ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 05.07.2012 р. N 11.1/3-16.3/7607

 

Європейськiй Бiзнес Асоцiацiї
04070, м. Київ, Андрiївський узвiз, 1-й поверх


     Державною митною службою України розглянуто лист Європейської Бiзнес Асоцiацiї вiд 08.06.2012 N 678/2012/13 стосовно необхiдностi подання митним органам документiв, що видаються Державною службою України з лiкарських засобiв, при митному оформленнi незареєстрованих медичних виробiв.

     В межах компетенцiї Держмитслужби повiдомляємо:

     Згiдно з Порядком ввезення на митну територiю України незареєстрованих медичних виробiв, затвердженим наказом Держлiкiнспекцiї МОЗ вiд 16.06.2010 N 112, митне оформлення незареєстрованих медичних виробiв здiйснюється пiсля отримання митним органом письмового повiдомлення щодо можливостi ввезення на митну територiю України незареєстрованих медичних виробiв або вiдповiдного електронного повiдомлення.

     Проте статтею 197 нової редакцiї Митного кодексу України вiд 13.03.2012 N 4495-VI (набрав чинностi з 01.06.2012) встановлено наступне. У випадках, передбачених законом, на окремi товари встановлюються обмеження щодо їх перемiщення через митний кордон України. Пропуск таких товарiв через митний кордон України та їх митне оформлення здiйснюються митними органами на пiдставi отриманих з використанням засобiв iнформацiйних технологiй документiв, якi пiдтверджують дотримання зазначених обмежень, виданих державними органами, уповноваженими на здiйснення вiдповiдних контрольних функцiй, iншими юридичними особами, уповноваженими на їх видачу, якщо подання таких документiв митним органам передбачено законами України. Перелiки таких товарiв (iз зазначенням їх опису та коду згiдно з УКТ ЗЕД), а також порядок видачi вiдповiдних дозволiв та їх обiгу з використанням засобiв iнформацiйних технологiй затверджуються Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     На виконання статтi 197 Митного кодексу України Кабiнетом Мiнiстрiв України прийнято постанову вiд 21.05.2012 N 436 "Про затвердження товарiв, на якi встановлено обмеження щодо перемiщення через митний кордон України". Цiєю постановою також визначено перелiк документiв, що видаються державними органами або iншими юридичними особами, уповноваженими на видачу цих документiв, для подання їх митним органам при пропуску товарiв через митний кордон України та їх митному оформленнi. До зазначених перелiкiв не включено, зокрема, повiдомлення щодо можливостi ввезення на митну територiю України незареєстрованих медичних виробiв, яке видається Державною службою України з лiкарських засобiв, оскiльки жодним законом України не передбачено подання митним органам таких документiв.

     Таким чином, з моменту набрання чинностi Митного кодексу України вiд 13.03.2012 N 4495-VI контроль щодо наявностi зазначеного повiдомлення, що видається Держлiкслужбою, митними органами не здiйснюється.

     Крiм того, що пунктом 3 Прикiнцевих та перехiдних положень Митного кодексу України встановлено наступне. Закони України, акти Кабiнету Мiнiстрiв України, нормативно-правовi акти центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалiзацiю державної полiтики у сферi державної митної справи, та iнших центральних органiв виконавчої влади, прийнятi на виконання законiв України з питань державної митної справи до набрання чинностi цим Кодексом, та нормативно-правовi акти, якi використовуються при застосуваннi норм законiв з питань державної митної справи (у тому числi акти законодавства СРСР), застосовуються в частинi, що не суперечить цьому Кодексу, до прийняття вiдповiдних актiв згiдно з вимогами цього Кодексу.

     При цьому Кабiнетом Мiнiстрiв України надано доручення центральним органам виконавчої влади, у тому числi i Мiнiстерству охорони здоров'я України, забезпечити вiдповiдно до компетенцiї приведення нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть до положень Митного кодексу України (доручення Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31.05.2012 N 16950/50/1-12).

     Iнформуємо також, що вiдповiдно до листа Мiнiстерства охорони здоров'я України вiд 22.06.2012 N 12874-1.1/5.1/17-12 до Держмитслужби надiйшов на опрацювання та погодження проект наказу МОЗ "Про порядок ввезення на територiю України незареєстрованих медичної технiки та виробiв медичного призначення". В положеннях цього проекту наказу вiдсутнi норми щодо подання митним органам повiдомлення щодо можливостi ввезення на митну територiю України незареєстрованих медичних виробiв.

Директор Департаменту класифiкацiї товарiв та заходiв регулювання ЗЕД, член колегiї Держмитслужби А. Є. Гутник
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.