ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 15 лютого 2012 року N 122


Про затвердження Узагальнюючої податкової консультацiї щодо деяких питань з оподаткування податком на прибуток при виплатi роялтi

     Керуючись статтею 52 Податкового кодексу України, з метою забезпечення єдиного пiдходу щодо практичного застосування норм податкового законодавства наказую:

     1. Затвердити Узагальнюючу податкову консультацiю щодо деяких питань з оподаткування податком на прибуток при виплатi роялтi, що додається.

     2. Департаменту взаємодiї iз засобами масової iнформацiї та громадськiстю (Семченко О. В.) забезпечити оприлюднення цього наказу на веб-сайтi ДПС України та у засобах масової iнформацiї.

     3. Головам державних податкових служб в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi довести цей наказ до вiдома пiдпорядкованих державних податкових iнспекцiй.

     4. Цей наказ набирає чинностi вiд дня оприлюднення.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Iгнатова А. П.

Голова О. В. Клименко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ ДПС України
15.02.2012 N 122

Узагальнююча податкова консультацiя щодо деяких питань з оподаткування податком на прибуток при виплатi роялтi

     Згiдно з пп. 14.1.225 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далi - Кодексу) роялтi - будь-який платiж, отриманий як винагорода за користування або за надання права на користування будь-яким авторським та сумiжним правом на лiтературнi твори, твори мистецтва або науки, включаючи комп'ютернi програми, iншi записи на носiях iнформацiї, вiдео- або аудiокасети, кiнематографiчнi фiльми або плiвки для радiо- чи телевiзiйного мовлення, передачi (програми) органiзацiй мовлення, будь-яким патентом, зареєстрованим знаком на товари i послуги чи торгiвельною маркою, дизайном, секретним кресленням, моделлю, формулою, процесом, правом на iнформацiю щодо промислового, комерцiйного або наукового досвiду (ноу-хау).

     Не вважаються роялтi платежi за отримання об'єктiв власностi, визначених в абзацi першому цього пункту, у володiння або розпорядження чи власнiсть особи або якщо умови користування такими об'єктами власностi надають право користувачу продати або здiйснити вiдчуження в iнший спосiб такого об'єкта власностi або оприлюднити (розголосити) секретнi креслення, моделi, формули, процеси, права на iнформацiю щодо промислового, комерцiйного або наукового досвiду (ноу-хау), за винятком випадкiв, коли таке оприлюднення (розголошення) є обов'язковим згiдно iз законодавством України.

     Згiдно з пп. 14.1.27 п. 14.1 ст. 14 Кодексу витрати - це сума будь-яких витрат платника податку у грошовiй, матерiальнiй або нематерiальнiй формах, здiйснюваних для провадження господарської дiяльностi платника податку, в результатi яких вiдбувається зменшення економiчних вигод у виглядi вибуття активiв або збiльшення зобов'язань, внаслiдок чого вiдбувається зменшення власного капiталу (крiм змiн капiталу за рахунок його вилучення або розподiлу власником).

     Вiдповiдно до п. 138.1 ст. 138 Кодексу витрати, що враховуються при обчисленнi об'єкта оподаткування податком на прибуток, складаються iз витрат операцiйної дiяльностi, якi визначаються згiдно з пунктами 138.4, 138.6 - 138.9, 138.11 цiєї статтi, та iнших витрат, визначених згiдно з пунктами 138.5, 138.10 - 138.12 цiєї статтi, пунктом 140.1 статтi 140 i статтею 141 цього Кодексу, крiм витрат, визначених у пунктах 138.3 цiєї статтi та у статтi 139 цього Кодексу.

     Витрати операцiйної дiяльностi включають, зокрема, собiвартiсть реалiзованих товарiв, виконаних робiт, наданих послуг. Iншi витрати беруться для визначення об'єкта оподаткування з урахуванням пунктiв 138.2, 138.11 цiєї статтi, пунктiв 140.2 - 140.5 статтi 140, статей 142 i 143 та iнших статей Кодексу, якi прямо визначають особливостi формування витрат платника податку (пп. 138.1.1 п. 138.1 ст. 138 Кодексу).

     Витрати, якi формують собiвартiсть виготовлених та реалiзованих товарiв, виконаних робiт, наданих послуг визначено п. 138.8 ст. 138 Кодексу i до них, зокрема, вiднесено: прямi матерiальнi витрати; прямi витрати на оплату працi; амортизацiю виробничих основних засобiв та нематерiальних активiв, безпосередньо пов'язаних з виробництвом товарiв, виконанням робiт, наданням послуг; вартiсть придбаних послуг, прямо пов'язаних з виробництвом товарiв, виконанням робiт, наданням послуг; iншi прямi витрати, у тому числi витрати з придбання електричної енергiї (включаючи реактивну); iншi прямi витрати, у тому числi витрати з придбання електричної енергiї (включаючи реактивну).

     До складу iнших прямих витрат включаються всi iншi виробничi витрати, якi можуть бути безпосередньо вiднесенi на конкретний об'єкт витрат, у тому числi внески на соцiальнi заходи, визначенi статтею 143 Кодексу, плата за оренду земельних i майнових паїв (п. 138.9 ст. 138 Кодексу).

     Витрати, що формують собiвартiсть реалiзованих товарiв, виконаних робiт, наданих послуг, визнаються витратами того звiтного перiоду, в якому визнано доходи вiд реалiзацiї таких товарiв, виконаних робiт, наданих послуг (п. 138.4 ст. 138 Кодексу).

     Перелiк витрат, що вiдносяться до iнших, визначено п. 138.10 ст. 138 Кодексу та визнаються витратами того звiтного перiоду, в якому вони здiйсненi (п. 138.5 ст. 138 Кодексу).

     Запитання: до якої складової витрат включаються витрати з нарахування роялтi?

     Вiдповiдь: витрати з нарахування роялтi вiдносяться до витрат подвiйного призначення, якi враховуються при визначеннi об'єкта оподаткування у складi iнших витрат. Водночас, якщо витрати з нарахування роялтi можуть бути безпосередньо вiднесенi на конкретний об'єкт витрат, то такi витрати враховуються у складi собiвартостi виготовлених та реалiзованих товарiв, виконаних робiт, наданих послуг та визнаються витратами того звiтного перiоду, в якому визнано доходи вiд реалiзацiї таких товарiв, виконаних робiт, наданих послуг.

Заступник начальника управлiння адмiнiстрування податку на прибуток та податкових платежiв Департаменту оподаткування юридичних осiб О. М. Задорожний
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.