КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 13 сiчня 2016 р. N 56


Про затвердження спецiальних вимог до призначених органiв з оцiнки вiдповiдностi

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 4 листопада 2020 року N 1071,
вiд 12 травня 2021 року N 471

     Вiдповiдно до статтi 32 Закону України "Про технiчнi регламенти та оцiнку вiдповiдностi" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити спецiальнi вимоги до призначених органiв з оцiнки вiдповiдностi, що додаються.

     2. Ця постанова набирає чинностi одночасно iз Законом України "Про технiчнi регламенти та оцiнку вiдповiдностi".

Прем'єр-мiнiстр України А. ЯЦЕНЮК

Iнд. 75

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 13 сiчня 2016 р. N 56

СПЕЦIАЛЬНI ВИМОГИ
до призначених органiв з оцiнки вiдповiдностi

     1. Орган з оцiнки вiдповiдностi повинен бути незалежним вiд особи, що надає об'єкт оцiнки вiдповiдностi, та вiд особи, що заiнтересована в такому об'єктi як споживач чи користувач.

     Орган з оцiнки вiдповiдностi (його керiвник, заступники керiвника та персонал, вiдповiдальний за виконання завдань з оцiнки вiдповiдностi):

     не повинен бути проектувальником, виробником, iмпортером, розповсюджувачем, монтажником, покупцем, власником, користувачем чи вiдповiдальним за обслуговування продукцiї, яку вiн оцiнює, або представником будь-якої з цих осiб. Зазначена вимога не виключає можливостi використання оцiнюваної продукцiї, яка є необхiдною для роботи органу з оцiнки вiдповiдностi, чи використання такої продукцiї для власних потреб;

     не повинен брати безпосередньої участi у проектуваннi, виготовленнi, реалiзацiї, монтажi, використаннi чи обслуговуваннi продукцiї, яку вiн оцiнює, або представляти сторони, що беруть участь у такiй дiяльностi. Такий орган не повинен провадити будь-яку дiяльнiсть, яка може вплинути на незалежнiсть його суджень або його доброчеснiсть стосовно дiяльностi з оцiнки вiдповiдностi, на провадження якої вiн призначається або призначений. Така вимога, зокрема, стосується послуг з консультування.

     Орган з оцiнки вiдповiдностi, який є членом об'єднання пiдприємцiв, що представляє юридичних осiб та/або фiзичних осiб - пiдприємцiв, якi беруть участь у проектуваннi, виготовленнi, реалiзацiї, монтажi, використаннi чи обслуговуваннi продукцiї, яку вiн оцiнює, може вважатися третьою стороною за умови доведення незалежностi такого органу та вiдсутностi будь-якого конфлiкту iнтересiв.

     Орган з оцiнки вiдповiдностi повинен забезпечувати дотримання субпiдрядниками чи дочiрнiми пiдприємствами, якi ним залучаються до виконання конкретних робiт, пов'язаних з оцiнкою вiдповiдностi, вимог щодо нерозголошення iнформацiї, що становить предмет професiйної таємницi, об'єктивностi i неупередженостi дiяльностi з оцiнки вiдповiдностi такого органу.

(абзац шостий пункту 1 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.11.2020р. N 1071)

     2. Орган з оцiнки вiдповiдностi повинен провадити дiяльнiсть з оцiнки вiдповiдностi належним чином та iз забезпеченням технiчної компетентностi, не пiддаватися будь-якому тиску та спонуканню, зокрема фiнансового характеру, якi можуть впливати на його судження або результати його дiяльностi з оцiнки вiдповiдностi, особливо з боку осiб чи груп осiб, заiнтересованих у результатах такої дiяльностi.

     3. Орган з оцiнки вiдповiдностi повинен бути здатним виконувати всi завдання з оцiнки вiдповiдностi, покладенi на нього згiдно з вiдповiдними технiчними регламентами та стосовно яких вiн призначається чи був призначений, незалежно вiд того, чи такi завдання виконуються безпосередньо органом з оцiнки вiдповiдностi чи такий орган є вiдповiдальним за їх виконання.

     Орган з оцiнки вiдповiдностi для забезпечення виконання завдань з оцiнки вiдповiдностi у будь-який час для кожної процедури оцiнки вiдповiдностi та кожного виду чи категорiї продукцiї, стосовно якої вiн призначається чи був призначений, повинен мати необхiднi:

     квалiфiкований та досвiдчений персонал для виконання завдань з оцiнки вiдповiдностi;

     описи процедур, згiдно з якими проводиться оцiнка вiдповiдностi, що забезпечують прозорiсть i вiдтворюванiсть таких процедур. Орган з оцiнки вiдповiдностi повинен застосовувати вiдповiднi правила, методики, настанови та процедури, що дають змогу розрiзняти завдання, якi вiн виконує як призначений орган з оцiнки вiдповiдностi, та iншу дiяльнiсть;

     процедури для провадження дiяльностi з оцiнки вiдповiдностi з належним урахуванням величини суб'єкта господарювання, що замовляє роботи з оцiнки вiдповiдностi, галузi, в якiй вiн провадить дiяльнiсть, його структури, ступеня складностi технологiї виробництва вiдповiдної продукцiї та масового чи серiйного характеру виробничого процесу.

     Орган з оцiнки вiдповiдностi повинен мати необхiднi для виконання в належний спосiб технiчних i адмiнiстративних завдань з оцiнки вiдповiдностi засоби, а також мати доступ до iншого необхiдного обладнання чи матерiально-технiчної бази.

     4. Персонал органу з оцiнки вiдповiдностi, вiдповiдальний за виконання завдань з оцiнки вiдповiдностi, повинен мати:

     технiчну i професiйну пiдготовку, що охоплює всю дiяльнiсть з оцiнки вiдповiдностi, стосовно якої орган з оцiнки вiдповiдностi був призначений;

     достатнi знання щодо вимог, якi стосуються робiт з оцiнки вiдповiдностi, якi вiн проводить, та вiдповiднi повноваження для проведення таких робiт;

     вiдповiднi знання та розумiння суттєвих вимог (за їх вiдсутностi - технiчних вимог до продукцiї), визначених у технiчному регламентi, стандартiв з перелiку нацiональних стандартiв для цiлей застосування технiчних регламентiв (якщо технiчним регламентом не передбачено затвердження зазначеного перелiку, - стандартiв, якi застосовуються згiдно з технiчним регламентом), положень законодавства України щодо умов обiгу на ринку продукцiї, яку вiн оцiнює, а також вiдповiдних положень законодавства ЄС (якщо технiчний регламент розроблено на основi акта законодавства ЄС);

(абзац четвертий пункту 4 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.05.2021р. N 471)

     досвiд iз складення сертифiкатiв, протоколiв та звiтiв, якi пiдтверджують проведення робiт з оцiнки вiдповiдностi.

     5. Повинна бути забезпечена неупередженiсть органу з оцiнки вiдповiдностi, його керiвника, заступникiв керiвника та персоналу, вiдповiдального за виконання завдань з оцiнки вiдповiдностi.

     Оплата працi керiвника, заступникiв керiвника органу з оцiнки вiдповiдностi та його персоналу, вiдповiдального за виконання завдань з оцiнки вiдповiдностi, не повинна залежати вiд кiлькостi проведених робiт з оцiнки вiдповiдностi чи їх результатiв.

     6. Персонал органу з оцiнки вiдповiдностi зобов'язаний не розголошувати iнформацiю, що становить предмет професiйної таємницi призначених органiв з оцiнки вiдповiдностi, без згоди замовника робiт з оцiнки вiдповiдностi чи особи, якої стосується така iнформацiя (крiм випадкiв надання зазначеної iнформацiї вiдповiдно до закону), та не використовувати таку iнформацiю у своїх iнтересах або в iнтересах третiх осiб.

(пункт 6 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.11.2020р. N 1071)

     7. Орган з оцiнки вiдповiдностi бере участь у вiдповiднiй дiяльностi iз стандартизацiї. У разi коли орган з оцiнки вiдповiдностi не бере участi в такiй дiяльностi, вiн забезпечує iнформування свого персоналу, вiдповiдального за виконання завдань з оцiнки вiдповiдностi, про таку дiяльнiсть.

     Призначений орган з оцiнки вiдповiдностi повинен брати участь у вiдповiднiй дiяльностi секторальної чи мiжсекторальної групи (груп) призначених органiв з оцiнки вiдповiдностi, утвореної (утворених) згiдно з вiдповiдним технiчним регламентом (у разi утворення), забезпечувати iнформування свого персоналу, вiдповiдального за виконання завдань з оцiнки вiдповiдностi, про таку дiяльнiсть, а також повинен застосовувати документи, пiдготовленi за результатами роботи зазначеної групи (груп), як загальнi настанови.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.