ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

25.06.2019 N 2900/6/99-99-12-02-02-15/IПК


     Державна фiскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далi - Кодекс) розглянула запит Товариства стосовно надання iндивiдуальної податкової консультацiї щодо практичного застосування окремих норм податкового законодавства з питань акцизного податку, та надає вiдповiдi на порушенi у зверненнi питання.

     Пiдприємство запитує:

     1. Чи вважається акцизним складом нафтоналивне судно-баржа (далi - судно), що перебуває у тимчасовому платному користуваннi Товариства, яке має намiр здiйснювати на митнiй територiї України господарську дiяльнiсть шляхом зберiгання та реалiзацiї на цьому суднi пального?

     2. Чи вважається акцизним складом пересувним самохiдне судно - буксир (далi - буксир), який перебуває у тимчасовому платному користуваннi Товариства, у паливному баку якого знаходиться пальне, яке використовується виключно для роботи двигуна буксира?

     До запитання 1.

     Як зазначено у запитi Товариства, судно є морським/рiчковим транспортним засобом для перемiщення в ньому митною територiєю України пального та/або його зберiгання, з вантажними танками загальною мiсткiстю 5 тис. м3.

     Вiдповiдно до вимог пп. 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 Кодексу (у редакцiї, яка набуває чинностi з 01.07.2019) платниками акцизного податку є, зокрема, але не виключно, особа (у тому числi юридична особа, що веде облiк результатiв дiяльностi за договором про спiльну дiяльнiсть без створення юридичної особи), яка реалiзує пальне або спирт етиловий.

     Тому Товариство як особа, що реалiзує пальне, є платником акцизного податку з реалiзацiї пального.

     Для пального:

     акцизний склад - це примiщення або територiя на митнiй територiї України, де розпорядник акцизного складу провадить свою господарську дiяльнiсть шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змiшування, розливу, навантаження-розвантаження, зберiгання, реалiзацiї пального (пп. "б" пп. 14.1.6 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

     акцизний склад пересувний - це транспортний засiб (автомобiльний, залiзничний, морський, рiчковий, повiтряний, магiстральний трубопровiд), на якому перемiщується та/або зберiгається пальне на митнiй територiї України (пп. 14.1.61 п. 14.1. ст. 14 Кодексу).

     Отже, з урахуванням викладеного вище, зазначене у запитi Товариства нафтоналивне судно - баржа як транспортний засiб (морський, рiчковий), на якому перемiщується та/або зберiгається пальне на митнiй територiї України:

     не є акцизним складом в розумiннi пп. 14.1.6 п. 14.1. ст. 14 Кодексу, оскiльки не є примiщенням / територiєю;

     є акцизним складом пересувним в розумiннi пп. 14.1.61 п. 14.1. ст. 14 Кодексу протягом перiоду його використання для зберiгання або перемiщення пального на митнiй територiї України.

     До запитання 2.

     Згiдно з пп. "г" пп. 14.1.6 п. 14.1 ст. 14 Кодексу паливний бак як ємнiсть для зберiгання пального безпосередньо в транспортному засобi або технiчному обладнаннi, пристрої не є акцизним складом.

     Як зазначено у запитi Товариства, буксир має паливний бак мiсткiстю 47 м3 та iнших ємностей (резервуарiв) для зберiгання пального на буксирi не має, а пiсля заправки буксира, тобто помiщення пального безпосередньо у паливний бак буксира, залите у паливний бак буксиру пальне потрапляє паливною системою у двигун буксиру, фiзичний вiдпуск пального iншим особам, до iнших транспортних засобiв не здiйснюється.

     Паливний бак (бензобак) - ємнiсть для зберiгання запасу рiдкого палива (бензин, гас, дизельне паливо) безпосередньо на борту транспортного засобу або технiчного пристрою, який отримує енергiю вiд рiдкопаливного двигуна внутрiшнього згорання. Також на корпусi паливного бака в разi необхiдностi розташовується отвiр для введення датчикiв контролю рiвня палива, або його тиску. Паливнi баки також можуть мати зливний отвiр, обладнуються запiрною пробкою або краником.

     З огляду на викладене:

     паливний бак як ємнiсть для зберiгання пального безпосередньо в транспортному засобi (буксирi), з якого пальне потрапляє у двигун буксира та використовується виключно для роботи двигуна буксира, - не є акцизним складом (акцизним складом пересувним);

     транспортний засiб (буксир), у якого пальне знаходиться тiльки у паливному баку та використовується виключно для роботи двигуна транспортного засобу (буксира), - не є акцизним складом (у розумiннi пп. 14.1.6 п. 14.1. ст. 14 Кодексу) / акцизним складом пересувним (у розумiннi пп. 14.1.61 п. 14.1. ст. 14 Кодексу).

     Вiдповiдно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу податкова консультацiя має iндивiдуальний характер i може використовуватися виключно платником податкiв, якому надано таку консультацiю.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.