проводиться з метою виявлення та/або iдентифiкацiї регульованих шкiдливих органiзмiв. Фiтосанiтарну експертизу проводять карантиннi лабораторiї Державної служби з карантину рослин України, атестованi згiдно iз законом та уповноваженi Головною державною iнспекцiєю з карантину рослин України проводити необхiднi аналiзи вiдповiдно до мiжнародних стандартiв, iнструкцiй та рекомендацiй.

     1.3. Порядок передбачає процедуру вiдбору зразкiв, їх упакування для проведення фiтосанiтарної експертизи.

2. Порядок вiдбору зразкiв

     2.1. Пiд час огляду об'єктiв регулювання i об'єктiв державний iнспектор з карантину рослин вiзуально перевiряє об'єкти регулювання, вiдбирає проби, з яких формуються зразки (включаючи пошкодженi або пiдозрiлi рослини), i направляє їх до карантинної лабораторiї для проведення фiтосанiтарної експертизи.

     2.2. Зразки, що направляються в лабораторiю для проведення фiтосанiтарної експертизи, вiдбираються державним iнспектором з карантину рослин згiдно вимог ДСТУ 3355-96 "Продукцiя сiльськогосподарська рослинна. Методи вiдбору проб у процесi карантинного огляду та експертизи".

     2.3. При здiйсненнi вiдбору зразкiв при ввезеннi збiрних вантажiв в однiй транспортнiй одиницi, що не передбачено ДСТУ 3355-96 (свiжi фрукти та овочi, зрiзанi квiти, живi рослини вiдкритого i закритого ґрунту, цибулини квiткових), зразки формуються та вiдправляються на фiтосанiтарну експертизу з пiдозрiлих екземплярiв iз спорiднених видiв (наприклад: перець, помiдори, баклажани i кабачки, огiрки - 2 зразки, або фiкус, шефлера i сукуленти та азалiя - 3 зразки, цибулини гiацинтiв, цибулини тюльпанiв i нарцисiв, кореневища iрисiв - 3 зразки).

     2.4. При формуваннi зразкiв для проведення фiтосанiтарної експертизи насiннєвого матерiалу в упаковцi виробника (що не перевищує 5 кг), що також не передбачено ДСТУ 3355-96, вiдбираються цiлi, не пошкодженi упаковки вiд кожної культури.

     2.5. За правильнiсть вiдбору зразкiв несе вiдповiдальнiсть державний iнспектор з карантину рослин.

     2.6. В разi проведення фiтосанiтарної експертизи зразкiв об'єктiв регулювання, що вiдiбранi не державним iнспектором з карантину рослин, експертиза проводиться за заявкою особи, але висновок фiтосанiтарної експертизи не є пiдставою для оформлення фiтосанiтарних документiв.

     2.7. Зразки об'єктiв регулювання, що направляються в карантинну лабораторiю для проведення фiтосанiтарної експертизи, повиннi бути упакованi в сейф-пакети (конверт-пакети) та супроводжуватися етикетками й направленнями встановленого зразка, а зразки об'єктiв регулювання, що розмiрами бiльшi, нiж сейф-пакети (в тому числi живий садивний матерiал), щiльно упаковуються в полiмернi матерiали довiльного розмiру, в якi вкладаються етикетки, пiсля чого зразок опломбовується та супроводжується направленням на фiтосанiтарну експертизу.

     2.8. Зразки до карантинних лабораторiй повиннi бути доставленi не пiзнiше, нiж через 2 доби (48 годин) з моменту вiдбору.

     2.9. Зразок до лабораторiї може бути доставлений особою, уповноваженою власником вантажу або державним iнспекторам з карантину рослин.

Завiдувач ЦНДКЛ I. М. Острик
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.