ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 25 грудня 2014 року

Особливостi оскарження рiшень органiв ДФС у митнiй справi

     Порядок оскарження рiшень, дiй або бездiяльностi органiв Державної фiскальної служби, їх посадових осiб та iнших працiвникiв i вiдповiдальнiсть за них визначенi у главi 4 Митного кодексу України. Цi правила застосовуються у всiх випадках оскарження, окрiм:

     - оскарження постанов по справах про порушення митних правил,

     - випадкiв, коли законом встановлено iнший порядок оскарження зазначених рiшень, дiй чи бездiяльностi,

     - оскарження податкових повiдомлень-рiшень органiв ДФС, яке здiйснюється у порядку, встановленому Податковим кодексом України.

     Вiдповiдно до Митного кодексу України вимоги до форми та змiсту скарг громадян, строки їх подання, порядок i строки їх розгляду, а також вiдповiдальнiсть за протиправнi дiї, пов'язанi з поданням та розглядом скарг, визначаються Законом України "Про звернення громадян". Якщо iнше не передбачено законом, скарги пiдприємств подаються i розглядаються у такому самому порядку i в тi самi строки, що й скарги громадян.

     Так, скарга на рiшення, що оскаржувалось, може бути подана до органу або посадовiй особi вищого рiвня протягом одного року з моменту його прийняття, але не пiзнiше одного мiсяця з часу ознайомлення громадянина з прийнятим рiшенням. Скарги, поданi з порушенням зазначеного термiну, не розглядаються.

     Звернення розглядаються i вирiшуються у термiн не бiльше одного мiсяця вiд дня їх надходження, а тi, якi не потребують додаткового вивчення, - невiдкладно, але не пiзнiше п'ятнадцяти днiв вiд дня їх отримання.

     Якщо в мiсячний термiн вирiшити порушенi у зверненнi питання неможливо, керiвник вiдповiдного органу, пiдприємства, установи, органiзацiї або його заступник встановлюють необхiдний термiн для його розгляду, про що повiдомляється особi, яка подала звернення. При цьому загальний термiн вирiшення питань, порушених у зверненнi, не може перевищувати сорока п'яти днiв.

     Податковi повiдомлення рiшення органiв ДФС з митних платежiв, винесенi територiальними органами, оскаржуються безпосередньо до ДФС України.

     Доводи стосовно незгоди з рiшеннями органу ДФС щодо правильностi визначення заявлених у митних декларацiях кодiв товарiв згiдно з УКТ ЗЕД, їх митної вартостi та країни походження, пiдстав для звiльнення вiд оподаткування викладаються пiдприємством пiд час апеляцiйного оскарження податкових повiдомлень-рiшень про визначення суми грошового зобов'язання, винесених за результатами документальної перевiрки, у порядку, передбаченому статтею 56 Кодексу.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.