ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до деяких законiв України щодо реформування системи управлiння Єдиною газотранспортною системою України

     З метою приведення функцiонування газотранспортної системи України у вiдповiднiсть з узятими Україною зобов'язаннями в рамках Договору про заснування Енергетичного Спiвтовариства, зокрема щодо вимог Директиви 2009/73/ЄС Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу стосовно спiльних правил для внутрiшнього ринку природного газу та Регламенту 715/2009 Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу про умови доступу до мереж передачi природного газу, Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести змiни до таких законiв України:

     1. Частину другу статтi 4 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1995 р., N 15, ст. 99; 1998 р., N 49, ст. 301; 2004 р., N 50, ст. 539; 2006 р., N 8, ст. 89; 2009 р., N 8, ст. 105; 2011 р., N 4, ст. 22, N 44, ст. 458; 2013 р., N 7, ст. 65, N 41, ст. 550; 2014 р., N 20 - 21, ст. 717) доповнити абзацом двадцять четвертим такого змiсту:

     "Обмеження, встановленi цiєю статтею, не поширюються на передачу в оренду державного майна у складi магiстральних газопроводiв та пiдземних сховищ газу, що входять до Єдиної газотранспортної системи України, пiдприємству або пiдприємствам на строковiй платнiй основi без права вiдчуження для здiйснення функцiй оператора Єдиної газотранспортної системи України та/або оператора пiдземного сховища газу. Зазначена передача майна в оренду може здiйснюватися виключно з метою та на виконання зобов'язань, взятих Україною вiдповiдно до Закону України "Про ратифiкацiю Протоколу про приєднання України до Договору про заснування Енергетичного Спiвтовариства" на пiдставi договору i на умовах, затверджених Кабiнетом Мiнiстрiв України, з урахуванням принципiв додержання економiчної безпеки держави".

     2. Статтю 7 Закону України "Про трубопровiдний транспорт" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1996 р., N 29, ст. 139; 2007 р., N 13, ст. 135; 2012 р., N 29, ст. 345; 2013 р., N 8, ст. 67, N 41, ст. 551) пiсля частини шостої доповнити новою частиною такого змiсту:

     "Дiя частини шостої цiєї статтi не поширюється на передачу майна, що перебуває в державнiй власностi, у складi магiстральних мереж та пiдземних сховищ газу в управлiння та/або концесiю чи оренду на строковiй платнiй основi без права вiдчуження для здiйснення функцiй оператора Єдиної газотранспортної системи України. Зазначена передача майна здiйснюється виключно з метою та на виконання зобов'язань, взятих Україною вiдповiдно до Закону України "Про ратифiкацiю Протоколу про приєднання України до Договору про заснування Енергетичного Спiвтовариства" на пiдставi договору i на умовах, затверджених Кабiнетом Мiнiстрiв України, з урахуванням принципiв додержання економiчної безпеки держави. Для здiйснення функцiй оператора пiдземного сховища газу на умовах, встановлених цiєю статтею, можуть передаватися лише пiдземнi сховища газу (одне або декiлька)".

     У зв'язку з цим частини сьому - дев'яту вважати вiдповiдно частинами восьмою - десятою.

     3. У статтi 44 Закону України "Про нафту i газ" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2001 р., N 50, ст. 262):

     1) частину третю викласти в такiй редакцiї:

     "Функцiї диспетчерського (оперативно-технологiчного) управлiння Єдиною газотранспортною системою України виконує оператор Єдиної газотранспортної системи України, який визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну полiтику в нафтогазовому комплексi, а у передбачених законом випадках - центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну полiтику в нафтогазовому комплексi, за згодою Верховної Ради України";

     2) частину четверту виключити;

     3) у частинах сьомiй i дев'ятiй слова "державне пiдприємство" в усiх вiдмiнках замiнити словами "оператор Єдиної газотранспортної системи України" у вiдповiдному вiдмiнку.

     4. У частинi першiй статтi 1 Закону України "Про засади функцiонування ринку природного газу" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2010 р., N 48, ст. 566; 2012 р., N 5, ст. 30; 2013 р., N 22, ст. 214, N 41, ст. 551):

     1) пункт 14 доповнити абзацами другим та третiм такого змiсту:

     "Функцiї оператора Єдиної газотранспортної системи України закрiплюються за суб'єктом господарювання, засновником та власником якого може бути виключно держава, у тому числi через Публiчне акцiонерне товариство "Нацiональна акцiонерна компанiя "Нафтогаз України", або (у разi створення спiльного пiдприємства) держава, у тому числi через Публiчне акцiонерне товариство "Нацiональна акцiонерна компанiя "Нафтогаз України" (володiння не менше 51 вiдсотком корпоративних прав), а також юридична особа (юридичнi особи), що належить та контролюється резидентами держав - членiв Європейського Союзу, Сполучених Штатiв Америки чи Енергетичного Спiвтовариства i є оператором системи транспортування газу або членом Європейської мережi операторiв системи транспортування газу, сертифiкованим вiдповiдно до вимог статтi 10 Директиви 2009/73/ЄС Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу стосовно спiльних правил для внутрiшнього ринку природного газу, статтi 3 Регламенту 715/2009 Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу про умови доступу до мереж передачi природного газу. Вiдповiдно до рiшення центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної полiтики в нафтогазовому комплексi, функцiї оператора пiдземного сховища газу можуть бути вiдокремленi та покладенi на окреме пiдприємство - оператора пiдземного сховища газу. Верховна Рада України за поданням Кабiнету Мiнiстрiв України затверджує результати конкурсу та приймає остаточне рiшення щодо визначення юридичної особи - нерезидента у суб'єктi господарювання, на якого покладено функцiї оператора Єдиної газотранспортної системи України. Умови конкурсу розробляються та затверджуються Кабiнетом Мiнiстрiв України. Для участi в конкурсi юридична особа - нерезидент розкриває структуру власностi засновникiв - юридичних осiб, яка дає змогу встановити фiзичних осiб - власникiв iстотної участi у цих юридичних особах. Змiни у структурi власностi юридичної особи - нерезидента, що за результатами конкурсу була затверджена спiвзасновником суб'єкта господарювання, на якого покладено функцiї оператора Єдиної газотранспортної системи України, мають бути попередньо погодженi Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Засновник або власник юридичної особи - нерезидента, що є учасником суб'єкта господарювання, на якого покладено функцiї оператора Єдиної газотранспортної системи України, повинен мати не менш як п'ятирiчний досвiд управлiння газотранспортною системою на американському чи європейському ринку. За результатами кожного п'ятирiчного строку роботи оператор Єдиної газотранспортної системи України, створений за участю юридичної особи - нерезидента, надає звiт Верховнiй Радi України";

     2) доповнити пунктом 141 такого змiсту:

     "141) оператор пiдземного сховища газу - газозберiгаюче пiдприємство, на яке рiшенням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної полiтики в нафтогазовому комплексi, покладено функцiї iз зберiгання природного газу з метою забезпечення безперебiйної та безаварiйної експлуатацiї пiдземного сховища газу.

     Засновником та власником суб'єкта господарювання, що створюється для виконання функцiй оператора пiдземного сховища газу, може бути виключно держава самостiйно або держава (володiння не менше 51 вiдсотком корпоративних прав) та юридична особа (юридичнi особи), що належить та контролюється резидентами держав - членiв Європейського Союзу, Сполучених Штатiв Америки або Енергетичного Спiвтовариства. Верховна Рада України за поданням Кабiнету Мiнiстрiв України затверджує результати конкурсу та приймає остаточне рiшення щодо визначення юридичної особи - нерезидента у суб'єктi господарювання, на якого покладено функцiї оператора пiдземних сховищ газу. Умови конкурсу розробляються та затверджуються Кабiнетом Мiнiстрiв України. Для участi в конкурсi юридична особа - нерезидент розкриває структуру власностi засновникiв - юридичних осiб, яка дає змогу встановити фiзичних осiб - власникiв iстотної участi у цих юридичних особах. Змiни у структурi власностi юридичної особи - нерезидента, що за результатами конкурсу була затверджена спiвзасновником суб'єкта господарювання, на якого покладено функцiї оператора пiдземних сховищ газу, мають бути попередньо погодженi Кабiнетом Мiнiстрiв України. За результатами кожного п'ятирiчного строку роботи оператор пiдземних сховищ газу, створений за участю юридичної особи - нерезидента, надає звiт Верховнiй Радi України".

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня, наступного за днем його опублiкування.

     2. Кабiнету Мiнiстрiв України:

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити приведення мiнiстерствами та iншими центральними органами виконавчої влади своїх нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть iз цим Законом.

Президент України П. ПОРОШЕНКО

м. Київ
14 серпня 2014 року
N 1645-VII

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.