ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

26.01.2016 N 1392/6/99-99-19-03-02-15


Про розгляд листа

     Державна фiскальна служба України розглянула лист платника податку щодо здiйснення коригування податкового кредиту у податковiй декларацiї з ПДВ, який сформовано при iмпортi товарiв, розрахунки з постачальником-нерезидентом за якi не проведено, при списаннi кредиторської заборгованостi, за якою минув термiн позовної давностi, та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далi - ПКУ), повiдомляє.

     Згiдно iз пп. "в" п. 185.1 ст. 185 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операцiї платникiв податку з ввезення товарiв на митну територiю України.

     Вiдповiдно до пп. "а" п. 198.1 ст. 198 ПКУ до податкового кредиту вiдносяться суми податку, сплаченi/нарахованi у разi здiйснення операцiй з придбання або виготовлення товарiв (у тому числi в разi їх ввезення на митну територiю України) та послуг.

     Податковий кредит звiтного перiоду визначається виходячи з договiрної (контрактної) вартостi товарiв/послуг та складається з сум податкiв, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п. 193.1 ст. 193 ПКУ, протягом такого звiтного перiоду у зв'язку, зокрема, з придбанням або виготовленням товарiв (у тому числi при їх iмпортi) та послуг (п. 198.3 ст. 198 ПКУ).

     Для операцiй iз ввезення на митну територiю України товарiв датою вiднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати податку за податковими зобов'язаннями згiдно з п. 187.8 ст. 187 ПКУ, а для операцiй з постачання послуг нерезидентом на митнiй територiї України - дата складення платником податкової накладної за такими операцiями, за умови реєстрацiї такої податкової накладної в Єдиному реєстрi податкових накладних (п. 198.2 ст. 198 ПКУ).

     Вiдповiдно до п. 187.8 ст. 187 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань у разi ввезення товарiв на митну територiю України є дата подання митної декларацiї для митного оформлення.

     Випадки, коли податковий кредит пiдлягає коригуванню, визначенi п. 192.1 ст. 192 ПКУ.

     Отже, при списаннi кредиторської заборгованостi, яка виникла при iмпортi товарiв, розрахунки з постачальником-нерезидентом за якi не проведено, сума компенсацiї вартостi товарiв не змiнюється та повернення сум ПДВ, сплачених при ввезеннi товарiв, не вiдбувається.

     Враховуючи зазначене, при списаннi кредиторської заборгованостi, яка виникла при iмпортi товарiв, розрахунки з постачальником-нерезидентом за якi не проведено, об'єкт оподаткування ПДВ не виникає, та пiдстав для коригування податкового кредиту, сформованого на пiдставi отриманої митної декларацiї, немає.

Голова Р. М. Насiров
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.