ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 24 травня 2018 року N 54


Про внесення змiн до деяких нормативно-правових актiв Нацiонального банку України

     Вiдповiдно до статей 7, 15, 33 та 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", на виконання вимог статтi 1087 Цивiльного кодексу України та з метою удосконалення порядку ведення суб'єктами господарювання касових операцiй у нацiональнiй валютi в Українi Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Унести до постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 29 грудня 2017 року N 148 "Про затвердження Положення про ведення касових операцiй у нацiональнiй валютi в Українi" такi змiни:

     1) пункт 1 пiсля слiв "в Українi" доповнити словами "(далi - Положення про ведення касових операцiй)";

     2) пiсля пункту 1 доповнити постанову двома новими пунктами 11 та 12 такого змiсту:

     "11. Суб'єкти господарювання мають право до 30 червня 2018 року (включно) використовувати в своїй дiяльностi форми вiдомостi на виплату грошей, прибуткового касового ордера, видаткового касового ордера, журналу реєстрацiї прибуткових i видаткових касових документiв, касової книги, книги облiку виданої та прийнятої старшим касиром готiвки та акта про результати iнвентаризацiї наявних коштiв, установленi Положенням про ведення касових операцiй у нацiональнiй валютi в Українi, затвердженим постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 15 грудня 2004 року N 637, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 13 сiчня 2005 року за N 40/10320 (зi змiнами).

     12. Суб'єктам господарювання до 30 червня 2018 року (включно):

     1) розробити та затвердити порядок оприбуткування готiвки в касi та порядок розрахунку лiмiту каси з урахуванням норм Положення про ведення касових операцiй;

     2) користуватися лiмiтами каси, установленими та затвердженими до набрання чинностi цiєю постановою.".

     2. Затвердити Змiни до Положення про ведення касових операцiй у нацiональнiй валютi в Українi, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 29 грудня 2017 року N 148, що додаються.

     3. Департаменту грошового обiгу (Зайвенко В. П.) пiсля офiцiйного опублiкування довести до вiдома банкiв України, а банкам - до вiдома їх клiєнтiв iнформацiю про прийняття цiєї постанови.

     4. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на Голову Нацiонального банку України Смолiя Я. В.

     5. Постанова набирає чинностi з дня, наступного за днем її офiцiйного опублiкування.

Голова Я. В. Смолiй

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
24 травня 2018 року N 54

Змiни до Положення про ведення касових операцiй у нацiональнiй валютi в Українi

     1. У пунктi 3 роздiлу I:

     1) пiдпункти 13, 14 пiсля слова "витрат" доповнити словами " / книга облiку доходiв" у вiдповiдних вiдмiнках та числах;

     2) пiдпункт 18 викласти в такiй редакцiї:

     "18) оприбуткування готiвки - проведення суб'єктами господарювання облiку готiвки в касi на повну суму її фактичних надходжень у касовiй книзi / книзi облiку доходiв i витрат / книзi облiку доходiв / фiскальному звiтному чеку / розрахунковiй квитанцiї;".

     2. У роздiлi II:

     1) пункти 7, 11 викласти в такiй редакцiї:

     "7. Фiзичнi особи мають право здiйснювати розрахунки готiвкою:

     1) iз суб'єктами господарювання протягом одного дня за одним або кiлькома платiжними документами - у розмiрi до 50000 (п'ятдесяти тисяч) гривень уключно.

     Платежi на суму, що перевищує 50000 гривень, проводяться через банки або небанкiвськi фiнансовi установи, якi в установленому законодавством України порядку отримали лiцензiю на переказ коштiв у нацiональнiй валютi без вiдкриття рахунку, шляхом переказу коштiв iз поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштiв до банку чи небанкiвської фiнансової установи для подальшого їх переказу на поточнi рахунки в банку;

     2) мiж собою за договорами купiвлi-продажу, якi пiдлягають нотарiальному посвiдченню, у розмiрi до 50000 (п'ятдесяти тисяч) гривень уключно.

     Платежi на суму, яка перевищує 50000 гривень, здiйснюються шляхом переказу коштiв з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення та/або переказу коштiв на поточнi рахунки (у тому числi на депозит нотарiуса на окремий поточний рахунок у нацiональнiй валютi).";

     "11. Готiвка, що надходить до кас, оприбутковується в день одержання готiвки в повнiй сумi.

     Оприбуткуванням готiвки в касах установ/пiдприємств та їх вiдокремлених пiдроздiлiв, якi проводять готiвковi розрахунки з оформленням їх касовими ордерами i веденням касової книги, є здiйснення облiку готiвки в повнiй сумi її фактичних надходжень у касовiй книзi на пiдставi прибуткових касових ордерiв.

     Оприбуткуванням готiвки в касах фiзичних осiб - пiдприємцiв, якi проводять готiвковi розрахунки з оформленням їх товарними чеками (квитанцiями) i веденням книги облiку доходiв i витрат (або книги облiку доходiв), є здiйснення облiку готiвки в повнiй сумi її фактичних надходжень у книзi облiку доходiв i витрат (або книзi облiку доходiв) на пiдставi товарних чекiв (квитанцiй).

     Оприбуткуванням готiвки в касах вiдокремлених пiдроздiлiв установ/пiдприємств, а також у касах фiзичних осiб - пiдприємцiв, якi проводять готiвковi розрахунки iз застосуванням РРО та/або КОРО без ведення касової книги, є здiйснення облiку готiвки в повнiй сумi її фактичних надходжень на пiдставi даних розрахункових документiв шляхом формування та друку фiскальних звiтних чекiв i їх пiдклеювання до вiдповiдних сторiнок КОРО / занесення даних розрахункових квитанцiй до КОРО.

     Суб'єкти господарювання, якi проводять готiвковi розрахунки iз застосуванням РРО та/або КОРО, використовують КОРО для:

     1) пiдклеювання та зберiгання фiскальних звiтних чекiв на вiдповiдних сторiнках КОРО;

     2) здiйснення операцiй iз розрахунковими квитанцiями в разi виходу з ладу РРО чи вiдключення електроенергiї;

     3) облiку ремонтiв, робiт з технiчного обслуговування, перевiрок конструкцiй та програмного забезпечення РРО.";

     2) в абзацi другому пункту 15 слова "Пiдприємство здiйснює" замiнити словами "Пiдприємство має право здiйснювати";

     3) в абзацi першому пункту 19 слова "суб'єктам господарювання" замiнити словами "суб'єктами господарювання пiдзвiтним особам".

     3. У пунктi 29 роздiлу III:

     1) абзац третiй викласти в такiй редакцiї:

     "Документом, що свiдчить про здавання виручки до банку та є пiдтвердженням оприбуткування готiвки в касi суб'єктiв господарювання, є:";

     2) пiдпункт 3 викласти в такiй редакцiї:

     "3) примiрник супровiдної вiдомостi до сумки з готiвковою виручкою (готiвкою), засвiдчений пiдписом та вiдбитком печатки iнкасатора-збирача;".

     4. Абзац другий пункту 44 роздiлу IV пiсля слiв "на пiдставi укладеної" доповнити словами "мiж установами/пiдприємствами".

     5. Пункт 52 роздiлу V викласти в такiй редакцiї:

     "52. Державна казначейська служба України та розпорядники й одержувачi бюджетних коштiв, якi обслуговуються в органах Державної казначейської служби України, самостiйно визначають порядок установлення лiмiту каси. Строки здавання готiвки з кас Державної казначейської служби України та розпорядникiв i одержувачiв бюджетних коштiв, якi обслуговуються в органах Державної казначейської служби України, установлюються вiдповiдно до вимог пункту 48 роздiлу V цього Положення.".

Директор Департаменту грошового обiгу В. П. Зайвенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.