ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

02.10.2012 N 11.1/3-16.5/10971-ЕП

 

Начальнику Київської регiональної митницi, начальникам митниць


Щодо застосування заходiв iз сприяння захисту прав iнтелектуальної власностi

     Новий Митний кодекс України передбачає вжиття заходiв iз сприяння захисту прав iнтелектуальної власностi, зокрема, щодо винаходiв та корисних моделей.

     Саме на забезпеченнi захисту прав iнтелектуальної власностi при перемiщеннi через митний кордон пестицидiв i агрохiмiкатiв, що мiстять дiючi речовини i мають правову охорону вiдповiдно до законодавства про винаходи, неодноразово наголошувала Європейска Бiзнес Асоцiацiя.

     За заявою ТОВ "Дюпон Україна" 25.09.2012 за N 513 до митного реєстру об'єктiв права iнтелектуальної власностi вперше включений винахiд "ФТОРОАЛКОКСIАМIНОТРИАЗИНИ" (патент України вiд 30.08.1999 N 26336).

     Вiдповiдно до частини другої статтi 6 Закону України "Про охорону прав на винаходи i кориснi моделi" об'єктом винаходу, правова охорона якому надається згiдно з цим Законом, може бути:

     продукт (пристрiй, речовина, штам мiкроорганiзму, культура клiтин рослини i тварини тощо);

     процес (спосiб), а також нове застосування вiдомого продукту чи процесу.

     Як зазначається в заявi ТОВ "Дюпон Україна", винахiд за патентом України вiд 30.08.1999 N 26336 захищає активну дiючу речовину "трифлусульфурон метил", яка використовується у гербiцидах для боротьби iз бур'янами в посiвах бурякових культур.

     "Трифлусульфурон метил" використовується у оригiнальних препаратах компанiї "Е.I. дю Пон де Немур енд Компанi" (США), який ввозиться в Україну у 2012 роцi пiд назвою "КАРIБУ". Зазначена торговельна марка також включена до митного реєстру 23.04.2012 за N 410.

     Iнформацiя щодо назв препаратiв, що мiстять дiючу речовину "трифлусульфурон метил", а також компанiй, що ввозять їх в Україну з порушенням прав iнтелектуальної власностi на винахiд за патентом України N 26336, наведена у ПIК ЄАIС Держмитслужби України "Митний реєстр об'єктiв права iнтелектуальної власностi".

     З урахуванням викладеного, необхiдно забезпечити контроль за перемiщенням через митний кордон вищевказаних препаратiв та вжиття заходiв iз сприяння захисту прав iнтелектуальної власностi, передбачених роздiлом XIV Митного кодексу України, а також, пiсля подальших реєстрацiй винаходiв (корисних моделей) у митному реєстрi об'єктiв права iнтелектуальної власностi.

Директор Департаменту класифiкацiї товарiв та заходiв регулювання ЗЕД, член колегiї Держмитслужби України А.Є.Гутник
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.