ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 05.09.2011 р. N 23837/7/15-2117

 

Державним податковим адмiнiстрацiям в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мм. Києвi та Севастополi


Про змiни у законодавствi по екологiчному податку

(Витяг)

     Державна податкова адмiнiстрацiя України повiдомляє, що пiдпунктами 101 - 105 Закону України вiд 7 липня 2011 року N 3609-VI "Про внесення змiн до Податкового кодексу України та деяких iнших законодавчих актiв України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України" у роздiлi VIII "Екологiчний податок" Податкового кодексу України змiнено склад податкових агентiв, якi мають утримувати i сплачувати до бюджету екологiчний податок, що справляється за викиди в атмосферне повiтря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення у разi використання палива, а саме, замiсть суб'єктiв, якi здiйснюють оптову та роздрiбну торгiвлю паливом, податковими агентами, згiдно Закону, визначено виробникiв та iмпортерiв палива. Також змiнено об'єкт та базу оподаткування, порядок обчислення, подання податкової декларацiї та сплати екологiчного податку для податкових агентiв.

     Зазначенi норми набирають чинностi з 1 жовтня 2011 року, а саме:

     1. Екологiчний податок, що справляється за викиди в атмосферне повiтря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення у разi використання палива, утримується i сплачується до бюджету податковими агентами.

     До податкових агентiв будуть належати суб'єкти господарювання, якi:

     - здiйснюють торгiвлю на митнiй територiї України паливом власного виробництва та/або передають замовнику або за його дорученням iншiй особi паливо, вироблене з давальницької сировини такого замовника;

     - здiйснюють ввезення палива на митну територiю України.

     2. Об'єктом та базою оподаткування будуть обсяги та види палива, у тому числi виробленого з давальницької сировини, реалiзованого або ввезеного на митну територiю України податковими агентами, крiм:

     - обсягiв палива, вивезених з митної територiї України в митних режимах експорту або реекспорту та/або переробки на митнiй територiї України, засвiдчених належно оформленою митною декларацiєю;

     - мазуту та пiчного палива, що використовуються в процесi виробництва тепло- та електроенергiї.

     3. Кодекс доповнено ставками податку за викиди в атмосферне повiтря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення у разi ввезення палива на митну територiю України (пункту 244.2 статтi 244 Кодексу).

     4. Податковi агенти, якi здiйснюють торгiвлю на митнiй територiї України паливом власного виробництва та/або передають замовнику або за його дорученням iншiй особi паливо, вироблене з давальницької сировини такого замовника, суми податку обчислюють за податковий (звiтний) квартал.

     Податковi агенти, якi здiйснюють ввезення палива на митну територiю України, будуть обчислювати суми податку на дату подання митної декларацiї для митного оформлення.

     5. Змiнено порядок обчислення екологiчного податку, а саме суми податку, який справляється за викиди в атмосферне повiтря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення (Пвп), будуть обчислюються податковими агентами, якi визначенi пiдпунктом 241.2.1 пункту 241.2 статтi 241 Кодексу (здiйснюють торгiвлю на митнiй територiї України паливом власного виробництва та/або передають замовнику або за його дорученням iншiй особi паливо, вироблене з давальницької сировини такого замовника), самостiйно щокварталу виходячи з кiлькостi фактично реалiзованого, а для податкових агентiв, якi визначенi пiдпунктом 241.2.2 пункту 241.2 статтi 241 цього Кодексу (здiйснюють ввезення палива на митну територiю України), - виходячи iз кiлькостi фактично ввезеного на митну територiю України палива та ставок податку за формулою:

 п

Пвп =

 S Мi х Нпi,
i = 1

     - де Мi - кiлькiсть фактично реалiзованого (фактично ввезеного на митну територiю України) палива i-того виду, в тоннах (т);

     - Нпi - ставки податку в поточному роцi за тонну i-того виду палива, у гривнях з копiйками.

     6. Податковi агенти, якi здiйснюють торгiвлю на митнiй територiї України паливом власного виробництва та/або передають замовнику або за його дорученням iншiй особi паливо, вироблене з давальницької сировини такого замовника, подають податковi декларацiї протягом 40 календарних днiв, що настають за останнiм календарним днем податкового (звiтного) кварталу, до органiв державної податкової служби та сплачують податок протягом 10 календарних днiв, що настають за останнiм днем граничного строку подання податкової декларацiї, - за мiсцем перебування такого податкового агента на податковому облiку в органах державної податкової служби.

     Податковi агенти, якi здiйснюють ввезення палива на митну територiю України, повиннi будуть сплачувати податок до або в день подання митної декларацiї.

     7. Згiдно зi статтею 41 Кодексу до контролюючих органiв вiдносяться, зокрема, митнi органи - щодо мита, акцизного податку, податку на додану вартiсть, iнших податкiв, якi вiдповiдно до податкового законодавства справляються у разi ввезення (пересилання) товарiв i предметiв на митну територiю України або територiю спецiальної митної зони або вивезення (пересилання) товарiв i предметiв з митної територiї України або територiї спецiальної митної зони.

     Порядок контролю митними органами за сплатою платниками податкiв податку на додану вартiсть, акцизного податку та екологiчного податку встановлюється спiльним рiшенням центрального органу державної податкової служби та спецiально уповноваженого центрального органу виконавчої влади в галузi митної справи.

     Тому контроль за сплатою екологiчного податку податковими агентами, якi здiйснюють ввезення палива на митну територiю України, будуть здiйснювати митнi органи.

Перший заступник голови комiсiї з проведення реорганiзацiї ДПА України, заступник Голови ДПС України О. В. Клименко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.