Документ скасований: Наказ Мінфіну № 877 від 17.10.2013

МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

30.05.2012 N 632


Про затвердження Положення про випадки, умови та порядок застосування генеральної фiнансової гарантiї

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
26 червня 2012 р. за N 1068/21380


     Вiдповiдно до частини п'ятої статтi 309 Митного кодексу України вiд 13 березня 2012 року N 4495-VI та пiдпункту 64 пункту 4 Положення про Мiнiстерство фiнансiв України, затвердженого Указом Президента України вiд 08 квiтня 2011 року N 446, наказую:

     1. Затвердити Положення про випадки, умови та порядок застосування генеральної фiнансової гарантiї, що додається.

     2. Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку Мiнiстерства фiнансiв України (Чмерук М. О.) разом з Департаментом органiзацiї митного контролю та оформлення Державної митної служби України (Сьомка С. М.) в установленому порядку забезпечити:

     подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України;

     оприлюднення цього наказу.

     3. Департаменту митних iнформацiйних технологiй i статистики Державної митної служби України (Юрченко К. Г.) у 90-денний строк з дати пiдписання цього наказу доопрацювати програмно-iнформацiйний комплекс, який використовується пiд час застосування iндивiдуальної (одноразової) та багаторазової фiнансової гарантiї, передбачивши можливiсть застосування його для контролю за генеральними фiнансовими гарантiями.

     4. Визнати такими, що втратили чиннiсть, накази Державної митної служби України:

     вiд 19 серпня 2004 року N 608 "Про затвердження Положення про надання банкам повноважень гаранта для надання митним органам України фiнансових гарантiй у виглядi гарантiї банку", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 31 серпня 2004 року за N 1070/9669;

     вiд 29 липня 1998 року N 447 "Про затвердження Положення про надання незалежними фiнансовими посередниками фiнансових гарантiй митним органам при митному оформленнi товарiв, що ввозяться за попередньою вантажною митною декларацiєю", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 29 жовтня 1998 року за N 698/3138.

     5. Цей наказ набирає чинностi через 90 днiв з дня його офiцiйного опублiкування.

     6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Мiнiстра фiнансiв України Мярковського А. I. та першого заступника Голови Державної митної служби України Дороховського О. М.

Мiнiстр Ю. Колобов
ПОГОДЖЕНО:
Перший заступник Мiнiстра економiчного розвитку i торгiвлi України А. А. Максюта

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
30.05.2012 N 632
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
26 червня 2012 р. за N 1068/21380

 

Положення
про випадки, умови та порядок застосування генеральної фiнансової гарантiї

I. Випадки застосування генеральної фiнансової гарантiї

     1.1. Генеральна фiнансова гарантiя (далi - ГФГ) застосовується для забезпечення сплати митних платежiв за митними декларацiями або документами контролю за перемiщенням товарiв, якi декларант або уповноважена ним особа планують подати протягом одного року, у тому числi пiд час здiйснення митних процедур у рiзних митних органах України.

     1.2. ГФГ може подаватися в електронному виглядi. При цьому вона повинна бути засвiдчена електронним цифровим пiдписом гаранта у порядку, встановленому законодавством.

II. Умови застосування генеральної фiнансової гарантiї

     2.1. Прийнята ГФГ дiє протягом одного року з дня її прийняття та є чинною на всiй територiї України. У разi невиконання зобов'язання ГФГ дiє (в частинi виконання зобов'язань), поки не буде погашено суму митних платежiв, якi безумовно мають бути сплаченi у зв'язку з порушенням зобов'язань, наданих митному органу стосовно митної декларацiї, за якою було порушено зобов'язання.

     2.2. Розмiр ГФГ визначається вiдповiдно до положень статтi 308 Митного кодексу України вiд 13 березня 2012 року N 4495-VI (далi - Кодекс).

     2.3. Декларант, який виявив бажання застосовувати ГФГ, за останнiй рiк роботи не повинен мати порушень, передбачених статтями 332, 336, 340, 345, 348, 349, 351 - 353, 355 Митного кодексу України вiд 11 липня 2002 року N 92-IV, а з моменту набрання чинностi Кодексом - статтями 469, 470, 472, 476, 481 - 485 Кодексу.

III. Порядок застосування генеральної фiнансової гарантiї

     3.1. Для отримання ГФГ вiд гаранта декларант обирає з реєстру гарантiв гаранта, узгоджує з ним умови отримання ГФГ та розмiр фiнансових зобов'язань, якi будуть покриватися ГФГ.

     3.2. Пiсля узгодження умов та розмiру ГФГ гарант видає декларантовi ГФГ.

     3.3. Декларант надає ГФГ Держмитслужбi України.

     3.4. Держмитслужба України у тижневий строк перевiряє декларанта на вiдповiднiсть вимогам, установленим у роздiлi II цього Порядку. У разi вiдповiдностi приймає ГФГ, про що протягом двох робочих днiв повiдомляє письмово декларанта та всi митнi органи України i вносить данi про ГФГ до вiдповiдного програмно-iнформацiйного комплексу Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби України.

     3.5. Пiсля отримання такого повiдомлення всi митнi органи України приймають вiд декларанта митнi декларацiї з посиланням на ГФГ. При цьому у митнiй декларацiї (у тому числi й у разi застосування митної декларацiї у виглядi електронного документа) посадовою особою митного органу робиться запис щодо реквiзитiв зазначеної ГФГ та суми митних платежiв, якi безумовно мають бути сплаченi у разi порушення зобов'язань, наданих митному органу стосовно кожної окремої митної декларацiї.

     3.6. У разi прийняття рiшення про вiдмову в прийняттi ГФГ про таке рiшення та пiдстави його прийняття Держмитслужба України у дводенний строк письмово повiдомляє декларанта.

     3.7. У разi невиконання зобов'язання iз сплати митних платежiв митний орган, яким встановлено факт настання гарантiйного випадку, виконує процедури, передбаченi угодою мiж Держмитслужбою України та гарантом.

     3.8. Гарант повинен сплатити суму митних платежiв у строки, встановленi у статтi 312 Кодексу, з урахуванням положень угоди мiж ним та Держмитслужбою України.

     3.9. Дiя ГФГ припиняється Держмитслужбою України у разi вчинення декларантом порушень митних правил за статтями Кодексу, перелiк яких наведено у роздiлi II цього Положення. У разi припинення дiї ГФГ Держмитслужба України невiдкладно повiдомляє про це декларанта та гаранта. За зверненням декларанта або гаранта дiя ГФГ може бути припинена. У разi надходження такого звернення Держмитслужба України у тижневий строк розглядає його та приймає рiшення про можливiсть (неможливiсть) припинення дiї ГФГ з урахуванням пункту 2.1 роздiлу II цього Положення. Про результати розгляду звернення та прийняте рiшення Держмитслужба України письмово повiдомляє декларанта та гаранта. Дiя ГФГ не може бути припинена до отримання повiдомлення Держмитслужби України.

     3.10. Оригiнал ГФГ зберiгається в Держмитслужбi України.

Директор Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку М. О. Чмерук
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.