ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

26.11.2018 N 36850/7/99-99-20-02-02-17

 

Митницi ДФС


Про змiни до МК України

     З 25.11.2018 набрав чинностi Закон України вiд 08.11.2018 N 2612-VIII "Про внесення змiн до Митного кодексу України та деяких iнших законодавчих актiв України щодо ввезення транспортних засобiв на митну територiю України" (залi - Закон).

     Щодо змiн та доповнень, внесених Законом, то акцентуємо увагу на таких аспектах.

     1. У новiй редакцiї викладена частина перша статтi 467 Митного кодексу України (далi - МК України).

     Згiдно з Законом процесуальнi строки накладення адмiнiстративного стягнення обчислюються з моменту виявлення правопорушення (цей момент може спiвпадати з моментом складання протоколу про порушення митних правил, а також вiдраховуватись з моменту встановлення ознак правопорушення).

     Крiм того Законом установлено, що "строк накладення адмiнiстративних стягнень у справах про порушення митних правил зупиняється на час розгляду таких справ судом".

     З урахуванням внесених змiн з моменту фактичного отримання судом матерiалiв справи про порушення митних правил шестимiсячний строк накладення адмiнiстративного стягнення зупиняється. У разi прийняття судом рiшення про направлення справи на додаткову перевiрку матерiали повертаються до митницi. На час здiйснення додаткової перевiрки матерiали не перебувають на розглядi в судi. Пiсля повторного направлення матерiалiв справи до суду строк накладення адмiнiстративного стягнення зупиняється.

     2. Внесенi Законом змiни до статей 469, 470 та 481 МК України набирають чинностi через 180 днiв з дня, наступного за днем опублiкування цього Закону.

     З огляду на це, внесенi до частини другої статтi 511 МК України змiни, а також нова редакцiя статтi 522 МК України набувають практичного застосування також через 180 днiв з дня, наступного за днем опублiкування Закону.

     3. Стаття 494 МК України доповнена новими частинами, якi конкретизують порядок дiй посадових осiб органiв доходiв i зборiв у разi, коли протокол про порушення митних правил складається за вiдсутностi особи, якою вчинено правопорушення, а також визначають умови, за яких протокол про порушення митних правил вважається врученим.

     4. Вiдповiдно до вимог абзацу другого пункту 9 Роздiлу XXI "Прикiнцевi та перехiднi положення" МК України (далi - Роздiл) здiйснення митного оформлення транспортного засобу з дотриманням умов, визначених абзацом першим цього пункту, звiльняє осiб, вiдповiдальних за дотримання строкiв та умов (вимог) митних режимiв тимчасового ввезення або транзиту, вiд адмiнiстративної вiдповiдальностi, передбаченої статтями 470, 481 та 485 цього Кодексу, за порушення митних правил стосовно транспортного засобу, щодо якого не дотриманi строки та умови (вимоги) митних режимiв тимчасового ввезення або транзиту.

     Ураховуючи викладене, у разi митного оформлення транспортного засобу, зазначеного у пунктi 92 Роздiлу, з дотриманням умов, визначених абзацом першим пункту 93 Роздiлу, вчинення порушень митних правил, передбачених статтями 470, 481 та 485 МК України особою, вiдповiдальною за дотримання строкiв та умов (вимог) митних режимiв тимчасового ввезення або транзиту такого транспортного засобу, не тягне за собою адмiнiстративної вiдповiдальностi, передбаченої цими статтями.

     При цьому, якщо протокол про порушення митних правил за ознаками правопорушень, передбачених статтями 470, 481 та 485 МК України, складено, але пiд час провадження здiйснено митне оформлення транспортного засобу з дотриманням умов, визначених абзацом першим пункту 93 Роздiлу, має розглядатися питання про закриття провадження в справi про порушення митних правил.

Директор Департаменту органiзацiї протидiї митним правопорушенням та мiжнародної взаємодiї В. Поїзд
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.