ДЕРЖАВНА IНСПЕКЦIЯ СIЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

вiд 30.05.2012 р. N 33-4-3-11/2640


     На виконання доручення Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 07.05.2012 N 9055/6-1-33 до доручення Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.05.2012 N 16435/1/1-12 щодо розгляду листа <...> вiд 12.04.2012 N 23, Державна iнспекцiя сiльського господарства України в межах компетенцiї повiдомляє наступне.

     Вiдповiдно до ст. 21 Закону України "Про зерно та ринок зерна в Українi", якiсть зерна та продуктiв його переробки, що виробляються в Українi або ввозяться на митну територiю України, має вiдповiдати державним стандартам та iншим нормативним документам. Якiсть експортного зерна та продуктiв його переробки може вiдповiдати вимогам, що зафiксованi сторонами в експортному контрактi.

     Експортно-iмпортнi операцiї iз зерном та продуктами його переробки, крiм хлiбобулочних i макаронних виробiв, проводяться за наявностi сертифiката якостi зерна та продуктiв його переробки, який видається на платнiй основi територiальними органами спецiально уповноваженого державного органу у сферi державного контролю за якiстю зерна та продуктiв його переробки у порядку, що встановлюється Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Разом з тим, ст. 21 Закону України "Про зерно та ринок зерна в Українi" встановлено, що рiшення про видачу або вiдмову у видачi сертифiката якостi зерна та продуктiв його переробки приймається протягом трьох днiв пiсля надходження заяви вiд суб'єкта ринку зерна про видачу сертифiката якостi на партiю зерна та продуктiв його переробки, що зберiгаються на зерновому складi, i завершення завантаження транспортного засобу.

     Пунктом 6 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23.07.2009 р. N 848 "Про затвердження Порядку видачi сертифiката якостi зерна та продуктiв його переробки" передбачено комплекс робiт з огляду (iнспектування) зерна та продуктiв його переробки, що включає попередню перевiрку вiдповiдностi якостi пiдготовлених партiй до вiдвантаження; огляд транспортних засобiв (залiзничних вагонiв, морських i рiчкових суден, критих автомобiлiв, контейнерiв тощо), вiдбiр проб з партiї зерна та продуктiв його переробки, проведення аналiзу зерна та продуктiв його переробки з визначенням показникiв якостi i безпеки, зокрема на наявнiсть генетично модифiкованих органiзмiв, проведення аналiзу зерна та продуктiв його переробки на вiдповiднiсть якостi i безпеки вимогам державних стандартiв та iнших нормативних документiв або експортного контракту, а також формування проб з партiї зерна та продуктiв його переробки для зберiгання.

     Верховною Радою України 17.05.2012 р. прийнято Закон України "Про внесення змiн до деяких законiв України щодо оптимiзацiї видачi документiв дозвiльного характеру у сферi господарської дiяльностi", метою якого є нормативне врегулювання, удосконалення системи видачi документiв дозвiльного характеру та виконання основних принципiв державної полiтики з питань дозвiльної системи у сферi господарської дiяльностi. Даним Законом передбачається, що сертифiкат якостi зерна та продуктiв його переробки i сертифiкат вiдповiдностi послуг iз зберiгання зерна та продуктiв його переробки видаватимуться у встановленому порядку, без обов'язкової їх видачi через дозвiльнi центри, що дозволить у найкоротшi строки приймати рiшення про видачу або вiдмову у видачi вищезгаданих сертифiкатiв.

     Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23.07.2009 р. N 848 "Про затвердження Порядку видачi сертифiката якостi зерна та продуктiв його переробки" затверджено процедуру обов'язкової видачi сертифiката якостi зерна та продуктiв його переробки, крiм хлiбобулочних i макаронних виробiв, при здiйсненнi експортно-iмпортних операцiй, включаючи вiдвантаження в пункти накопичення для подальшого експорту, транзит територiєю України при перевантаженнi через портовi зерноперевантажувальнi мiсткостi та перемiщеннi територiєю України, i обiгу бланкiв сертифiкатiв якостi зерна та продуктiв його переробки.

     Згiдно пункту 4 наказу Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 23.12.2011 N 770, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 12.01.2012 за N 34/20347 "Про затвердження Положення про державну iнспекцiю сiльського господарства в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi", територiальнi органи Держсiльгоспiнспекцiї України здiйснюють державний нагляд (контроль) зокрема в частинi якостi та безпечностi сiльськогосподарської продукцiї за додержанням вимог стандартiв, технiчних умов, iнших нормативних документiв, пов'язаних з якiстю та безпечнiстю сiльськогосподарської продукцiї, наявнiстю генетично модифiкованих органiзмiв пiд час її заготiвлi, зберiгання, переробки, перемiщення територiєю України та здiйснення експортно-iмпортних операцiй пiдприємствами всiх форм власностi.

     На сьогоднi Держсiльгоспiнспекцiєю України розглядається питання щодо внесення змiн до деяких законодавчих актiв, а також надано доручення територiальним органам Держсiльгоспiнспекцiї України сприяти суб'єктам господарювання в видачi сертифiкатiв в найкоротшi строки.

Перший заступник Голови Ю. М. Марчук
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.