ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 3 серпня 2021 року N 82


Про затвердження форми та умов банкiвської гарантiї

     Вiдповiдно до статей 7, 15, 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", на виконання вимог частини дванадцятої статтi 14 Закону України "Про приватизацiю державного i комунального майна", з метою встановлення умов та форми банкiвської гарантiї, яка надаватиметься банками учасникам аукцiонiв з продажу об'єктiв державної або комунальної власностi, Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити форму банкiвської гарантiї (додаток 1) та умови банкiвської гарантiї (додаток 2), що додаються.

     2. Департаменту платiжних систем та iнновацiйного розвитку (Андрiй Поддєрьогiн) довести до вiдома банкiв України iнформацiю про прийняття цiєї постанови.

     3. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на заступника Голови Нацiонального банку України Олексiя Шабана.

     4. Постанова набирає чинностi з дня, наступного за днем її офiцiйного опублiкування.

В. о. Голови Юрiй ГЕЛЕТIЙ

 

Додаток 1
до постанови Правлiння Нацiонального банку України
03.08.2021 N 82

Банкiвська гарантiя N    вiд

N з/п Реквiзити банкiвської гарантiї
 
1 2 3
1 Дата видачi  
2 Мiсце складання  
3 Вид гарантiї Банкiвська гарантiя надається учасником аукцiону вiдповiдно до вимог Закону України "Про приватизацiю державного i комунального майна"
4 Гарант Повне найменування банку-гаранта:
Код згiдно з Єдиним державним реєстром пiдприємств та органiзацiй України (ЄДРПОУ):
Код банку:
Адреса мiсцезнаходження:
5 Принципал (для резидента/нерезидента за наявностi) Для юридичної особи:
повне найменування Принципала:
код згiдно з ЄДРПОУ (для резидента):
адреса мiсцезнаходження:
Для фiзичної особи:
прiзвище, iм'я та по батьковi:
реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiя та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв)
6 Бенефiцiар Повне найменування Бенефiцiара:
Код згiдно з ЄДРПОУ:
Адреса мiсцезнаходження:
7 Сума гарантiї (цифрами та словами) У нацiональнiй валютi або в iноземнiй валютi, що є еквiвалентом у нацiональнiй валютi
8 Дата початку строку дiї гарантiї (набрання чинностi) Дата видачi
9 Дата закiнчення строку дiї гарантiї  
10 Об'єкт Повна назва об'єкта приватизацiї
11 Базовi вiдносини Аукцiон з умовами з продажу ______________________ (об'єкт великої приватизацiї) ____________ (дата проведення аукцiону), який проводиться вiдповiдно до Порядку продажу об'єктiв великої приватизацiї державної власностi, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10 травня 2018 року N 386 (далi - Порядок)
12 Iншi умови (за потреби)  

     1. Ця банкiвська гарантiя застосовується для забезпечення виконання Принципалом зобов'язань щодо участi в аукцiонi з умовами з продажу об'єкта.

     2. Термiни, зазначенi в цiй банкiвськiй гарантiї, вживаються у значеннях, визначених Цивiльним кодексом України, Законом України "Про приватизацiю державного i комунального майна" (далi - Закон), Положенням про порядок здiйснення банками операцiй за гарантiями в нацiональнiй та iноземних валютах, затвердженим постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 15 грудня 2004 року N 639, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 13 сiчня 2005 року за N 41/10321 (у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 25 сiчня 2018 року N 5) (зi змiнами).

     3. За цiєю банкiвською гарантiєю Гарант безвiдклично зобов'язаний сплатити Бенефiцiару суму гарантiї протягом п'яти банкiвських днiв пiсля дня отримання Гарантом письмової вимоги Бенефiцiара про сплату суми гарантiї (далi - Вимога).

     Бенефiцiар направляє Вимогу на адресу мiсцезнаходження Гаранта протягом строку дiї банкiвської гарантiї.

     Вимога може бути передана через банк Бенефiцiара, який пiдтвердить автентичним SWIFT-повiдомленням на SWIFT-адресу Гаранта достовiрнiсть пiдписiв на Вимозi.

     Вимога повинна мiстити посилання на дату видачi i номер цiєї гарантiї, а також посилання на одну з таких умов (пiдстав), що пiдтверджують невиконання Принципалом своїх зобов'язань вiдповiдно до Закону та/або Порядку:

     1) Принципал вiдмовився укласти договiр купiвлi-продажу об'єкта;

     2) Принципал вiдмовився вiд пiдписання протоколу аукцiону з продажу об'єкта;

     3) несплата Принципалом грошових коштiв за придбаний об'єкт приватизацiї у визначений договором купiвлi-продажу строк;

     4) iншi пiдстави, визначенi Законом та/або Порядком.

     4. Строк дiї цiєї банкiвської гарантiї шiсть календарних мiсяцiв iз дати видачi банкiвської гарантiї або до настання однiєї з таких подiй залежно вiд того, що настане ранiше:

     1) сплата Бенефiцiару суми гарантiї;

     2) отримання Гарантом письмової заяви Бенефiцiара про звiльнення Гаранта вiд зобов'язань за цiєю банкiвською гарантiєю.

     5. Змiни до цiєї банкiвської гарантiї можуть бути внесенi в установленому законодавством України порядку, пiсля чого вони стають невiд'ємною частиною цiєї банкiвської гарантiї.

     6. Ця банкiвська гарантiя є безвiдкличною та надається виключно Бенефiцiару i не може бути передана або переуступлена будь-кому.

     7. Ця банкiвська гарантiя пiдпорядковується Унiфiкованим правилам для гарантiй за вимогою, публiкацiя Мiжнародної торгової палати N 758, 2010 рiк. Вiдносини за цiєю гарантiєю регулюються законодавством України.

     8. Зобов'язання та вiдповiдальнiсть Гаранта перед Бенефiцiаром обмежуються сумою гарантiї.

Банк-Гарант
_________________________________
(пiдпис)

 

Додаток 2
до постанови Правлiння Нацiонального банку України
03.08.2021 N 82

Умови банкiвської гарантiї

     1. Банки України здiйснюють операцiї за банкiвськими гарантiями вiдповiдно до вимог статей 560 - 569 Цивiльного кодексу України, статтi 200 Господарського кодексу України, Унiфiкованих правил для гарантiй за вимогою (публiкацiя Мiжнародної торгової палати N 758, 2010 рiк), Положення про порядок здiйснення банками операцiй за гарантiями в нацiональнiй та iноземних валютах, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 15 грудня 2004 року N 639, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 13 сiчня 2005 року за N 41/10321 (у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 25 сiчня 2018 року N 5) (зi змiнами).

     2. Вiдповiдно до частини дванадцятої статтi 14 Закону України "Про приватизацiю державного i комунального майна" Нацiональний банк України затверджує умови та форму банкiвської гарантiї за поданням Фонду державного майна України. Банкiвську гарантiю мають право в процедурi приватизацiї надавати тiльки системно важливi банки, перелiк яких визначається Нацiональним банком України вiдповiдно до вимог Положення про порядок визначення системно важливих банкiв, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 25 грудня 2014 року N 863 (у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 19 червня 2019 року N 79) (зi змiнами).

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.