ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

11.04.11 N 11.1/2-12.2/6011-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


Про тимчасове ввезення спецiального обладнання

     У зв'язку iз запитами митних органiв i суб'єктiв господарювання та вiдповiдно до статтi 187 Митного кодексу України (далi - Кодекс) надаємо роз'яснення щодо органiзацiї митного контролю за перемiщенням через митний кордон України спецiального обладнання (пiддони з сiтковою надбудовою), що використовуються для перемiщення товарiв автомобiльним транспортом у мiжнародних експрес-вiдправленнях, з урахуванням особливостей таких перемiщень.

     Вiдповiдно до статтi 1 Додатку В.3 (Додаток щодо контейнерiв, пiддонiв, упаковки, зразкiв та iнших товарiв, що ввозяться в рамках торгової операцiї) до Конвенцiї про тимчасове ввезення, учиненої у м. Стамбулi 26.06.1990 (далi - Конвенцiя), термiн "пiддон" означає пристосування на настилi, в якому може бути зiбрана певна кiлькiсть товарiв, що становитимуть одиницю завантаження з метою перевезення, завантажувально-розвантажувальних робiт чи штабелювання за допомогою механiчного устаткування. Це пристосування складається або з двох настилiв, з'єднаних мiж собою розпiрками, або з одного настилу, встановленого на нiжках; його загальна висота зменшується настiльки, наскiльки це необхiдно для того, щоб здiйснювати завантажувально-розвантажувальнi роботи за допомогою виделкових автонавантажувачiв або навантажувачiв пiддонiв; воно може бути оснащене або не оснащене надбудовою.

     Згiдно зi статтею 5 Додатку В.3 до Конвенцiї право на тимчасове ввезення пiддонiв надається без вимагання митного документа або гарантiї. Замiсть митного документа та гарантiй на пiддони вiд користувача права на тимчасове ввезення може вимагатися подання митним органам письмового зобов'язання щодо пiзнiшого їх вивезення. Особам, якi регулярно користуються режимом тимчасового ввезення, дозволяється пiдписати загальне зобов'язання. При цьому вiдповiдно до статтi 4 цього ж Додатку для того, щоб скористуватися правами на пiльги пiддони, або така сама кiлькiсть пiддонiв цього ж типу i приблизно такої ж вартостi повиннi бути вивезенi ранiше або вивезенi пiсля попереднього ввезення.

     Вiдповiдно до пункту 7 статтi 1 Кодексу експрес-перевiзник - це транспортна або транспортно-експедицiйна компанiя, створена вiдповiдно до чинного законодавства України, що здiйснює прискорене перевезення мiжнародних вантажiв та має всесвiтню мережу з системою центральних та регiональних сортувальних станцiй, комп'ютерну мережу вiдстеження проходження таких вантажiв протягом усього часу доставки вiд вiдправника до одержувача. Тобто здiйснює регулярнi перевезення товарiв через митний кордон.

     З огляду на викладене вище, при дотриманнi зазначених вимог Додатку В.3 до Конвенцiї, тимчасове ввезення спецiального обладнання (пiддони з сiтковою надбудовою), що використовуються для регулярних перемiщень товарiв у мiжнародних експрес-вiдправленнях, здiйснюється без застосування митної декларацiї iз поданням митному органу, у зонi дiяльностi якого розташована центральна сортувальна станцiя, загального зобов'язання щодо їх зворотного вивезення.

     Згiдно з положенням Порядку застосування митного режиму тимчасового ввезення (вивезення), затвердженого наказом Держмитслужби вiд 28.03.2000 N 173 (зi змiнами) (далi Порядок), зобов'язання про зворотне вивезення надається у заявi пiдприємства, складеної за формою, затвердженою наказом Державної митної служби України вiд 09.08.2005 N 735 "Про запровадження єдиної форми заяви пiдприємства, подання якої митному органу передує митному оформленню товарiв i транспортних засобiв". У заявi наводяться вiдомостi щодо кiлькостi пiддонiв та їх опису iз зазначенням характеристик, необхiдних для iдентифiкацiї (розмiри, особливостi конструкцiї, вага, колiр тощо).

     Пiддони, вказанi у зобов'язаннi, можуть ввозитися (зворотно вивозитися) окремими партiями, з товаром або без товару. Протягом строку тимчасового ввезення контроль за ввезенням (зворотним вивезенням) пiддонiв здiйснюється митним органом, у зонi дiяльностi якого розташована центральна сортувальна станцiя, шляхом здiйснення облiку таких пiддонiв.

Перший заступник Голови Служби О.М.Дороховський
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.