МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ

12.11.12 N 31-13030-05-13/27253

 

Головi Державної митної служби України
Калєтнiку I. Г.


Шановний Iгоре Григоровичу!

Щодо Сертифiката Кiмберлiйського процесу

     На виконання доручення Першого вiце-прем'єр-мiнiстра України Хорошковського В. I. вiд 29.08.2012 N 16950/87/1-12 Мiнiстерство фiнансiв розглянуло лист Державної митної служби України вiд 17.08.2012 N 11.1/2-16.3/9425 щодо використання документiв державних органiв при митному оформленнi товарiв, а також лист Держмитслужби вiд 31.08.2012 N 11.1/2-16.3/9875 та стурбовано фактом вiдсутностi з моменту набрання чинностi новим Митним кодексом України контролю з боку митних органiв за наявнiстю Сертифiката Кiмберлiйського процесу при митному оформленнi необроблених алмазiв у разi їх ввезення на митну територiю України та вивезення з митної територiї України.

     Згiдно iз Положенням про Мiнiстерство фiнансiв України, затвердженим Указом Президента України вiд 08.04.2011 N 446, Мiнфiн є головним органом у системi центральних органiв виконавчої влади з формування та забезпечення реалiзацiї державної полiтики у сферi видобутку, виробництва, використання та зберiгання дорогоцiнних металiв i дорогоцiнного камiння, дорогоцiнного камiння органогенного утворення та напiвдорогоцiнного камiння.

     Вiдповiдно до статтi 1 Митного кодексу України у разi, якщо мiжнародним договором України, згода на обов'язковiсть якого надана Верховною Радою України, встановлено iншi правила, нiж тi, що передбаченi цим Кодексом та iншими законами України, застосовуються правила мiжнародного договору України.

     Необхiдно зазначити, що пiсля дворiчного переговорного процесу, вiдомого пiд назвою "Кiмберлiйський процес", 52 країни, причетнi до виробництва та обробки алмазiв, включаючи Україну, 5 листопада 2002 року в Iнтерлакенi (Швейцарiя) уклали угоду - Iнтерлакенську декларацiю, яка сприяла припиненню торгiвлi "кривавими алмазами". Згiдно iз Iнтерлакенською декларацiєю про систему сертифiкацiї необроблених алмазiв у рамках Кiмберлiйського процесу та резолюцiєю 1459 (2003) Ради Безпеки Органiзацiї Об'єднаних Нацiй Україна офiцiйно з 01.01.2003 приєдналася до Сертифiкацiйної схеми Кемберлiйського процесу та взяла на себе зобов'язання проводити торгiвлю необробленими алмазами тiльки з країнами - учасницями Кiмберлiйського процесу.

     Частиною 2 статтi 18 Закону України "Про державне регулювання видобутку, виробництва i використання дорогоцiнних металiв i дорогоцiнного камiння та контроль за операцiями з ними" передбачено, що в Українi у встановленому законодавством порядку здiйснюється державний контроль за операцiями з алмазами вiдповiдно до вимог Сертифiкацiйної схеми Кiмберлiйського процесу.

     Згiдно iз цiєю Схемою та постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 березня 2003 р. N 307 "Про ввезення на митну територiю України та вивезення з митної територiї України алмазiв" ввезення на митну територiю України i вивезення з митної територiї України сировинних алмазiв та їх митне оформлення дозволяється лише за умови наявностi сертифiката Кiмберлiйського процесу. Вказаною постановою Урядом країни уповноважено Державний гемологiчний центр України (далi - ДГЦУ) забезпечити оформлення зазначених сертифiкатiв, а також визначено перелiк регiональних митниць та митних постiв, якими здiйснюється митне оформлення алмазiв у сировинi пiсля проведення усiх необхiдних експертних робiт та оформлення супровiдних документiв уповноваженою особою ДГЦУ.

     Наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 09.04.2003 N 276 "Про затвердження Порядку оформлення супровiдних документiв та введення в обiг алмазiв вiдповiдно до сертифiкацiйної схеми Кiмберлiйського процесу" затверджено форму сертифiката Кiмберлiйського процесу для алмазiв, якi вивозяться з митної територiї України, Порядок оформлення супровiдних документiв та введення в обiг алмазiв вiдповiдно до сертифiкацiйної схеми Кiмберлiйського процесу.

     Згiдно iз зазначеним Порядком оформлення сертифiкатiв Кiмберлiйського процесу та вирiшення iнших питань впровадження вимог сертифiкацiйної схеми Кiмберлiйського процесу в Українi здiйснює ДГЦУ - наукова бюджетна установа, яка належить до сфери управлiння Мiнiстерства фiнансiв України. ДГЦУ створює i веде базу даних щодо алмазiв, якi ввозяться на митну територiю України та вивозяться з митної територiї України, проводить експертний контроль партiй алмазiв i верифiкацiю закордонних Сертифiкатiв, вирiшує адмiнiстративнi питання спiвробiтництва з учасниками Кiмберлiйського процесу, слiдкує за змiнами в списку країн - учасниць Кiмберлiйського процесу, а також виконує iншi функцiї нацiонального органу iмпорту-експорту алмазiв вiдповiдно до сертифiкацiйної схеми Кiмберлiйського процесу.

     Незабезпечення Держмитслужбою контролю за наявнiстю сертифiката Кiмберлiйського процесу при митному оформленнi алмазiв, як це зазначено у листi Держмитслужби вiд 17.08.2012 N 11.1/2-16.3/9425 є неприпустимим, оскiльки може призвести до зупинки дiяльностi алмазопереробної галузi України та застосування певних санкцiй ООН до України.

     Згiдно iз Положенням про Державну митну службу України, затвердженим Указом Президента України вiд 12.05.2011 N 582, на Державну митну службу України покладено функцiї з реалiзацiї державної полiтики у сферi державної митної справи та забезпечення захисту економiчних iнтересiв України, отже питання виконання мiжнародних вимог у сферi торгiвлi алмазами вiдповiдно до сертифiкацiйної схеми Кiмберлiйського процесу при митному оформленнi алмазiв у разi ввезення на митну територiю України i вивезення з митної територiї України покладається на Державну митну службу України.

     Враховуючи зазначене, прошу невiдкладно забезпечити належний контроль за наявнiстю сертифiката Кiмберлiйського процесу вiдповiдно до вимог Iнтерлакенської декларацiї при здiйсненнi митного оформлення необроблених алмазiв.

В.о. Мiнiстра А.Мярковський
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.