ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 20.09.2011 р. N 246/7/15-3417-01


Про обкладення ПДВ послуг при транзитi вантажiв

     Державна податкова адмiнiстрацiя України розглянула лист <...> щодо порядку оподаткування податком на подану вартiсть послуг, пов'язаних з транзитним переведенням вантажiв, та повiдомляє.

     Вiдповiдно до пункту 197.8 статтi 197 Податкового кодексу України вiд 02.12.2010 р. N 2755-VI (далi - Кодекс) звiльняються вiд оподаткування податком на додану вартiсть операцiї з постачання послуг з перевезення (перемiщення) пасажирiв та вантажiв транзитом через митну територiю України, а також постачання послуг, пов'язаних iз таким перевезенням (перемiщенням).

     При цьому вiдповiдно до статтi 1 Закону України вiд 20.10.99 р. N 1172-XIV "Про транзит вантажiв" (далi - Закону N 1172-XIV) транзит вантажiв - це перевезення транспортними засобами транзиту транзитних вантажiв пiд митним контролем через територiю України мiж двома пунктами або в межах одного пункту пропуску через державний кордон України, а транзитнi послуги (роботи) - це безпосередньо пов'язана з транзитом вантажiв пiдприємницька дiяльнiсть учасникiв транзиту, що здiйснюється в межах договорiв (контрактiв) перевезення, транспортного експедирування, доручення, агентських угод тощо.

     Вiдповiдно до статтi 7 Закону N 1172-XIV транзитнi послуги (роботи) призначаються для споживання та використання за межами митної територiї України i надаються (виконуються) на пiдставi вiдповiдних дво- чи багатостороннiх договорiв (контрактiв) мiж учасниками транзиту.

     В свою чергу, учасниками транзиту вiдповiдно до статтi 1 Закону N 1172-XIV є вантажовласники та суб'єкти пiдприємницької дiяльностi (перевiзники, порти, станцiї, експедитори, морськi агенти, декларанти та iншi), якi у встановленому порядку надають (виконують) транзитнi послуги (роботи).

     Тобто з метою застосування пункту 197.8 статтi 197 Кодексу при наданнi послуг, пов'язаних iз транзитним перевезенням вантажiв, однiєю зi сторiн договору, на пiдставi якого надаються такi послуги, повинен бути вантажовласник (отримувач транзитних послуг).

     Послуги, якi надаються стороннiми органiзацiями та на пiдставi окремих договорiв пiдприємству, що надає послуги, пов'язанi з транзитним перевезенням вантажiв, не звiльняються вiд оподаткування податком на додану вартiсть на пiдставi пункту 197.8 статтi 197 Кодексу.

Заступник Голови С. Лекарь
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.