ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 01.02.2012 р. N 3085/7/15-3417-26


     Державна податкова служба України розглянула лист Асоцiацiї мiжнародних автомобiльних перевiзникiв України вiд 17.11.2011 р. N 2/8/637п щодо порядку оподаткування податком на додану вартiсть послуг, пов'язаних з транзитними перевезеннями вантажiв через територiю України, та повiдомляє.

     Вiдповiдно до пункту 197.8 статтi 197 Податкового кодексу України вiд 02.12.2010 р. N 2735-VI (далi - Кодекс) звiльняються вiд оподаткування податком на додану вартiсть операцiї з постачання послуг з перевезення (перемiщення) пасажирiв та вантажiв транзитом через митну територiю України, а також з постачання послуг, пов'язаних iз таким перевезенням (перемiщенням).

     При цьому, у разi здiйснення транзитного перевезення вантажу, власником якого є нерезидент, за договорами, укладеними мiж експедитором (резидентом) та таким вантажовласником (нерезидентом), з метою оподаткування ПДВ необхiдно враховувати таке:

     1. Послуги перевiзника (резидента), що безпосередньо виконує транзитне перевезення вантажу за зазначеними договорами, вiдповiдно до пункту 197.8 статтi 197 Кодексу звiльняються вiд оподаткування податком на додану вартiсть (за наявностi належним чином оформлених документiв на таке транзитне перевезення). На цi операцiї виписується податкова накладна, в якiй обсяги постачання зазначаються в графi 11 "Звiльнення вiд ПДВ".

     2. Вiдповiдно до пiдпункту "б" пункту 185.1 статтi 185 Кодексу податком на додану вартiсть оподатковуються послуги, мiсце постачання яких розташоване на митнiй територiї України. При цьому, вiдповiдно до пiдпункту "ж" пункту 186.3 статтi 186 Кодексу мiсцем постачання транспортно-експедиторських послуг вважається мiсце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання. Тому операцiї з надання експедитором (резидентом) транспортно-експедицiйних послуг вантажовласнику (нерезиденту) не оподатковуються ПДВ. При здiйсненнi даних операцiй податкова накладна не виписується.

Заступник Голови А. Iгнатов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.