ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 21.02.2013 р. N 11.1/3-163/1708


     Державною митною службою України розглянуто лист Європейської Бiзнес Асоцiацiї вiд 18.01.2013 р. N 66/2013 щодо пiдтвердження вiдсутностi озоноруйнiвних речовин у товарах для цiлей митного оформлення (зазначений лист було направлено також безпосередньо на адресу Держмитслужби).

     Стосовно подання митним органам висновкiв Мiнприроди про вiдсутнiсть озоноруйнiвних речовин у товарах iнформуємо про таке.

     Згiдно з положеннями статтi 197 Митного кодексу України митними органами контролюються документи, якi пiдтверджують дотримання обмежень щодо перемiщення окремих видiв товарiв через митний кордон України та видаються державними органами або iншими юридичними особами, уповноваженими на їх видачу, якщо подання таких документiв митним органам передбачено законами України.

     На виконання статтi 197 Митного кодексу України Кабiнетом Мiнiстрiв України прийнято постанову вiд 21.05.2012 р. N 436 "Про затвердження перелiкiв товарiв, на якi встановлено обмеження щодо перемiщення через митний кордон України". Цiєю постановою також визначено перелiк документiв, що видаються державними органами або iншими юридичними особами, уповноваженими на видачу цих документiв, для подання їх митним органам при пропуску товарiв через митний кордон України та їх митному оформленнi. До зазначених перелiкiв не включено, зокрема, такий документ як висновок Мiнприроди про вiдсутнiсть озоноруйнiвних речовин у товарах, оскiльки законами України не передбачено подання митним органам цього документа.

     Стосовно митного оформлення товарiв, включених до додатка 4, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.12.2012 р. N 1201 "Про затвердження перелiкiв товарiв, експорт та iмпорт яких пiдлягає лiцензуванню, та квот на 2013 рiк", повiдомляємо таке.

     До зазначеного додатка 4 включено Перелiк товарiв, що можуть мiстити озоноруйнiвнi речовини, експорт та iмпорт яких пiдлягає лiцензуванню у 2013 роцi (крiм товарiв, що перевозяться у контейнерах з особистим майном).

     Примiткою 1 до цього додатка 4 встановлено, що у разi вiдсутностi озоноруйнiвних речовин у товарах, наведених у Перелiку, митне оформлення здiйснюється без лiцензiї.

     При цьому звертаємо увагу, що статтею 257 Митного кодексу України встановлено, що декларування здiйснюється шляхом заявлення за встановленою формою (письмовою, усною, шляхом вчинення дiй) точних вiдомостей про товари, мету їх перемiщення через митний кордон України, а також вiдомостей, необхiдних для здiйснення їх митного контролю та митного оформлення. При застосуваннi письмової форми декларування можуть використовуватися як електроннi документи, так i документи на паперовому носiї.

     У свою чергу, вiдповiдно до статтi 266 Митного кодексу України декларант зобов'язаний, зокрема:

     - на вимогу митного органу пред'явити товари, транспортнi засоби комерцiйного призначення для митного контролю i митного оформлення;

     - надати митному органу передбаченi законодавством документи i вiдомостi, необхiднi для виконання митних формальностей.

     Пунктом 4.5 Порядку виконання митних формальностей при здiйсненнi митного оформлення товарiв iз застосуванням митної декларацiї на бланку єдиного адмiнiстративного документа, затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 30.05.2012 р. N 631, встановлено, зокрема, що при здiйсненнi митного оформлення митної декларацiї виконується перевiрка дотримання встановлених до задекларованих товарiв заходiв нетарифного регулювання (вiдсутнiсть визначених законодавством заборон щодо перемiщення або помiщення у вiдповiдний митний режим задекларованих товарiв; наявнiсть вiдповiдних документiв, наявнiсть в митнiй декларацiї вiдомостей про вiдповiднi документи або вiдомостей про вiдмiтки у товаросупровiдних документах).

     Таким чином, визначальним фактором при прийняттi митним органом рiшення щодо необхiдностi подання (чи неподання) лiцензiї Мiнекономрозвитку на iмпорт товарiв, наведених у додатку 4, є наявнiсть вiдомостей про хiмiчнi речовини (зокрема, хiмiчнi назви речовин), що входять до складу цих товарiв, якi давали б можливiсть визначати належнiсть (чи неналежнiсть) цих речовин до озоноруйнiвних (маркування на упаковцi, технiчна документацiя, сертифiкат якостi, лист фiрми-виробника, iнша документацiя фiрми-виробника).

<...>

Директор Департаменту класифiкацiї товарiв та заходiв регулювання ЗЕД, член колегiї Держмитслужби А. Гутник
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.