ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

25.06.2018 N 19265/7/99-99-18-02-02-17

 

Митницi ДФС


Про застосування митної декларацiї типу "ЕА"

     У зв'язку зi зверненнями суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi та з метою актуалiзацiї наданих роз'яснень повiдомляємо.

     1. Згiдно з положеннями частини четвертої статтi 259 Митного кодексу України (далi - Кодекс) за рiшенням органу доходiв i зборiв, яким оформлена попередня митна декларацiя, випуск товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення вiдповiдно до заявленого митного режиму за попередньою митною декларацiєю, яка мiстить всю необхiдну для цього iнформацiю, може бути здiйснено пiсля перемiщення цих товарiв, транспортних засобiв через митний кордон України без пред'явлення їх цьому органу доходiв i зборiв.

     Подання митницi попереднiх митних декларацiй з обсягом даних, необхiдним для випуску товарiв у митний режим (далi - декларацiя типу "ЕА"), здiйснюється вiдповiдно до пунктiв 3.9, 3.10 Порядку виконання митних формальностей пiд час здiйснення митного оформлення товарiв iз застосуванням митної декларацiї на бланку єдиного адмiнiстративного документа, затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 31.05.2012 N 631, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 10.08.2012 за N 1360/21672, з наданням документiв та/або вiдомостей, передбачених частиною третьою статтi 335 Кодексу.

     Згiдно з частиною восьмою статтi 259 Кодексу попередня митна декларацiя приймається органом доходiв i зборiв, якщо її перевiркою встановлено, що вона мiстить необхiднi вiдомостi щодо товару i до неї додано необхiднi документи або їх копiї, у тому числi у виглядi електронного документа. У разi вiдсутностi на момент подання попередньої митної декларацiї оригiналiв документiв дозволяється подання їх копiй.

     При заявленнi (декларуваннi) країни походження товарiв подання оригiналiв документiв про походження є обов'язковим, зокрема, у разi, коли це передбачено мiжнародним договором.

     2. Згiдно з пунктом 3.19 Порядку виконання митних формальностей пiд час здiйснення транзитних перемiщень, затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 09.10.2012 N 1066, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 19.12.2012 за N 2120/22432, рiшення про випуск товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення за декларацiєю типу "ЕА" без пред'явлення їх митницi призначення невiдкладно вноситься уповноваженою посадовою особою митницi призначення до ЄАIС.

     Наявнiсть в ЄАIС рiшення митницi призначення про випуск товарiв у вiдповiдний митний режим за декларацiєю типу "ЕА" є пiдставою для зняття зазначених у витягу з такої декларацiї товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення з контролю за перемiщенням у митницi вiдправлення.

     Враховуючи викладене, керiвникам митниць ДФС, уповноваженими посадовими особами яких приймається рiшення про випуск товарiв у вiдповiдний митний режим за декларацiями типу "ЕА", необхiдно забезпечити належний контроль за внесенням до ЄАIС вiдповiдної iнформацiї для забезпечення зняття з контролю за перемiщенням товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення у митницi вiдправлення.

     3. Керуючись положеннями Кодексу та особливостями ввезення на митну територiю України товарiв рiзними видами транспорту, декларацiя типу "ЕА" не може бути використана для випуску у митний режим окремих видiв товарiв без доставки та пред'явлення їх органу доходiв i зборiв, яким оформлена така попередня митна декларацiя.

     Зазначене вище, зокрема, стосується пiдакцизних товарiв, а також:

     товарiв, що ввозяться (пересилаються) на митну територiю України у мiжнародних поштових та експрес-вiдправленнях, трубопровiднiм транспортом, лiнiями електропередачi;

     товарiв, що пiд час ввезення на митну територiю України декларуються у митнi режими, вiдмiннi вiд iмпорту, реiмпорту, тимчасового ввезення, переробки на митнiй територiї;

     товарiв, задекларованих за однiєю декларацiєю типу "ЕА", пропуск яких пiд час ввезення на митну територiю України здiйснювався з розбивкою на окремi частини, у тому числi у зв'язку з перемiщенням у рiзних транспортних засобах або контейнерах.

     Листи Мiнiстерства доходiв i зборiв України вiд 23.09.2013 N 18879/7/99-99-24-01-06-17 та вiд 23.06.2014 N 14769/7/99-99-24-01-06-17 вважати такими, що вiдкликанi.

     Керiвникам митниць ДФС довести положення цього листа до вiдома пiдпорядкованих структурних пiдроздiлiв, митних брокерiв, громадян i суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

В.о. Голови М. В. Продан
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.