Документ скасований: Постанова КМУ № 1092 від 27.09.2022

КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 28 жовтня 2021 р. N 1120


Про внесення змiн до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 серпня 2020 р. N 705

     Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Внести до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 серпня 2020 р. N 705 "Деякi питання надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення" (Офiцiйний вiсник України, 2020 р., N 67, ст. 2161) змiни, що додаються.

     2. Ця постанова набирає чинностi з дня її опублiкування.

Прем'єр-мiнiстр України Д. ШМИГАЛЬ

Iнд. 67

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 28 жовтня 2021 р. N 1120

ЗМIНИ,
що вносяться до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 серпня 2020 р. N 705

     1. Пункт 1 доповнити абзацами такого змiсту:

     "форму плану здiйснення заходiв з монiторингу вiдповiдностi пiдприємства умовам для надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення;

     Порядок планування та здiйснення митними органами монiторингу вiдповiдностi пiдприємства умовам для надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення.".

     2. Доповнити постанову формою плану здiйснення заходiв з монiторингу вiдповiдностi пiдприємства умовам для надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення такого змiсту:

"ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 12 серпня 2020 р. N 705

ПЛАН
здiйснення заходiв з монiторингу вiдповiдностi пiдприємства умовам для надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення

1. Митниця за мiсцезнаходженням пiдприємства  
2. Рiк здiйснення заходiв з монiторингу вiдповiдностi  
3. Посадова особа або посадовi особи митницi, якi здiйснюватимуть заходи з монiторингу вiдповiдностi  
4. Найменування пiдприємства  
5. Реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв / код згiдно з ЄДРПОУ  
6. Облiковий номер особи, наданий згiдно iз статтею 455 Митного кодексу України  
7. Мiсцезнаходження пiдприємства  
8. Дата та номер наказу Держмитслужби про надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення  
9. Вид дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення  

 

Перiод Заходи з монiторингу вiдповiдностi з урахуванням необхiдностi надання вiдповiдi на контрольне питання (його окремих пунктiв) алгоритму оцiнки вiдповiдностi пiдприємства умовам для надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення Номер контрольного питання (його окремих пунктiв) алгоритму оцiнки вiдповiдностi пiдприємства умовам для надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення, для надання вiдповiдi на яке здiйснюються заходи з монiторингу вiдповiдностi
I квартал    
   
   
II квартал    
   
   
III квартал    
   
   
IV квартал    
   
   

".

     3. Доповнити постанову Порядком планування та здiйснення митними органами монiторингу вiдповiдностi пiдприємства умовам для надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення такого змiсту:

"ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 12 серпня 2020 р. N 705

ПОРЯДОК
планування та здiйснення митними органами монiторингу вiдповiдностi пiдприємства умовам для надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення

     1. Цей Порядок визначає процедури планування i здiйснення митними органами комплексу заходiв з монiторингу вiдповiдностi пiдприємства умовам для надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення (далi - монiторинг вiдповiдностi).

     2. У цьому Порядку пiд заходами з монiторингу вiдповiдностi слiд розумiти заходи, передбаченi частиною третьою статтi 35 Закону України "Про режим спiльного транзиту та запровадження нацiональної електронної транзитної системи" (далi - Закон), що здiйснюються митними органами для контролю за дотриманням пiдприємством умов вiдповiдностi пiдприємства для надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення вiдповiдно до наданого пiдприємству виду дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення.

     Iншi термiни в цьому Порядку вживаються у значеннi, наведеному в Митному кодексi України, Законi, Порядку проведення митними органами оцiнки (повторної оцiнки) вiдповiдностi пiдприємства умовам для надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 серпня 2020 р. N 705 (Офiцiйний вiсник України, 2020 р., N 67, ст. 2161).

     3. План здiйснення заходiв з монiторингу вiдповiдностi пiдприємства умовам для надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення (далi - план монiторингу) формується митницею за мiсцезнаходженням пiдприємства, якому надано дозвiл на застосування спецiального транзитного спрощення (далi - пiдприємство), за формою, затвердженою постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 серпня 2020 р. N 705. Такий план монiторингу затверджується наказом митницi за мiсцезнаходженням пiдприємства.

     4. План монiторингу формується митницею за мiсцезнаходженням пiдприємства на календарний рiк окремо для кожного пiдприємства з урахуванням такого:

     1) заходи з монiторингу вiдповiдностi, якi пiдлягають виконанню митницею, зазначаються у планi монiторингу поквартально та згiдно з перiодичнiстю здiйснення заходiв з монiторингу вiдповiдностi пiдприємства умовам для надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення, наведеною у додатку;

     2) перiод пiдтвердження всiх умов вiдповiдностi пiдприємства умовам для надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення вiдповiдно до отриманого виду дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення не повинен перевищувати трьох календарних рокiв;

     3) заходи з монiторингу вiдповiдностi визначаються на пiдставi:

     результатiв застосування системи управлiння ризиками з урахуванням результатiв оцiнки (повторної оцiнки) вiдповiдностi та монiторингу вiдповiдностi, проведеного у попереднi перiоди. У разi коли пiдприємство зареєстроване менше трьох рокiв, протягом першого року пiсля надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення пiд час здiйснення заходiв з монiторингу вiдповiдностi застосовується пiдвищений рiвень ризику;

     iнформацiї, отриманої вiд Держмитслужби;

     результатiв аналiзу та узагальнення вiдомостей щодо дiяльностi пiдприємства, отриманих вiдповiдно до пункту 2 частин третьої та п'ятої статтi 35 Закону або з iнших офiцiйних джерел у значеннi, наведеному в Законi України "Про запобiгання та протидiю легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, фiнансуванню тероризму та фiнансуванню розповсюдження зброї масового знищення";

     4) заходи з монiторингу вiдповiдностi не порушують нормального режиму роботи пiдприємства;

     5) заходи з монiторингу вiдповiдностi, якi передбачають вiдвiдування примiщень та об'єктiв пiдприємства, мають бути запланованi таким чином, щоб мiнiмiзувати кiлькiсть вiдвiдувань таких примiщень та об'єктiв пiдприємства.

     5. Перший план монiторингу затверджується митницею протягом 15 робочих днiв з дня надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення та формується iз заходiв з монiторингу вiдповiдностi, що мають бути обов'язково включенi до такого плану, визначених їх перiодичнiстю.

     Наступнi плани монiторингу затверджуються митницею щороку до 15 сiчня.

     У разi коли пiдприємству надано дозвiл на застосування спецiального транзитного спрощення в останньому кварталi року, перший план монiторингу такого пiдприємства формується без урахування вимог, визначених в абзацi першому цього пункту, та затверджується у строки, визначенi абзацом другим цього пункту.

     6. План монiторингу вноситься до єдиної iнформацiйної автоматизованої системи митних органiв України митницею за мiсцезнаходженням пiдприємства у строк, що не перевищує трьох робочих днiв з дня його затвердження такою митницею.

     7. Змiни до плану монiторингу вносяться у разi:

     отримання вiд Держмитслужби або за результатами здiйснення iнших заходiв, передбачених пiдпунктом 3 пункту 4 цього Порядку, вiдомостей, що можуть мати вплив на дотримання пiдприємством умов для надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення, якщо запланованi заходи з монiторингу вiдповiдностi не дають змоги провести перевiрку таких вiдомостей;

     виявлення пiд час здiйснення митницею за мiсцезнаходженням пiдприємства заходiв з монiторингу вiдповiдностi вiдомостей, що можуть мати вплив на дотримання пiдприємством умов для надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення, якщо запланованi заходи з монiторингу вiдповiдностi або перiод їх здiйснення не дають змоги провести перевiрку таких вiдомостей.

     8. Заходи з монiторингу вiдповiдностi здiйснюють посадовi особи митницi за мiсцезнаходженням пiдприємства.

     За зверненням митницi за мiсцезнаходженням пiдприємства окремi заходи з монiторингу вiдповiдностi можуть здiйснюватися посадовими особами митниць, у зонi дiяльностi яких розташованi вiдповiднi об'єкти пiдприємства. Про результати здiйснених заходiв з монiторингу вiдповiдностi посадова особа такої митницi повинна поiнформувати митницю за мiсцезнаходженням пiдприємства невiдкладно, але не пiзнiше наступного робочого дня з дня здiйснення таких заходiв.

     9. Посадовi особи митниць, зазначенi в пунктi 8 цього Порядку, допускаються до здiйснення заходiв з монiторингу вiдповiдностi за результатами успiшного проходження спецiального курсу з оцiнки вiдповiдностi пiдприємств вiдповiдним умовам для надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення.

     10. Заходи з монiторингу вiдповiдностi пiдприємства критерiю "належна система ведення бухгалтерського облiку, комерцiйної та транспортної документацiї", а також умовам для надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення, встановленим пунктами 1 - 3 частини першої, пунктом 1 частини другої та пунктами 1 - 4 частини третьої статтi 41 Закону, якi передбачають необхiднiсть вiдвiдування примiщень i об'єктiв, що використовуються пiдприємством, на яких, зокрема, здiйснюється зберiгання первинних документiв i регiстрiв бухгалтерського та складського облiку та/або якi використовуються пiдприємством та мають значення для проведення оцiнки вiдповiдностi пiдприємства умовам для надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення, здiйснюються з обов'язковим вiдвiдуванням посадовими особами митницi вiдповiдних примiщень i об'єктiв пiдприємства.

     11. Заходи з монiторингу вiдповiдностi, що передбачають вiдвiдування посадовими особами митницi примiщень i об'єктiв, що використовуються пiдприємством, здiйснюються з урахуванням таких вимог:

     графiк проведення таких заходiв повинен бути узгоджений митницею за мiсцезнаходженням пiдприємства з керiвником пiдприємства або уповноваженою ним особою. Такий графiк узгоджується в межах календарного кварталу, на який запланованi заходи з монiторингу вiдповiдностi, що передбачають вiдвiдування посадовими особами митницi примiщень i об'єктiв пiдприємства;

     перелiк посадових осiб митницi, якi здiйснюватимуть такi заходи, повинен бути доведений митницею за мiсцезнаходженням пiдприємства до вiдома пiдприємства не пiзнiше нiж за один робочий день до дати здiйснення таких заходiв;

     посадовi особи митницi, якi здiйснюють заходи з монiторингу вiдповiдностi, повиннi пред'явити керiвнику пiдприємства або уповноваженiй ним особi свої службовi посвiдчення.

     12. Якщо заходи з монiторингу вiдповiдностi передбачають проведення опитування працiвникiв пiдприємства, таке опитування здiйснюється з урахуванням вимог пункту 19 Порядку проведення митними органами оцiнки (повторної оцiнки) вiдповiдностi пiдприємства умовам для надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 серпня 2020 р. N 705.

     13. Для фiксацiї результатiв виконання заходiв з монiторингу вiдповiдностi та пiдтвердження вiдповiдностi пiдприємства умовам для надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення залежно вiд виду наданого пiдприємству дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення використовуються контрольнi питання 1.1.1 - 1.1.5, 1.1.8 роздiлу 1, роздiлiв 2 - 5 алгоритму оцiнки вiдповiдностi пiдприємства умовам для надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення згiдно з додатком 1 до Порядку проведення митними органами оцiнки (повторної оцiнки) вiдповiдностi пiдприємства умовам для надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 серпня 2020 р. N 705.

     Пiдприємство вiдповiдає умовi для надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення, якщо за результатами здiйснення заходiв з монiторингу вiдповiдностi на контрольнi питання надано вiдповiдi "так" або "не застосовується".

     Пiдприємство не вiдповiдає умовi для надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення, якщо за результатами здiйснення заходiв з монiторингу вiдповiдностi на контрольне питання надано вiдповiдь "нi".

     Якщо здiйснення заходiв з монiторингу вiдповiдностi передбачає надання вiдповiдi виключно на окремий пункт контрольного питання, для цiлей надання вiдповiдi на контрольне питання в цiлому вiдповiдi на iншi пункти вважаються такими, що надаються для отримання вiдповiдi "так" або "не застосовується" на таке контрольне питання.

     14. Результати здiйснення заходiв з монiторингу вiдповiдностi вносяться посадовою особою митницi за мiсцезнаходженням пiдприємства, яка здiйснювала такi заходи, до єдиної iнформацiйної автоматизованої системи митних органiв України не пiзнiше нiж на наступний робочий день пiсля дня здiйснення нею такого заходу, а у разi здiйснення заходiв з монiторингу вiдповiдностi посадовою особою митницi, iншої нiж митниця за мiсцезнаходженням пiдприємства, - не пiзнiше нiж на наступний робочий день з дня отримання вiдомостей про результати здiйснення заходiв з монiторингу вiд такої митницi.

     15. Якщо за результатами монiторингу вiдповiдностi виявлено невiдповiднiсть пiдприємства хоча б однiй умовi для надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення, митниця за мiсцезнаходженням пiдприємства невiдкладно, але не пiзнiше нiж на наступний робочий день з дня виявлення такої невiдповiдностi повiдомляє пiдприємству про виявлену невiдповiднiсть та надсилає до Держмитслужби подання про зупинення дiї дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення.

     16. У разi ненадання пiдприємством на запит посадової особи митницi, яка здiйснює заходи з монiторингу вiдповiдностi, вiдомостей або документiв, необхiдних для проведення таких заходiв, а також перешкоджання у здiйсненнi заходiв з монiторингу вiдповiдностi такою посадовою особою невiдкладно складається акт.

     В актi зазначаються документи або вiдомостi, якi не були наданi пiдприємством, та/або дiї чи бездiяльнiсть пiдприємства, що перешкоджали у здiйсненнi заходiв з монiторингу вiдповiдностi.

     Не пiзнiше нiж на наступний робочий день з дня складення акта митниця за мiсцезнаходженням пiдприємства надсилає:

     пiдприємству - копiю такого акта;

     Держмитслужбi - подання про проведення повторної оцiнки вiдповiдностi пiдприємства умовам для надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення вiдповiдно до пункту 2 частини сьомої статтi 35 Закону.

 

Додаток
до Порядку планування та здiйснення митними органами монiторингу вiдповiдностi пiдприємства умовам для надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення

ПЕРIОДИЧНIСТЬ ЗДIЙСНЕННЯ
заходiв з монiторингу вiдповiдностi пiдприємства умовам для надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення

Номер контрольного питання алгоритму оцiнки вiдповiдностi пiдприємства умовам для надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення Спосiб перевiрки Перiодичнiсть здiйснення заходiв з монiторингу вiдповiдностi (з урахуванням необхiдностi надання вiдповiдi на контрольне питання (його окремих пунктiв) алгоритму оцiнки вiдповiдностi пiдприємства умовам для надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення) Обов'язковiсть здiйснення заходiв з монiторингу (з урахуванням необхiдностi надання вiдповiдi на контрольне питання (його окремих пунктiв) алгоритму оцiнки вiдповiдностi пiдприємства умовам для надання дозволу на застосування спецiального транзитного спрощення) для формування першого плану здiйснення заходiв з монiторингу вiдповiдностi
Роздiл 1. Iнформацiя про пiдприємство
1.1.1 Без вiдвiдування примiщень та об'єктiв пiдприємства один раз протягом календарного року має бути включений
1.1.2 Без вiдвiдування примiщень та об'єктiв пiдприємства щокварталу має бути включений
1.1.3 Без вiдвiдування примiщень та об'єктiв пiдприємства один раз протягом календарного року має бути включений
1.1.4 Без вiдвiдування примiщень та об'єктiв пiдприємства один раз протягом календарного року  
1.1.5 Без вiдвiдування примiщень та об'єктiв пiдприємства один раз протягом календарного року  
1.1.8 Без вiдвiдування примiщень та об'єктiв пiдприємства один раз протягом календарного року має бути включений
Роздiл 2. Дотримання вимог митного та податкового законодавства України, а також вiдсутнiсть фактiв притягнення до кримiнальної вiдповiдальностi
2.1.1 Без вiдвiдування примiщень та об'єктiв пiдприємства один раз протягом календарного року  
2.1.2 Без вiдвiдування примiщень та об'єктiв пiдприємства щокварталу - для перевiрки систематичних порушень митних правил
щороку у I кварталi календарного року - для перевiрки серйозних порушень митних правил
має бути включений (в частинi перевiрки систематичних порушень митних правил)
Роздiл 3. Належна система ведення бухгалтерського облiку, комерцiйної та транспортної документацiї
3.1.1 З вiдвiдуванням примiщень та об'єктiв пiдприємства один раз протягом календарного року  
3.2.1 З вiдвiдуванням примiщень та об'єктiв пiдприємства (за потреби) один раз протягом трьох календарних рокiв  
3.2.2 З вiдвiдуванням примiщень та об'єктiв пiдприємства один раз протягом календарного року має бути включений
3.3.1 З вiдвiдуванням примiщень та об'єктiв пiдприємства (за потреби) один раз протягом трьох календарних рокiв  
3.3.2 З вiдвiдуванням примiщень та об'єктiв пiдприємства (за потреби) один раз протягом трьох календарних рокiв  
3.3.3 З вiдвiдуванням примiщень та об'єктiв пiдприємства (за потреби) один раз протягом календарного року  
3.4.1 З вiдвiдуванням примiщень та об'єктiв пiдприємства один раз протягом календарного року  
3.4.2 З вiдвiдуванням примiщень та об'єктiв пiдприємства один раз протягом календарного року  
3.5.1 З вiдвiдуванням примiщень та об'єктiв пiдприємства (за потреби) один раз протягом календарного року має бути включений
3.5.2 З вiдвiдуванням примiщень та об'єктiв пiдприємства (за потреби) один раз протягом календарного року має бути включений
3.5.3 З вiдвiдуванням примiщень та об'єктiв пiдприємства (за потреби) один раз протягом календарного року має бути включений
3.5.4 З вiдвiдуванням примiщень та об'єктiв пiдприємства (за потреби) один раз протягом календарного року має бути включений
3.5.5 З вiдвiдуванням примiщень та об'єктiв пiдприємства (за потреби) один раз протягом календарного року має бути включений
3.6.1 З вiдвiдуванням примiщень та об'єктiв пiдприємства (за потреби) один раз протягом календарного року  
3.6.2 З вiдвiдуванням примiщень та об'єктiв пiдприємства один раз протягом трьох календарних рокiв  
3.6.3 З вiдвiдуванням примiщень та об'єктiв пiдприємства (за потреби) один раз протягом календарного року  
3.7.1 З вiдвiдуванням примiщень та об'єктiв пiдприємства (за потреби) один раз протягом трьох календарних рокiв  
3.7.2 З вiдвiдуванням примiщень та об'єктiв пiдприємства (за потреби) один раз протягом трьох календарних рокiв  
3.8.1 З вiдвiдуванням примiщень та об'єктiв пiдприємства один раз протягом трьох календарних рокiв  
3.8.2 З вiдвiдуванням примiщень та об'єктiв пiдприємства (за потреби) один раз протягом календарного року  
3.8.3 З вiдвiдуванням примiщень та об'єктiв пiдприємства один раз протягом календарного року  
3.8.4 З вiдвiдуванням примiщень та об'єктiв пiдприємства (за потреби) один раз протягом трьох календарних рокiв  
Роздiл 4. Стiйкий фiнансовий стан
4.1.1 Без вiдвiдування примiщень та об'єктiв пiдприємства щокварталу має бути включений
4.2.1 Без вiдвiдування примiщень та об'єктiв пiдприємства щокварталу має бути включений
4.2.2 Без вiдвiдування примiщень та об'єктiв пiдприємства один раз протягом календарного року  
4.3.1 Без вiдвiдування примiщень та об'єктiв пiдприємства щороку у II кварталi календарного року  
4.4.1 Без вiдвiдування примiщень та об'єктiв пiдприємства щороку у II кварталi календарного року  
Роздiл 5. Забезпечення практичних стандартiв компетенцiї або професiйної квалiфiкацiї вiдповiдальної посадової особи пiдприємства
5.1.1 Без вiдвiдування примiщень та об'єктiв пiдприємства один раз протягом календарного року  
5.2.1 Без вiдвiдування примiщень та об'єктiв пiдприємства у разi змiни працiвника пiдприємства, вiдповiдального за митнi питання  
5.2.2 Без вiдвiдування примiщень та об'єктiв пiдприємства один раз протягом календарного року  

".

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.