МIНIСТЕРСТВО ДОХОДIВ I ЗБОРIВ УКРАЇНИ

вiд 11.12.2013 N 26987/7/99-99-19-05-01-17

 

Митницям Мiндоходiв


Про митне оформлення енергозберiгаючих товарiв та скасування листа

     З метою забезпечення унiфiкованого пiдходу до застосування норм Податкового та Митного кодексiв України щодо особливостей митного оформлення та оподаткування енергозберiгаючих товарiв Мiнiстерство доходiв i зборiв України повiдомляє про таке.

     Вiдповiдно до пунктiв 14 i 16 частини першої статтi 282 Митного кодексу України при ввезеннi на митну територiю України вiд оподаткування митом звiльняються устаткування, яке працює на вiдновлюваних джерелах енергiї, енергозберiгаюче обладнання i матерiали, засоби вимiрювання, контролю та управлiння витратами паливно-енергетичних ресурсiв, обладнання та матерiали для виробництва альтернативних видiв палива або для виробництва енергiї з вiдновлюваних джерел енергiї за таких умов:

     цi товари застосовуються платником податкiв для власного виробництва;

     iдентичнi товари з аналогiчними якiсними показниками не виробляються в Українi.

     Перелiк таких товарiв iз зазначенням кодiв УКТ ЗЕД визначено постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14 травня 2008 року N 444 "Питання ввезення на митну територiю України енергозберiгаючих матерiалiв, обладнання, устаткування та комплектуючих" (далi - Постанова).

     Також за умови дотримання аналогiчних вимог операцiї iз ввезення на митну територiю України зазначеної категорiї товарiв звiльняються вiд оподаткування податком на додану вартiсть, що передбачено пунктом 197.16 статтi 197 Податкового кодексу України.

     Таким чином, законодавство визначає чiткi пiдстави для звiльнення вiд оподаткування енергозберiгаючих товарiв при їх ввезеннi на митну територiю України: вiдповiднiсть об'єктiв нормативним актам з питань енергозбереження; застосування товарiв платником податкiв для власного виробництва; вiдсутнiсть виробництва в Українi товарiв з аналогiчними якiсними показниками.

     Згiдно iз статтею 335 Митного кодексу України разом з митною декларацiєю органу доходiв i зборiв подаються, крiм iншого, документи, що пiдтверджують право на пiльги iз сплати митних платежiв.

     Зокрема, документом, що пiдтверджує вiдповiднiсть об'єктiв нормативним актам з питань енергозбереження, є висновок державної експертизи з енергозбереження про вiдповiднiсть об'єкта вимогам нормативно-правових актiв i нормативно-технiчних документiв у сферi енергозбереження, який надається Державним агентством з енергоефективностi та енергозбереження України.

     Iнформацiя про те, що товари з аналогiчними якiсними показниками не виробляються в Українi, надається Мiнiстерством економiчного розвитку i торгiвлi України.

     Звiт про використання товарiв за призначенням подається суб'єктом господарювання пiсля здiйснення митного оформлення у порядку, визначеному Постановою.

     Враховуючи викладене, митне оформлення енергозберiгаючих товарiв iз звiльненням вiд оподаткування митними платежами здiйснюється за умови дотримання зазначених вимог та подання органу доходiв i зборiв вiдповiдних документiв.

     Листом Державної митної служби України вiд 02.10.2009 N 11/3-10.15/9441-ЕП до митних органiв було надiслано постанову Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 03 вересня 2009 року N 966 "Про внесення змiн до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14 травня 2008 р. N 444" та зобов'язано проводити митне оформлення вказаних у постановi товарiв лише пiсля здiйснення Держмитслужбою України контролю за кiлькiсними обмеженнями, передбаченими постановою Уряду, на пiдставi iнформацiї, наданої митними органами, та надсилати iнформацiю щодо заявлених до митного оформлення товарiв негайно в електронному виглядi на поштову скриньку Департаменту митних платежiв "DMS DMP" з помiткою "невiдкладно".

     У зв'язку зi змiнами в законодавствi та з метою актуалiзацiї нормативної бази, зазначений лист вiдкликається.

Мiнiстр О.В. Клименко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.